Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?
Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣
@biankabianka inak na kamarátdtvs z detstva sa nespoliehaj po rokoch v zahraničí. Ono iné je keď prídeš na SVK na návštevu a zbehnes na kávu pokecať. Ale za tie roky je každý niekde inde , má iné povinnosti,záujmy a tie priateľstva nie sú také "pestované" ako keď ste spolu každy týždeň či mesiac
@sense ano mas pravdu urcite, ale zas najlepší kamaráti, tých zopar fakt naj, si nemyslím ze by sa s nami nestretávali ale urcite necakam ze kazdy tyzden, ved aj my urcite nebudeme mat tolko času, a ani oni jasne že..
@biankabianka inak na kamarátdtvs z detstva sa nespoliehaj po rokoch v zahraničí. Ono iné je keď prídeš na SVK na návštevu a zbehnes na kávu pokecať. Ale za tie roky je každý niekde inde , má iné povinnosti,záujmy a tie priateľstva nie sú také "pestované" ako keď ste spolu každy týždeň či mesiac
@sense toto je pravda,este cca.prvych 5 rokov sa tie kontakty,ako tak udrziavali,teraz ked sa neozvem ja,tak nikto.To je tiez dan, za zivot mimo Slovenska.
@biankabianka trocha preháňas nemyslíš? Kde ja hodnotím celý tvoj život? Veď ty tu píšeš dookola ako ti lezie na nervy ak niekto je nespokojný so slovenskom. Pýtala si sa ako to ľudia vnimaju, kopa žien napísala čo si myslí a ty jediné čo si z toho vezmeš je to, že sú to len tie večne nespokojné 🙄
@anonym_9c10a3 ani to som nikde nenapísala ze tie co píšu tu su večne nespokojné, tak skus citat vsetko znova, lebo si trosku vymyslas. ja som to zhrnula ako jeden fakt s ktorým sa stretávam vseobecne, ze proste ľudia sa stale budu sťažovať, nie ze komentáre TU su vsetky negativne. Pre mna mala tato téma prínos, veľa rozumných komentárov som tu videla nad ktorými sa budeme zamýšľať ako by to bolo v našej situacii, ale uz sa to tu dost zvrhava, skoda ze sa diskusia nedá uzamknut, aspon som to nikde nenasla zatial.
@anonym_9c10a3 ani to som nikde nenapísala ze tie co píšu tu su večne nespokojné, tak skus citat vsetko znova, lebo si trosku vymyslas. ja som to zhrnula ako jeden fakt s ktorým sa stretávam vseobecne, ze proste ľudia sa stale budu sťažovať, nie ze komentáre TU su vsetky negativne. Pre mna mala tato téma prínos, veľa rozumných komentárov som tu videla nad ktorými sa budeme zamýšľať ako by to bolo v našej situacii, ale uz sa to tu dost zvrhava, skoda ze sa diskusia nedá uzamknut, aspon som to nikde nenasla zatial.
@biankabianka tak asi sa majú na čo sťažovať, veď ty tiež nepíšeš etalony pochvál na Švajčiarsko, ale vlastne ani nevieš povedať čo tam tak hrozne nefunguje. navyše si zadala tému ktorá pobada k tomu aby ľudia vyzdvihli to čo im vadí alebo nevadí - asi sa nebudeme baviť o jednorožcoch, keď sa pýtaš na to či je výhodné vrátiť sa na Slovensko.
Ak ti ide len o to že ti chyba rodina a priatelia, to so žiadnou krajinou nemá nič spoločné, to sú už tvoje subjektívne pocity. Tu však môžeme len hodnotiť ako jednotlivé krajiny fungujú a nech mi nikto nevraví že Slovensko je na tom lepšie ako švajčiarsko. Najmä v týchto časoch. To že si si nevytvorila väzby tam kde žiješ - za to nemôže žiadna krajina.
@biankabianka tak asi sa majú na čo sťažovať, veď ty tiež nepíšeš etalony pochvál na Švajčiarsko, ale vlastne ani nevieš povedať čo tam tak hrozne nefunguje. navyše si zadala tému ktorá pobada k tomu aby ľudia vyzdvihli to čo im vadí alebo nevadí - asi sa nebudeme baviť o jednorožcoch, keď sa pýtaš na to či je výhodné vrátiť sa na Slovensko.
Ak ti ide len o to že ti chyba rodina a priatelia, to so žiadnou krajinou nemá nič spoločné, to sú už tvoje subjektívne pocity. Tu však môžeme len hodnotiť ako jednotlivé krajiny fungujú a nech mi nikto nevraví že Slovensko je na tom lepšie ako švajčiarsko. Najmä v týchto časoch. To že si si nevytvorila väzby tam kde žiješ - za to nemôže žiadna krajina.
@anonym_9c10a3
Aj ja nadavam kazdy den na neschopnu vladu, mozem platim dane a mam Australske obcianstvo.
@lenka_vi1 a ty žiješ v zahraničí?
Lebo ja áno, už 10rokov a na Slovensko by som sa už nikdy nevrátila. Viem veľmi dobré čo je u vás na prd a u nás funguje. Som v Rakúsku, nemám tu problém, viem reč, mám známych, kamarátov dobrý život a fajn prácu. A aj s deťmi som dostatočny čas, neviem kto tu básní o tom ako sú na Slovensku ľudia viac s deťmi.
@anonym_9c10a3 žila som takmer 15 r. a vrátili sme sa.
@anonym_9c10a3 dobre
@anonym_6c3de8 3 ludia su,legitimna vzorka,ci je lepsí zivot v zahranici alebo na Slovensku?Ved pocas zivota sa menia zivotne situacie a podla toho sa rozhoduje,co dalej.Ved, nech kazdy zije tam,kde mu to najviac vyhovuje.Za mna je prvorady prijem do domacnosti a od toho sa odvija kvalita zivota.Zarobime podstane viac,ako na Slovensku,ale aj podstatne viac,za vsetko platime.
@tundra A kde ja pisem, ze 3 su relevantna vzorka ? Ti 3ja su taki ktori ma hned napadli, kedze sa v mojom zivote vyskytli v poslednych 2 rokoch a vsetci maju takmer rovnakh skusenist z UK. Ved pisem predsa o MOJEJ skusenosti z MOJHO okolia. Ja z toho nerobim diplomovku ani ziadne vedecke zavery predsa. A ano, nech si kazdy zvazi kde bude zit, nech sa rozhodne podla najlepsieho vedomia a svedomia. A tak ako aj ty tvrdis a aj ja, je to v konecnom dosledku len a len o tych peniazoch.
@anonym_6c3de8 ďakujem za názor, suhlasim s tebou uplne že je to už niekedy až trápne ako sa všetci na Slovensko len sťažujú a je to teda aj smutné že nevidia nič pozitívne a pri tom tam toho podla mňa je dosť. Ano, aj vela negativ, ale kde nie? Vidim že naše okolie sa nema zle, mohlo by byť lepšie keby už len tie odvody nie su take vysoke... ale zas napr.skolstvo je viac prístupné všetkým... proste + a -....
A ak to nič zlom bolo na mňa, ja na Slovensko vobec nenadavam, iba mam obavy z návratu lebo to tam už tak nepoznáme
@biankabianka Nie, praveze nie na Teba, ale na take tie komenrare typu : "...skolstvo v katastrofalnom stave, zdravotnictvo je v katastrofalnom stave, vlada...tak to ani sa neda pomenovat..." atd.atd. vsetko len zle a zle a zle. Ano, kopec veci by mohlo byt urcite lepsich, ale kopec je zas lepsich ako inde. Proste to sa neda tak porovnat. Ak som napr. zena ktora ma deti je s nimi rada, muz uzivi dostatocne tak mne bude vyhovovat to, ze tu mozem byt 3 roky na RD a este aj aku taku korunu dostanem. Ale keby som mala deti, muz odomna odide za milenkou a ja sa budem musiet pomaly po porode pobrat do prace, tak uz mi svk system vyhovovat nebude az tak, lebo tu nie su tak bezne polovicne uvazky alebo kadejake ine uvazky ako napr.vo Svajciarsku. A toto mi teda vyhovovat v tom danom obdobi vyhovovat nebude. Skratka rozne zivotne etapy a rozne zivotne oklnosti si vyzaduju rozne podmienky. Nikde v ziadnej krajine to nie je tak, ze vsetko vyhovuje uplne vsetkym uplne v kazdom case.
@tundra A kde ja pisem, ze 3 su relevantna vzorka ? Ti 3ja su taki ktori ma hned napadli, kedze sa v mojom zivote vyskytli v poslednych 2 rokoch a vsetci maju takmer rovnakh skusenist z UK. Ved pisem predsa o MOJEJ skusenosti z MOJHO okolia. Ja z toho nerobim diplomovku ani ziadne vedecke zavery predsa. A ano, nech si kazdy zvazi kde bude zit, nech sa rozhodne podla najlepsieho vedomia a svedomia. A tak ako aj ty tvrdis a aj ja, je to v konecnom dosledku len a len o tych peniazoch.
@anonym_6c3de8
Len taka poznamka vela ludi co prispelo nema ani sajnu a trepe, len este taky dolezity fakt na Slovensku
je len 7% emigrantov z celkovej populacie vo Svajciarsku je to skoro 30%.Slovaci vo svojej zaostalosti by sa posrali keby im tolko emigrantov bralo robotu.
@anonym_6c3de8
Len taka poznamka vela ludi co prispelo nema ani sajnu a trepe, len este taky dolezity fakt na Slovensku
je len 7% emigrantov z celkovej populacie vo Svajciarsku je to skoro 30%.Slovaci vo svojej zaostalosti by sa posrali keby im tolko emigrantov bralo robotu.
@anonym_f8bb87 Tak ono, uz teraz dviha vela slovakom tlak ked sa vsade vsade do vsetkych oblasti pchaju ukrajinci.
@biankabianka Nie, praveze nie na Teba, ale na take tie komenrare typu : "...skolstvo v katastrofalnom stave, zdravotnictvo je v katastrofalnom stave, vlada...tak to ani sa neda pomenovat..." atd.atd. vsetko len zle a zle a zle. Ano, kopec veci by mohlo byt urcite lepsich, ale kopec je zas lepsich ako inde. Proste to sa neda tak porovnat. Ak som napr. zena ktora ma deti je s nimi rada, muz uzivi dostatocne tak mne bude vyhovovat to, ze tu mozem byt 3 roky na RD a este aj aku taku korunu dostanem. Ale keby som mala deti, muz odomna odide za milenkou a ja sa budem musiet pomaly po porode pobrat do prace, tak uz mi svk system vyhovovat nebude az tak, lebo tu nie su tak bezne polovicne uvazky alebo kadejake ine uvazky ako napr.vo Svajciarsku. A toto mi teda vyhovovat v tom danom obdobi vyhovovat nebude. Skratka rozne zivotne etapy a rozne zivotne oklnosti si vyzaduju rozne podmienky. Nikde v ziadnej krajine to nie je tak, ze vsetko vyhovuje uplne vsetkym uplne v kazdom case.
@anonym_6c3de8 presne tak , suhlasim s tebou 😊
@biankabianka daj na papier pre a proti, aku máte obidvaja šancu na dobrú prácu v CH, u nás a aký budete mať štandard a podľa toho sa rozhodnite.Ak by teraz nedostal muž tu dobrú ponuku tiež by ste nad tým uvažovali?Ty máš nejaké pracovné obmedzenia kvôli diagnóze?podľa mňa, ak by ste uvažovali zostať tam predali by ste byt, pozemok a niečo by ste si kúpili tam.Takto ste stále na vážkach ani tu ani tam.Ja by som sa vrátila, ale ty môžeš inak s mužom rozmýšľať.
@biankabianka daj na papier pre a proti, aku máte obidvaja šancu na dobrú prácu v CH, u nás a aký budete mať štandard a podľa toho sa rozhodnite.Ak by teraz nedostal muž tu dobrú ponuku tiež by ste nad tým uvažovali?Ty máš nejaké pracovné obmedzenia kvôli diagnóze?podľa mňa, ak by ste uvažovali zostať tam predali by ste byt, pozemok a niečo by ste si kúpili tam.Takto ste stále na vážkach ani tu ani tam.Ja by som sa vrátila, ale ty môžeš inak s mužom rozmýšľať.
@luccija ďakujem pekne za názor. Ak by muž nedostal takuto ponuku, nevrátili by sme sa určite. Nechceme tam žiť z výplaty do výplaty, su tam aj benefity ale ak sa mame mať zle po finančnej stránke, a tym nemyslím jedna dovolenka namiesto 3 (vymyslený priklad) tak to nema zmysel. Musíme myslieť na našu rodinu aby sa deti mali dobre... ale určite to chceme spísať na papier čím skor.. ale aj tak sa to ťažko porovnáva, to by sme museli jednotlivé pre a proti obodovať ejakym spôsobom aby to malo zmysel. No neviem, zatial mame jeden plán čo sme si vymysleli posledné dni ktorý možno pomoze k rozhodnutiu
@biankabianka Tak ak by ste sa nevratili ak by muz nedostal tu dobru ponuku (to bola velmi dobra otazka od @luccija), tak to by som sa nevratila. Co ak sa ukaze ze ta ponuka nebola az taka dobra. Co ak to bude napriklad prilis stresujuca praca, zly nadriadeny alebo cokolvek, alebo sa firme prestne darit po 5 rokoch a muz pride o pracu. Vidis vasu buducnost lahsie a bezpecnejsie vo Svajciarku alebo na Slovensku bez ohladu na tuto konkretnu pracovnu ponuku. Podla tejto odpovedi by som sa rozhodla.
@anonym_9c10a3 žila som takmer 15 r. a vrátili sme sa.
@lenka_vi1 no to by ma zaujímalo kde
@biankabianka Tak ak by ste sa nevratili ak by muz nedostal tu dobru ponuku (to bola velmi dobra otazka od @luccija), tak to by som sa nevratila. Co ak sa ukaze ze ta ponuka nebola az taka dobra. Co ak to bude napriklad prilis stresujuca praca, zly nadriadeny alebo cokolvek, alebo sa firme prestne darit po 5 rokoch a muz pride o pracu. Vidis vasu buducnost lahsie a bezpecnejsie vo Svajciarku alebo na Slovensku bez ohladu na tuto konkretnu pracovnu ponuku. Podla tejto odpovedi by som sa rozhodla.
@andreatytler velmi dobra reakcia, ďakujem, toto je vec o ktorej sme sa samozrejme bavili, co by bolo keby to co si vypísala. No manžel by si našiel podobnú pracu inde alebo by mohol robiť aj menej kvalifikovanú za menej penazi keby nieco. Len tato jedna je viac ohodnotena, co urcite obnasa aj viac stresu a cestovanie. Ved za nieco tie peniaze byt musia. Uz by sme sa mali asi len tak ze z výplaty do výplaty, mozno trochu lepsie ale ak by sme pritom stavali dom alebo ho uz mali postavený a splacali velku hypotéku tak to uz by bol pruser.
Otázka je, co by bolo keby prisiel o pracu tu, ako rýchlo by si dokázal nájsť druhu pracu len s anglictinou a ci by sme žili v pohode s dávkami z úradu zatial. Pravdepodobne ano ale uz by sme nic nešetrili tie mesiace lebo dávka je nižšia ako plat samozrejme aj tu... musime si nájsť aj väčší byt, lebo sme uz styria a dnes su ovela drahšie najmy ako ked sme mi hľadali a neviem ci by sme to uplatili v pohode kym nepracujem, lebo ďalší nájom bude isto + 1000 mesacne... zase, uplatili ale nešetrili moc... ked ale clovek chce žiť tu, uz zas tolko šetriť nemusí na dom na slovensku 🤣 zamotane...
@andreatytler velmi dobra reakcia, ďakujem, toto je vec o ktorej sme sa samozrejme bavili, co by bolo keby to co si vypísala. No manžel by si našiel podobnú pracu inde alebo by mohol robiť aj menej kvalifikovanú za menej penazi keby nieco. Len tato jedna je viac ohodnotena, co urcite obnasa aj viac stresu a cestovanie. Ved za nieco tie peniaze byt musia. Uz by sme sa mali asi len tak ze z výplaty do výplaty, mozno trochu lepsie ale ak by sme pritom stavali dom alebo ho uz mali postavený a splacali velku hypotéku tak to uz by bol pruser.
Otázka je, co by bolo keby prisiel o pracu tu, ako rýchlo by si dokázal nájsť druhu pracu len s anglictinou a ci by sme žili v pohode s dávkami z úradu zatial. Pravdepodobne ano ale uz by sme nic nešetrili tie mesiace lebo dávka je nižšia ako plat samozrejme aj tu... musime si nájsť aj väčší byt, lebo sme uz styria a dnes su ovela drahšie najmy ako ked sme mi hľadali a neviem ci by sme to uplatili v pohode kym nepracujem, lebo ďalší nájom bude isto + 1000 mesacne... zase, uplatili ale nešetrili moc... ked ale clovek chce žiť tu, uz zas tolko šetriť nemusí na dom na slovensku 🤣 zamotane...
@biankabianka Takze ani ty a ani tvoj muz po 9 rokoch neovladate jazyk krajiny, ktora vas 9 rokov zivy? Tak to uz ste teda ine pripady. No tak s takymto pristupom sa radsej vratte na SK. Lebo u vas snaha 0 bodov.
@biankabianka Takze ani ty a ani tvoj muz po 9 rokoch neovladate jazyk krajiny, ktora vas 9 rokov zivy? Tak to uz ste teda ine pripady. No tak s takymto pristupom sa radsej vratte na SK. Lebo u vas snaha 0 bodov.
@anonym_5be3bb a ty stale neovladas slovensku gramatiku, spisovne je zivi, nie zivy😏a to netusime kolko mas rokov.
@anonym_5be3bb a ty stale neovladas slovensku gramatiku, spisovne je zivi, nie zivy😏a to netusime kolko mas rokov.
@anonym_e9a2b9 Podstata mojho prispevku unikla, ze? Radsej a pre istotu.
Pre mna je dolezita gramatika krajiny v ktorej zijem. Ano chybicka sa vludila v slovenskej gramatike. Nepouzivam ju v oficialnej koverzacii. Naco ti je moj vek?
Boze zena chodte naspat na SK.
V CH nemate sancu. A to hlavne kvoli vasmu pristupu a mentalite.
@anonym_5be3bb predstav si, a vieme tu normalne fungovať aj s normálnou nemčinou a nie tou švajčiarskou alebo angličtinou, akú reč vieš ty keď nevieš písať správne ani po slovensky?
@anonym_e9a2b9 Podstata mojho prispevku unikla, ze? Radsej a pre istotu.
Pre mna je dolezita gramatika krajiny v ktorej zijem. Ano chybicka sa vludila v slovenskej gramatike. Nepouzivam ju v oficialnej koverzacii. Naco ti je moj vek?
Boze zena chodte naspat na SK.
V CH nemate sancu. A to hlavne kvoli vasmu pristupu a mentalite.
@anonym_5be3bb a medzirečou, asi tu mame šancu ked sme tu už 9 rokov či? My tu už sme, neplánujeme sem ešte len ist že by si mohol hodnotiť či mame šancu tu byť či nie. Tu sa da žiť aj s tými dvomi jazykmi ktoré som vyššie uviedla, ale ty si zjavne niekto kto si potrebuje kopnuť za každú cenu do niekoho, hoci sa tu mame dobre aj bez švajčiarskej 😚
@anonym_5be3bb predstav si, a vieme tu normalne fungovať aj s normálnou nemčinou a nie tou švajčiarskou alebo angličtinou, akú reč vieš ty keď nevieš písať správne ani po slovensky?
@biankabianka Ja som neotvorila temu na to kolko reci ovladam. Pripadne ci som jednu vetu v Slovencine napisala nespravne.
Z tvojich reakcii si myslim, ze pre vas bude najlepsie odist na SK. Nikto tam na niekoho ako sa vykreslujes v tvojich prispevkoch necaka.
Nefungujete tam normalne, nie ste po 9 rokoch asimilovani, ste nespokojni, izolovani, neovladate rec a vsetko len kritizujete. Chodte spat na SK.
@anonym_5be3bb ona nikde nepiše, že neovláda, len že nevie švajciarsku nemčinu, ktorá v podstate ani nie je úradným jazykom krajiny, je len dialektom. A ešte aj každý kantón ma iný.
@biankabianka Ja som neotvorila temu na to kolko reci ovladam. Pripadne ci som jednu vetu v Slovencine napisala nespravne.
Z tvojich reakcii si myslim, ze pre vas bude najlepsie odist na SK. Nikto tam na niekoho ako sa vykreslujes v tvojich prispevkoch necaka.
Nefungujete tam normalne, nie ste po 9 rokoch asimilovani, ste nespokojni, izolovani, neovladate rec a vsetko len kritizujete. Chodte spat na SK.
@anonym_5be3bb ani čakať nemusi 😊 my tu mame kamarátov, aj so susedmi mame dobre vzťahy a komunikujeme, ale keby si čítala vsetky príspevky, nie len tie co sa ti hodia, vedela by si ako som to myslela s tou socializaciou. A nic som nekritizovala tak netrep už, len že z toho čo sme počuli o školstve nie sme nadšení.
Ved ale ten dialekt neovlada. Po 9 rokoch. To je podla mna znak toho, ze nie su zacleneni. Tak potom tazko tam zotrvavat.
Radim spat na SK. Z dovodov uvedenych vyssie. Podla mna niet o com. Slovesnky sentiment opadne sice do 1/2 roka, ale s ich pristupom nie je podla mna ina sanca. CH pre nich nie je.

@anonym_9c10a3 ano presne , zviazali ma a uniesli, prosim pomôžte mi 😭 ja som ani nepovedala nikde že je na Slovensku všetko zlé ani že je tam všetko dobre. Pisala som asi 100x že všade je pre aj proti. Posledné komentáre stoja za to, prečítam si jednu odpoveď a zhodnotim z nej celý život autora 😊
@biankabianka trocha preháňas nemyslíš? Kde ja hodnotím celý tvoj život? Veď ty tu píšeš dookola ako ti lezie na nervy ak niekto je nespokojný so slovenskom. Pýtala si sa ako to ľudia vnimaju, kopa žien napísala čo si myslí a ty jediné čo si z toho vezmeš je to, že sú to len tie večne nespokojné 🙄