icon

Oľutovali ste niekedy výmenu bytu za dom?

datelinka31
Dnes o 18:28

Obaja s manželom sme vyrastali v paneláku a náš sen bol jedného dňa mať deti, dom, záhradu.. teraz máme tri deti a chceme vymeniť byt za dom, no mám pred tým veľký rešpekt. Obaja sme mestské typy, máme radi mesto, kaviarne, ruch, ludí.. a hlavne blízkosť všetkého. Nič iné nepoznáme. No uvedomujeme si, že tento náš dávny sen tu stále je a ak je čas si ho splniť, je to práve teraz kým deti sú malé, nie keď vyrastú a budú sa chcieť osamostatniť. Deti tiež hovoria že chcú ísť do domu, že chcú záhradu, kde môžu behať, kde môžu skákať bez toho aby museli dávať pozor na susedov. Čo ma najviac brzdí je to, že si neviem predstaviť byt sama vo veľkom dome. Mne vyhovuje že mám susedov nad nami, pod nami, vedľa.. že ich poznám, že sú to kamaráti a že keby niečo, stačí zaklopať na dvere.. neviem si predstaviť že muž bude musieť cestovať a ja ostanem s deťmi sama. Toto je ale iba jeden z milióna dôvodov pre a proti a samozrejme si hovorím, že toto snáď nie je niečo čo by ma malo zabrzdiť. Ďalej nás všetci strašia že budeme otrokmi záhrady a budeme musieť celý voľný čas behať okolo domu.. ja sa prace nebojím a muž povedal, že jednoducho budeme mať záhradníka.. je toho veľa.

Ale chcela som sa spýtať, ako ste to zvládli tí, čo ste boli v rovnakej situácii a či ste niekedy oľutovali, že ste išli do domu. Samozrejme si aj hovorím, že veď keď sa nám nebude páčiť, tak predáme dom a vrátime sa do mesta. Za skúšku to stojí či?

Strana
z2
anonym_f7ba14
Dnes o 18:32

Jasne, vela ludi to olutovalo. Podchvilou tu je taka tema. Najma ak sa prestahovali do nejakeho satelitu s tazko dostupnymi sluzbami a cele dni travili vozenim seba a rozvazanim deti. Precitaj si nejaky temy aj tu, je tu vela nestastnych ludi, ktori postavili dom za mestom a teraz placu... Dobre si to premyslite. Drzim palce.

anonym_6a6f51
Dnes o 18:34

Boli sme v rovnakej situácii pred rokom. Sme v dome, ale ostali sme v podstate v Ba. 5 minút autom rozdiel a je to naše najlepšie rozhodnutie v živote. Susedov máme top. Tu sa cez 3 ulice ľudia zdravia, čo v paneláku mnohí nezdravili, keď vstúpili do výťahu. Cez víkend tak cca 2h denne strávim prácou v záhrade. Viac netreba. Tento víkend nebudem robiť nič, žiadnu robotu v zahrade. Len jedno ti poviem. Najdôležitejšia je lokalita. Dostupnosť MHD, kolóny a pod. Aby decká vedeli prísť samé domov z mesta

anonym_550766
Dnes o 18:36

Mala som na výber - novostavba byt/novostavba dom. A keď som si zratala 2 a 2, odišiel sen o dome a vyhral zdravý rozum a teda byt. V dome som vyrástla, takže som vedela čo to obnáša, synovia tiež veľmi chceli dom a dnes sú obaja šťastní, že máme byt a majú tu kopec kamarátov na ulici. 🙂

klarissa25
Dnes o 18:44

Ja si neviem predstavit zit dlhodobo v byte. To sukromie v dome je na nezaplatenie

anonym_57ecc9
Dnes o 18:44

@datelinka31 nebojis sa toho, lebo si to reálne nezažila. Keď to bude realita, pochopíš. V byte nemáš čo vybavovať, ale dom? Stále niečo treba, odštiepenie z kachliciek, tu sa betón , odkúpi, tu praská, treba kosiť, burinu trhať, kvilietky posadiť, stromy sadiť, pestovať, strihať, strecha furt šúchať, natierať, plot opravovať... furt, furt, furt dačo. A tie deti budú reálne na záhrade len od máj, júna, do septembra a to ich bude baviť len chvíľku, nastúpia do školy a celé dni precestujú medzimestskou dopravou. Ak bude ZŠ v meste, tak ani kamarátov nebudú mať na tej záhrade a fakt deti od tych 7, 8 rokov už nebaví sa motať v záhrade na hojdačke, či šmýkačke. A vy dve autá, lebo dochádzať busom s nákupmi pre 5 člennu rodinu bude iná fajnotka. Dedinské potraviny majú 2 násobne ceny oproti Kauflandu, Lidlu, skoro.

conta22
Dnes o 18:45

Ahoj my sme šli z bytu do domu ešte ako manželia následne nastal covid takže dom bol fajn, ale hneď jak bolo po, sme sa vrátili spať do bytu do mesta. Neľutujeme ani sekundu, dom bol pre nás omyl, ale aj z dôvodu toho, že naozaj sme boli v satelite a to dochádzanie a nedostupnosť veci, ktoré v meste máme a hodiny v aute neboli pre nás.

simona92101
Dnes o 18:46

@datelinka31 my sme isli z bytu do domu a pre nas naj rozhodnutie.mame 3 male deti,ktore neobsedia a neviem si predstavit zit v panelaku a kazdu chvilu ich okrikovat aby nebehali alebo nezvysili hlas,aby sme nerusili susedov.mame zahradu cca 400m2 a bohate to staci,deti tu maju hojdacku,domcek,pieskovisko,bazen,ja mam daco aj posadene aby si deti cez leto odtrhli jahody alebo rajcinu,a hlavne mame bozsky klud.a mame dom v novej stvrti kde su len mlade rodiny,decka sa stretavaju bud na ulici alebo u susedov,my dospeli grilujeme cez leto,stretavame sa,ak je treba pomahame si.byvame v mensej dedine kusok od mesta,ale mame tu vsetko,aj skolu,skolku,kruzky,3 mensie obchody,lekarku,lekaren,zubara,postu.ak daco treba,do mesta kusok autom.ja by som toto nevymenila za zivot v byte v panelaku.ale to si musis ty zvazit.je rozdiel,ak kupis dom v zapadakove,kde nic nie je,a ine ak to je nehnutelnost kusok od mesta.

anonym_154006
Dnes o 18:48

Olutovali sme a uz sme opät v byte . Ano v byte môzes mat blbcov susedov ale rovnako aj ked zijes v dome . Clovek by musel zit na uplnej samote . Ale mimo toho, za nas je byt a pohodlie v nom na nezaplatenie.

anonym_b1c342
Dnes o 18:48

Neboli sme uplne v tvojej situacii, ale byvali sme v dome, kym bol syn maly a sme radi, ze sme zas v byte v meste. Ja si neviem vynachvalit, ze vecer objednam a rano mam pred domom auto s liekmi, potravinami alebo v alza boxe veci este v ten den. Ze mi donesu akekolvek jedlo domov. Ze tu je milion kruzkov pre deti na vyber. Akoze dom bol fajn, ze dieta sa hralo na zahrade, ale aj tak ho to tam dlho nebavilo a potom mimo tu zahradu sa na dedine nic nedalo robit. Ja by som mala najradsej dom len na vikendy v lete, ale to je zas vela roboty. Takze radsej ist niekam na chatu a inak mat klud v byte 😁

simona92101
Dnes o 18:50
@anonym_57ecc9

@datelinka31 nebojis sa toho, lebo si to reálne nezažila. Keď to bude realita, pochopíš. V byte nemáš čo vybavovať, ale dom? Stále niečo treba, odštiepenie z kachliciek, tu sa betón , odkúpi, tu praská, treba kosiť, burinu trhať, kvilietky posadiť, stromy sadiť, pestovať, strihať, strecha furt šúchať, natierať, plot opravovať... furt, furt, furt dačo. A tie deti budú reálne na záhrade len od máj, júna, do septembra a to ich bude baviť len chvíľku, nastúpia do školy a celé dni precestujú medzimestskou dopravou. Ak bude ZŠ v meste, tak ani kamarátov nebudú mať na tej záhrade a fakt deti od tych 7, 8 rokov už nebaví sa motať v záhrade na hojdačke, či šmýkačke. A vy dve autá, lebo dochádzať busom s nákupmi pre 5 člennu rodinu bude iná fajnotka. Dedinské potraviny majú 2 násobne ceny oproti Kauflandu, Lidlu, skoro.

@anonym_57ecc9 tak pokial nekupis ruinu,tak sa ti nic odlupovat ci praskat najblizsie roky nebude.a nie je povinnost mat zasadene stromy a pestovat ci sadit kvety,existuju aj bezudrzbove zahrady.btw,to kosenie nie je take narocne,teda pokial nemas zahradu vo velkosti futbaloveho ihriska😉

anonym_dbe768
Dnes o 18:54

@datelinka31 my máme dom v radovej zástavbe teda napoly byt a napoly dom so záhradou a som rada lebo ledva sa starám starať o malú som na MD a nieto ešte o záhradu pekne si to rozmysli kým spravíš rozhodnutie je to veľká záťaž Nebodaj si tam ešte sliepky a zajace 😅😅 každopádne ešte je možnosť taký dom ako my alebo dom s malou záhradkou fakt len na ihrisko pre deti trampolínu a na opekačky a to je všetko, my tak máme a som spokojná akurát manžel stále nadáva že musí kosiť vpredu aj vzadu ale to sa dá vyriešiť robotickou kosačkou takže tak ...

marca12
Dnes o 18:56

@datelinka31 Mne je tak smiesne,ked niekto povie,ze budes otrokom zahrady. Ved zahradu prisposobim sebe. A pokosit kusok zahrady je relax a nie praca. Dnes by kazdy najradsej hnil a nic nerobil. Nikdy som neolutovala,ze byvame v dome. Ta volnost je uzasna.

anonym_57ecc9
Dnes o 18:57
@simona92101

@anonym_57ecc9 tak pokial nekupis ruinu,tak sa ti nic odlupovat ci praskat najblizsie roky nebude.a nie je povinnost mat zasadene stromy a pestovat ci sadit kvety,existuju aj bezudrzbove zahrady.btw,to kosenie nie je take narocne,teda pokial nemas zahradu vo velkosti futbaloveho ihriska😉

@simona92101 no tak aj novší domček potrebuje po riadnej zime nejaké zásahy, ak nebudeš robiť a zaspíš na vavrínoch, po pár zimách sa teda bude olupovať. Novostavba to nevydrží pár rokov bez zásahov a opráv len tak. A dom predsa nekupujú len na pár rôčkov, či? A keď chcú záhradu, asi budú sadiť, nie? Preto chcú záhradu. Veď kvôli šmýkačke a hojdačke snáď nepôjdu dom kupovať. V meste majú tých ihrísk " jak húb po daždi".

biba_18
Dnes o 18:59

môj muž chcel veľmi do domu a ja veľmi nechcela. nakoniec som ustúpila, za určitých podmienok. z tých všetkých domov čo sme pozerali boli vačšinou ľudia z košíc ktorí sa presťahovali do domu s menšími deťmi - a potom dom predávali a vracali sa s5 do mesta, zas kvôli deťom… jeden dom s ktorým by som súhlasila nám nevyšiel a ostatné opakujúce sa príbehy muža našťastie vyliečili z tohto sna… ak dom, tak v meste, alebo max. pár metrov od poslednej zastávky mhd…

anonym_44e547
Dnes o 18:59

@datelinka31 ja lutujem len to, ze nemame dom na tichsom mieste, je tu velka premavka, co som v 2020, ked sme kupovali som, nemohla velmi zistit, kedze boli lockdowny a prislo mi to ok. No po nastahovani sok, ake to je a este lutujem, ze je mala zahrada. Ja som ale dievca z dediny a milujem pestovanie a som rada, ze mozem to robit po svojom, u nasich som robila, co oni povedali a hlavne mamin brat, kedze maju obrovaku zahradu a domy vedla seba a on je taky "zahradnik-dirigent".
No a byvame pri meste, dost blizko, deti chodia do skoly same (mame rocnik 1-9, ale syn chodi do mesta na 8 rocny gympel), mame tu aj skolku, takze mensie vodim ja. Manzel robi z domu, z okna domu vidim na nas byvaly byt. Trochu mi je smutno, ale iba skrz to, ze v meste mas vsetko po ruke a mhd. Tu jazdia uz primestske busy a to je zriedkavejsie.
Stale mame sen o dome v meste, s velkou zahradou a mimo hlavnej cesty, ale kedze ide o BB, tak asi mozem zabudnut, lebo na to mat nebudeme nikdy, si myslim. Kedze budeme mat coskoro 5 deti, tak dom je naj, hoci nam je uz tento kus maly 😅. Byt sme mali malinky, tam nemas poriadne ani kam dat muskat 🙃.
Ak ste mestske typy, treba si to velmi dobre zvazit. Co chcete naozaj, byt uprimni k sebe i navzajom k partnerovi, co Vam ako rodine bude viac sediet a vyhovovat.

anonym_0a6280
Dnes o 19:02

Kupte si vikendovu chatu v kondicii obyvatelnosti celorocne… na vikend si CP so zahradou atd a cez tyzden neriesis dopravu, kruzky a hodiny v aute, dostupnost atd … najlepsie do 1 h od bytu a ked budes chciet byt 1 obdovie v chate, rano si privstanes … ked je pocasie na nic ostanev byte. Treba zvazit, ci sa kompletne stahovanie naozaj oplati alebo len mat unikove miesto.

anonym_2d9459
Dnes o 19:03

@datelinka31
Moji rodicia sadili, chovali ako velko vyroba, ja mam zahradnika a nesadim nic, nepestujem.Zahrada je presne to iste ako ked dakdo vylizuje byt denne a dakdo ma ine priority,

stankadu
Dnes o 19:03

Nelutujem. My sme mali hroznych susedov nad nami. Stale hluk, vo dne ale často aj v noci. A po prestahovani to úžasné ticho. Klud, nikto ma nerusi, mozem si naplno vyspevovat ked som sama, deti mozu kricat, behat (uz su sice dospele, ale boli malicke), na dvore sa vysantit. Mam kvetinovu zahradku, to je moje potesenie, aj zeleninovu, ale vela nesadime, sme dost pracovne vytazeny s muzom. Bazen, altanok, vonku susit pradlo v lete je parada. Pes aj macka na dvore, mame sliepky. Ja by som sa naspät do cinziaku veru nevratila.

anonym_57ecc9
Dnes o 19:04
@biba_18

môj muž chcel veľmi do domu a ja veľmi nechcela. nakoniec som ustúpila, za určitých podmienok. z tých všetkých domov čo sme pozerali boli vačšinou ľudia z košíc ktorí sa presťahovali do domu s menšími deťmi - a potom dom predávali a vracali sa s5 do mesta, zas kvôli deťom… jeden dom s ktorým by som súhlasila nám nevyšiel a ostatné opakujúce sa príbehy muža našťastie vyliečili z tohto sna… ak dom, tak v meste, alebo max. pár metrov od poslednej zastávky mhd…

@biba_18 hm, pravda Svätá. Dnes sa do KE cestovalo super, hlavne kvôli výstavbe kruhového objazdu zo severu. Uzavretá Národná trieda. Keď ideme cez víkend do KE cesta z domu do centra, na Hlavnú 15 minút. Dnes ráno, 80 minút. 🤦Takže, smelo do domov blízko miest. To sa fakt oplatí.

biba_18
Dnes o 19:08

@anonym_57ecc9 košické cesty nie sú stavané na tie množstvá áut bohužiaľ 😏

eeffka
Dnes o 19:08

Pre liudi ako ste vy je vhodny dom s malym upravenym pozemkom v meste, ceny neriesim kazda vieme co taky spas stoji. Ak muz nema vztah k manualnej praci barak vam padne do 10r na hlavu, na dome treba stale nieco riesit, alebo za tazke prachy riesit udrzbu.

doriiis
Dnes o 19:12

Nie, neoľutovala. Vyberali sme dom v kludnej ulici, v slepej ulici. Ku nám a pred nás chodí iba ten, čo ide k nám. Pred domom zaparkujes aj 10 áut a cesta je vzdialená od domu cca 50 metrov. Úžitkovu záhradu nemám, pestujeme len stromy, kríky, kvety a trávnik. Jediné, čo treba je kosiť a strihať. Je tu ticho a kľud. Na každom okne okrem vstupných dverí máme hliníkové rolety. Keď sú stiahnuté nepočuješ nič. Ani búrku, vietor, nič. Je to naša pevnosť. Na dvore bazén, súkromie a svätý pokoj.
Obaja radi makáme rukami,takže prerábať,búrať,stavať,prekopavat a všetko robiť nanovo nás baví

stankadu
Dnes o 19:12

Ale ano, vela zalezi, ze kde budete byvat. Nasa podmienka bola, aby tam bola skolka, skola a blizsko mesta. Dobry napad s tou chatou, to by mohlo byť pre vas riesenie. Dom je za to riadny zaväzok. Ak kupite starsi, zhltne vela penazi oprava, ak postavite novy tiez kopa penazi. A ak milujete mesto, aby vam nebolo potom luto. Alebo potom dom v meste.

anonym_09343c
Dnes o 19:14

Pokiaľ si vyberiete dobrú lokalitu išla by som do domu. My sme sa tiež nedávno presťahovali z bytu do domu. Ako áno, máme tu teraz vela roboty ale to je aj tým, že je to novostavba. Neviem čo majú všetci s tou záhradou. Veď tam nemusíte nič pestovať. Kým sa zabývate môžte mať len trávnik. Ako to je pre mňa najmenší problém.
My máme mesto 10-15 minút autom. 10 minút mám Lidl, Tesco...
V dedine je Jednota, škola, škôlka, reštika, pošta (aj keď s tou by som nikde do budúcna nerátala)...základná vybavenosť.
Mesto je iné, hlučné. Trochu aj mne chýba tá dostupnosť všetkého na skok peši. Ale nákup si viem objednať domov z Tesca, balík mi tiež donesú, dokonca sú tu aj packeta alebo čo to je za boxy.
Všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Za mňa je to celé len o výbere lokality.

anonym_50dee2
Dnes o 19:16

Ja som jednoznacne za dom, celý zivot som tak bola...ale s tym strachom, co pises...mam kamosku, ktorá cely zivot zila v panelaku. Ako dospela zarobila vela penazi a kupili si dom...a hadaj, kde je? naspat v byte...vobec nevie v dome zit, boji sa az tak, ze tam nevie spat, existovat...takze nazad do bytu sli

natalka13
Dnes o 19:19

Neolutovala.
Ked byt tak terasa ci predzahradka aspon 2x wc a garaz.

anonym_5e7c48
Dnes o 19:21

@datelinka31 išli sme z bytu do domu, ale sme v meste, deti dochádzajú do školy peši, pomedzi rodinné domy, tichá lokalita , ale v centre Nitry.
Na krúžky samé chodia. Toto bola moja podmienka
Keby sme na to nemali , ostanem radšej v byte s veľkou terasou ale v meste.

anonym_57ecc9
Dnes o 19:22
@biba_18

@anonym_57ecc9 košické cesty nie sú stavané na tie množstvá áut bohužiaľ 😏

@biba_18 presne o tom to je, že na dedinách pri KE nie je žiadna práca, ale že žiadna, takže všetci idú do práce do mesta a berú aj decká do škôl,pod jedným . Dedinské školy zatvárajú, alebo len rómovia tam sú a v meste ťa nechcú zobrať, bo prepchaté školy. Každé ráno a poobede sú KE doslova zapchate autami.

anonym_3cef5b
Dnes o 19:24

Moj brat olutoval dom v satelite. Uz sa vratili do mesta naspat. Spoje busom boli biedne, decka museli rozvazat autom, lebo stredne skoly tam nie su. Ta idylka ze deti sa pohraju na zahrade... Hej, ked maju 5 rokov, a potom? Chcu byt poobede so spoluziakmi. No ked ti byvaju 20 km daleko, tak asi tazko.

Strana
z2