Aké pohlavie psa vybrať pre dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, myslite ze to hra nejaku rolu? Su tu odbornicky na chov psikov? Pripadne ak ma niekto skusenosti s canisterapiou... Co je lepsie pre dievcatko s Aspergerovym syndromom? Fenka ci psik? Hlavne tazkosti su uzkosti, problemy so socializaciou. Dakujem
Nevyberaj podľa pohlavia, ale POVAHY. To sú len mýty že fenky sú citlivejšie. Ja som mala fenku a teraz mám psíka toho istého plemena a ten je 100 krát citlivejší ako fenka. Určite sa porad aj s dcérkou akej povahy by chcela ona psíka, chce nejakého čo bude závislý na nej a bude preň ona stredobod vesmíru alebo nejakého čo bude vedieť fungovať aj bez nej? Chce psíka čo preleží celý deň alebo čo je tak stredne aktívny alebo taký, čo bude mať rád dlhé prechádzky a vytiahne ju každý deň na pár hodín von? Skúsený chovateľ ak mu napíšeš Vašu rodinnú situáciu ti určite poradí ktorý psík je aký a bol by vhodný k dcérke. A je jedno či má medzi labkami pipíka alebo nie, pohlavie fakt nehrá rolu. Ale plus za mňa u psíka je že psíkovia sú takí priamočiarejší, menej komplikovaní-proste ako chlapi, ľahko ich prečítaš. Fenky majú zložitejšiu-komplikovanejšiu povahu. A pre ľudí na PAS je ťažšie vnímať a pochopiť druhého, tak tu by pes-samec mohol byť pre ňu lepšie čitateľný a skôr by ho mohla pochopiť.
moj nazor, macka je lepsia. pes je narocnejsi. mam 2 deti s AS. skusali sme aj psa aj macku. ta je lepsia. a neporocnavaj canistetapiu so starostlivostou o zviera v domacnosti. to je velky rozdiel. terapia je na hodku a o zviera sa stara odbornik, ale zviera doma je na 24hod. a treba mat voci nemu trpezlivosť ale aj ochotu starat sa o neho.
Ahoj, kedze chovam dlhe roky a mam stenata vzdy priamo v dome, 24/7, radim ti NEVYBERAT PODLA POHLAVIA. A hovorim to kazdemu jednemu, kto mi vola o rezervaciu steniatka a chce suck, ako dovod, s tou poverou ze "chceme sucku lebo sucky su citlivejsie jemnejsie kludnejsie a materskejsie". Je to obrovsky blud a vobec to nie je pravda. Velakrat je suka ta, co je sefka, a pes obrovsky citlivy mojkac. Ja tak vzdy u mna v chs robim, vyberame psiky do rodiny podla povahy, s mojim doporucenim kedze stenata vidim nonstop kym neodidu a viem posudit rozdiely medzi nimi. Zatial s tym za cele roky vsetci boli velmi spokojni, ci mali psika, ci sucku.
Vyberte si v prvom rade velmi starostlivo vhodne plemeno. Este prisnejsie si vyberte vhodneho chovatela. A ked budete mat vybrateho seriozneho, dobreho chovatela u ktoreho chcete pockat na steniatko, dajte si odporucit od neho tu najlepsiu povahu z vrhu, vzhladom na vase ocakavania a predstavy.
Opakujem - vyberat podla pohlavia je hlupost. Vyberajte podla konkretnej povahy konkretne steniatko. Vela stastia.
Robim canisterapie ( mam skusky) hlavne pre deti s PAS. Vobec nejde o pohlavie ani o plemeno ( poznampsov co robia canisky od papilona po vlkodava aj krizence). Ide cisto o povahu daneho psa a o tom ako sa s nim pracuje od stenata. Ja robim canisku so suckou ,kolegyna so psom.podla tohto si ozaj nevyberaj
Este ide aj o to co sedi dietatu ( toto je temana dlho) a ci mu vobec sedi pes
@marsmykkok
@colsami
@misulka22 ďakujem. Ešte sa spýtam takto. My sme mali kastrovanu fenka pred dcérkou, bola úžasná. Psa sme nemali. Okolo nás majú ľudia psov a bud počúvam, ako im ocuravaju všetky kríky a likvidujú ich tak, alebo že museli dokola podbetonovat pozemok, že sa chceli vylamat a to dokonca jeden ten pes je kastrovany a vkuse sa túla. Z toho mi tak vychádza, že tie psy majú "iné starosti" ako robiť partiu dieťaťu, ale ako píšem psíka som nemala. Co si o tom myslite, o týchto psích vlastnostiach?
Tieto psy (co spominas) maju jedine tu starost, ze su nevychovane a nudia sa a majitelia sa im nevenuju. Predpokaldam ze je to prototyp chovu psa ktory je pusteny na zahrade, clovek ho rano vecer nakrmi, da mu vodu a mozno ho niekedy vyvenci, ked sa mu chce.
Pes ktory je kastrovany a tula sa je totalne jasny priklad toho ze ho za prve nikto nevychoval (takze ma riadny zlozvyk), nikto sa mu nevenoval, a evidentne ani velmi nevenuje, takze pes sa nudi a pokracuje v tom.
Este mi ziaden pes neznicil zahradu ani sa nikdy netulal za brankou a to teda nemame nic podbetonovane, obycajny plot. A vonku chodia na volno. A dodavam, ze mam krycie psy, ktore realne aktivne kryju skoro kazdy rok, takze velmi dobre vedia co je to suka a krytie.
Mam aj psa a ano krik ocura ,ale teda nezdrha ani nic take a to mame obyc pletivovy plot.je zvyknuty aj na harave sucky a to je chovny pes.to je o vychove,povahe a ano kastracia pomoze.ale poznam nekastrovanych psov co robia canisterapie uplne bez problemov
dakujem
Tak to je veľmi ťažko povedať jednu rasu. Ja mám napríklad jedno dieťa s AS a jedno s DA, a máme psíka z útulku - fenku borderkolie. Nejaký mix. Lepšieho psa som nestretla, tak kľudne, milé, zvieratko, v živote na deti nezavrcala ani keď boli bábätká ešte také neohrabane že ju aj pokladali nechtiac. Ale teda v útulku nám povedali aká je povaha, mali sme ju už pred deťmi doma takže pre nich to bola samozrejmosť od bábätka, je aj kastrovana. Ale ako píšem mala som psíkov už všelijakých ale tento je zatiaľ najuzasnejsi
Anonym utekajú aj fenky. Je to veľakrát z nudy. Ale veľa robí povaha psa. Šteniatka to zvyknú niektoré skúšať aj ak sa im majitelia venujú. Tam je hlavne dôležité ak ti ujde pes raz tak kým nenájdeš kade ušiel a neopravíš to zatvoriť psa a nechať ho aj na pozemku venčiť na vodítku. Lebo ak si povieš že o mesiac to opravite a za ten mesiac ti ujde 40 krát vytvorí si návyk utekať a bude utekať celý život
A k občúravaniu. Škodí to iba mladým stromčekom a rastlinám, kde sú zasadené treba dať zábranu alebo tam psa nepúšťať. Staršie rastliny vydržia. Fenky zase vypalujú diery do trávnika močom. A ja radšej som ak pes občúra 20 ročný strom alebo spodok kuka nádoby ako keď som pri fenke mala celý trávnik pokrytý vypálenými kruhami.
@marsmykkok A psik sa na prechadzke nezastavuje na kazdom rohu, aby to oznackoval?
@autor ja som mala samé ceny teraz máme chalana a je to úplne fantastický havo. Miluje deti, je to totálny flegmos. Môžeš mu skákať aj po hlave ale má v pazi
Pes robi to co ho naucis.ak s nim budes stat pri kazdom kriku tak ho ocura.ked ho naucis ,ze ma kracat tak bude kracat.ano pes nekastrovany znackuje ,ale to neznsmena,ze musi stat pri kazdom strome

Odporucam fenku. Su citlivejsie, kludnejsie a vnimavejsie (moja skusenost). Len pocitaj s tym, ze psik je zalezitost na 10-15 rokov.