Zvýšené ceny: Má všetko zrazu väčšiu hodnotu?
Ozaj všetko zdražuje a má dnes všetko väčšiu hodnotu ako kedysi, alebo sme iba my hlúpi, že sme ochotní za to platiť viac a viac? Možno sa totiž od počiatku vekov samotná hodnota väčšiny vecí až tak veľmi nemení. Mení sa iba to, koľko sme za ne ochotní dať a koľko si za ne človek dokáže vypýtať. Základné veci ako voda, vzduch, tráva, slnko či prirodzené teplo majú stále svoju prirodzenú hodnotu a mnohé z nich sú v podstate zadarmo. Z nich vzniká život. Zvieratá sa pasú na tráve, dýchajú vzduch, pijú vodu a žijú v prirodzenom teple. A potom do toho vstupuje človek. Je iba na človeku, koľko si za zviera vypýta, je iba na človeku, koľko si vypýta za jeho usmrtenie, koľko si vypýta za jeho naporcovanie a zrazu máme potravu. Ale aj tí traja ľudia, ktorí sa starajú o mäso, potrebujú piť, takže je na ďalšom človeku, koľko si vypýta za prinesenie vody. A človek, ktorý prinesie vodu, zase potrebuje teplo, takže je na ďalšom človeku, koľko si vypýta napríklad za kožušinu zo zvieraťa, ktorú by inak možno zahodil. A takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Celý svet je prepojený miliardami začarovaných kruhov, v ktorých jeden človek potrebuje druhého, druhý potrebuje tretieho, tretí potrebuje štvrtého a každý z nich zároveň vytvára cenu pre toho ďalšieho. A práve tu podľa mňa vzniká veľká časť toho, čo dnes nazývame cenou. Nie preto, že by sa samotná vec zrazu stala hodnotnejšou, ale preto, že sme ochotní za ňu zaplatiť viac. Jeden človek zvýši cenu svojho produktu, pretože vie, že druhý ju zaplatí. Druhý zvýši cenu svojho produktu, pretože teraz musí zaplatiť viac prvému. Tretí urobí to isté, pretože aj on musí zaplatiť viac druhému. A kruh sa uzatvára. Zaplatíme viac, pýtame viac, zaplatíme viac, pýtame viac a opakujeme to znova a znova, až máme pocit, že všetko je drahé preto, lebo všetko má jednoducho väčšiu hodnotu. Ale čo ak je to iba začarovaný kruh, ktorý sme si vytvorili sami? Čo ak veľká časť ceny nevzniká v samotnej veci, ale v našej ochote za ňu zaplatiť? Človek zvýši cenu, pretože vie, že ju niekto akceptuje, a tým zároveň vytvorí dôvod, aby aj niekto ďalší zvýšil svoju cenu. Tak sa cena jedného výrobku alebo služby premietne do ceny ďalšieho a ďalšieho, až sa celý systém začne sám od seba nafukovať. Všetko je navzájom prepojené a každý človek je zároveň predávajúci aj kupujúci. Každý od niekoho niečo potrebuje a každý môže od niekoho niečo požadovať. A tak vzniká obrovská sieť vzájomnej závislosti, v ktorej si navzájom určujeme ceny a zároveň sme týmito cenami sami ovplyvňovaní. Všetko má iba takú cenu, akú sme za to ochotní dať. A možno má všetko aj takú hodnotu, aký charakter a zmýšľanie má človek, ktorý tú hodnotu určuje. Takže možno by sme sa nemali stále pýtať, prečo je všetko také drahé, ale skôr prečo sme ochotní za toľko platiť. Pretože ak ľudia prestanú byť ochotní platiť vysoké ceny, predávajúci budú musieť ceny znižovať. Potom môžeme lacnejšie predávať aj my a ďalší môže lacnejšie nakupovať od nás. A ďalší od neho. A možno sa raz tento začarovaný kruh nestane kruhom, ktorý nás núti platiť stále viac, ale kruhom, ktorý prináša radosť. Možno totiž nejde o to, aby mal každý z nás čo najvyššiu cenu, ale o to, aby sme si navzájom prestali tú cenu neustále zvyšovať. Pretože možno sa svet nestáva drahším. Možno sme sa len my naučili dávať zaň stále viac.
Ja som sa zaťala ako boli tie nekresťanské ceny masla, vajíčok, nekupujem to odvtedy..
Keď ma niečo naserie nenadávam, zatnem sa a idem proti múru, proti všetkým, tak som sa rozhodla.
Začala som používať bike, hromadnú dopravu, aj keď mám 2 autá, ja to proste odmietam byť taká ovca čo im zaplatí za PH tieto sumy..
Nekupujem lieky(našťastie nepotrebujem), v TV samé reklamy farm. priemyslu, radšej dajú za reklamu ako by brali ohľad na deti a chorých..
Nepozerám TV, veď to len permanentný stres..
Je toho viac, kde odmietam podporovať niekoho nenažranosť, len z princípu a takou spolupatričnosťou k ľuďom, ktorí si veľa vecí nemožu dovoliť, lebo nepustí rozpočet.
Chcem žiť akoby jednoducho, bez zbytočného luxusu, to čo bolo predtým pre mňa normálne, dnes vidím inak.
Ja som sa zaťala ako boli tie nekresťanské ceny masla, vajíčok, nekupujem to odvtedy..
Keď ma niečo naserie nenadávam, zatnem sa a idem proti múru, proti všetkým, tak som sa rozhodla.
Začala som používať bike, hromadnú dopravu, aj keď mám 2 autá, ja to proste odmietam byť taká ovca čo im zaplatí za PH tieto sumy..
Nekupujem lieky(našťastie nepotrebujem), v TV samé reklamy farm. priemyslu, radšej dajú za reklamu ako by brali ohľad na deti a chorých..
Je toho viac, kde odmietam podporovať niekoho nenažranosť, len z princípu a takou spolupatričnosťou k ľuďom, ktorí si veľa vecí nemožu dovoliť, lebo nepustí rozpočet.
Chcem žiť akoby jednoducho, bez zbytočného luxusu, to čo bolo predtým pre mňa normálne, dnes vidím inak.
@anonym_51be77 Vy ste s autorkou rodina? 😄
@anonym_51be77 To mi nejako nesedi :
v TV samé reklamy
nepozerám TV
v TV samé reklamy
nepozerám TV
@patrike hlavne, ze fici na internete. Ved to je tiez dielo satanovo 😃
Ak máte zajaca, kravku, sliepočku, jabloň, zemiaky... a viete, že budú plodiť, rodiť a množiť sa, dávať zadarmo mlieko, vajcia, jablká, zemiaky a po smrti dajú mäso, teplo, oblečenie alebo ďalšie generácie, koľko si za to vypýtate? Keď pritom dobre viete, že ak to nevyužijete, časom sa to pokazí ,alebo zanikne?
A ak to niekto nedočítal, alebo sa mu to zdalo príliš dlhé, nevadí. Táto téma je iba pre ľudí s inteligenciou na vyššej úrovni.
@anonym_autor ziadna krava zadarmo mlieko neda, ani zemiaky zadarmo nenarastu. Na to aby sa krava napasla musis mat miesto kde sa bude past, teda musis si kupit pozemky. Okrem toho tu kravu potrebujes aj podojit. Aby mlieko davala musis jalovicu vychovat a zabezpecit aby sa otelila, cize 3 roky ju chavas a nemas z nej ziadny uzitok. V zime sa ti nenapasie na snehu, musis jej zabezpecit krmivo. Aby nieco prinasalo uzitok potrebujes vstupne investicie a aj svoju pracu. Ale to ekonomicki romantici ako ty nikdy nepochopia.
O zemiakoch, sliepkach, jabloniach sa rozpisovat nebudem, to by uz bolo na teba asi privela.
v TV samé reklamy
nepozerám TV
@patrike tak mám 3 televízory, občas zapnem či ešte fungujú😅 a vypínam nasraná..
Netreba ma chytať za slovíčka, pointa je niekde inde..
Ja som tu neprišla nokoho presviedčať o tom ako žijem,.
@anonym_219c29 tak hej fičím, nežijem v jaskyni, zatiaľ😁
Chcela som tým iné napísať, na satana neverím
@anonym_autor mení sa hodnota peňazí nie veci... inflácia a tu nespôsobujú hlúpi ľudia ktorý sú ochotný za veci platiť viac ale banky ktoré tlačia do obehu viac peňazí... Zmena hodnoty veci sa môže zobraziť v rozdieloch cien že zrazu ma napríklad jablko väčšiu hodnotu ako hruška aj keď to vždy bolo naopak a môže to byť následok toho že v tomto roku sa urodilo malo jabĺk. Alebo že zrazu ma niečo 10 krát väčšiu hodnotu ako niečo iné ak keď dakedy to bolo len dva krát hodnotnejšie.
@patrike tak mám 3 televízory, občas zapnem či ešte fungujú😅 a vypínam nasraná..
Netreba ma chytať za slovíčka, pointa je niekde inde..
Ja som tu neprišla nokoho presviedčať o tom ako žijem,.
daruj aspon jeden, naco su ti tri telky doma
daruj aspon jeden, naco su ti tri telky doma
@anonym_f6f5a9 ja viem, ale budem tam mať diery po držiakoch zasa😁
Inak veľký TV celkom fajn kúri v zime, dávam tam ten krb a počúvam to praskanie dreva, relaxačnú hudbu, tak viem TV takto vyuziť..
@anonym_219c29 Ma 3 telky a 2 auta, ale zije skromne a nic nepotrebuje😆
@anonym_autor zdrazovanie je vela krat nutene, neostava ina moznost a ak by sme to chceli zmenit tvojim sposobom, tak to je ako keby si napisala budme teraz vsetci dobri ludia, jednoducho to nikdy nebude.
Ak máte zajaca, kravku, sliepočku, jabloň, zemiaky... a viete, že budú plodiť, rodiť a množiť sa, dávať zadarmo mlieko, vajcia, jablká, zemiaky a po smrti dajú mäso, teplo, oblečenie alebo ďalšie generácie, koľko si za to vypýtate? Keď pritom dobre viete, že ak to nevyužijete, časom sa to pokazí ,alebo zanikne?
A ak to niekto nedočítal, alebo sa mu to zdalo príliš dlhé, nevadí. Táto téma je iba pre ľudí s inteligenciou na vyššej úrovni.
@anonym_autor ty musis byt hotovy farmar. Chod sa pozriet na farmu ako je vsetko zadarmo. Poda musel si to kupit alebo odrobit a potom ti ju dali, plus kazdy rok platis dane treba ti orat sadit zatva postreky hnojiva stroje, ludi a naftu na to. Krava pozri si aka je jej cena za teliatko, treba jej stajnu, vodu, muku, sol na lizanie ,veterinarnu starostlivost,seno a ano seno treba ti traktor stroje naftu a cloveka co si vezme volno alebo to bude robit po praci. A nic take, ze mam chripku a nejdem musis vzdy. A tak je to aj so sliepkami, zajacmi...nic neni v zivote zadarmo!!!mozno tak usmev, a pekne slovo
Tak všetko sa odvíja od viacerých vecí. Hlavne od platov. Platy narástli dosť, tak premietlo sa to aj do cien. Pretože každá jedna firma na svete chce dosiahnuť zisk, niekomu stačí možno vyrovnaný rozpočet... Logicky ide na platy viac, má aj iné náklady za ktoré platí viac. Taká je dnes ekonomika, že všetko sa premieta na zákazníka. Každý chce mať ten už spomínaný zisk. Niekomu stačí málo, inému viacej. Je to na každom z nás, ako si vážime svoju prácu. Teda ja si už nevážim, lebo som na invalidnom. Keď som bol v praxi, tak to tak bolo. Osobne vyštudoval som bankový manažment, tak nejakú tu šajnu o ekonomike mám...
@hefo
Si si v tomto istý?? Vieš už veľa krát aj pes zaútočil na svojho pána..👍
🤣🤣🤣
@gabrm Pochopiteľne sa to musí správne manažovať, tak aby jednak pre tých bijcov bolo výhodnejšie dlhodobo brať žold než jednorazovo si niečo ulúpiť (a preferovať takých, čo sú prirodzene lojálni), a dvak, aby sa neumožnilo zorganizovanie dostatočne silnej opozície vnútri vlastnej armády (napr. u Sovietov za 2. sv. v. tiež vojaci veľmi nechceli ísť "urá!" proti nemeckým guľometom, ale jednotlivec nemal šancu na odpor).
Mozes byvat v jaskyni,lovit si,umyvat sa v rybnikoch,a mas zivot zadarmo,bez nutnosti prace,penazi a inych veci,co spominas ako isli hore.
Dnes sa stale ludia maju dobre,tak ako platy idu hore tak aj ostatne sluzby,byvanie a pod ide hore.

Tvoj nezmyselny traktat mi promina podobne intelektualne vygrcky z FB. Tiez od absolventov Vysokej skoly zivota. Zakladna logika, zakladna ekonomia, trhovy mechanizmus atd...vysoko absentuje.