icon

Ako naučiť psa prijať novorodenca v rodine?

artemis64
14. okt 2025

Dobry den, vie mi niekto mozno z vlastnej skusenosti poradit, ako ulahcit psikovi prijatie babatka v rodine? Mysleli sme, ze sme ich zoznamili spravne, mame francuzskeho buldocka a vcera po prichode z porodnice sme mi dali babatko onuchat este vo vajicku, on vsak reagoval agresivne a snazil sa maleho uhryznut do nohy. Cely den bol ako zmyslov zbaveny, uzkostny, ocikal cely byt. Dnes uz je na tom o trosku lepsie, ked je maly ticho, nevsima si ho az tak ako vcera, ale akonahle zaplace, psik cvrka, dokonca urobil mlacku, knuci, steka, vyvadza. Bojime sa, aby dietatu neublizil a zaroven nam je luto, ze preziva taky enormny stres a my mu nevieme pomoct. Bol niekto v podobnej situacii? Co pomoze? Dakujem

anonym_ba9b90
14. okt 2025

mali sme von na dvore psíka, ktorý keď videl môjho malinkého syna tak vystrájal až prišiel sused že čo sa robí. Nikdy si na moje dieťa nezvykol. Stačilo len že videl kočík a bol poriadny štekot, brechot, nervózne chodil po voliere - báli sme ho aj pustiť mimo voliéru.
bol to pes strednej veľkosti.
mne raz manž. povedal že pes by mal prísť ako posledný člen domácnosti .

zuzkaa1991
14. okt 2025

@artemis64 my mame bordersku koliu co zvykne byt vnutri v domr hlavne kazde rano ked sme sa chystali do skoly bol na koberceku v obyvacke teraz ani cez terasu nepride dnu...tiez ziarli mam pocit.....som fakt zvedava ako to bude ked dieta bude budúci rok chodiť 😇mame tiez momentálne novorodenca
Tiez sme párkrát vo vajíčku dali ovonat malú aj ked som ju mala aj ma rukach aj

anonym_014903
14. okt 2025

V čase keď sa narodila dcéra sme mali miesanca NO so slovenským stavačom, prijatie bolo úplne bezproblémové, ja a hlavne moja mama sa obávala o prijatie. Len ohňuchal maličkú a všetko bolo ok.

colsami
14. okt 2025

Nejdem tu pisat postupy a odporucania, to by bolo na esej. Chcem Ta len upozornit ze ano, pes, ktoreho popisujes moze dietatu nepekne ublizit. A je otazne, ci sa to zmeni az natolko, ze to bude pes spolahlivy k malemu dietatu. Toto ani nie su bezne reakcie psa, ktory ma normalnu povahu (to nemyslim v zlom, ale ako fakt) a je normalne vychovany, pretoze vyrovnane zviera s vyrovnanou povahou sa aj pri novom clenovi rodiny takto nesprava, toto je trosku patologicke.
Majte oci na stopkach a nenechavajte ani milisekundu moznost ze sa pes k dietatu dostane v nestrazenej chvili. A to Ti vravim ako psickarka.

wolf_
14. okt 2025

Dávala by som obrovský pozor a nebrala by som to na ľahkú váhu. Nedá sa tu napísať čo pomôže, teda okrem vety "oslovte dobrého trénera/kynológa/proste odborníka". Ono totiž tie veci sa nedajú dobre vysvetliť cez písmenká a ani zhodnotiť čo a ako. Nejde len o jednu konkrétnu situáciu čo si tu opísala, resp. o zoznámenie ale skôr tak komplexne - ako doteraz pes fungoval, aký mal alebo nemal režim, ako ste ho ne/vychovávali, aký ten pes v podstate je, ako ste ho dopredu ne/pripravovali na túto novú situáciu, atď atď... Možno nepopulárny názor, ale ja si myslím, že čo sa týka kombinácie novorodenec a neskôr malé dieťa + pes, tak buď má mať človek relevantné vedomosti/skúsenosti/naštudovať si to riadne alebo aj preventívne dopredu spolupracovať s trénerom. Nemyslím to v zlom, len tým chcem povedať, že toto sú veci, ktoré nie sú sranda a často to nemá jednoduché riešenie, ktoré by sa dalo napísať vo fóre na MK...

danica2711
14. okt 2025

neviem, čo s tým, my sme tiež mali obavy pred narodením syna, lebo psovi nevysvetlíš, ale on to všetko zvládol za nás - doniesli sme syna domov, pes ho oňuchal a zamiloval sa. Bolo to nielen šťastie z "bezpečnostného hľadiska", pretože nás pes bol obrovský bernardín, ale aj veľký prínos pre obidvoch, pes ho miloval, postrážil, zabavil, stále boli spolu, syn vždy zo žartu hovorí, že jeho vychoval pes

petronelag
14. okt 2025

Ja by som ho dala preč, to je nebezpečné, aby bolo dieťa v bezpečí je prvoradé.

anonym_3cbfbc
14. okt 2025

Pes okamzite prec, prvorada je bezpecnost babatka! Ak sa bojite, neriskujte. Co chces riesit so psom? Vcera akurat som citala, ze nejaky pes zakusol babatku do hlavy, asi tiez riesili jeho pocity 🤷‍♀️

derdia
14. okt 2025

@artemis64 vy chcete vidiet ako to bude dalej postupovat? Koli psovi? Riskovat zivot alebo zdravie dietata?
Ved mu moze odhryznut z tvare... Alebo zo stehna alebo spravot cokolvek... To akoze niekomu prude este v pohode, ze sa uvidi?
No zaujimave...

anonym_1379ca
15. okt 2025

Ono takto,že ste toho psíka mali ako také bábätko? Tak ste sa k nemu chovali..takže on nieje pes v pozícii ku ktorej vediem svojho psa(áno jasné nieje to buldoček) že ochranca rodiny a presne tak sa aj tak ten pes správa ..za rodinu položiť život. Tento pes je v pozícii babätka ktorému prišla konkurencia...

hedviga2
15. okt 2025
@anonym_1379ca

Ono takto,že ste toho psíka mali ako také bábätko? Tak ste sa k nemu chovali..takže on nieje pes v pozícii ku ktorej vediem svojho psa(áno jasné nieje to buldoček) že ochranca rodiny a presne tak sa aj tak ten pes správa ..za rodinu položiť život. Tento pes je v pozícii babätka ktorému prišla konkurencia...

Skôr či meskôr príde k pokusu alebo aj pohryznutiu. Aj ja mám v okolí ľudi, čo boli presvedčeni, že ich pes predsa nič nespraví. Aj môi vnúčik má na nošteku doživotnú značku.

anonym_f95241
15. okt 2025

@artemis64 Fuj,chuda babatko ,mat v pritomnosti takeho,smradlaveho psa este k tomu pridr…neho.

anonym_12b61b
15. okt 2025

Ja odkedy som čítala pred rokmi, ako v Prahe zabil pes novorodenca, tak mám pred týmto obrovský rešpekt, a ja by som z lásky k dieťaťu radšej dala preč psa.

anonym_49d939
15. okt 2025

@artemis64 mate psika od šteniatka? Neublizilo mu niekedy nejake dieta?