Presťahovanie do Dánska alebo Švédska
Zdravím chceli by sme sa z partnerkou odsťahovať z SK-nájmu do Švédska alebo Dánska obaja vieme anj pozisťovali sme už dosť toho ale chceme sa spýtať aj tu na názor kto tam býva ale býval viac ako rok chceme sa presťahovať na okraj mesta niekde na dedinku navždy sme uzatvorený typ a nie moc radi komunikujeme a všetko riadime ak sa dá online len náš zaujíma skôr aký sú tam ľudia, vybavenosť (menšie mesta, vidiek, dediny) kriminalita či za posledné roky je to tam fakt také hrozné hlavne v Švédsku? A skúsenosti ľudí čo tam žijú či sa tam vôbec oplatí ísť o peniaze nejak nám nejde skôr o pevné stanovené pravidlá/zákony rovnoprávnosť
je tam horsia bezpecnostna situacia za rok 2026 to vychadza na jeden bombovy utok denne
narocne najst ubytko a treba si dopredu dohodnut pracu
ak budete mat obaja kvalifikovanu pracu tak sa budete mat dobre aj ked odvody statu zo mzdy (dane) su v rovnakej vyske tj musis tam mat vyrazne vyssiu mzdu ako tu aknchces pokryt zvysene naklady
@anonym_5171e2 Jeden bombový útok denne? To máš prosím odkiaľ?
ten udaj je tam uvedeny zle je to cislo v roku 2025 podla oficialnych stranok svedskej policie 30 bombovych utokov za januar 2025, celkovo v roku 2025 takmer 200 bombovych utokov
@jakub23111 Ty sa chceš odsťahovať do Švédska? Ty asi fakt miluješ kultúru stredného Východu a Afriky. Tak, ak tam pôjdeš, aby si neskončil v nejakom afro-islamakom ghette a mal na prenájom v "bielej" stvrti, tak potrebujes dobrú prácu. Neviem, akú máš kvalifikáciu, ale znalosť svedčiny bude potrebná, hoci každý Sved vie po anglický. Niekde by sa ti hodila aj znalosť arabčiny. Tak si to ešte premysli, lebo úroveň bezpečnosti v Švédsku je katastrofálna. Určite by som sa vyhol mestu Malmo, ktoré z polovice islamizovane. Tam by som deti vychovávať nechcel.
No vo Svedsku okolo roku 2005 este nikto nezamykal ani dom. Proste nebolo treba. Viem to, nakolko som sa ucila ten jazyk od niekoho, kto tam dlhodobo zil. Mna to prekvapilo ( viete si predstavit nechat napr iPhone na lavicke a najst ho za den) , cize zmenila sa tam situacia, ale oni by si nevedeli predstavit to, co tu na SK ludia roky ziju. Ked viete zit s ich mentalitou, tak vam tam bude dobre. Naucit sa jazyk ( je to easy gramatika) a pracovat. Musite prejavit zaujem o to ako tam ziju, ich kulturu a jazyk, potom to pojde bez problemov. Dansko velmi podobne a vacsina ludia nezvladla ich prave pristup k veciam a v zasade nedali to pocasie. S tymto mozete mat po par rokoch problem. To Plato pre celu Skandinaviu a Irsko. Bud to viete prezrat, alebo nie. Tiez zabudnite na to, ze sa tam nejak velmi kuri skrz zimu a deti sa obliekaju ako cibule. Ale clovek to musi kupit ako to je a nastavit sa na to.
@jakub23111 plno arabov aj v menších mestách Švédska.
@3009 To je pravda, Tensta, Rinkeby... Ale Malmo, Rosengard, je extrém.
@jakub23111 Pozerám, že si zo Stupavy. Nechcel by si sa odsťahovať do Viedne, štvrť Favoriten? Mal by si tam tých istých ľudí (čo sa týka náboženstva), ako vo Švédsku a ešte by si to mal domov bližšie, rovnaké podnebie, mena... A mohol by si žiť v moslimskom ghette.
No vo Svedsku okolo roku 2005 este nikto nezamykal ani dom. Proste nebolo treba. Viem to, nakolko som sa ucila ten jazyk od niekoho, kto tam dlhodobo zil. Mna to prekvapilo ( viete si predstavit nechat napr iPhone na lavicke a najst ho za den) , cize zmenila sa tam situacia, ale oni by si nevedeli predstavit to, co tu na SK ludia roky ziju. Ked viete zit s ich mentalitou, tak vam tam bude dobre. Naucit sa jazyk ( je to easy gramatika) a pracovat. Musite prejavit zaujem o to ako tam ziju, ich kulturu a jazyk, potom to pojde bez problemov. Dansko velmi podobne a vacsina ludia nezvladla ich prave pristup k veciam a v zasade nedali to pocasie. S tymto mozete mat po par rokoch problem. To Plato pre celu Skandinaviu a Irsko. Bud to viete prezrat, alebo nie. Tiez zabudnite na to, ze sa tam nejak velmi kuri skrz zimu a deti sa obliekaju ako cibule. Ale clovek to musi kupit ako to je a nastavit sa na to.
@kiki68 ako myslíte ten prístup k veciam?
@jakub23111 Pozerám, že si zo Stupavy. Nechcel by si sa odsťahovať do Viedne, štvrť Favoriten? Mal by si tam tých istých ľudí (čo sa týka náboženstva), ako vo Švédsku a ešte by si to mal domov bližšie, rovnaké podnebie, mena... A mohol by si žiť v moslimskom ghette.
@pr85 budem vám vykať trochu slušnosti aspoň z mojej strany keďže sa nepoznáme a čo máte za problém žili ste vôbec niekde? Alebo ste ten arogantný znechutený slovak čo na všetko nadáva aspoň tak to vyzerá žiadne potrebné informácie ste tu nenapísali
do svedska , kde vdaka prisťahovalectvu maju 25 perc cudzincov?
niektore stvrte obchadzas oblukom, ..... bez jazyka tam nelez, aspoň zaklady tam treba mat...... anj je fajn, ale dobru prácu nezarucuje.
a na MK sa tyka
na
@pr85 budem vám vykať trochu slušnosti aspoň z mojej strany keďže sa nepoznáme a čo máte za problém žili ste vôbec niekde? Alebo ste ten arogantný znechutený slovak čo na všetko nadáva aspoň tak to vyzerá žiadne potrebné informácie ste tu nenapísali
@jakub23111 ja len, že pri registrácii si súhlasil s pravidlami modrého koníka, kde bolo aj to, že tu si všetci tykame..
@jakub23111 OK. Môžeme si vykať. Áno, žil som mimo Slovenska vo Francúzsku a Španielsku (oba jazyky ovládam). A nenadávam na všetko, len pred vyťahovaním si je potrebné zistiť všetky informácie o destinácii.
do svedska , kde vdaka prisťahovalectvu maju 25 perc cudzincov?
niektore stvrte obchadzas oblukom, ..... bez jazyka tam nelez, aspoň zaklady tam treba mat...... anj je fajn, ale dobru prácu nezarucuje.
a na MK sa tyka
na
@lucik194 presne tak, skôr už to Dánsko, ale je potrebné ovládať dánsky jazyk.
@jakub23111 dolezite je co tam chcete robit, aku pracu aby ste si vedeli posudit cinto ma zmysel
Dansko mamuz o dost prisnejsie podmienky ako kedysi, jazyk je tam tiez dolezity, za mna lepsie jenuz potom napr Norsko a ist tam v ramci relokacie pre korporat a potomnskusit potencionalne nieco ine
@kiki68 ako myslíte ten prístup k veciam?
@jakub23111 no napr ked ides na party u niekoho, donesies si svoje pitie. Proste prides a pijes svoje , niekde aj jedlo. Na Slovensku by to bolo divne. He tam vela takych nepisanych pravidiel a to cloveku bud imponuje, alebo to zacne neznasat. A to je jedno ci ide o Svedsko, Nemecko, Japonsko. Vsade je vela toho specifickeho. Kamoska ma ale napr dobre kontakty vo Finsku a chodi tam sem tam na navstevu a je s nimi podla nej velka sranda.
@pr85 Favoriten su Srbi, Bosna a potom Turecko, ale toto je vies aka zakalacka dokopy. Ale ked uz, kamoska zila na Favoriten a nic sa tam dokopy nedialo. To, ze su tam zakalacky nozmi, ano, ale to je realita stretu tychto mentalit asi vsade. Lebo Chorvat bude neznasat Srba a naopak, proste oni sa hned domaruju medzi sebou. Ked uz chces uplne moslimsky styl, tak jednoznacne okolie Dounastadt a potom Thaliastrasse po Otrakringer a Lerchenfelderstr. To je ako fakt iba zahalene zeny. Ale problem som tam nikdy nemala. Sice uz som tam malokedy, ale nevidim bezne nejaky maler
Ked za mna to je tak, se Svedsko podobne ako Rakusko ma tieto percenta koncentrovane v mestach, hlavne velke mesta. Keby idete zit na dedinu, tak to bude velmi odlisne. Sice si tam musite spravit nejaku reklamu, ale zivot bude iny a narazite na uplne ine problemy. My zijeme v Rakusku na dedine a teda mame v triede 1 Madara a to je cele. 1 dievca je z Bosny a teda su moslimovia, ale nie tak ako to poznate, nechodia zahalene a tiez normalne oslavuju Vianoce a ich dieta je v katolickej skolke. Je to o inom a oni sami hovoria, ze do Viedne by nechceli. Su uz tretia generacia tu v Rakusku. Vzdy jazyk je klucom k tri kulture

je tam horsia bezpecnostna situacia za rok 2026 to vychadza na jeden bombovy utok denne
narocne najst ubytko a treba si dopredu dohodnut pracu
ak budete mat obaja kvalifikovanu pracu tak sa budete mat dobre aj ked odvody statu zo mzdy (dane) su v rovnakej vyske tj musis tam mat vyrazne vyssiu mzdu ako tu aknchces pokryt zvysene naklady