Akého psa by ste si kúpili a prečo?
Zaujima ma tato informacia 🙂 mame dom, dvor, cas, peniaze a aj chut zakupit si steniatko, samozrejme studujeme si rozne plemena, povahove predpoklady. Mna zaujima iba to, akeho psa by ste si kupili vy a aky je dovod, co sa vam na nom paci?
My mame borderku steniatko. Nelutujem lebo ho zboznujeme obaja. Sice beha len za mnou ale je velmi mudrucky a sikovny. Uz zacina zahanat
Americký staford alebo potom rotvajler jednoznacne
Labrador ♥️
Ja by som z utulku, uz mame druheho. Je tam kopa psov a radsej pomozem psikovi, ktori hlada domov. Najdes tam aj ciste plemena. A niekedy tie mixy su zdravsie ako cistokrvne psy.
Chovatelov neuznavam. Mne je vzdy luto tych steniatok a ich mam, ked su od seba odtrhnuti.Neuznavam to vobec, brat psa ako stroj na rodenie steniat a potom ich od seba oddelit. Nech maju akekolvek dobre podmienky na zivot, pride mi to krute. Na svete je dost psov, treba sa o tie uz existujuce postarat.
@barcinka13 aj ja.zboznujem ten pocit, ked Sa pozriem na mojho utulkaca, ako si lezi na pohovke, stastny a spokojny 😍 je to fajn pocit, dat im dobry zivot
@majlo1234 vies co, mame fenku ktora ma kratsi nos a veru robili jej chirurgicky to vrchne podnebie. Pretoze ked bolo fakt teplo tak strasne dychcala az chrapcala. A zvysny traja maju cumaky dlhsie co je aj vidiet v lete. Ziadny problem, pes behaval pri bycikli cez leto aj ked bolo 30stupnov a uplne bez problemov. Nam sa ani nepaci na staffikoch ked maju uz taky fakt narazeny cumak. Treba vyberat rodicov kde je vidiet ze ten nos maju troska dlhsi.
Co sa tyka chorob tak testuje sa na to. Vsetko je bohuzial stale iba dobrovolne ale mozem povedat ze v dnesnej dobre uz testuju fakt skoro vsetci. Jedna sa o pohybovy aparat ako lakte, bedra, kolena, ramena, chrbtica, srdce a jedine co je povinne je vysetrenie L2HGA/HC- to su dedicne ochorenia a toto musia mat vsetci. Takze ak steniatko tak urcite po komplet vysetrenych rodicov. Neviem aku farbu preferujete ale ak by ste chceli modreho tak tiez neodporucam zo spojenia kde je matka aj otec modry. U nas je to bohuzial stale povolene ale v Cechach to uz zakazali. Je to riedena farba, su viac nachylnejsi na choroby ako su alergie na vsetko mozne. Proste maju toho omnoho viac po zdravotnej stranke ako ina farba. Som vo vela skupinach na FB, mame aj znamych ktory maju taketo psi a teda nie je to ziadna slava. Modre steniatko jedine odtial kde je jeden rodic cierny a teda druhy modry. Aj my mame doma modreho psika, je to syn nasho krycieho psa a on je cierny a mama modra. Ak ta este nieco zaujima tak sa kludne pytaj 😊
@majlo1234 len tak pre porovnanie ti davam foto nasej fenky ktora ma kratsi cumak (akurat cakala babatka) a nasho psa, jej syna. Aj na foto je vidiet ze on ma ten nos o troska dlhsi ale v lete to robi fakt vela 😊
My máme bernskeho salašníckeho je to náš miláčik má veľmi rada deti ale na jar to plznutie je hrôza...
Davate tu uplne neskutocne odporucania 🙂 dakujem vam. Toto presne chcem citat - preco odporucate, ake mate slusenosti atd atd. Mame uz favorita, zvazili sme vsetko, ale zo zaujimavosti ma tesi, ze tu prispievate a rada to citam. Potom mozem napisat aj ja, co sme predbezne vybrali 😊
Ja mam madarsku viszlu, ku nam sa hodi po kazdej stranke. O inom som neuvazovala (popravde, ja som psa nechcela vobec). Pes mne vyhovuje po exterierovej aj povahovej stranke, je to uzasniak aktivny, citlivy, elegantny... a pojašený. A dlho pojaseny :DD A este take pozitivum: je to bezudrzbovy pes :DDD (takmer)
Osobne si myslim, ze pre kazdeho existuje to "jeho plemeno", ktore k nemu sa hodi a ktore si zamiluje.
@terezia323 aj ja hlavne kôli detom
a akeho mate favorita? :D
@carolynka Uz som pisala, mali sme uz dvoch utulkacov a boli to velmi problemove psy, dalsie "prekvapko" nechceme, radsej s nejakymi povahovymi predpokladmi 🙂 vacsieho psa (aj ked cistokrvneho) je zas tazsie cvicit a ak ma s ludmi nejake zle skusenosti, casto je to velky boj. Uz to nechcem. Ale vdaka za radu
@simca06022011 Zatial je to pudel. Velkost este neviem a urcitostou 🙂 kazdopadne je to jeden z mala psikov, kt.by sme mohli mat aj v dome, aj na dvore, aj je mudry, aj nie je prehnane agresivny atd. Taky mix vsetkeho 🙂 starostlivost je uz vec druha, ale ratam s tym, uz som mala yorka, aj ked toto je ina liga, som si vedoma. No je to iba zatial. Chlpy v dome nechceme. Mali sme v byte staforda po byvalej majitelke a este rok po odchode sme vsade nachadzali pozapichovane ostre chlpky. Zaujal ma aj Basenji, ale ten je viac taky, ze ma svoju hlavu, je to taky mackopes ako sa hovori, ani nesteka 😃 potom ak tak uz iba plemeno cisto na dvor bez pristupu dnu, ale neviem, co by bolo take povahovo stredne, nie velmi lovecke a vybusne (mame okolo same psy, sme obkluceni susedmi a nepotrebujeme nonstop stekot a dupot). Vedla maju zlateho retrievera ale zanedbavaju ho, takze chudak len dupoce hore dole a nudi sa, toto by som psovi nechcela urobit. Vsetko co mi napada potrebuje mega vela pohybu a dlllllhych prechadzok. Inak sa mi paci Cau-Cau a Samojed 😃
zase mega vela pohybu a dlhyych prechadzok = to bez s rezervou :DDD fakt je, ako si psa naucis, tak to budete mat. Ja mam viszlu, ked ide na pol dna do lesa je rada, ked nejde, nezblazni sa. Zvyknuty je. Co by mu vadilo, keby ho zavriem niekde sameho :D je to taky "suchy zips", ked sme doma tak proste je niekde pobliz... ked nie sme doma, spi. Znami maju zase irskeho setra, a ten v klude, flegmos, bude sam na dvore:D ale zase je velmi velky pre mna... Ale zabavu si najde aj na dvore.. to je len novodoba mania, tvrdit ako sapes nudi lebo je chudak na dvore :DDD a ked je v byte 8-10h denne tak sa nenudi, potom aj v noci je v byte ked ludia spia = to sa tiez nenudi :D Vonku si prave zabavy najdu viac..
Pudel je fajn, ex ho mal, neplzol vobec, a celkovo bol zlaty.
@simca06022011 My sme v meste a vidim, ze napr.ten susedov psik naozaj nema co 🙂 kruzi hore dole, pozemok mame standardny ako v mezte, my aspon zarasteny travou a vsetkym moznym, ale oni maju pol dvora beton. Ma pomerne silny zapach (na mna teda), chodi sa suchat o spolocny plot a citit to velmi. Hov*na su obrovake, zozerie to aj tela 😁 obrazne samozrejme. Pre seba hladam asi nejaku strednu velkost psika, no na druhej strane vonku sa odporucaju skor tie vacsie. Preto premyslame nad pudlom, kt.nikdy nebol nas vysnivany pes, ale zatial splna najviac kriterii. Ale tato tema je zalozena aj ciato zo zvedavosti, leno mna to veeelmi bavi citat a napr.irskeho setra som v zivote ani negooglila 😃 otec mal franc.buldocka a ten mal problem s dychanim, ani take plochonose plemeno nechceme.
Doma som mala anglického bulldoga. Lenivý ako ja 😂 ten pes vždy spal. Na dome mame najdúchov.
nesla by som do ziadneho krpateho psa, a ano ani tych s narazenou "papulkou" (okrem problemov, pre mna je rusive neustale krochkanie, a chrcanie, ale napr. chrapanie v noci - mali sme mopsa a brat ma buldocka - to je kapitola sama o sebe, ten je viac u veterinara ako doma)
Ani velkeho, ani maleho (halvne kvoli transportu, ale aj napr. pride ti domov dnu a obsadi cely gauc?? ).. stredne plemena su akurat.. weinmarsky stavac, viszla, alebo ten pudel.. ale urcite, URCITE, sa psik musi hlavne vam pacit.. nepozerat len na to, co si precitas, lebo to ako sprava a ako sa pes ma vies ovplyvnit do urcitej miery.
A ano, velke chlpate hunate psy smrdia, zmoknu, plznu.. ak ich nevycesavaju/nekupu takto sa osuchuju o kadeco, tym vlastne sa zbavuju srsti.. a p odla mna starostlivost o chlpacov je dost komplikovana... ja mojho po ceste domov supnem do potoka, otrasie sa a je cisty :DDD kupe sa par krat v roku, riesim len to ze ho rukavicou prebehnem v plznucom obdobi, nech to nezbieram po dome... pudel ale neplzne pokial viem, preto ho ex kupoval
No ale teda odbornik nie som, len treba aj srdcom vybrat 🙂) A potom dbat na aku taku vychovu, ked pride domov... moj napr chodi robit potrebu iba do jednej casti dvora, a ppozbieram to, ak teda nejdeme von... inak urobi potrebu vonku v lese a tak...
Inak teraz budu aj vystavy psov mozno by as dalo ist obzriet :DD plemena osobne.. aj ked teda ked som bola naposledy, tak to bola divocina a dokopy sme nic nevideli :D v maji byva v LC, potom niekedy v lete sa mi zda v NR
@subartic to moc nechcem😂 mali sme labradora a to bol masaker. No ale asi vsetky psi plznu okrem tych par neplznucich, ktore sa mi zase vyzorovo nepacia😂 ja si to aj tak predstavujem idealne tak, ze bude mat obmedzeny pristup do urcitych miestnosti, uz nechcem chlpy v posteli, na gauci😅
@miselka007 super, vdaka za rozsiahle info. Modru farbu ani nezvazujem, farebnost ma nezaujima. A tie nosy su fakt rozdielne😱 u nas je to este na par rokov, kym deti trochu podrastu, teraz nechcem stena k babatku, takze mame dost casu robit si prieskum. A zatial muz ani nesuhlasi so psom😀 minuly rok sme dali utratit po 12tich rokoch a momentalne vravi, ze psa uz nikdy…ale to sa este zmeni verim😀
@majlo1234 urcite sa to zmeniii 😊 cloveku ten pes proste zacne chybat. My sme boli bez psa 2roky a uz sme to dlhsi nevydrzali 🙈 a uz to bolo...inzeraty, obvolavacky, sledovacky a uz aj sme prasili do Ciech po nasu Kiru (na fotke hore) 😊 a bolo. A uz mame doma styroch 🤦😅🙈 drzim moc palce a veru mate este casuuu vyberat.
Ja osobne si nemyslím, že to záleží od šťastia, ale aj ako sa človek tomu psovi venuje. Náš pes z útulku sa bál totálne všetkého doslova aj keď otvoris rúru (bolo s ním veľmi zle zaobchádzane) ale tiež to všetko chce čas a venovanie sa mu. Jasne že je rozdiel šteniatko ktoré si ničím takym neprešlo ako týraný alebo inak traumatizovany pes. Nas keď sme ho doniesli a prišla k nám návšteva sa pocikal od strachu. Nebolo to tiež len tak, že je hneď happy a spokojný.
@karinss ja mam dvoch AB.. neskutočne psi ...a potom yorkou ,nedá sa to porovnať 😊
Vonku Lagotto - neplzne (striha sa), je inteligentný (lahko sa cvici), velmi pritulny, spolocensky a je skvelý k deťom. https://lagottoniaalba.webnode.sk/ tu maju prave steniatka k odberu. Alebo ak mensie do domu, tak bichon frise. Tiez maju teraz šteniatka. Tento je viac pritulny a "gaucovy" typ, lagotto viac partak na výlety - zalezi, co robite, aka akcna rodina ste 😉 drzim palce pri vybere...
A ešte jedna vec - my sme teraz mali "na prázdniny" k detom dospelu sucku, výchovanu, "hotovu" - to len tak na zváženie (tiez mozem dat viac info)
Psik by mal sediet k vasmu zivotnemu stylu. Ak si obstarate plemeno, ktore je velmi dynamicke a vyzaduje vela pohybu, prace, vycviku, a vy ten cas nemate, budete trpiet aj vy aj psik.
Ja určite nejaký mix z útulku.

@majlo1234 chodský pes neskutočne pĺzne. Toto mńa osobne od neho odrádza