Aké máte skúsenosti s útulkami?
Aké máte skúsenosti s útulkami? Chceli by sme psa, pôvodne sme zvażovali, že adoptujeme, ale po návšteve 2 útulkov som zmenila názor, radšej kúpim.
Išli sme s jasnou požiadavkou, ktorú nikto nemal ochotu rešpektovať a pretláčali si svoje. V druhom útulku na prvej návšteve psa nedajú, budú si preverovať rodinu, osobnou návštevou a viazať na kastráciu a kontakt so súrodencami psa. Útulok máme 70 km, naozaj nie som ochotná tam chodiť ako na klavír.
Podotýkam poplatky sa pohybovali nad 170 eur, to si fakt môžem kúpiť bez PP psa a nikto ma nebude na nič viazať a otravovať. Mali sme tak psa aj doteraz, ale chceli sme dať šancu útuláčikovi.
@anonym_33a5ce my sme chceli dať matrace do útulku, nechceli. Chceli peniaze, takže tiež si myslím, že to je iba nariekanie po Fb, ako sa majú zle.
@anonym_autor matrace utulky nebeeu lebo tazko je vyuziju. Psi matrqce roztrhnu a je len z toho bordel. Pripadne sa porania na pruzinach alebo zozeru cast matraca, ktora im moze upchat creva.
Keď už nie z útulku tak aspoň nepodporujte mnozky a kúpte psa s PP 🙏🏻
@anonym_23e48e s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou môžem napísať že táto dáma nedá peniaze za čistokrvného psa kvôli cene a prípadným podmienkam chovnej stanice
@anonym_autor smiem vedieť, aká to bola požiadavka? Inak útulky celkom chapem. Zachrániš, vypipleš, socializuješ, staráš sa. Po tomto všetkom by ani mne nebolo jedno, kde utulkac skončí.
@anonym_autor Ano mame, mame macku z utulku.
Tie utulky vedia, preco to robia. Inak si psa vezme kde- kto, a za par mesiacov im pridu naspat, v horsom pripade zubozene a s dalsou traumou.
My sme aj po 5 rokoch stale v kontakte s utulkom, aby vedeli, ze sa ma dobre, prospieva a ze sme uspesnou adopcnou rodinou. Nas to tesi.
Ak si kupis psa na inzerat, bez pp, tak len podporis dalsieho mnozitela psov, a prispievas tak vedome do tohto problemu.
Nic z tych poziadaviek utulku nie je nerealnych. Kastracia je snad uz ocakavana, preverit si rodinu do ktorej zviera ide taktiez. Ze nedaju psa, co vypiplali, niekomu koho vidia 5 minut, mi tiez pride normalne.
Neadoptovala by som si psíka z útulku, pretože odmietam dať svojho psa/sučku kastrovať. Chovám psíky roky, naše sučky /až na 2 výnimky/ nedávame kastrovať a nikdy sa nám nestalo, aby mali nechcené šteniatka, pretože na nich jednoducho počas hárania dávame pozor. Nevidím v tom žiadny problém. Viem, ako sučka hára a neexistuje, aby som to prehliadla. Obe kastrované sučky sme dali kastrovať zo zdravotných dôvodov /falošná gravidita po každom háraní, veľká cysta na vaječníku.../ a obe po kastrácii do konca života trpeli inkontinenciou, na ktorú nezaberalo absolútne nič, takže skončili s plienkami. Nedávno som čítala, že sa robil výskum, kde porovnávali dĺžku života u psov /samcov/ rotvajlerov. Kastrovaní psi sa dožili až o 2 roky kratšieho veku, ako nekastrovaní. Aj naši nekastrovaní psi aj sučky sa dožili vysokého veku. Všetky útulky majú v adopčných zmluvách povinnosť kastrácie, výnimky neakceptujú, okrem toho majú kopu iných nezmyselných podmienok, tak sa nečudujem, že útulky sú preplnené a záujemcovia o psíka si ho nakoniec radšej kúpia.
Moja čerstvá skúsenosť. Nás rozmaznaný a tvrdohlavý kocúr prestal žrať krmivo, na ktoré je zvyknutý. Nakúpili sme hocičo iné, až som zúfalo siahla na Felixa a Whiskas. Zjedol. Tak som kúpila mega balenie Felixa. Po troch kapsickach ich začal bojkotovať a zatiaľ je verný whiskasom. Slušne som napísala do útulkov v okolí, že mám 37 kapsiciek, plus nejaké pamlsky, ktoré len ochutnal a rada darujem. Tak odmietli, kapsicky sú nekvalitné (áno, beriem, ale pre mačky práve odchytene z ulice, alebo na nejaké dokrmenie pri odchyte snáď poslúžia). A otvorene pamlsky tiež nevezmú (chápem. Ale snáď nedám do nich otravu, keď mám doma kocúra aj psa) 🤷🏻♀️ nakoniec, keď som ich už chcela vyhodit, ozval sa mi jeden pán, ktorý má mini útulok len pre mačky, že sú vďační za cokolvek. Aj otvorené balenia, aj lowcostove krmivá, aj "deravé" pelechy. Už sme mu to aj odniesli, pomojkali sa s mačkami, dostali sme od neho iný druh krmiva na skúšku, či toho nášho nejako nepresvedčime.....takže niekedy práve tí, ktorí neplačú, tak sú naozaj vďační za cokolvek
Moja čerstvá skúsenosť. Nás rozmaznaný a tvrdohlavý kocúr prestal žrať krmivo, na ktoré je zvyknutý. Nakúpili sme hocičo iné, až som zúfalo siahla na Felixa a Whiskas. Zjedol. Tak som kúpila mega balenie Felixa. Po troch kapsickach ich začal bojkotovať a zatiaľ je verný whiskasom. Slušne som napísala do útulkov v okolí, že mám 37 kapsiciek, plus nejaké pamlsky, ktoré len ochutnal a rada darujem. Tak odmietli, kapsicky sú nekvalitné (áno, beriem, ale pre mačky práve odchytene z ulice, alebo na nejaké dokrmenie pri odchyte snáď poslúžia). A otvorene pamlsky tiež nevezmú (chápem. Ale snáď nedám do nich otravu, keď mám doma kocúra aj psa) 🤷🏻♀️ nakoniec, keď som ich už chcela vyhodit, ozval sa mi jeden pán, ktorý má mini útulok len pre mačky, že sú vďační za cokolvek. Aj otvorené balenia, aj lowcostove krmivá, aj "deravé" pelechy. Už sme mu to aj odniesli, pomojkali sa s mačkami, dostali sme od neho iný druh krmiva na skúšku, či toho nášho nejako nepresvedčime.....takže niekedy práve tí, ktorí neplačú, tak sú naozaj vďační za cokolvek
@loyda mne sa "paci" ako a to sa netyka utulkov tak sa ludia biju do prs ked niekto napise ze prikrmuju vonku macky whiskasom tak ho idu ukamenovat. My ked sme nasli nasu Priscillu sme kupili narychlo tycinku z Freshu a taka vdacna bola 🥰
@loyda mne sa "paci" ako a to sa netyka utulkov tak sa ludia biju do prs ked niekto napise ze prikrmuju vonku macky whiskasom tak ho idu ukamenovat. My ked sme nasli nasu Priscillu sme kupili narychlo tycinku z Freshu a taka vdacna bola 🥰
@janulik2008 my sme nášho našli vo februari v lese, v škatuli s dekou ako 4-5 mesačného a áno, naša prvá voľba boli kapsicky z Tesca, tuším whiskas a purina. Nechcel. Z petshopu sme kúpili asi 4 značky, jednu zjedol hneď. Zjavne bol na ňu zvyknutý, lebo nebol ani zanedbany, ani vonku nemohol byť dlho...naučený doma na wc. Podľa mňa vyhodený vianočný darček. Každopádne, bol naučený na krmivo z petshopu. Teraz ako píšem, je vďačný aj za whiskasy a kým ich bude chcieť, budeme ich kupovať. 🙂 a určite sú kvalitnejšie ako kadejaké naše pasteky a salámy 😂😂😂
@janulik2008 my sme nášho našli vo februari v lese, v škatuli s dekou ako 4-5 mesačného a áno, naša prvá voľba boli kapsicky z Tesca, tuším whiskas a purina. Nechcel. Z petshopu sme kúpili asi 4 značky, jednu zjedol hneď. Zjavne bol na ňu zvyknutý, lebo nebol ani zanedbany, ani vonku nemohol byť dlho...naučený doma na wc. Podľa mňa vyhodený vianočný darček. Každopádne, bol naučený na krmivo z petshopu. Teraz ako píšem, je vďačný aj za whiskasy a kým ich bude chcieť, budeme ich kupovať. 🙂 a určite sú kvalitnejšie ako kadejaké naše pasteky a salámy 😂😂😂
@loyda nas kocur zboznuje Gourmet 🤣 idealne lososove ale za to zvysni dvaja oni zjedia aj klince 🤣🤣🤣
@loyda nas kocur zboznuje Gourmet 🤣 idealne lososove ale za to zvysni dvaja oni zjedia aj klince 🤣🤣🤣
@janulik2008 vidíš. Nad gourmetom náš ohrnul nos a ešte sa tváril urazene, že čo sme mu to dali 🙃 s našim psom si chodia do misiek navzájom, takže často u nás kocúr žerie psie konzervy a pes mačacie😂 darmo, sú to tvrdohlavé zvieratká 🙂
@anonym_autor Podporiť mnoziaren v dnešnej dobe nikto pricetny neurobí. Tak vas naozaj prosím, toto nerobte. Mam fenku z množiarne a nie je to pekný pohľad na rodičov tých bez PP šteniatok.
A k tomu utulku. Chodím do útulku i Mam psa z útulku, zaplatila som poplatok a dala im este dvojnásobok, tie útulky musia z niečoho fungovať. A radšej tie peniaze dat útulku za psa, nez mnozitelovi. Aj osobnú návštevu u nas doma som im navrhla a absolvovala dlhu komunikaciu i cestu do tohto utulku, ktory nebol v nasom meste odkiaľ mame našu.
Taky pes v útulku ma za sebou veľa, tak sa netreba čudovať, ze ludia z utulku dávajú pozor komu psa dajú. Poznám veľa prípadov kedy si rodina vydupala konkretneho psa a nakoniec na to doplatil ten pes, či uz návratom do útulku alebo vlastným životom.
Ludia v útulku svojich utulkacov poznajú najlepšie a ak niekoho odporucaju, tak to nerobia preto, ze vám chcú nanutit konkretneho psa, ale preto, ze by sa k vám mohol hodiť. Oni nechcú zle, práve naopak, chcú aby rodina a pes k sebe pasovali.
Neviem odkiaľ ste a ani akého psa hľadáte, no môžem vám odporučiť dva útulky, ktore majú korektný prístup. Nových majiteľov si sice overia, ale to kazdy utulok a tak by to malo byt.
@anonym_6ab812 ktoré?
@loyda u nás sa kŕmi felixom, lebo je ozaj ťažko nájsť čo tie mačky budú chcieť. Áno je to ako keby sme deťom dávali sladkosti, ale tiež sme už vyskúšali čo to. Ono väčšinou naše chce felixa alebo dmko - čo má inak celkom dobre zloženie, odporúčam, a teraz nám začali papať aj balenia z diskont krmív - oni tam majú taký mix
Whiskasy som na prestala dávať, lebo mojej to úplne zničilo črevnú flóru, ale ona mohla byť citlivejšia mačička, ale už som sa bála po Tom čo sme si preskakali
@anonym_6ab812 ktoré?
@anonym_autor Z BB kraju. Našu mame z Tulavej labky z BS a druhy je Žiarsky chlpač zo ZH. S týmito mam priamu skúsenosť. Ale viem aj o ďalších utulkoch z iných krajov. Mozno keby si napísala odkiaľ ste a akého psika hľadáte, určite by sme vedeli lepšie poradiť.
@loyda u nás sa kŕmi felixom, lebo je ozaj ťažko nájsť čo tie mačky budú chcieť. Áno je to ako keby sme deťom dávali sladkosti, ale tiež sme už vyskúšali čo to. Ono väčšinou naše chce felixa alebo dmko - čo má inak celkom dobre zloženie, odporúčam, a teraz nám začali papať aj balenia z diskont krmív - oni tam majú taký mix
Whiskasy som na prestala dávať, lebo mojej to úplne zničilo črevnú flóru, ale ona mohla byť citlivejšia mačička, ale už som sa bála po Tom čo sme si preskakali
@janagem hej, ono čo mačka, to iná povaha 🙂 dmkove mu sem tam kúpim, zje, ale tiež sa nechá prosiť. Ale ako som písala, žiadnej značke nie je verný dlhodobo a tak sa utesujeme, že keďže to striedame, tak až takú škodu nerobíme. Mám susedu, ktorá svojím mačkám dáva aj zvyšky domácej stravy, deti ich "potajomky" kŕmili pod stolom a jeden kocur má už 14 rokov a mačka 10. A moja babka na dedine tiež kadečo dávala mačkám a celý život s nami rástli 🤣🤣🤣
@janagem hej, ono čo mačka, to iná povaha 🙂 dmkove mu sem tam kúpim, zje, ale tiež sa nechá prosiť. Ale ako som písala, žiadnej značke nie je verný dlhodobo a tak sa utesujeme, že keďže to striedame, tak až takú škodu nerobíme. Mám susedu, ktorá svojím mačkám dáva aj zvyšky domácej stravy, deti ich "potajomky" kŕmili pod stolom a jeden kocur má už 14 rokov a mačka 10. A moja babka na dedine tiež kadečo dávala mačkám a celý život s nami rástli 🤣🤣🤣
@loyda nas kocur raz ukradol uhorku 🤣🤣🤣
@anonym_autor Z BB kraju. Našu mame z Tulavej labky z BS a druhy je Žiarsky chlpač zo ZH. S týmito mam priamu skúsenosť. Ale viem aj o ďalších utulkoch z iných krajov. Mozno keby si napísala odkiaľ ste a akého psika hľadáte, určite by sme vedeli lepšie poradiť.
@anonym_6ab812 najlepší by bol útulok zo severného Slovenska (PP nie!), chceli by sme psa, malého, do bytu - čivava nie, ani ratlík a aby bol vhodný k pokojnému dieťaťu.
@anonym_autor len aby si vedela,čo je pes bez PP
https://svps.sk/zhabali-vyse-270-psov/
Toto odrádza aj mňa. Momentálne psa nechcem, ale občas preluskam stránky útulkov a keď vidím, že aké podmienky si dávajú niektoré útulky, tak to už je moc. Ako keby si si išiel dieťa adoptovať. Radšej si zoberiem nejaké nechcené stena priamo od majitela
@doriiis len aby si vedela,ako vznikajú "nechcené šteňatá"
https://svps.sk/zhabali-vyse-270-psov/
@anonym_7ce286 povedali sme, že aké plemeno chceme, vek, plus, musí to byť pes a oni si išli svoje.
@anonym_autor pes z útulku nie je kabát,ktorý si kúpiš v obchode podľa svojich požiadaviek.
A mali tam vôbec takého psa?
Neadoptovala by som si psíka z útulku, pretože odmietam dať svojho psa/sučku kastrovať. Chovám psíky roky, naše sučky /až na 2 výnimky/ nedávame kastrovať a nikdy sa nám nestalo, aby mali nechcené šteniatka, pretože na nich jednoducho počas hárania dávame pozor. Nevidím v tom žiadny problém. Viem, ako sučka hára a neexistuje, aby som to prehliadla. Obe kastrované sučky sme dali kastrovať zo zdravotných dôvodov /falošná gravidita po každom háraní, veľká cysta na vaječníku.../ a obe po kastrácii do konca života trpeli inkontinenciou, na ktorú nezaberalo absolútne nič, takže skončili s plienkami. Nedávno som čítala, že sa robil výskum, kde porovnávali dĺžku života u psov /samcov/ rotvajlerov. Kastrovaní psi sa dožili až o 2 roky kratšieho veku, ako nekastrovaní. Aj naši nekastrovaní psi aj sučky sa dožili vysokého veku. Všetky útulky majú v adopčných zmluvách povinnosť kastrácie, výnimky neakceptujú, okrem toho majú kopu iných nezmyselných podmienok, tak sa nečudujem, že útulky sú preplnené a záujemcovia o psíka si ho nakoniec radšej kúpia.
@marci9 No presne, ak si beriem psa do bytu alebo domu dnu tak kto mi ako fenu nakryje, čo si urobí pes odtlačok kľúčov aby si odomkol vchodové dvere? Mala som fenu nekastrovanú 15 rokov a ustrážila som si ju. Teraz mám psa nekastrovaného 10 rokov a tiež si ho viem ustrážiť. Presne ako píšeš, veľa kastrovaných má problém s únikom moču a plus každému kastrovanému psovi zhustne srsť a proste to je potom viac bordelu dnu. Ale majú svoje nezmyslené pravidlá a idú si svoje.
@marci9 No presne, ak si beriem psa do bytu alebo domu dnu tak kto mi ako fenu nakryje, čo si urobí pes odtlačok kľúčov aby si odomkol vchodové dvere? Mala som fenu nekastrovanú 15 rokov a ustrážila som si ju. Teraz mám psa nekastrovaného 10 rokov a tiež si ho viem ustrážiť. Presne ako píšeš, veľa kastrovaných má problém s únikom moču a plus každému kastrovanému psovi zhustne srsť a proste to je potom viac bordelu dnu. Ale majú svoje nezmyslené pravidlá a idú si svoje.
@marsmykkok kastrovanému zhustne srsť,tak to som ešte nepočula
@marsmykkok kastrovanému zhustne srsť,tak to som ešte nepočula
@rozculena tak už vieš 😉 Nech sa páči tu máš ja výcuc od AI
"Áno, po kastrácii môže u psov dôjsť k zmenám v štruktúre srsti, vrátane jej zhustnutia a zmeny kvality. Táto zmena je spôsobená hormonálnymi výkyvmi po zákroku.
Prečo srsť hustne?
Kastrácia ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu psa, čo môže viesť k:
Zmene rastového cyklu srsti: Srsť môže rásť hustejšia a mäkšia, často s výraznejšou podsadou.
Ťažšej starostlivosti: Nová štruktúra srsti, najmä u dlhosrstých plemien, môže byť náchylnejšia na plstnatenie a vyžaduje si náročnejšiu starostlivosť. Možné zdravotné súvislosti
Vo väčšine prípadov ide o bežný, kozmetický dôsledok kastrácie. Avšak, zmeny srsti spojené s inými príznakmi môžu signalizovať aj iné zdravotné problémy, ako napríklad:
Hypotyreóza: Znížená funkcia štítnej žľazy, ktorá je tiež spojená s hormonálnymi zmenami, môže okrem zmien srsti (môže byť krehká, matná, vypadávať alebo naopak hustnúť) spôsobovať aj príznaky ako priberanie na váhe, letargiu alebo kožné problémy. "
@marsmykkok tu ide celkovo o život zvieratá. Vďaka nekastrovaniu som na stole videla celú maternicu a creva, ako to čistili a potom vložili sucke spat. Napríklad. Kastrácia má stále viac zdravotných výhod ako nevýhod.
@marsmykkok tu ide celkovo o život zvieratá. Vďaka nekastrovaniu som na stole videla celú maternicu a creva, ako to čistili a potom vložili sucke spat. Napríklad. Kastrácia má stále viac zdravotných výhod ako nevýhod.
@janagem Vieš čo, je to výrazný zásah do tela psa, tie hormóny majú aj nejakú ochrannú funkciu, naozaj by som netvrdila že tých nevýhod je menej ako výhod. Má to aj výhody aj dosť nevýhod. Každopádne pre veterinárov je to dobrý biznis a budú to obhajovať vždy. Ale za mňa je to na každom majiteľovi ako sa rozhodne, napríklad ak mám fenu von a je riziko že sa k nej pes dostane, prípadne má už nejaké problémy nie som proti, ale nie je to také jednoznačné že zdravotne je ten zákrok dobrá vec.
@janagem Vieš čo, je to výrazný zásah do tela psa, tie hormóny majú aj nejakú ochrannú funkciu, naozaj by som netvrdila že tých nevýhod je menej ako výhod. Má to aj výhody aj dosť nevýhod. Každopádne pre veterinárov je to dobrý biznis a budú to obhajovať vždy. Ale za mňa je to na každom majiteľovi ako sa rozhodne, napríklad ak mám fenu von a je riziko že sa k nej pes dostane, prípadne má už nejaké problémy nie som proti, ale nie je to také jednoznačné že zdravotne je ten zákrok dobrá vec.
@marsmykkok videla som oveľa viac špičiek konkrétne so zdravotnými problémami, ktorým sa dalo predísť kastrácou, ako zdravotných problémov z kastracie. Hlavné životu nebezpečných. Nie som veterinár.
Suciek*
@marsmykkok my napr mame psa a nie je kastrovany kedze neni sanca zeby sa stala nehoda. Ale kocurov davame kastrovat lebo chodia neskutocne dobiti, teda chodili. A macka nam mnaukala tak ze az susedia poculi. 🤣
@anonym_6ab812 najlepší by bol útulok zo severného Slovenska (PP nie!), chceli by sme psa, malého, do bytu - čivava nie, ani ratlík a aby bol vhodný k pokojnému dieťaťu.
@anonym_autor Utulok Tulacik alebo v Bardejove ste neskusali?
Ak chcete aj dospeleho psika malého vzrastu a nevadí vám cestovať ďalej, tak v Piešťanoch majú viacero psíkov z mnoziarni a pani Marcela Dančova sa zameriava na psíkov typu shih tzu, ale ta je az za Lučencom.
Je mnoho utlukov kde majú menšie psiky. Tak prosím nepodporujte mnoziarne kupov psika z bazosu a podobne.
@loyda nas kocur raz ukradol uhorku 🤣🤣🤣
@janulik2008 ja som raz robila piroby ma linke ukladala na utierku na stole jemu chrbtom otocim sa a on kradne piroby zo stola plnene tvarohom a lekvarom surove...4ri mi ukradol a zozral betar..

Keď už nie z útulku tak aspoň nepodporujte mnozky a kúpte psa s PP 🙏🏻