Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?
Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣
@f333 🤣🤣🤣 počúvaj mne už stačí diskusie s tebou. Ja neviem tolko do hĺbky o tom ako sa vypytuješ a ani ma to nezaujímalo nikdy. Ja som sa pýtala ľudí ktorí sa buď vrátili alebo chceli nechceli vrátiť naspäť na sk aky mali potom život a zatial sa tu musim len obhajovať a vysvetľovať. Ty nespadáš do kategórie na ktorú som otázku smerovala tak neviem prečo vlastne celý deň komentuješ. Povedala si si svoj názor, ok, viac už to riešiť nebudem. Ja sa nezaoberám v diskusii len školstvom tu. Povedala som že z toho čo som počula sa vela ľudí sťažuje, ty si Povedala iny názor a ok, stačí. Nebudem tu toto riešiť do hĺbky keď pointa diskusie je inde. Dobrú noc
@biankabianka idis, akonahle nedkazes argumetovat, tak prechadzas na uto ocny ton.Regujem prtoze mozem a chem. jeto verejne forum.takze je jasne,ze ty ani tusenia nema ,aku urovne ma ch skolstov anai tuo vysokoskolske. je mijasne,ze tovbjmanzel nama VS ani kolegov , co ju maju. Inak by nepovedal taky nezmysel ,aky si ty prezentovala.Mne to bolo jasne hned,ked si to pisala o tych ucnoch. Zelam dobru noc. A dakujem za debatu.
@sense ano chodi na daz a aj bude, to je jasne, ale je to málo. Navyše v škôlkach sa učia Švajčiarsku nemčinu a v škole vyžadujú hochdeutsch čo je celkom na nič a vela kamaratiek muselo zaplatiť ešte doučovanie aby to deti dávali. Takže tomu by sme sa tiež nevyhli. Neviem prečo v škôlke nepoužívajú tiež hochdeutsch. Do Spielgruppe chodil, ale len 2x týždenne, niečo sa naňho nalepilo ale tak bol tam malo . Ja neviem presne kolko kitta stoji, ale moja kamoška mi naposledy spomínala sumu cez 3000 v kantone Zurich 🤷♀️ jasne že tam nemusi byť 5 dni v týždni cele dni, ale keď by som nevedela svoju pracovnú dobu buducu a dam ho dajme tomu po ut pi a budu vyžadovať práve tie zvyšné dni tak čo? Ale tak všetko sa da vyriešiť, tagesmutter alebo tak... ale je to trochu raketova veda čo najlepšie to napasovať a neplatiť zbytočne vela 🤣 ano mali sme sa viac socializovať medzi domácich, s tym suhlasim. Ale naš plán nikdy nebol tu ostať, proste sa to tak nejako vyvíjalo same v čase až sme tu 9 rokov zrazu... ja mam informácie že je tu trochu väčšia nezamestnanosť ako na sk. Poznám viac ludi čo si nevie dlhodobo nájsť prácu, ale určite sa to dá, chce to niekedy len čas
@biankabianka
Taky detail ma prekvapuje ste tam 9 rokov, a odchadzate ja by som ostal o rok dlhsie a ziskal
C permit.

@cicimon ďakujem! Ako to zvládate tak vela rokov stale hore dole? Mate deti? Presne preto aj ten návrat zvažujeme, kvoli synovi, nechceme ho potom neskôr vytrhnúť z kolektívu... bojíme sa aj ako on tú školu tu zvladne keď tak.. a my nie sme na takej jazykovej úrovni aby sme sa s nim mohli tie odborné veci učiť tiež...
@biankabianka 13r...to cestovanie je okrem inych veci tiez unavujuce....a co sa tyka skoly, deti si musia pomoct same...ja sice jazyk Viem ale predsalen som chodia do skoly na SK🙂