Môže byť pes bez vodítka na lúke?

slniecko_12
11. sep 2021

Pekny den. Stala sa mi taka vec, ze sme sa vybrali so steniatkom maltezskeho psika na luku, kusok za dedinu..za nami sla jedna pani a mala psa, ktory ju absolutne nepocuval, vacsieho vzrastu, mala ho na voditku ale priamo pri nas ho pustila a ten psisko si robil co chcel! Podotykam, ze som mojho zobrala na ruky, lebo by z neho bola placka..este sme ani nevysli na luku a hned sme sli prec...riadne som sa nahnevala a trochu som tej panej vycistila zaludok..ktovie ci bol vobec ockovany, vycviceny zial nie..a ona ho pusti priamo pri nas ked vidi ze mam stena a pekne na voditku...chcem sa opytat, viem o zakone, ze psy nesmu byt navolno v dedine alebo v meste, ale co na luke, v lese? Naco potom existuju 10 metrove voditka? Ako nemam chut kazdy den pozerat okolo seba ci nejaky velky pes nebezi za nami..nie raz sme boli v podobnej situacii, kedy sa pri nas zastavil vlciak, ale aj husky a majitel bol 200m daleko..mam psa, ktory nebol lacny a kvoli takym blaznom onho pridem..dakujem pekne za odpoved ☺️

katka2602
11. sep 2021

Tieto veci upravuje VZN mesta, obce pod koho patrí dané územie. Zákon neupravuje, že pes nesmie byť pusteny, pokiaľ nejde o nebezpečného psa. Treba si popozerať VZN.

slniecko_12
autor
11. sep 2021

@katka2602 prave som pozerala a nie je tam ani zmienka o psoch..ach to je toez zodpovednost

draik
11. sep 2021

@slniecko_12
Ak je daná lúka Vaša, môžte konať. Ak je v obecnom vlastníctve, môže konať obec. Inak nemôžno bez súhlasu vlastníka pozemku obmedzovať voľný pohyb (ani psa).

alazala
11. sep 2021

@slniecko_12 nemôžte s tým nič urobiť, proste sú aj nevychovaní psi. Je to nezodpovednosť ich majiteľov - nemusia byť na vodítku, ale musia ich vedieť ovládať. Kým nemám 100% privolanie, nepúšťam z vodíka - ale takych je minimum. Musíte sa vy zariadiť, tzn zobrať na ruky, vyhnúť sa a pod.

maria1989
12. sep 2021

@slniecko_12 ty planujes mat psa cely zivot na vodidle?

slniecko_12
autor
13. sep 2021

@maria1989 samozrejme..existuju aj 30 metrove..nasmu staci vybeh na kratsom..podla mna ak si chce niekto vybehat psa nech si zaviazr na seba a nech ide aj na bicykli aj na lyziach je mi to jedno..alebo nech ho pusti ked tam nie su ine psy, zvlast male plemena..