icon

Aká je povaha jazvečíka a na čo si dať pozor?

4. dec 2024

Čaute baby
Mám otázku na tie z Vás ktoré máte doma jazvečíka
Akú mávajú povahu ? čo je pre nich charakteristické a na čo si dať pozor?
Doteraz sme mali vždy len nemeckych a belgických ovčiakov od mojich 2 rokov v rodine.
Po polročnom uvažovaní a premýšlaní a obehaní všetkých CHS nastal ten čas aby sme si domov zaobstarali psíka, ja mám home office 5h denne a kopec voľného času, dieťa už mám veľké, takže času a priestoru budem mať habadej.
Ďakujem

Strana
z2
madeincssr
4. dec 2024

Prosim, daj sancu nejakemu sympatakovi s ocami plnymi nadeje (a lasky) z utulku - posurfuj a pobehaj viacere. Je mozne, ze sa ti aj v zdravi dozije vyssieho veku, ako cistokrvny.

butterflyeffect
4. dec 2024

Mam 2 dvoch, v detstve som mala tiez 2, mama ma tiez jazvecik, znami takisto-ale poviem ze je to ako ludi, kazdy z nich je inej povahy. Co maju spolocne je ze su velmi chytri, hravi, zvedavi a neskutocne tvrdohlavi 😁 vyzaduju vela pozornosti, vedia byt neskutocne lenivy,nemaju radi zimu a skarede pocasie. Za mna najuzasnejsie plemeno ake moze byt ❤️

hyta
4. dec 2024

Tiež by som dala šancu psíkovi z útulku. U nás máme už tretiu lásku takto nadobudnutú. Naša Lili je kríženec jazvečíka, údajne asi s biglom. Je to zlatíčko. Je veľmi zvedavá, múdra, v tomto nečase sa najradšej vyvaľuje vo svojich pelechoch. Boli sme zvyknutí našich psíkov púšťať na voľno i v lese, lebo sa držali stále vedľa nás. Lili by sme nemali takto odvahu púšťať, vravel nám i cvičiteľ, že tieto plemená keď ucítia stopu "ohluchnú" a dajú sa na útek, stratia sa. Vernejšieho psíka ako útulkáča nenájdeš.

zuza265
4. dec 2024

U nas ma sestra a teda oni nie su moc na dodrziavanie pravidiel atd a toto plemeno si to vyzaduje. Je dost ziarlivy. Napr pri nasom dietati citi nadradenost a musime byt vzdy pritomni aktivne. Nedam ruku do ohna, ze by ju neuhryzol. Sucasne ak tam bolo ine dieta, tak nase dieta chranil a chcel hryzt to druhe. Za mna je to povahovo zlozite plemeno, ktoremu sa treba naozaj dosledne venovat s dodrzanim pravidiel.

zuzanaam
4. dec 2024

ak ste boli zvyknutí na NO, tak jazvečík je úplne niečo iné. Potrebuje inteligentnejšieho pána ako je on sám, lebo ho inak rešpektovať nebude. A že je to veľmi inteligentné plemeno a s obrovskou gurážou a odvahou. Aspoň tá naša bola. S klasickým cvičákovým drilom u neho nepochodíš. A má silný poľovnícky pud, na to treba tiež pamätať.

hugigugin
4. dec 2024

Drsnosrstý sa dožil 15rokov,zdochol.na starobu, bol zlatíčko milujuce svojich pánov, deti, šantenie s deťmi (nie len našimi, ale 8ks z celej partie? aa milujuci loptičky a aport (ani jedna z lôpt nevydržala cela dlhsie ako deň) rozkmasal ju ako všetky laná a hračky. Nakoniec aportoval aj jablká. Teraz máme čierno hnedy hladkosrstý a to je čistá faloš, tvar ako anjel a schopný ťa dohryzť lebo sa mu nepáči že mal o granulu menej. Oba su členmi polovnickeho združenia a maju skúšky, aj prax v lese. Drsnosrstý keď sa mu nechcelo byť v lese tak zdrhal domov. (aj stopom). Potrebuju sa nenudiť, pohyb.

madeincssr
4. dec 2024

@hugigugin a to este nevies, ze ten kratkosrsty je prezlecena macka 😁. Ale nie, jasne, aj psy, macky (aj ostatne zvierata) maju svoje vyrazne povahy.

hugigugin
4. dec 2024

@madeincssr viem, vidim denne, sviniar to je, najfalošnejši pes akeho sme kedy mali. Mali sme ich aj 5,naraz rôzne rasy.

madeincssr
4. dec 2024

@hugigugin ale neboj, po case sa hrany obrusia a najdete k sebe cestu, uvidis.

hugigugin
4. dec 2024

@madeincssr mnoo už ma 3,a furt je drzý, a děti len naše ostatne by zožral.

zuzanaam
4. dec 2024

a ešte trpia na platničky. Tak extra pozor na obezitu a žiadne schody,

priscilla07
5. dec 2024

Kratkostste môžu byť až agresívne, dlhosrste a drôtosrste su milšie. Veľa hrabú, su to poľovníci. Problémy s chrbticou

lusyc
5. dec 2024

Ja mam 3. droťasa. Sú to mojkáči, olizovači, poľovníci -lovci, trhači, vychytralci, majú dost veľký apetít, treba ich nosiť po schodoch- kvôli krátkym nohám a dlhej chrbtici. Miluju prechadzky v prírode. Ale neznášajú sneh, ten sa im nalepí na srsť a sú snehuliaci. Láska až za hrob.

autor
5. dec 2024

Tak sme sa nakoniec rozhodli ze ideme do adopcie tohto fesaka a dufame ze si nas vyberu❤️Dakujem Vam za rady😍

hyta
5. dec 2024

Juj, krásny psík, držím palce, napíš potom, čo a ako.❤

lusyc
5. dec 2024

Nádherný je. Prajem vám veľa šťastia.

lusyc
5. dec 2024

Potom si nájdite kaderníka alebo si nastudujte, čo s kozuskom.

autor
5. dec 2024

@lusyc dakujem za tip❤️

tinage
Autor odpoveď zmazal
tinage
Autor odpoveď zmazal
tinage
Autor odpoveď zmazal
lilu2008
5. dec 2024

My máme dve fenký jazvečíka. Každá je úplne iná. Jedna strašne hravá, živá až hyperaktivna, rada aportuje. Vyrastala prvý pol rok s nami v dome s malým 3rocnym synom. Môže s ňou robiť čo chce, nikdy mu neublížila. Druhá strašne kľudná, lenivá. Obe sú však veľmi nalepené na nás. Stále sú pri nas keď sme na dvore, len by sa tulili a mojkali.
Je to tvrdohlavé plemeno, avšak úžasné oddane. Horšie je to vystekavanie , a nad dvorom nemôže nič preletieť (vtáky, osi, motyle - všetko zožrať a chytiť 🙂

mmooly
11. dec 2024

pre mňa naj lepšie plemeno, mali sme všetky druhy jazvečíkov.. nemá moc rád deti, to je pravda, je žiarlivý, ale je najkrajšííííí🙂

moonlight1210
11. dec 2024

Vidam jazveciky na prechadzke, zvycajne su to take pohodlne, pokojne psiky, co si cupkaju vedla svojho pana a okolity svet ich nezaujima, okrem ich pana.

Ked sme vsak byvali na private v rodinnom dome so spoluziackami z VS, tak mali vo dvore jazvecika (asi aj krizenca). Ten bol taky zvlastny, zbabely a zakerny zaroven.
Ked ho mal clovek v zornom poli, tak ustupoval, chvost medzi nohami, utiahnuty postoj, uhybal, schovaval sa za kriky (byval vonku).
Akonahle clovek presiel okolo neho a bol k nemu chrbtom, tak okamzite sa potichu rozbehol a zacal utocit odzadu na clenky a lytka a skusat hryzt.
Len ste sa zvrtli a pozreli na neho, tak zas utek prec, skryvanie sa, strach. Otocili ste sa chrbtom a vyrazil do utoku.
Museli sme vzdy ist cez dvor dnu tak, aby sme ho mali na ociach.
Ale tam podla mna na celej ciare zlyhala vychova od jeho panov.

sylvester1
7. mar 2025

@butterflyeffect presne ako pises, mam dvoch, moji rodiciamali cely zivotibajazvecicku, ja som chcel par, aby nebol sam, a hlavne nenahanaju kocky nadvore a su snimy jedna rodina, ale treba ich na to naucit samozrejme ze sme jedna rodina, najednom dvore, ake tvrdohlavy ako das, natu malu hlavicku co ma. Ale super, a hlavneby potrebovali k sebe. Male deti. Ineho psa by som na dvornechcel ibajazvecikov, i ked sa malo rokov dozivaju,

sylvester1
7. mar 2025

@mmooly moja neter ma8r chlapca a je cely happy ked pridu, mam 5t vnucat od1, 5roka po 7r tak isto sanevedia dockat na deti, mozno jeto o vychove pudov rodicou, ale mna by mali radsej deti, ano zarlivy ako zena, co uz, ale su super

zuzanna33
7. mar 2025

Mi keď sme hľadali vhodného psa do rodiny nikdy sme nepremýšľali nad jazvečíkom. Áno počula som aj videla (v rodine mali) sú veľmi zložitý potrebujú veľa pohybu na voľno by ani nemal byť pokiaľ nemá dobrý výcvik napr. v lese hneď hľadajú zver a stopu. Keďže majú krátke nohy a dlhé telo trpia na rôzne zdravotné problémy. Kľudne by som brala niečo menej náročné a hlavne prístupnejšie. Vždy si obľúbia jedného člena z rodiny ale sú nevyspytateľný a nie až tak pritulny....

sylvester1
7. mar 2025

@zuzanna33 ja nemam dopustit na jazvecika nasi mali jazvecika prveho v 1987r zila dlho do 2002, ale nikdy nemala ziadne choroby ani tych co mali dalsich ja mam mojich 3,ť roka nic a su vonku vo voliere, bez problemov do nutra ani by nesli, by kukali ci mi klepe na karbyt ze by som ich chel mat v posteli, a dolesa ked idem na huby ich neberem chodim do vojenskeho priestoru, mam 11arovu zahradu maju kde behat , ale je to na kazdom kde chce mat psa a ci chce jazvecika ci to dakeho sedvicoveho psa ze ho vopcham do vreka jak sirky

lusyc
8. mar 2025

@zuzanna33 myslím, že závisí od povahy. Mám celkovo 4teho. Všetci boli/je poľovníci celou dušou. A tulili by sa pri každej príležitosti, na rukách, hlava na pleci a nechať sa hladkať, skrabkať. Na schody treba dat určite pozor, to je pre chrbticu nebezpečné.

peggy1111
23. aug 2025

Mám otázku,mojej Peggy vždy plzla srsť,ale teraz neobvykle a veľa,máte s tým niekto skúsenosť? prípadne čo s tým,ako proti tomu bojovať,a či sa vôbec nejako dá, je to krátkosrstý čierny jazvečík a je v byte

Strana
z2