icon

Život na Slovensku verzus v Pohraničnom Poľsku: Oplatí sa presťahovať?

14. apr 2026

Ahojte dievčatá. Nieje tu náhodou niekto , kto býva , alebo sa odsťahoval s rodinou do Pl ? Mám na mysli pohraničné oblasti. Nový Targ atd.
Naša situácia : dve deti (2,17 ) manžel robí v zahraničí , chodí víkendy , máme svoj dom bez hyposky , no nie ideálne vzťahy s rodinou. Jednoducho, už mi ak syn hovorí , či by sme nemohli odísť. Poľsko ako krajinu milujeme. Chodíme tam aj na dovolenky , manžel je ošľahaný zahraničím , preto sa nebojí , ja mám strach z nového. No nič nás tu nedarí , práve naopak. Z predaja domu tak vieme kúpiť nový. Mladší syn môže ísť do škôlky kamkoľvek, starší budici rok konci školu , tiež je otvorený odchodu zo Slovenska. Našu krajinu milujem , ale pravdupovediac , posledné mesiace stále viac premýšľam ísť s rodinou inak. Konkrétne Poľsko. Krajina sa veľkí rozvíja , životná úroveň stúpa , tu nás nič nedrží. Nič dobre. Len stres a neustále útoky z rodiny. Akoby ste to riešili vy ? Ďakujem.

anonym_5fbec7
14. apr 2026

📌 tu sa pripnem, síce nemám rodinu ale presne nad týmto rozmýšľam aj ja takže ma to dosť zaujíma 🙂

anonym_875843
14. apr 2026

@anonym_autor cakala by som kym starsi syn skonci
Byvame v tesnom pohranici, nejaku dobu som tam zila a do buducna planujem kupu nejakeho apartmanu ci bytu, milujem to tam , len musim nasetrit 😂
Ja by som do toho isla urcite , sama tak planujem
U mna je vyhodou, ze jazyk uz viem

domkakvet
14. apr 2026

@anonym_autor ked som tam bola, tak sa mi tam velmi pacilo, ale ine je dovolenka a ine je tam zit, ci by si sa tam vedela zamestnat.

anonym_edc8e2
14. apr 2026

Ako predavacka,ved tie cisla mame skoro podobne,tomu rozumiem aj ja.Chodime tam kazdy mesiac na nakupi do Biedronky.Najlepsie sa maju ludia z Cadce,ti to maju naskok.A vela takych znaciek tam aj je.

anonym_efad96
14. apr 2026

neviem ci utek od rodiny je ten spravny dovod na takyto utek

ja by som zvazovala uplne ine dovody a okolnosti

- syn chodi na ucnovku ak buduci rok konci skolu a chce ist asi pracovat, tam by som zvazovala jazykovu barieru reps aka je uroven jeho polstiny ak sa tam chce zamestnat
- ty ako ovladas jazyk vies sa tam zamestnat o rok ti konci RD
- muz bude stalemchodit do zahranicia ? kde vlastne pracuje v akommstate? preco nejdete za nim ?
za mna to nema logicke dovody, ak mas problemy s rodinou, prerus kontakt a prestahujte sa klidne ked syn dokonci skolu ale tam kde to ma pre vas pespektivu najma z pohladu prace aj pre teba

kocuris
14. apr 2026

Podľa mňa v pohode. Keď sa tak nastavíte všetci. Prečo nie?

emka530
14. apr 2026

@anonym_autor my bývame v pohraničí, 6 km od Polska ( Trojmedzie) keby sa dalo tých pár km posuniem chalupu a som tam. Ja tak milujem Poľsko 😁 chodievame do okolia po wellnessoch, na pobyty, len tak na večeru či prechadzku.. Poľsko sa tak vyšvihlo v rebríčku, že za dobrý peniaz máš ozaj kvalitu. Chodievame nakupovať do spomínanej Biedronky, chodievame do reštaurácií a teda či už ľudia, obsluha, kvalita potravin a jedla..je už na vysokej úrovni. Diaľnice sú super, za chvíľu si v Krakove či Bielsku..išli sme raz hore do Gdaňsku a perfektná diaľnica bez platenia, bez kolon či uzáverov.. takže autorka, za mňa áno, ak máš možnosti, neváhaj. Možno teraz je tá správna doba, kým ste mladí a pri sile niečo znova vybudovať 😉

letfenixa
14. apr 2026

A ako to planujete s robotou?

anonym_e73568
14. apr 2026

@anonym_autor Prenajmi si dom/ byt a vyskusajte pocas celych letnych prazdnin. Rozdiel ist na dovolenky, rozdiel zit, zamestnat sa a zacat socializovat.
Kdekolvek pojdes, stale budes imigrant a najst si priatelov na urovni bude tazke. Dokaze to iba najmladsie dieta. Som scestovana, zila som v zahranici, takze mam skusenosti.

anonym_f21c06
14. apr 2026

Tiez neprispejem nicim uzitocnym, ale nad odchodom do Polska zvazujem aj ja😆, sice nemam deti, som cerstvo po skole, ale tu to nevidim ako miesto na zivot.. a presne, Poliaci maju velky drive.

anonym_2b361a
14. apr 2026

Jasne tam je plot z klobásu

anonym_5dc6cc
14. apr 2026

@anonym_autor odišla som do Poľska, no nie do pohraničia ale do Poznane. Neľutujem a vrátiť sa neplánujem.

mata90
14. apr 2026

@anonym_autor bývame na pohraničí a keby som mohla, idem hneď. Milujeme Poľsko, uvažovali sme aj nad nejakou chatkou v Poľsku.

autor
14. apr 2026

Dievčatá, ja som to zhrnula veľmi nešťastne. Skúsim doplniť. Manžel pracuje v Nemecku. Chodí domov víkendy , ma poľských kolegov ktorí chodíš s ním , akurát on konci trasu doma. Po poľsky vie veľmi dobre. Ja som Kaderníčka, v tom by som rada pokračovala , ale nebránim sa ničomu. Moja práca aj keď sa nezdá , nie je dôležitá. Manželov príjem je pekný a teda , ja už roky nemám prácu na tpp , skôr len občasne , sme takto roky nastavení. Venujem sa domácnosti , deťom . Čiže o moju prácu nie je obava. A nie, nechceme utiecť. To by sme v podstate mohli kdekoľvek na Slovensku. Chceme žiť kvalitnejší život. Chceme začať od začiatku na novom , lepšom mieste. Milujeme och kultúru, ich jazyk , ich krajinu. Do Nemecka by sme nikdy žiť nešli i keď môžme. Láka máš to Poľsko. Jedine, čo nám bráni je strach z neznáma. Strach urobiť takýto ťažký krok. Preto ma zaujíma názor / pohľad iných žien.

pr85
Včera o 05:29

Ja by som do Poľska nikdy nešiel bývať, je to iná mentalita, iný jazyk, ktorému vôbec nerozumiem a s poľskými klientami hovorím zásadne po anglicky. Ale, ak by som sa mal niekam odsťahovať, tak určite Maďarsko. Jazyk ovládam, som vlastne po etnickej stránke väčšinovo Maďar (hoci mám aj slovenských predkov), občianstvo by mi hneď dali ako zahraničnému Maďarovi, doma pozeráme s dcérou viac maďarské rozprávky, ako slovenské a žena je 100% slovenská Maďarka. Obaja máme vzdialene rodiny v Maďarsku. Do Maďarska chodíme nakupovať, za wellnessom na dovolenky, atď. Ale u nás je výhodou aj to, že by nám stačilo odsťahovať sa napr. do Dunajskej Stredy a cítiť sa tam ako v Maďarsku. 🙂

sisska96
Včera o 06:06
@pr85

Ja by som do Poľska nikdy nešiel bývať, je to iná mentalita, iný jazyk, ktorému vôbec nerozumiem a s poľskými klientami hovorím zásadne po anglicky. Ale, ak by som sa mal niekam odsťahovať, tak určite Maďarsko. Jazyk ovládam, som vlastne po etnickej stránke väčšinovo Maďar (hoci mám aj slovenských predkov), občianstvo by mi hneď dali ako zahraničnému Maďarovi, doma pozeráme s dcérou viac maďarské rozprávky, ako slovenské a žena je 100% slovenská Maďarka. Obaja máme vzdialene rodiny v Maďarsku. Do Maďarska chodíme nakupovať, za wellnessom na dovolenky, atď. Ale u nás je výhodou aj to, že by nám stačilo odsťahovať sa napr. do Dunajskej Stredy a cítiť sa tam ako v Maďarsku. 🙂

@pr85 Tak ste maďari, netreba sa za svoj národ hanbiť. Aj ja som, ale teraz by som nešla do Maďarska, bude tam riadne rošambo

anonym_1c4da5
Včera o 15:22
@pr85

@pr85 a pre mna su Madari ina mentalita. Ja mam blizko.k Poliakom,rozumiem jazyku dokonale,dohovorim sa ako-tak.moji predkovia boli Poliaci

oli18
Včera o 20:01

A ja som myslela, že len my s mm milujeme Poľsko a Poliakov😄. My tam máme 40 rokov priateľov, poznáme si celé už aj vzdialené rodiny. Boli sme pri svadbách, aj pohreboch ich rod.prislusnikov. Ak na výlet, tak do Polska, za rok aj 14 krát. ja nevidím rozdiel medzi našimi mentalitami, dokonca sa mi zdajú milší, ako Slováci. Byt mlada, neváham sa odsťahovať.

guiseppinka
Včera o 20:15

Och, kolko ludi ma rado polsko😍 v minulom zivote som musela byt polka, lebo akonahle tam pridem, tak sa citim ako doma❤️

autor
Dnes o 05:46
@guiseppinka

Och, kolko ludi ma rado polsko😍 v minulom zivote som musela byt polka, lebo akonahle tam pridem, tak sa citim ako doma❤️

@guiseppinka toto je milé. Ja som si tiež myslela , že nás, milovníkov Poľska je malo. 🙂