icon

Ako nájsť vhodných majiteľov pre šteniatka?

gaba029
5. máj 2025

Ahojte, idem si po radu. Stala sa nám u rodičov taká vec, na dvore majú už ročnú fenku. Celý pozemok tam je ohradený vysokým pletivom, avšak jedna strana od susedy je betónový plot. Keď sme raz prišli na návštevu, videli sme ako sa po tom betonovom plote doslova driape nejaký cudzí pes. Očividne bol v ruji alebo ja neviem, ale vyzeral až nepričetne... Fenku nám oplodnil, zistili sme to keď jej začalo rásť bruško. Predvčerom porodila tri malé šteniatka. Sme z toho všetci, ako to nazvať, no nešťastní, lebo však dvor je ohradený, psíka si strážime na prechádzky len na voditku aby sa nestretla počas ruje so psom a nejaké cudzie "psisko" nám ju oplodni priamo na dvore. My mame tiež svojho psa ale je kastrovany presne preto, aby neoplodnoval cudzie fenky a neskakal po nich...
No a ta rada, keďže 3 šteniatka si mama nemôže dovoliť, prosím vás kde a ako nájsť naozaj VHODNÝCH majiteľov, aspoň pre dva. Jedno by sme ešte zvládli na záhrade. Neviete o nejakých overených buď skupinách na fb, alebo ako zabezpečiť aby sa naozaj dostali so dobrých rúk?
Viem, že mi začnete niektorí písať že sme ju mali dať kastrovať. Chceli sme počkať kým aspoň dostane prvýkrát "krámy" a hlavne nemysleli sme, že keď ju mame na dvore tak sa toto môže stať...

colsami
5. máj 2025

Psy - samce nemaju ruju. Iba suky - ked sa haraju.
A ano, ak nemate sucku vyslovene s rodokmenom a nemate ambiciu chovat na chovatelsku stanicu, odporucam Vam ju kastrovat, kedze sa tieto situacie proste mozu opakovat.

K steniatkam: len inzerovat, no a pekne fotit. Momentalne je dost slaby dopyt po steniatkach celkovo (nie to po krizencoch), ale mate naozaj iba tri a je najprajnejsie rocne obdobie - jar/leto, kedy ludia najcastejsie beru steniatka. Na jesen a zimu je to podstatne horsie. Pre 2-3 stenata majitelov najdete. Takze davat vsade do skupin a na inzertne portaly, kde sa stenata davaju.

0silvia0
5. máj 2025

@gaba029 tak fenka sa musela harat, vtedy je pre psov kazda prekazka nezastavitelna. Cize bolo treba fenu pocas harania drzat vovnutri.
Ale my mame psa tiez od neustrazenej feny, ktora sa vybrala sama oplodnit. Tiez ju kastrovali az po tomto incidende. My sme si ho nasli na bazosi. Je to fakt vydareny pes, velmi inteligentny a som rada, ze ho mame.

gaba029
autor
5. máj 2025
@colsami

Psy - samce nemaju ruju. Iba suky - ked sa haraju.
A ano, ak nemate sucku vyslovene s rodokmenom a nemate ambiciu chovat na chovatelsku stanicu, odporucam Vam ju kastrovat, kedze sa tieto situacie proste mozu opakovat.

K steniatkam: len inzerovat, no a pekne fotit. Momentalne je dost slaby dopyt po steniatkach celkovo (nie to po krizencoch), ale mate naozaj iba tri a je najprajnejsie rocne obdobie - jar/leto, kedy ludia najcastejsie beru steniatka. Na jesen a zimu je to podstatne horsie. Pre 2-3 stenata majitelov najdete. Takze davat vsade do skupin a na inzertne portaly, kde sa stenata davaju.

@colsami no pôjde sa kastrovat, asi hneď ako prestane kojiť. To môže alebo treba počkať nejaký čas? 🙂
Ďakujem 🙂

gaba029
autor
5. máj 2025
@0silvia0

@gaba029 tak fenka sa musela harat, vtedy je pre psov kazda prekazka nezastavitelna. Cize bolo treba fenu pocas harania drzat vovnutri.
Ale my mame psa tiez od neustrazenej feny, ktora sa vybrala sama oplodnit. Tiez ju kastrovali az po tomto incidende. My sme si ho nasli na bazosi. Je to fakt vydareny pes, velmi inteligentny a som rada, ze ho mame.

@0silvia0 asi si to mamina ani nevšimla, že sa hára🤦bohvie, nebývam s nimi už. Ale asi by ju ťažko ustražila, lebo po dedine chodí toľko psov, že jediné riešenie bude kastracia. Nechcem aby ju chúďa každý rok nejaký pes nabuchal....

mimka1402
5. máj 2025

@gaba029 Ahoj, kľudne mi napíš správu čo máte doma za psika.. 🙂
Určite spísať kupnolrsdajnu zmluvu, kde si dáte nejaké podmienky. Surovo si preverovať ľudí, alebo poprosiť utulok o pomoc nájdenia domova, oni píšu často rôzne zmluvy kde sa dotyčný zaväzuje ku kastracii a sterilizácii. ( Budeš vedieť že ich nikto nebude ďalej využívať na množenie) Ale asi iba návšteva u vás a poriadne si preklepnut otázkami, žiaľ nie vždy zistíte všetko... Kto chce, tak vás oklame perfektnym príbehom...

gaba029
autor
5. máj 2025
@mimka1402

@gaba029 Ahoj, kľudne mi napíš správu čo máte doma za psika.. 🙂
Určite spísať kupnolrsdajnu zmluvu, kde si dáte nejaké podmienky. Surovo si preverovať ľudí, alebo poprosiť utulok o pomoc nájdenia domova, oni píšu často rôzne zmluvy kde sa dotyčný zaväzuje ku kastracii a sterilizácii. ( Budeš vedieť že ich nikto nebude ďalej využívať na množenie) Ale asi iba návšteva u vás a poriadne si preklepnut otázkami, žiaľ nie vždy zistíte všetko... Kto chce, tak vás oklame perfektnym príbehom...

@mimka1402 no doma sme mali križenku bigla a aký pes ju oplodnil neviem, lebo toho čo som videla bol veľký a chlpatý, akoby salašnicky:/ šteniatka sú ale drobné a hladkosrste zatiaľ...
Ďakujem, rozmýšľala som aj, že keď sa s niekym dohodnem tak by som šla šteniatka práveže odviezť ja k nim, nech vidím v akých podmienkach budú. Či to je už odo mňa moc drzé a trufale ? 😶

zalka
5. máj 2025
@gaba029

@0silvia0 asi si to mamina ani nevšimla, že sa hára🤦bohvie, nebývam s nimi už. Ale asi by ju ťažko ustražila, lebo po dedine chodí toľko psov, že jediné riešenie bude kastracia. Nechcem aby ju chúďa každý rok nejaký pes nabuchal....

@gaba029 no teraz len počkať 6-8tyzdnov a zverejniť poprípade ponúknuť v rodine alebo susedom. Ináč aj my mame hafika z takého vrhu, kde sa fenka "prespala". Predpredvčerom mal akurát narodeniny už ôsme - mix beagla, mama bola papierová.

gaba029
autor
5. máj 2025
@zalka

@gaba029 no teraz len počkať 6-8tyzdnov a zverejniť poprípade ponúknuť v rodine alebo susedom. Ináč aj my mame hafika z takého vrhu, kde sa fenka "prespala". Predpredvčerom mal akurát narodeniny už ôsme - mix beagla, mama bola papierová.

@zalka ja som si vždy myslela, že to psom tak hrabka keď je ruja, preto som môjho hneď kastrovala 😅🤦a to fenky sú také prelietave...

kikusahoj
5. máj 2025

@gaba029 skuste oslovit najblizsi utulok,ci vam nevedia pomoct s adopciou steniatok. Vedia v tom chodit,za odmenu im kupte granulky.

bubu4125
5. máj 2025

My sme riešili s utulkom. Tiež sme mali tri maličké. Dve slečny sa nám podarilo umiestniť do skvelých rúk, dokonca sesternice. Ale predchádzali k tomu telefonáty, fotky a komunikácia. A k fešákovi sa ozval útulok, vybrali úžasný starší manželský pár. Ujo už na dôchodku. Sú to už 4 mesiace a každý týždeň mám aktuálne info a fotky o nich

colsami
5. máj 2025
@gaba029

@colsami no pôjde sa kastrovat, asi hneď ako prestane kojiť. To môže alebo treba počkať nejaký čas? 🙂
Ďakujem 🙂

@gaba029 ideal s kastraciou pockat 3 mesiace od porodu.

zalka
5. máj 2025
@gaba029

@zalka ja som si vždy myslela, že to psom tak hrabka keď je ruja, preto som môjho hneď kastrovala 😅🤦a to fenky sú také prelietave...

@gaba029 a tak ja za toho co mame som rada, kastrovany nie je, šteniatka od neho nie sú. Ja by aj privítala, ale je originál a to by už také vlastnosti nemal jeho potomok. Čiže dobre i tak. A našťastie nevie zdrhnut z dvora.

majkakvet
5. máj 2025

@gaba029 kastrovat, kastrovat, kastrovat. Nic ine.

lebandulka7
6. máj 2025

@gaba029 bazoš inzerát môžeš skúsiť… a hlavne sa dopredu informuj do akého prostredia pôjdu

danniiee8
6. máj 2025

Ja som to riešila na bazoši. Človeka neodhadneš nech ich už budeš ponúkať akokoľvek cez akúkoľvek stranku.
Ale teda my sme nemali 3 ale 10 🥲 ale v prvom rade som sa pýtala známych a susedov a je pravda že 6 z nich som rozdala takýmto štýlom v našej dedine a vedela presne do akej rodiny idú. Po zvyšné si došli všetko rodinky s deťmi, tiež to bol kríženec bigla (ešte aj k oplodneniu doslo podobne ako u tvojej fenky) a tie plemena sú k deťom vyhľadávané. Ale teda stalo to veeeľa roztomilých fotiek 😅

svokrinjazykmonika
6. máj 2025

@gaba029 odkiaľ si a pošli mi prosím fotku kľudne do správy