Zmenili ste rozhodnutie nemať deti?
Vzdy som si hovorila, ze do 30tke si budem uzivat, cestovat, zit podla seba a potom niekedy si zalozim rodinu a budem mat dieta, ak bude s kym. Dnes mam 32 a skor som naklonena k tomu zostat bezdetna. Ja ani moja sestra deti nemame, tym padom rodicia nemaju nijake vnuca ale nijak to neriesia ani nespominaju. Neriesim ani nijake spolocenske normy, nepocitujem tlak okolia, netikaju mi bio hodiny. V mojom blizkom okoli su tiez vsetci bezdetni. Minuly rok som to s priatelom otvorila, ze podme to vyskusat a po prvom mesiaci ma chytila taka panika, ze v zivote nebolo cakanie na menstruaciu dlhsie 😀
Preto mi napada, ze ked uz v takomto veku nepocitujem tuzbu po dietati, moze este niekedy neskor prist? Som dost fit, tak teoreticky by som to vedela zvladat aj neskor ale mozno to nakoniec ani nepride. Momentalne ma uprimne celkom desi predstava, ze by som sa musela obetovat.
@anonym_autor tuzba po dietati moze prist v hocijakom veku. Ak tuzba u teba pride neskor, tak budes mat dieta neskor, ak sa bude este dat. Ak nie, tak smola. Ak ho teraz nechces, tak nemas co riesit. U mna ta tuzba prisla v 32 rokoch.
@anonym_6fe51d Dakujem za odporucania na knihy, nejake o materstve som u citala a nie som tomu uplne naklonena ale zaroven to ani nemam ako jednoznacne nie. Ja prave nepocitujem nijaky tlak spolocnosti, toto ide uplje mimo mna. Ked si sa teda rozhodla, ze deti uz nebudete s partnerom mat, necitis v sebe ani nijaky naznak pochybnosti? Si s tym uplne stotoznena?
@lea93 Moj partner tiez netuzi byt otcom ale skor k tomu pristupuje lahostajne, ze je mu to jedno ci budeme alebo nebudeme mat dieta.
@anonym_autor akokolvek sa rozhodnes, nemaj dieta s partnerom ktoremu je jedno ci budete mat dieta alebo nie.
@anonym_autor akokolvek sa rozhodnes, nemaj dieta s partnerom ktoremu je jedno ci budete mat dieta alebo nie.
@anonym_7bb707 Ako to myslis?
@anonym_autor Moja švagriná (35r) hovorí že keby sa mohla ešte raz rozhodnúť sa tak by nemala žiadne deti. Jej deti majú 6 a 8 rokov a doteraz nezvykla sa na materstvo. Lebo nemá na nič čas, vo všetkom sa prispôsobujú deťom, je nervózna z nich a často kričí na ne. Je mi to ľúto, hlavne deti ale aj jej že takto dopadla.
Podla mna ak sa na to teraz necitis tak do toho nechod, ale mozno by bolo fajn zvazit dat si zmrazit vajicka, vies ze keby si sa o par rokov rozhodla, ze predsa len chces dieta tak takto to bude istejsie. Ja sama som to takto spravila, vajicka som si dala zmrazit na klinike reprogenesis, teraz pred 40tkou budem vdaka nim prvykrat mamou.
@anonym_6fe51d Dakujem za odporucania na knihy, nejake o materstve som u citala a nie som tomu uplne naklonena ale zaroven to ani nemam ako jednoznacne nie. Ja prave nepocitujem nijaky tlak spolocnosti, toto ide uplje mimo mna. Ked si sa teda rozhodla, ze deti uz nebudete s partnerom mat, necitis v sebe ani nijaky naznak pochybnosti? Si s tym uplne stotoznena?
@lea93 Moj partner tiez netuzi byt otcom ale skor k tomu pristupuje lahostajne, ze je mu to jedno ci budeme alebo nebudeme mat dieta.
@anonym_autor ja som s tym stotoznena a aj sa mi ulavilo, ze toto nemusim riesit. Ja som si od svojej 25 myslela, ze budem raz mamou, a tie zivotne rozhodnutia medzi 25/42 som tomu vzdy tak nejak prisposobovala. Ked som sa nedavno rozhodla, ze mamou nebudem, presla som si obdobim celkom intenzivneho smutku, lebo je to predsalen velke nezvratne rozhodnutie, a ano, obcas ma zamrzi, ze nebudem poznat lasku svojho dietata ale z velkej vacsiny citim ulavu a slobodu. Ale ja dost spracuvam svoje pocity, nic nezahrabavam do podvedomia, riesim to aj s terapeutkou lebo si chcem byt ista, ze som uprimna sama k sebe. Ked sme sa zacali minuly rok snazit o dieta, nemala som z toho dobry pocit, skor som mala pocit, ze robime chybu a ideme si pokazit zivot. Najhlavnejsie je byt uprimna k sebe a partnerovi. Ja som do dietata Isla aj kvoli tomu, ze som si myslela, ze moj manzel chce byt otcom, a ked sme sa o tom uprimne porozpravali, vyslo najavo, ze jemu to je jedno a mal by dieta len kvoli mne (ktora po nom az tak velmi netuzila) 😊
@anonym_7bb707 Ako to myslis?
@anonym_autor rodicovstvo je narocne-obrovske mnozstvo prace a obety- aj pre ludi ktori naozaj velmi tuzia po dietati a chcu byt rodicmi. Co za otca by bol, ako by sa na vychove podielal tvoj partner ktoremu je to jedno, nezalezi mu na tom byt otcom? A ako by to ovplyvnilo vas vztah keby uz nedostaval ani zdaleka tolko tvojej pozornosti ako pred dietatom?
Vlastna skusenost nie je ale napisem ti kamaratky. Jedna radikalne deti odmietala,neznasala ich, ale ze mega, sla i na potrat, ked mala cca 45 rokov, adoptovali si dietatko a je mega stastna a karieru sklbila,ziadna obeta.
Dalsia kamoska verejne hovorila ze nechcu, ale realita bola,ze sa nedarilo, uz maju a tiez stastna, narodil sa ked mala cca 38r.
Dalsia kamoska ma nieco po 30tke a stale tvrdi, ze nie nie nie.
Dalsia kamoska tvrdila, ze kedze ona sama vyrastala v detskom domove, ze to nedokaze,byt mamou, no prisiel ten pravy a je 🙂
2 kamaratkam nie je dopriate a asi uz ani nebude,mat tento rok 40r a uzivaju si zivot, prijali to,ale ak by sa podarilo, bol by to splneny sen.
Este mam kamarata, co maju myslim 34 a nejako nechcu, neriesia, vyhovuje im ako to je..
Ty pises, ze ani sestra nema, ami nik v okoli.. Otazka moja na teba je taka, ze ked sa to zmeni, a vsetci v okoli mat dieta budu, a zmenia svoje zivoty tak ci to budes tiez vnimat tak,ze ty teda nie. Nehovorim,ze budu na teba tlacit. To je skor o tom, ze ked ti kamoska povie ze "a ty kedy" to je skor o tom,ze i tebe chcie v dobrom dopriat zazit tu lasku - mat dietatko.
mam to iste co ty. mam 33 a stale neviem ci ano alebo nie. deti mam velmi rada, aj si myslim ze by som bola dobra mama. ale zaroven mam rada aj svoj klud, slobodu, zorganizovane dni a ten pocit lahkosti ze nie som zodpovedna za inu osobu.. v mojom okoli mam vela kamosiek, ktorym sa to proste stalo, neplanovali, necakali a tak maju dieta. nemuseli sa rozhodovat :D
@anonym_autor rodicovstvo je narocne-obrovske mnozstvo prace a obety- aj pre ludi ktori naozaj velmi tuzia po dietati a chcu byt rodicmi. Co za otca by bol, ako by sa na vychove podielal tvoj partner ktoremu je to jedno, nezalezi mu na tom byt otcom? A ako by to ovplyvnilo vas vztah keby uz nedostaval ani zdaleka tolko tvojej pozornosti ako pred dietatom?
@anonym_6fe51d Mam pocit, ze si tymto prispevkom uplne zhmotnila moje pocitu do slov. Mam to uplne rovnako. Prajem ti vsetko dobre nech si aj nadalej rovnako spokojna so svojim rozhodnutim
@anonym_7bb707 Asi si vzala to moje "je mu to jedno" v negativnom narative ale ja som prave presvedcena o tom, ze by bol dobry otec, len to vnima tak, ze zivot mozeme zit naplneny bez dietata alebo aj s dietatom. Jedno v tomto zmysle.
No to mi pripomína seba tiež mám tvoj vek a úprimne som vydaťa.
A mužom však mame problémy takze ni
Kdy som necítila
Že on je ten pravý.
Nikdy som nepocítila strašne moc že chcem. Je to obrovská obeta. Neviem mama stále s tým otravu je. Ale ja necítim na to mať deti teraz neviem prečo.. Je uz čas ale ja som taká že skôr si uživam dovce športy adrenalín kamosky život na voľnej nohe a pod. Manžel tiež sa nejde zblaznit.
Na staré kolena to budem ľutovať asi ale takto to je prave viem že by som mala mať aspoň jedno ale je to pre mňa strasna obeta. Ja vôbec nie som ten typ že doma vyvárať Prat hrať sa s dietatlm vstavaať k nemu. Neviem si to moc predstaviť. Plus je to zodpovednosť min 18 rokov života.
Čo sa mi zdá hrozne veľa (((( vie že
By som to mala inak brat ale nejde to asi. Neviem
mam to iste co ty. mam 33 a stale neviem ci ano alebo nie. deti mam velmi rada, aj si myslim ze by som bola dobra mama. ale zaroven mam rada aj svoj klud, slobodu, zorganizovane dni a ten pocit lahkosti ze nie som zodpovedna za inu osobu.. v mojom okoli mam vela kamosiek, ktorym sa to proste stalo, neplanovali, necakali a tak maju dieta. nemuseli sa rozhodovat :D
@anonym_0c8081 presne moje slova že neviem či áno či nie. Presne ale skôr nie. Presne pocit ľahkosti dní si organizovať svoj klud a ine
@anonym_autor ja som s tym stotoznena a aj sa mi ulavilo, ze toto nemusim riesit. Ja som si od svojej 25 myslela, ze budem raz mamou, a tie zivotne rozhodnutia medzi 25/42 som tomu vzdy tak nejak prisposobovala. Ked som sa nedavno rozhodla, ze mamou nebudem, presla som si obdobim celkom intenzivneho smutku, lebo je to predsalen velke nezvratne rozhodnutie, a ano, obcas ma zamrzi, ze nebudem poznat lasku svojho dietata ale z velkej vacsiny citim ulavu a slobodu. Ale ja dost spracuvam svoje pocity, nic nezahrabavam do podvedomia, riesim to aj s terapeutkou lebo si chcem byt ista, ze som uprimna sama k sebe. Ked sme sa zacali minuly rok snazit o dieta, nemala som z toho dobry pocit, skor som mala pocit, ze robime chybu a ideme si pokazit zivot. Najhlavnejsie je byt uprimna k sebe a partnerovi. Ja som do dietata Isla aj kvoli tomu, ze som si myslela, ze moj manzel chce byt otcom, a ked sme sa o tom uprimne porozpravali, vyslo najavo, ze jemu to je jedno a mal by dieta len kvoli mne (ktora po nom az tak velmi netuzila) 😊
@anonym_6fe51d wau že dieťaťom si pokazil t život . To je Mega úprimne. Ale tak jasne. Je to obeta a sebazapieranje
@anonym_6fe51d wau že dieťaťom si pokazil t život . To je Mega úprimne. Ale tak jasne. Je to obeta a sebazapieranje
@anonym_310ce0 tak ja nemozem za to, ze to takto citim, proste to tak je. Ja nemam v sebe doveru, ze materstvo je pre mna to prave. Radsej budem lutovat, ze to dieta nemam, nez to ze som ho mala. Kazdy to mame nejako.
@anonym_autor ja nechápem ľudí čo sa idú rozmnožovať keď Slovensko ide do kytek a za rohom je vojna ...je to sebecké mať deti

Dosť žien v mojom okolí neskôr zmenilo názor a deti chceli. Viacerým z nich sa to už, žiaľ, z biologických dôvodov nesplnilo. Tvoj partner to ako vníma? Pripúšťa v budúcnosti možnosť, že by chcel byť otcom? Alebo ju úplne vylučuje? Mnohým ženám tie biologické hodiny skôr či neskôr skutočne začnú tikať... V mojom prípade prišla túžba po dieťati v 29 rokoch.