icon

Vrátiť sa na Slovensko? Rozhodnutie medzi Českom a rodnou krajinou

4. aug 2026

Poslednú dobu premýšľam, že by som sa rada vrátila na Slovensko. V Česku žijem 8 rokov, vyštudovala som tu sociálnu prácu, tato oblasť ma naplňuje. Ale neviem čo by som si s tou školou počala na Slovensku, či by som sa uplatnila. Nejak ma to v Česku už nebaví, mám tu manžela, premýšľam ale nad rozvodom. Som tu sama, okrem manžela tu nemám nikoho a nemáme ani jeho rodinu.
Neviem sa ale rozhodnúť, aby som na tom nakoniec nebola rovnako ako tu alebo horšie.

Strana
z3
anonym_cee870
4. aug 2026

Ani nerozmyslaj. Zaostala skorumpovana krajina s vysokymi danami, vyssimi ako v CR, nizsimi platmi, kde platis od rana do vecera nieco, co je v inych krajinach zadarmo, alebo v tej krajine mas 3 nasobny plat. Lekara, zubara, ... vzduch, ktory dychas. To este len budes oci otvarat potom, ako to bolo lepsie v CR.

anonym_eb1f5a
4. aug 2026

prečo si idealizuješ Slovensko? po 8 rokoch si pretrhala všetky kontakty čo si tu mala, ostaň kde si a hľadaj priateľov, koníčky, športuj, stretávaj sa s ľuďmi v práci aj mimo nej

anonym_6911d6
4. aug 2026

@anonym_autor Horšie ako v ČR ti tu nebude, prácu si nájdeš aj spoznáš novych ľudí a začneš nový život. Nepočúvaj tie hlúpe reči, ako je tu všetko strašne. Žije sa tu stále dobre, stačí mať prácu, rodinu a svoj okruh normálnych ľudí, nie prepnutych magorov, co do všetkého miešajú politiku a sú presvedčení, ze všade na svete je všetko bezchybné a zadarmo. Ale za toho Boha do toho zahraničia nepôjdu, len sa tym stále vyhrážajú.

anonym_f884f6
4. aug 2026

Nebaví ta to tam, nič ta tam nedrží
Tak na silu ostať nieje riešenie
Co sa týka dani,pre bežného človeka v cz je iba zopár desiatok eur k dobru, žiadny extra rozdiel

anonym_afedea
4. aug 2026

@anonym_autor ani na Sk nemusíš mať priateľov a budeš sama 🥹

autor
4. aug 2026
@anonym_6911d6

@anonym_autor Horšie ako v ČR ti tu nebude, prácu si nájdeš aj spoznáš novych ľudí a začneš nový život. Nepočúvaj tie hlúpe reči, ako je tu všetko strašne. Žije sa tu stále dobre, stačí mať prácu, rodinu a svoj okruh normálnych ľudí, nie prepnutych magorov, co do všetkého miešajú politiku a sú presvedčení, ze všade na svete je všetko bezchybné a zadarmo. Ale za toho Boha do toho zahraničia nepôjdu, len sa tym stále vyhrážajú.

@anonym_6911d6 Tiež si myslím, že horšie by to snáď byť nemalo. Rodinu na Slovensku mám, s jedným kamarátom sme zostali v kontakte. Nejak mi chýba ten pocit, že niekam patrím.

autor
4. aug 2026
@anonym_afedea

@anonym_autor ani na Sk nemusíš mať priateľov a budeš sama 🥹

@anonym_afedea Ale budem tam mať rodinu.

autor
4. aug 2026
@anonym_f884f6

Nebaví ta to tam, nič ta tam nedrží
Tak na silu ostať nieje riešenie
Co sa týka dani,pre bežného človeka v cz je iba zopár desiatok eur k dobru, žiadny extra rozdiel

@anonym_f884f6 Viem, finančne sa to už dávno nevyplatí, ak nie si špecializovaný odborník.

anonym_cee870
4. aug 2026
@anonym_6911d6

@anonym_6911d6 Alebo v tom zahranici boli a lutuju sa, ze vratili do krajiny retardovanych plochozemcov, kde kazdy rok Smer ukradne 3,5 miliardy eur, ktore potom vybera cez konsolidacne balicky a retardaci si hovoria ako ten, co pada z 40teho poschodia a na 20tom si este hovori, este je to dobre, este je to dobre..

anonym_f884f6
4. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_f884f6 Viem, finančne sa to už dávno nevyplatí, ak nie si špecializovaný odborník.

@anonym_autor podľa mňa okruh rodiny, kamarát ti viac pomôže byt ok,ako nemať vôbec nikoho

why_not
4. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_afedea Ale budem tam mať rodinu.

@anonym_autor Ak máte dobré vzťahy, navštevujete sa a navzájom sa podporujete, tak nie je o čom premýšľať. 🤷🏼‍♀️ Možno budeš zarábať menej, ale nájdeš pokoj

autor
4. aug 2026
@anonym_f884f6

@anonym_autor podľa mňa okruh rodiny, kamarát ti viac pomôže byt ok,ako nemať vôbec nikoho

@anonym_f884f6 Podľa mňa tým, že sme sami a vlastne aj s manželom problémy, tak je to pre mňa oveľa horšie.

autor
4. aug 2026
@why_not

@anonym_autor Ak máte dobré vzťahy, navštevujete sa a navzájom sa podporujete, tak nie je o čom premýšľať. 🤷🏼‍♀️ Možno budeš zarábať menej, ale nájdeš pokoj

@why_not S rodinou máme krásne vzťahy, mám veľkú rodinu a každú chvíľu trávime spoločne.

anonym_f884f6
4. aug 2026
@anonym_cee870

@anonym_6911d6 Alebo v tom zahranici boli a lutuju sa, ze vratili do krajiny retardovanych plochozemcov, kde kazdy rok Smer ukradne 3,5 miliardy eur, ktore potom vybera cez konsolidacne balicky a retardaci si hovoria ako ten, co pada z 40teho poschodia a na 20tom si este hovori, este je to dobre, este je to dobre..

@anonym_cee870 nikto tu nemusi ostať a taký čo raz vycestoval,tak zas môže sa vybrať a ísť,ak bolo niekde lepšie
Niesme na Sr v base🙂

anonym_cee870
4. aug 2026
@anonym_f884f6

@anonym_cee870 nikto tu nemusi ostať a taký čo raz vycestoval,tak zas môže sa vybrať a ísť,ak bolo niekde lepšie
Niesme na Sr v base🙂

@anonym_f884f6 Preco by neodpalili retardovani do krasnej krajiny na vychode s nazvomn rusko a prestali spinit tuto krasnu krajinu svojou hlupostou a zlodejinami. Kazdej svini by vyhovovalo, aby slusni ludia odisli prec z rodnej krajiny a vsetko im tu nechali, aby to tu znicili.

glorikarebeka
4. aug 2026

Nešla by som....

jblheart
4. aug 2026

Bohužiaľ realita je taká že ak nemáš na Slovensku niekoho blízkeho (rodinu, priateľov etc.) či inú motiváciu.. tak nie je dôvod sa vracať. Ľudia skôr rozmýšľajú ako sa z tejto krajiny dostať... a to skôr ako zbankrotuje a nastane kalamita. 😢

anonym_80aa60
4. aug 2026

so sociálnou prácou sa na sk uplatníš

anonym_d7a75c
4. aug 2026

@anonym_autor vrátila by som sa.Tvoje pocity sú normálne, keď máš zlý vzťah s mužom to prečo si tam bola konci a každý kto ma dobre vzťahy s rodinou by sa vrátil.V ČR brat hypo, alebo platiť podnájom je ťažké.

katkazatka
4. aug 2026
@anonym_80aa60

so sociálnou prácou sa na sk uplatníš

Uz tu bola diskusia ako sa rodina vratila na SK, lebo v zahranici nikoho nemali a bolo im smutno. Vytriezveli po 2 navstevach, ked uz rodine neboli vzacni a boli tam kde doteraz. Ziadne vrele navstevy sa nekonali. Ani strazenie deti babkami. CR je niekolko rokov pred nami co sa tyka vsetkeho-politika, kultura, pamiatky, tolerancia, platy, moznosti, vyspelost..
@anonym_80aa60 so socialnou pracou sa uplatni ako predavacka, recepcna, administrativa. Socilanu pracu ma polovica slovakov akoze VŠ.

windblue
4. aug 2026

Ako niekto kto sa vrátil po 7 rokoch by som radila ostať kde si, ale...... ja som sa vrátila presne pre tie isté pocity. Aj keď som mala kamarátov, známych a sesternicu, fajn spolubývajúci nebolo to ono v cudzej krajine aj keď ČR. Lenže po vrátení nastali problémy a to hlavne finančné a s fungovaním štátu a teda kvality života ako takého. Všetko je tu drahšie, je problém poriesit dobre bývanie za rozumnú cenu, zdravotníctvo absolútna tragédia, niektoré veci/služby sú tu oveľa horšie dostupne a výrazne drahšie a Slovensko ako také mieri k bankrotu. Ale na druhú stranu tu mam rodinu, priateľov, poznám okolie a nebojím sa cestovať aj kde to nepoznám ešte, mam sa na koho spoľahnúť a viem ze neostanem sama. Musíš si to premyslieť proste, či ti to bude stáť za to sa vrátiť, určite to nerob pre aktuálne pocity, ta ekonomická situácia je tu naozaj zla.

anonym_bf53fb
4. aug 2026

Ja by som sa nevracala. A ani sa nevraciam.
Chodim navstivit rodinu v SK (a aj zopar dni tam s nimi dovolenkujeme) a teda vzdy je to taka skusenost, ze sa tesim naspat kde zijem.
Po korone sa vsetko zhorsilo. Z ludi sala frustracia, nespokojnost a vsetko sa to odraza na sluzbach. Co je mizeria. Uz ani blbe halusky nie su tym cim boli. Je mi to luto a je mi to trapne pred muzom, ale co uz.
A pre sikulky - zuby a zubnu hygienu si riesim v krajine v ktorej zijem, na SK by som to neriskovala.

anonym_afedea
4. aug 2026

@anonym_autor lístky na vlak a autobus sú cenovo výhodné. Za rodinou môžeš cestovať naozaj 2x do mesiaca. Ale iné veci sú skratka v ČR lepšie.

autor
4. aug 2026
@katkazatka

Uz tu bola diskusia ako sa rodina vratila na SK, lebo v zahranici nikoho nemali a bolo im smutno. Vytriezveli po 2 navstevach, ked uz rodine neboli vzacni a boli tam kde doteraz. Ziadne vrele navstevy sa nekonali. Ani strazenie deti babkami. CR je niekolko rokov pred nami co sa tyka vsetkeho-politika, kultura, pamiatky, tolerancia, platy, moznosti, vyspelost..
@anonym_80aa60 so socialnou pracou sa uplatni ako predavacka, recepcna, administrativa. Socilanu pracu ma polovica slovakov akoze VŠ.

@katkazatka V Česku je sociálna práca o niečom inom. Netreba ju hneď zatracovať.

katkazatka
4. aug 2026
@anonym_autor

@katkazatka V Česku je sociálna práca o niečom inom. Netreba ju hneď zatracovať.

@anonym_autor na SK je to o tomto

anonym_80aa60
4. aug 2026
@katkazatka

@katkazatka so sociálnou prácou sa dá uplatniť, ale len tým ktorí ju chceli študovať a majú k nej vzťah, koľko detí vyštudovalo právo a koľko ho robí? všetko je o tom čo človek robí oduševnene a nie nasilu len aby bolo

katkazatka
4. aug 2026
@anonym_80aa60

@katkazatka so sociálnou prácou sa dá uplatniť, ale len tým ktorí ju chceli študovať a majú k nej vzťah, koľko detí vyštudovalo právo a koľko ho robí? všetko je o tom čo človek robí oduševnene a nie nasilu len aby bolo

@anonym_80aa60 presne tak. Len na SK je poslednych 20 rokov moda robit VS len aby bola a najjednoduchsia verzia je soc. praca. Ma ju tu snad kazdy treti clovek. Uplatnenie vies ake asi.

anonym_80aa60
4. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v česku je to obdobné akurát sa opierajú o ich zákony, aj tu sú ľudia ktorí vyštudovali sociálnu prácu a venujú sa jej

anonym_80aa60
4. aug 2026
@katkazatka

@anonym_80aa60 presne tak. Len na SK je poslednych 20 rokov moda robit VS len aby bola a najjednoduchsia verzia je soc. praca. Ma ju tu snad kazdy treti clovek. Uplatnenie vies ake asi.

@katkazatka no a ešte právo pretože tieto sú aj súkromné školy tak sú preferované

autor
4. aug 2026
@katkazatka

@katkazatka Ok, asi zbytočná debata s tebou.

Strana
z3