Aké sú kontroverzné metódy vo výchove psa?
Čaute. Máte nejaké osobne názory na niečo čo je podľa vás kontroverzné vo výchove psa? Za mňa je to napríklad používanie EO u neskúsených ľudí.
Rada si vypočujem vaše názory.
Taktiež EO (ale aj celkovo pomôcky ako ohlávky, škrtiace obojky, protiťahacie postroje), najmä u neskúsených ľudí.
Ale to vlastne každá metóda je taká... o ničom.. keď človek nevie čo a ako.. hoc aj pozitívne posilnenie, odmeňovanie.. a vlastne čokoľvek keď o tom človek nevie 😁
Ale z tých nepozitívnych taká žiaľ "klasika" - ťahanie psa za kožu na krku... vyškrcovanie.. priľahnutie psa.. bitie psa.. namáčanie čumáku do mláčky.. karhanie/trestanie za to čo pes vykonal dávnejšie lebo "on to predsa chápe" .. hranie sa na "alfu"... no hrozné...
Ale napr. aj tlak vodítka keď ľudia trhnú so psom, že odletí meter do diaľky....
Takých vecí, na ktoré mám svoj názor je veľa...
čo je EO?
@rozculena elektrický obojok
aha,dík....to je hnus
EO?Za mna je to najlepsia pomôcka ktora mi vzdy pomoze,a to elektricky výboj nemal ,staci vibrácii.A uz staci lenked ma ho aj vybitý,lebo to ma placebo efekt. Bez obojku neposluchne naslovo a kedze ja púšťam psa navolno,potrebujem aby posluchal na slovo.A bez obojku to nie je na slovo,hlavne ked oproti nam ide psickar ktory ma psa za dieta a je citlivý ak sa k jeho miláčikovi priblíži iny,hoci aj mierumilovný pes.Tie pohľady a reakcie nasrateho psickara ku ktoremu sa priblížil iny pes radsej neriskujem a pekne krasne mu dam ro pomôcku🙂 A pripomínam ze to nie je tyranie psa,lebo viem akeho”poslušného “psa mam. Kebyze ma aj elek výboj,nie je to silne,len neprijemne lebo obcas pri prepínaní obojku si to nechtiac pustim a je to take zastrelenie,nic strasne.
Mna udivuje, že sú elektrické obojky vôbec povolené. Mali by to zakázať, to je jedno či je chovateľ skúsený, alebo neskuseny. Je to podľa mňa jedna agresívna a primitívna metóda. Uvedomte si, že tie zvieratá sú živé bytosti. Na svoje deti tiež používate elektrické obojky, keď su neposlušné? Takito ľudia by vôbec nemali živé zvieratá ani vlastniť. Zviera má byť na mojkanie a na lásku. Nie je na drezúru a vybíjanie si vlastnej agresivity.
No pre mňa sú to už spomínané obojky ale napríklad aj bitka ...je rozdiel výstražne dvoma prstami ťuknúť po ňufaku a rozdiel psa zmlátiť. Takéto násilie je no go pre mňa....
Ak na zvládnutie psa treba násilie, ostnatý alebo elektrický obojok, tak si asi majiteľ nezadovazil plemeno kompatibilné s vlastnými schopnosťami.
U mna je to na prvom mieste zaobstaranie psa ktoreho clovek nedokaze vycvicit a je uplne jedno ci je to nejaka prachovka, ktora na sidlisku skace do kazdeho psa alebo nejaka doga. Ak sa sprava k psovi ako k dietatu. A potom klasika elektricky obojok, ucenie na podlozky a ako ceresnicka na torte este davat podlozky na miesto kde pes odpociva, nonstop pristup ku krmivu, pravidelny striktny rezim co sa tyka krmenia a vencenia (tuto chybu som aj ja urobila pri svojom prvom psovi a nikdy viac)...

U mňa sú to ostnaté obojky a tiež eo