Ako odnaučiť psíka ničiť veci počas neprítomnosti?
Ahojte,
vedeli by ste mi poradiť? Mám 4 ročneho psíka (fenku) kríženec vlčiaka. Keď som s nim doma, poslušný psík, na slovo poslúcha, ovláda všetky základné povely na prvý raz. Problém je ale v tom, že keď odídem do práce, tak psík chvíľu spí a potom začne strašne vymýšľať, ničí veci, trhá oblečenie, všetko čo mu príde do cesty zničí. Behá po kuchynskej linke. Venujem jej dosť času, hrám sa s ňou, cvičím a vždy je pred mojim odchodom vybehaná, vyblaznená. Nemáte niekto skúsenosť ako vyriešiť aby to prestala robiť?
som zvedava co poradia... u nas nieco podobne...
@lenka2o00 no, ja by som zavrela do klietky, nič v zlom, ale ak je vybehana, najedena, tak v čase neprítomnosti by som naučila a čakať v klietke, alebo ohrade. Alebo niekde v predsieni, kde nič nemôže zničiť. Neexistuje, že je výchovana, trebalo ju učiť od šteniatka, že sa nič nenici
Samozrejme, ze v tomto pripade je treba naucit ju na klietku (nebrat to ako trest ze je "zavreta v klietke", ale naucit ju, ze klietka je oblubene a bezpecne miesto kde moze oddychovat, ma tam hracku, dostava tam jest a je tam rada. Toto ked psa naucis, bude spokojne v klietke oddychovat aj hodiny, kym vybavis v praci to, co treba). Je to aj pre jej bezpecnost, nepotrebujes aby si niekde zapichla triesku alebo pozrala co nema, a potom stravite par dni a noci na veterine.
Nechcela by som byt ani majitel bytu (bez ohladu na to, ci je to sam majitel psa), ani sused takeho psika 🙂
A suhlasim, takto sa vychovany psik veru neprejavuje, takze budu tam znacne medzery.
@colsami Pravda je, že ohľadom ničenia veci som ju neučila, nerobievala to. Začala to robiť približne pred rokom. Vždy jej vysvetľujem, že to nesmie, ale stále sa to opakuje.
Ohľadom klietky - rozmýšľala som aj nad tým, len mám obavy keď je taka "hystericka" aby sa tam nezblaznila, aby jej nepreplo.
@lenka2o00 mala som tiež ten problém, trápili sme sa dlho a veľa veci nám psík zničil (tiež kríženec vlčiaka). Vyskúšali sme klietku a ľutujem že sme sa neodhodlali skôr. Krásne sa naučil že keď sme v práci, on oddychuje v klietočke. Má väčšiu klietku aby sa tam vedel pohnúť, postaviť, pohrá sa tam a pekne čaká. Naozaj sa toho netreba báť bude ti úľava pre teba aj pre psíka
A neskúšala si tú veľkú klietku pre veľké psy? Kým si v práci,mohla by tam chvíľu vydržať,alebo jej kúp tie veľké kosti z hovädzej kože,to by ju mali zabaviť a potom prestane snáď vymýšľať. Obľúbené hračky a určiť jej jedno miesto. To sa dá iba výcvikom,ale to je na dlhšiu dobu. Proste vymýšľa,lebo je frustrovaná zo samoty. Preto to nerobí,keď si doma.
@lenka2o00 nepreplo by jej,zasa ju moc nerozmaznavaj, musí proste vedieť,čo môže a čo nie. Pes si dovolí len dovtedy, kým to ty dovolíš a musí poznať hranice.
@colsami no s tou klietkou je to všelijaké. My sme našťastie zavreli do klietky psa v garáži, lebo nám sa hárali fenky a tak nemohol byť s nimi v dome a na dvore robil skazu, čo sa chcel dostať k nim do domu. V garáži nám vyhrýzol dvere, ale našťastie len medzi garážou a "kuchynkou", nedostal sa von Tak sme kúpili klietku a on sa prosím pekne, vybúral aj z nej. Pes: samojed. ( nebol to náš pes, bol u nás na "prázdninách"). Chcela som tým len povedať, že ani tá klietka nemusí byť riešenie. Ale jasné, @autorka vykúšajte. Isto lepšie ako poničené veci. Postupne ju naučte, že klietka je kamarát.
@btus samozrejme, stat sa moze hocico, ale iste sa zhodneme na tom, ze spominany pripad vyburaneho psa z klietky je velmi ojedinely (a este k tomu samojed, ano, co su ovela horsie plemena kde by to clovek cakal 😄). Takze v drvivej vacsine pripadov ta klietka pri spravnom nacviku a pouzivani je velka pomoc.
@lenka2o00 jednoducho sa nudi, treba poguglit aktivity pre psa - do handry zabalit pamlsky a handru zauzlit, sice asi byde potrebna aj zasoba handier, kartonove krabice, tiez zabalit pamlsok, sice bude bordel z roztrhanej krabice, ale aspon sa zabavi. skombinovat s klietkou by nebol zly napad.
nudi sa, treba ju ked ste doma riadne zamestnat, nie len fyzicky, ale aj psychicky, nech sa unavi a spi. A zacala by som ju ucit na klietku. neexistuje aby mi takto nicil pes veci... proste miesto pelecha klietka, a ked idem prec a nevie sa chovat, zatvorim. A ak nie mala, lebo napr. neprejde ju to ani tak a nicilia by vsetko (a predsa treba ist aj do prace niekedy na cely den...) a tak), tak by som vymyslela nieco ako interierovu volieru, proste vacsie ako klietka, ohradene, bezpecne, nedostane sa z tade, isto nebudem denno denne riadit a opravovat veci. Moj raz rozobral aj to na dvore bordel, ze som hodinu zbierala veci, a viac si to nikdy nedovolil, pan s nim narobil poriadky raz dva.
Naučiť na klietku. Nezblázni sa z nej, neboj. Náš tiež začal ničiť veci tak musel byť zatvorený keď zostal sám a pekne v nej spí. Zakaždým keď odchádzame dostane kostičku alebo pamlsok a keď prídeme domov tak je ochrápaný
Zeby separacna uzkost?
Nudí sa, skúsila by som nejaké hračky nové, do ktorých sa dajú dat pamlsky nech sa zabaví. My sme toto tiež mali, ale vždy keď sme odchádzali nechali sme jej takúto hracku a prestala trhať veci. Na začiatku zabrala aj nejaká utierka zviazaná do uzla a v strede maskrta, kým sa k nej dostala tak mala zábavku

@lenka2o00 všetky dvere nemôžeš zavrieť a nechať ho len napríklad v chodbe?