Ako odnaučiť psa cikať vnútri?
Prosím vás, ako odnaucim zdravého mladého psa, aby prestal cikať vnútri? Nikdy s tým problém nemal, teraz sa kľudne vycika dnu na jedno miesto stále... Moč je v poriadku, zápal nemá, správanie nezmenené, v noci vydrží kľudne aj 12 hodín bez cikania. Asi si len na to zvykol, že čo by neurobil potrebu vnutri.Prosím čo by mohlo pomôcť?
@colsami absolútne žiadna zmena sa neudiala. Všetko ako doteraz, akurát každý deň keď je štyri hodiny sám tak sa vycika v kuchyni na koberec... Stále na jedno miesto. Má 4 roky. Moč je ok. Dala nám dr aj také vitamíny na močové ústrojenstvo,aj keď nič je ok. Ja myslím že len si na to zvykol.
No a máme sa aj sťahovať, tak sa dosť obávam...keďže je taký bojko.
Skus odstranit ten koberec a miesto pod nim poriadne vycisti. Skus ocot, aby necitil svoj moc. Psik je kastrovany?
@inom75 áno, je to fenka, sterilizovana. Myslím že naisto to zdravotný problém nebude, keď v noci v pohode vydrží aj 12 hodin ...keď dom dala koberec preč, tsk sa vyvíjala na podlahu...a to nechcem,lebo ak do toho stupi a pochodi po byte.... Ale ešte to skúsim riadne vystihnúť,aby tam necítil svoj moc. Nechápem čo sa jej porobilo..žeby raz skúsila a teraz veď načo budem držať,keď môžem pustiť tu?
No ak je to jedno jedine miesto a v noci vydrzi, tak to zdravotny problem nebude. Ale zlozvyk. Ak je to kvoli hormonom, moze pomoct kastracia. Ale nemusi ☝️ (kazdopadne kastracia ma vela plusov zo zdravotnych dovodov takze ju odporucam). Nehara sa nieco na okoli?
Ak by to bolo sposobene aj hormonmi, akonahle si vytvori navyk - zlozvyk, uz ani ta kastracia nepomoze.
Ak sa stahujete - dobre, aspon uvidis ci ma tendenciu to robit aj v novom prostredi.
No teraz pises ze je to suka. Tak preco sa o tom stale vyjadrujes ako o psovi? Zdravy mlady pes... Predtym to nerobil... Zvykol si... je bojko... a pod. 🙂 ale to je jedno.
To meni situaciu. Co ste dostali od vetky. Tbl Incurin? Alebo sirup? Nastala nejaka zmena?
Ak by to boli zmeny po kastracii, suka neudrzi ani v noci, a ma unik mocu. Po akej dobe od vencenia sa vycura?
@colsami jaj no to zo zvyku, ja tak vravím,idem so psom a tak... Dala nám Protexin Cystopro jednu tabletu denne, je ich tam 30 ks. Berie to týždeň.
@colsami no kastrovana je už tri roky. Vždy ráno jej stačilo 5 minút na fúkanie,kakanie, v pohode vydržala 4,5 hodiny kým prídem z práce ju vyvenčiť. Teraz sa za ten čas vycika. Dnes dokonca dve mlacky tam boli. Dávam tam už staré uteráky miesto koberca. Má tam aj vodu v kuchyni, podľa mňa sa ide napiť a hneď sa vycika
Ja si myslím,že to je niečo v hlave, keďže ako vravím, v noci s tým problém nie je, čiže ten moc udržať vie. Teraz ráno už chodím s ňou na 15-20 minút sa prejsť, aby sa viac vycikala a nechápem prečo to stále robí...a to dom ešte rada,že stále na jedno miesto a nie po celom byte...ale aj tak...podľa mňa si tam urobila záchod😡😡😡ale ako ju to oducit
Daj tam podložku na cikanie. nech sa naucí cikat na tu podložku. Potom nebude mat problém v novom byte. Lebo bude vedieť, že na podložku môže. V noci je to ine, ked spí a nepije. Ale cez den, ked aj papa aj pije, tak môže mať potrebu sa ist vycikať. Môže to byť vekom, preto je fajn mat doma miesto na cikanie.
@betulinka1 ale veď ma 4 roky. Teda ide mať teraz v decembri. Ja nechcem aby čikala vnútri. 4 roky s tým problém nebol. Aj keď sme šli napr na výlet a musela byť sama doma cez deň napr desať hodín,tak nikdy to nerobila
@hellwant áno, tiež máme takú mačku pred vchodom do paneláku a tiež hovoríme všetci o mačke, hoci je kocúr 😃
pes cika tam kde uz citi ze cikal.
musis vydezinfikovat a poriadnym cisticom uplne eliminovat zapach toho mocu tam tak, aby to pes necitil (nie len tak aby si ty necitila zapach):
- t.j. koberec vyhodis (z toho to uz nikdy nikdy nedostanes prec, urcite to cele ponasiakalo a drzi to ten smrad najma ak to nebola jednorazovka ale cika tam pravidelne) - pres to z toho uz bude citit stale a preto tam bude stale aj cikat
- podlahu musis niekolkokrat aj v sparach povytierat poriadnym cisticom (ziadne jarovou vodou ale doslova vydrhnut s tym co najsilnejsie chemicke mas doma a treba pretriet aj octom). vyvencit hned pred odchodom a hned po prichode.
- cez vikend ked si doma skus byt s nou tie styri hodiny a nechod vencit v tom case ci sa tam vycika - ak ju pri tom prichytis vies jej vysvetlti ze toto nie (neviem ake vychovne metody mate zauzivane - FUJ a podobne).
nas takto zacal cikat v kupelni vedla nasho zachoda (asi si myslel ze tam moze cikat aj on :D) pomohla DOSLEDNA dezifckcia (rohozku sme vyhodili) a tiez prichytenie pri cine kedy sme ho vyhresili a hned ho vzali von kde ked si vycikal klasicky bola odmena a chvala.
to s tym vydrhnutim a dezinfikovanim musis robit vzdy po kazdom vycikani
@bg92 ďakujem, vyskúšam to. Presne že pri cine som ju neprichytila a keď prídem a vyhresim ju,viem že nechápe prečo. Skúsim to nejako agresívnejšie vyčistiť. Tiež mi napadlo,že tam cíti ten moc, tak si cikacdalej. Ja som koberec po pár radoch zbalila a dávam tam také staré uteráky, ktoré samozrejme každý deň mením,keďže to robí každý deň, ale možno žeby to v Tom cítila aj po oprati? Vencije vždy pred odchodom a hneď po príchode,teraz dokonca viackrát denne, ale aj doteraz sme vencil 5x denne odmalička. A za koľko vás pochopil, že vás záchod nie je aj pre neho? 🤣😃🤔
Neviem preco som si myslela, že starsia. OK ale aj tak je fajn mat nauceného psíka aj na podložku. Nám takto začali robit maltezacka aj cicavka okolo 10 roku. A to boli naucené sa pýtať, ked stali pri terasových dverách, už sme len otvorili. Zrazu sme iba nachádzali mlacky pri tych terasových dverach alebo na chodbe pri topánkach. Tak sme tam dali podložky ale tazko ich bolo nauciť na staré kolena. Sestra poucena zo starych psikov, tak uz od stenata zacala uciť aj na podložku aj sa pýtať von. Čiže ked nikto nie je doma, pes ide na podložku a ked sú doma, tak sa vypýta von. A teraz ako začala byť zima, tak vecer sa už ani nevypýta, je jej zima, tak rovno ide na podložku. Ono to nie je zlé mat nauceného psika na podložku a v starom veku je to vyhoda, že vedia kam a nie vsade.
@betulinka1 áno, chápem čo chces povedať. Ale keby bývalá zrazu dlhšie sama, chápem. Ale nie že štyri hodiny, to asi každý pes zvládne. Mne tie podložky skrdeli keď bola šteniatko... A chodíme od mala každé štyri hodiny cikať, fakt 5x denne väčšinou..a to bola naučená,že sa len vycikala zo dva razy a fla dnu,napr keď pršalo,bola zima... Teraz sa s ňou dbacim byť dlhšie von a aj tak.. idem to ešte vydezinfikovať riadne ... Ach tí na ani nenapadlo,že takéto problémy budem riešiť,lebo inak je to úžasný psik.
@bg92 a tiez z ničoho nič vám začal cikať vnútri?
Podlozky vnutri neodporucam. Pretoze tym len psovi ukazes ze "ano je spravne curat vnutri" a potom ju to neoducis uz nikdy. Takze podlozky urcite nie, je to najhorsia vec co mozes spravit v pripade ak psa nechces ucit curat vnutri.
@colsami nie, to určite nechcem dávať....
náš to pochopil hneď po prichytení+vyhrešení a vyčistení. Hygienu mal mimo toho už dlho 100% zmáknutú takže hneď vedel čo je zle. Keď vyhrešíš až keď to nájdeš psík netuší čo sa ti nepáči takže je zmätený a len vidí, že sa hneváš a nevie prečo,
ono podľa mňa nie sú dobré ani tie uteráky tam na to chystať, sú mäkké, podľa mňa jej to robí práve ideálne prostredie na to to tam pustiť (mäkko ako vonku v tráve, my sme mali vedľa wc pod umývadlom presne rohož mäkkú s vysokým vlasom aj preto mu to prišlo ok si myslím)
@bg92 ach, no cez víkend idem číhať na ňu a dnes dezinfikovať riadne. Nechápem čo ju to napadlo 😡 tiež mala hygienu v maličku.
možno sa raz veľa napila a už to nijako nevedela udržať tak jej to tam ušlo a keď sa to nevyčistilo už to išlo až si zvykla. určite sa to dá odnaučiť.
Nemôže byť v klietke keď je sama? Tam si nenacika. Nás musí byť zatvorený keď je sám lebo robi neplechu. Tie cca 4 hodiny po prechádzke bez problémov zatvorený vydrží. Nás ten čas prestpi. Tiež pracujem len 4 hodiny, cesta z práce mi trvá cca 5 minút a vždy keď prídem chrape
@bg92 tiež si myslím, že to tsk bolo. Ze raz skúsila a zapáčilo sa jej to.
@mimikarol klietku nemáme. Naša tiež doska, alebo sa dala napiť. Ona nikdy nič ani nepoškodila,pekne vždy spala. Keď prídem, tak lezi. A mlacka uz v kuchyni. Asi fakt jej to tam vonia jej močom, tak to stále robí ...
Spominana klietka moze byt vyborne riesenie.
Kupis ju prakticky hocikedy hocikde.
je to urcite tym kedze robi presne na to iste miesto.
inak este ma napadlo ze ak by nepomahalo domacke vycistenie skus aj v petshope presne na toto existuju spreje (prekryju to a dokonca posobia odpudzujuco)
klietka mi pride zbytocne riesienie na tak banalny problem ak ju inak nemate a nie je na nu ani zvyknuta (my mame aj klietku (je otvorena a pes ju pouziva ako svoj domcek, zatvarame ho len ak napriklad chceme upratat a podobne) ale prislo mi zbytocne ho tam zatvarat stale ked niesme doma ked viem ze nic nerobi - ma volnost, obcas sa prejde po byte a moze si lezat kde chce) navyse a ak doteraz tvoja sucka na klientku nebola zvyknuta bol by to asi boj, ovela jednoduchsie je oducit ju cikat na to jedno miesto

Aky stary pes?
Bola nejaka zmena? Pribudlo zviera/dieta, stahovali ste sa, ma zmeneny rezim?