Sťahovanie za prácou alebo rozchod?
Ahojte.
Mám 33 rokov a s priateľom som 4 roky. Je úžasný, ľúbim ho, klape nám to spolu a v mnoho zásadných veciach, ako napr. či chceme mať niekedy deti, sa zhodneme (nechceme). So svadbou sa tiež nepohnáhľame.
No v poslendom čase hovorí, že by si chcel nájsť prácu v Prahe alebo v Brne a chcel by si tam nájsť aj byt. Vysokú školu síce nemá, ale vo svojom odbore je veľmi šikovný a talentovaný. Až mu trochu závidím.
Problém so sťahovaním do inej krajiny nemám, vždy som túžila ísť niekde von. Problém je skôr ohľadom práce a kvalifikácie. Nemám vysokú školu. Maturitu mám v odbore, v ktorom som nikdy nepracovala. Bohužiaľ nemám "ten svoj" odbor, v ktorom som šikovná a talentovaná, ako môj priateľ. Ako som vravela, mám 33, z toho som 7 rokov strávila opatrovaním chorého člena rodiny a poberala opatr. príspevok a momentálne pracujem, ako predavačka. Kvôli tomu dosť váham a mám pocit, že ho brzdím. Chcápem jeho túžbu žiť v zahraničí, lebo ja sama ju mám. Nič nás tu nedrží, hoci tu máme rodiny. Aj sme sa o tom bavili a povedal, že nemusíme nikde ísť, ak nechcem a zostane pracovať tu, no cítim sa preto zle, lebo som si všimla, že mu klesla nálada. Aj keď sa to snaží skrývať.
Rozmýšľam nad rozchodom, pretože úprimne, pracovne nemám čo ponúknuť. Nemám vysoké vzdelanie alebo odbor, v ktorom som špičková. A keby nám to vzťahovo nevyšlo... Neviem.
Čo si myslíte vy?
Nechapem co riesis. Myslis ze ako predavacka v Prahe miesto nenajdes? Ci ako predavacka na Slovensku sa citis lepsie ako predavacka v Cesku? 😅
Celkom absurdny dovod na rozchod, ale tak ked myslis...
Vsak aj v Cechach mozes pracovat ako predavacka. Ci v com je problem? Keby sa ti tam nepacilo, vzdy sa mozes rozist a vratit.
Akoze..fakt mi toto hlava neberie
Predavacku mozes ozaj robit hocikde!
A co ty vies....mozno sa tam najdes v niecom uplne inom-nevyskusas,nezistis
Nemas na Sk ziadne zaväzky,si slobodna,mozes lietat...
A ak by vam to vo vztahu nevyslo?
Nakolko ani teraz neriesite svadbu,deti,trvale byvanie....
Nemas co riesit.
Nieje jedno,ci sa rozidete teraz-v podstate bez priciny....alebo teda ak by to neklaplo neskor?
Ved mas vsetky dvere otvorene dokoran.
A vravis,ze aj ty by si rada skusiila nieco nove...
Tak smelo do toho!
Mladsia uz nebudes.
A zivot mas len jeden...
Vsak aj v Cechach mozes pracovat ako predavacka. Ci v com je problem? Keby sa ti tam nepacilo, vzdy sa mozes rozist a vratit.
Baby tu nejde o to, že či si budem môcť nájsť prácu ako predavačka, ale o to, že je rozumnejšie ísť do zahraničia za vyššie kvalifikovanou prácou. Mnoho ľudí mi povedalo, že ak nemám vysokú alebo roky praxe v žiadanom odbore a som v tom dobrá, nech zostanem radšej na Slovensku.
Ak nám vzťah nedajbože nevyjde, tak môžem rovno baliť kufre.
S takýmto zmýšľaním zostaň trčať sama doma až do smrti
@anonym_autor Pred rokom som sme sa s priatelom prestahovali do Prahy. Chcela som to primarne ja, navrhla som to, on z toho nebol velmi nadseny ale rozhodol sa, ze ide so mnou. Mame obaja kvalifikovane joby v techu a napriek tomu tomu sa coskoro budeme vracat naspat na Slovensko. Zivot v Prahe je podstatne drahsi nez nas predosly zivot v Bratislave a aj napriek tomu, ze dokopy mame mesacne nieco cez 8000 eur v cistom, tak je nasa zivotna urovej nizsia nez bola predtym. Ak by som sa mala stahovat s tym, ze si planujem najst nekvalifikovanu pracu, tak by som do toho nesla. Drzim palce nech to nejak vyriesite.
Baby tu nejde o to, že či si budem môcť nájsť prácu ako predavačka, ale o to, že je rozumnejšie ísť do zahraničia za vyššie kvalifikovanou prácou. Mnoho ľudí mi povedalo, že ak nemám vysokú alebo roky praxe v žiadanom odbore a som v tom dobrá, nech zostanem radšej na Slovensku.
@anonym_autor Veď ste obaja nevzdelaní. V Čechách sa o vás biť nebudú, budete tam robiť nejakú nízkokvalifikovanú prácu a na bývanie vo veľkomeste nebudete mať nikdy peniaze, skôr niekde na dedine. Priateľ má veľké očakávania a ty nízke sebavedomie, ale hodíte sa k sebe.
@anonym_autora priatel v tom odbore kde je sikovny a talentovany, vie aj dobre zarobit? Pretoze tvoj zarobok bude asi nizky, tak aby ste vedeli vyzit. Bojis sa ze budes na nom financne zavisla alebo aj teraz si?
@anonym_autor Veď ste obaja nevzdelaní. V Čechách sa o vás biť nebudú, budete tam robiť nejakú nízkokvalifikovanú prácu a na bývanie vo veľkomeste nebudete mať nikdy peniaze, skôr niekde na dedine. Priateľ má veľké očakávania a ty nízke sebavedomie, ale hodíte sa k sebe.
@anonym_082b0c No ved ano, este nikam nejde. A ktovie, ci nakoniec aj pojde. Od slov k cinom je este velky kus. A nikto ho tam nebude cakat so slavobranou.
@anonym_autor
To je taka sranda az teraz som si to uvedomila aka som stara Praha pre mna nikdy nebola zahranicie
Šup do ČR, vyber si školu, ktorá ťa bude aspoň trošku baviť, tam rovno spoznáš nových ľudí a v Brne, či v Prahe sa ti otvorí kopec príležitostí 🙂. Neváhaj, nemáš čo stratiť, keď odídeš. Vždy sa môžeš vrátiť, keď to nebude pre teba ok.
@anonym_autor keď budeš počúvať ostatných, nikdy sa nepohneš z jedného miesta. Možno si o 5 rokov budeš hovoriť prečo som nešla keď som mala príležitosť? Jednoznačne chod, nič vás tu nedrzi a v Prahe/CR je oveľa väčšia šanca zamestnať sa mandantnej pozícii aj bez vzdelania než na Slovensku.
Ja by som neváhala
a neuvazujes nad vzdelavanim sa? chod s nim akus to a rob si kvalifikaciu ... uc sa kym si mlada ... zivot uteka velmi rychlo... uzi kazdy den ..ak by vam to aj nevyslo-mas sa kam vrait pripadne nevis ci tam necaka na teba laska ..
a neuvazujes nad vzdelavanim sa? chod s nim akus to a rob si kvalifikaciu ... uc sa kym si mlada ... zivot uteka velmi rychlo... uzi kazdy den ..ak by vam to aj nevyslo-mas sa kam vrait pripadne nevis ci tam necaka na teba laska ..
@anonym_794f22 Myslíš školu? Keby som mala 20 neváhala by som. Ale v mojom veku, pravdepodobne externe, platiť za štúdium a skĺbiť štúdium s prácou by bolo ťažké. Nevyhováram sa, len rozmýšľam.
znama si spravila vysoku skolu v 50tke.. ja som uz starsia a ak sa obzriem do minulosti lutujem,ze som sa bala a nestudovala.. nemala som tolko moznosti ako je dnes.. prestan rozmyslat lebo ta top len zdrzi od naplnenia snov... chod a zi .. studuj,vzdelavaj sa ,spoznavaj... neboj sa ...
@anonym_794f22 Myslíš školu? Keby som mala 20 neváhala by som. Ale v mojom veku, pravdepodobne externe, platiť za štúdium a skĺbiť štúdium s prácou by bolo ťažké. Nevyhováram sa, len rozmýšľam.
@anonym_autor som staršia a robím si výšku externe a to mám okrem práce aj deti, bez detí to pôjde v pohode . Najlepšie ak si ju spravíš rovno v Čechách. Premysli aký odbor a choď do toho do dôchodku ďaleko. Hlavne nech si priateľ už teraz nájde prácu
Ahoj, veď si urob opatrovateľský kurz (píšeš, že si opatrovala) a určite si miesto v nejakom DSS nájdeš. Alebo naďalej rob predavačku. Tam zarobíš viac. Keď si rozumiete, prečo by si sa s ním rozchádzala?
@anonym_autor do zahraničia sa chodí hlavne na nízkokvalifikované práce ktoré domáci robiť nechcú. Tí všetci, čo ti to hovoria boli aj ďalej ako v krajskom meste?
@anonym_autor boze, ved je to Praha, nie Tadzikistan 🙈 Ak sa ti tam nebude pacit, hocikedy sa vratis. Neviem, akych mnoho ludi ti povedalo, ze do Prahy treba odist za vyssie kvalifikovanou pracou, kedze praveze mnoho ludi odchadza do Prahy aj za pracou predavačky, operatora vyroby a pod. Ved v CR zije kopec nevzdelanych Slovakov. Aj predavacka v PHA zarobi viac ako predavacka u nas. Ma zaroven aj vyssie naklady, takze naozaj netvrdim, ze to je cesta, akou zarobis miliony a nasetris aj na dochodok, ale urcite ti tam nebude ekonomicky horsie ako u nas. Ja nechapem tvoje zmyslanie, mas "uzasneho priatela, ktoreho lubis a rozumies si s nim" a ty rozmyslas nad rochodom, lebo ludia povedali... Ludia ti zavidia kazdy prd, jasne, ze ta budu odradzat, lebo maju strach, ze odides a bude ti tam lepsie ako im.
@anonym_autor ale do zahraničia sa nechodí len kvôli lepšej práci. Ak sa máte radi, tak sa zbaľ a odíď s ním. Nič vás tu nedrží. A možnos a ti tam zapáči viac,ako tu.
Mne to tiež nedáva veľký zmysel...veď v Prahe máte určite viac možností na prácu,je to veľké mesto,veľa príležitostí..tu nemáte žiadne záväzky, aj tak tu žiadnu kariéru neplánujes,tak o čo ti ide? Lebo ľudia povedali,že lepšie,ak ostaneš ako predavačka tu? Absolútne nechápem tvoje zmýšľanie a ako sa zdá,ani viaceré ženy tu...
Sice uz nexistuje Ceskoslovensko … ale Praha je ako doma, tam sa nechodi zarobit z nekvalifikovanej prace - tu najdes v Prahe urcite, ale byvat / zit lebo chcem - kultura, mesto, kamarati . Ked chcete naozaj Zarobit, treba sa pohnut trochu dalej smer zapad. Sadnite si a spocitajte vydavky a prijmy , a plusy a minusy, co ocakavate … podla toho sa rozhodnite. Na rozchod nevidim dovod … len naozaj si sadnut a porozmyslat a stanovit priority. Vratit sa mozete vzdy , ked sa vam prestane pacit … aj kazdy sam
@anonym_autor 10% ludi ide za tymto
"rozumnejšie ísť do zahraničia za vyššie kvalifikovanou prácou."
90% zacina na nizsich poziciach.
Kto to toto nakukal?
@anonym_autor Pred rokom som sme sa s priatelom prestahovali do Prahy. Chcela som to primarne ja, navrhla som to, on z toho nebol velmi nadseny ale rozhodol sa, ze ide so mnou. Mame obaja kvalifikovane joby v techu a napriek tomu tomu sa coskoro budeme vracat naspat na Slovensko. Zivot v Prahe je podstatne drahsi nez nas predosly zivot v Bratislave a aj napriek tomu, ze dokopy mame mesacne nieco cez 8000 eur v cistom, tak je nasa zivotna urovej nizsia nez bola predtym. Ak by som sa mala stahovat s tym, ze si planujem najst nekvalifikovanu pracu, tak by som do toho nesla. Drzim palce nech to nejak vyriesite.
@anonym_d1805c mozem sa opytat, co su u vas primarne dovody vracat sa do BA? Chybaju rodina, okruh znamych? Alebo nieco ine, co BA ako mesto ponuka a v Prahe vam to chyba? Pytam sa ako clovek, co sa z BA stahoval do Prahy, ale vracat vracat sa nemienim, Praha bol pre mna upgrade
@anonym_d1805c v com je zivot v Prahe drahsi? Lacnejsie potraviny, drogeria, kultura, doprava.
@anonym_autor predavacku mozes robit tu i tam. A ked sa vratis, stale mizes robit predavacku tu.
Mas v podstate pre obe krajiny univerzalne povolanie.
V tomto smere mozes byt pokojna.
Keby to vztahovo nevyslo - ak hovoris o spolocne vybudovanom majetku - tak to mas tiez to iste. Ci uz ti krachne vztah tu, ci tam. Budete to delit.
Ak sa nevezmete, musela by si dopredu mysliet nato, ako si to pre pripad rozchodu osetrite. Tak tam, ako i tu.
Nejak mi chyba vazny dovod, preco by si s nim nesla.
V tvojom pripade nejake to udrziavanie pasivnych istot tu na Slovensku nema ziaden vyznam.
Nehovoriac, ze vo vacsom meste mozes narazit na moznost doplnit a rozvinut si maturitne vzdelanie a mozes pracovat aj inak, ako predavacka.
@anonym_d1805c v com je zivot v Prahe drahsi? Lacnejsie potraviny, drogeria, kultura, doprava.
@natalka13 Hmmm....byvanie???🤔
@natalka13 To, ze usetrim na rocnej elektricenke je nic oproti tomu, ze vsetko ostatne je drahsie. Rovno zacnem byvanim. Pre vacsinu ludi je nerealne vlastnit tu nehnutelnost a to pisem z pozicie toho, ze v BA mame dva byty v Starom meste. Stravu neviem porovnat, nepozerame na ceny v potravinach, tak o tom nemam prehlad. Akekolvek sluzby tu chces vyuzit, tak budu na 99% drahsie nez v BA. Rovno mi napada madero, fyzio, zubar, proste vsetko co som tu za ten rok vyuzila bolo drahsie. Za kulturou chodime tiez dost a len ked porovnam blbe kino, tak ak to je drahsie.

@anonym_autor ty sa obavas ze si v Prahe alebo Brne nenajdes pracu alebo toho ze aj tam budes pracovat ako predavacka?