2 psíkovia - plusy a mínusy

didi776
19. feb 2021

Ahojte viem že to sem nepatrí . Chcem si priniesť domou druhého psíka mam doma už ročného yorkshira a uvažujem o druhom . Je veľmi kamarátsky poslušný no aj tak sa bojím ako to bude znášať je taky maznáčik. Je tu niekto kto ma dvoch psíkov a vie mi poradiť čo sa týka výchovy ake sú plusy a mínusy 2 psíkov? Ďakujem

limetka69
19. feb 2021

@didi776 ahoj, ja ti to neodporucam.jeden je maznacik, dvaja su svorka. A daju to uz aj pocitit. 🙂

mtsl
19. feb 2021

Plus je že sa spolu zahrajú. Naraz ich venčíš, takže to nie je dvojnásobná robota. Musíš mať jasne stanovené hranice aby vedeli aké ich je postavenie vo svorke.
Je to ako s deťmi.

nafka0483
19. feb 2021

@didi776 My sme mali dvoch, ale ine plemena (velke, mudre, nie hlupacikov ako yorky ;) ). Starsia to znasala zle, do jej teoria prislo nove stena. Ziarlila ked sme novej venovali pozornost. Mala po starsej vsetko opakovala, chodila vsade tam kde ona, brala ju ako vzor a starsej to liezlo na nervy, zahanala sa na nu labou a vrcala (nikdy neublizila, len jej dala najavo, ze daj mi pokoj). Utekala pred mladsou nech ma kusok pokoja a mala zasa stale za nou. Po par mesiacoch sa to trosku ukludnilo, mala sa naucila ze z jazierka nesmie pit z tej strany kde pije starsia, tak si nasla miesto oproti - ale vzdy ked sa isla napit starsia, tak rychlo utekala aj ona. Vzdy sutazili o pozornost, pohladkala si jednu, hned si musela aj druhu. Mali sa radi, ale naoko ta starsia stale davala najavo, ze kto je tu pan. Potom mladsia ochorela a museli sme ju utratit a starsia ju potom este par tyzdnov hladala a cakala, ze sa vrati, bola smutna.
Nebolo to dobre, uz by sme to nabuduce neurobili. Jedine ak by obe prisli v rovnakom case, nie tak, ze jedno je uz zabyvane a ma svoje teoritorium a k nemu pribudne druhe.

hors
19. feb 2021

@didi776 ja mama 2 suchy civavky .Jedna ma 8 r a druha 2r a susper osobne sa nestazujem aj im je veselsie .Zalezi aky mate dom ,byt ja byvam v byte a a vobec mi nevadi ze su 2 🙂

hennyinnsbruck
19. feb 2021

@nafka0483 a ty máš skúsenosti s Yorkom keď su podľa teba hlupácikovia🤦‍♀️🤦‍♀️ Ak áno problém bol na tvojej strane že si psa nevieš vychovať, a ak nie tak bud ticho.
Milujem tieto hlášky🥴

@didi776 k môjmu vtedy 3 ročnému prišlo stena, vyriešili si to medzi sebou, starší je "šéfko". Inak rátaj všetko dvojmo, veterina, strava, vonku máš stále dvoch ... Súhlasím s
@limetka69 dvaja sú už svorka. Inak sa správajú ako 1 pes.

gazpalm
19. feb 2021

@hennyinnsbruck tk my mame yorka 7 rokov a teda nasho volame psycho 🤣on poslucha na slovo ale to stekanie na vsetko a ziarlivost je otrasna ,druhy pes je ozaj pes ,velky kludny neziarli...ma rok a york si ho nevsima alebo mu mesiac beha za zadkom a potom zas na neho zavrci a takto dookola,vravim psycho.. ale dvaja yorkovia to by bola na mna silna kava😄

hennyinnsbruck
19. feb 2021

@gazpalm no ale úprimne to je chyba výchovy. Normálne nereagujem na urážky daného plemena, len nemám rada keď hádžu všetkých do jedného vreca, alebo sami to plemeno nemali a píšu takéto.

hennyinnsbruck
19. feb 2021

@gazpalm ja mam 2 och a pohoda.. Nemenila by som... 😊 Starší ma 10 a mladsi 7 rokov
Starší je kludas a mladsi stále jak stena hravý 😂

nafka0483
19. feb 2021

@hennyinnsbruck Mam viac skusenosti z mojho okolia - v rodine a pod., pravidelne som tie psy strazila. A plus sprostredkovane skusenosti od znamych, kamaratov a pod. (ale tak s tymi psami som realne nebola). U jednej bol problem s vychovou, ten pes nemal pravidla, hranice, vycvik, nic, takze tam suhlasim, ze na vine bol majitel. Neviem ci u kazdeho jedneho bol problem vo vychove, ci ja som mala stastie na take povahy ci ako to nazvat.
Ale nekaz mi tu, ze mam byt ticho, hovorim tu o svojich skusenostiach a tie su taketo.

limetka69
19. feb 2021

@nafka0483 to co si opisala robia vsetky psy, ked su dvaja, ci od mala, alebo pride neskor casom. Jeden je vzdy vodca a vzdy sa tvari nad vecou, a ked dojde k spominanej smrti tak to toho druheho vezme.
Mama ma dvoch. Ked je jeden mimo domu su na nespoznanie, ani nevieme, ze je doma pes, ked su spolu vo vsetkom sa podporuju, cize jeden jemne zavrci a uz bresu ako trafene, chcu byt lepsi ako druhy tak sa vedia predvadzat atd....

hennyinnsbruck
19. feb 2021

@nafka0483 no keď si to upresnila tak už chápem... Ja mam takéto skúsenosti zase s civaviakmi...A bohužiaľ je všeobecne známe že k malým plemenam sa ľudia správajú ako k ľuďom, resp k deťom a majú nulovú - minimálnu výchovu. Bohužiaľ.

Akurát dnes som stretla jednu kocku s civaviakom.. Môj menší šiel k nemu, pusovat hrať sa.. Ten len hryzol a ohanal sa.. A kočka :musí si zvyknúť, je dnes 1x vonku lebo bolo zima. Ten pes mal už 7mes..🤦‍♀️Socializia nula bodov. Takže tak🥴

nafka0483
19. feb 2021

@limetka69 Znami co maju alebo mali 2 tak ze od malicka, tak ano, je to ako pises, nejaka sutazivost a tak, ale v inom zmysle, nie je to rovnake.
Porovnala by som to asi tak ako ked mas surodencov - rovnako starych, tak ano, maju sa radi, aj medzi sebou superia, aj jeden zvykne byt taky prirodzenejsi vodca.
Ale u nas jedna mala 6-7 rokov a druha prisla stena. To bolo skor ako ked do svokrinej zabehnutej domacnosti pride nevesta :D :D

zojanka
19. feb 2021

Máme dvoch yorkov - fenky. Ja by som nemenila a neľutujem že sme si vzali aj druhú. Prvé tri mesiace sa síce obchádzali, ale nebili sa ani nič. Teraz sú veľké kamky, kde je jedna je aj druhá. Žiadne predvádzanie sa, súťaženie, štekanie, súperenie. Dokonca žiadna z nich sa nehrá na dominantnú. Okrem nákladov na veterinu som za desať rokov nepostrehla žiadne negatíva. Venčiť treba rovnako, yorky zasa toľko toho nezožerú že by to bol veľký rozdiel, nežiarlia na seba, nebijú sa, len tie prvé mesiace si museli na seba trošku zvyknúť.

@nafka0483 neviem akých yorkov poznáš ale hlupáčikovia to určite nie sú. Jedine ak zlyhala výchova, ale tá môže zlyhať aj pri vlčiakovi, či iných veľkých plemenách - viď správy každú chvíľu. York je teriér a tí teda hlúpi niesú. Naša jedna fenka je teda nadpriemerne inteligentná.

maciatkoe
19. feb 2021

@nafka0483 Cize mudrost psov je podla teba podla velkosti 😆. Velke su podla tebe mudre, haha. Nas york je teda velmi mudry, a by si zirala, kolkym slovam rozumie. Aj ludi rozdelujes podla velkosti? Cim vyssi tak podla teba mudrejsi? A nizky clovek, je teda hlupejsi podla teba? No zabavila si ma 😆.

veronikajancokova
19. feb 2021

@didi776 Tak my mame doma vždy dvoch psov a vidím v tom len výhody. Mali sme doma borderku a k nej sme priniesli civavu. Keď borderka zomrela tak k civavu sme priniesli stena staforda a sú to najväčší kamoši. Všetko je len o výchove.

lubiss
19. feb 2021

kamarat mal yorka a to bol 100% pes dobrucky posluchal vsetko na slovo stacilo len ze piskol a maly v pozore aky povel dostane..na cudzich bol dobry..cize za mna ked je pes hlupy asi si ho hlupak vychovava ;)

nafka0483
19. feb 2021

@zojanka Mozno, ze u kazdeho zlyhala vychova, neviem... ale nepoznam jedneho alebo dvoch a vsetci su taki hlupucki, tak mam takuto skusenost.
Ale ano, jasne, ze vychova rozhoduje, poznala som aj male, aj velke, aj stredne velke psy a aj velke boli hlupe, nevychovane, nevenovali sa im majitelia a naopak aj male boli vychovane, sikovne, mudre.

@maciatkoe Haha, to mas odkial? Nikde som nepovedala, ze mudrost psov urcujem podla velkosti a ze velke su mudre. Nauc sa citat. Napisala som ze my sme mali velke mudre plemena. Nie ze vsetky velke plemena su mudre. Hovorila som konkretne o nasich dvoch. Aj v tych plemenach su aj hlupacikovia.Tvoj komentar je uplne mimo, prekrutila si uplne moje slova a vyfabulovala si k tomu este aj delenie ludi.

maciatkoe
19. feb 2021

@nafka0483 Ty si urazila plemeno york, ze su podla teba hlupacikovia. Ja narozdiel od teba citat viem... A york je velmi oblubene a nadherne plemeno psika, a ak sa mu majitel venuje, tak aj velmi mudre. Takze neurazaj plemeno york.

marsmykkok
19. feb 2021

@didi776 najlepšie skúsiť nanecisto bud docaska z útulku alebo dat si inzerát že ponúkaš psiu škôlku a budeš mať nejaké šteniatko od pondelka do piatka kým budú majitelia v práci. Uvidíš ako bude reagovať psík a ako to budete zvládať. Na starostlivosť to nie je až tak viac čo sa týka dať piť, žrať, vyvenčiť, ale upratovania 2 krát toľko, 2 krát toľko chlpov, paciek ktoré ocistis ale nejako záhadne ostanú aj na deke alebo podlahe. A 2 sú svorka, viac sa naviazu na seba a ťažšie ich zaujať a aj ovládať. To tiež musíš sa naučiť zvládnuť.

nafka0483
19. feb 2021

@maciatkoe Neurazam plemeno. Ja mam so vsetkymi yorkami rovnaku skusenost, takze som napisala "nie hlupacikov ako yorky". Ty si to prekrutila a vyfabulovala z toho:
"Cize mudrost psov je podla teba podla velkosti 😆. Velke su podla tebe mudre, haha." - nikde netvrdim ze mudrost psov je podla mna podla velkosti. Ani to ze velke su podla mna mudre. To su veci ktory si ty vymyslela a vlozila mi do ust.
"Aj ludi rozdelujes podla velkosti? Cim vyssi tak podla teba mudrejsi? A nizky clovek, je teda hlupejsi podla teba? No zabavila si ma 😆." - toto je tiez uplne odveci a nic take som ani len nenaznacila.

Kedze mam s yorkami rovnake skusenosti, tak su pre mna hlupacikovia. Tak ako ked poznas, stretavas ludi napr. zo severskych krajin a povies ze severania su chladni, odmerani. Tym ich urazis? Povies to na zaklade skusenosti. A samozrejme, ze su medzi nimi aj vrucni priatelskejsi ludia. Tak rovnako som ja podla svojich skusenosti s roznymi yorkami povedala, ze su to hlupacikovia. Dalo som za to aj smajliky, to nebola ziadna urazka.

jarnajar
19. feb 2021

Môže to dopadnúť super aj menej super, záleží aj od povahy psa. My sme k staršej sučke priniesli šteniatko a bola to paráda, stará pani úplne omladla, chytila druhý dych. Keď potom o pár rokov zomrela, mladá bola dosť smutná. Mysleli sme, že ju tiež šteniatko rozveselí, ale nebolo to ono, žiarlila, síce sa tolerovali, ale nesadli si.

teleskop
20. feb 2021

@didi776 plus viac lásky a radosti mínus viac výdavkov a starosti

zdrsjsjiwwi
21. feb 2021

@nafka0483 York nie je hlupáčik :D Ide o to ako si ho človek naučí.

nafka0483
22. feb 2021

@zdrsjsjiwwi Ok, napisala som svoje skusenosti s yorkami. Vsetkych, ktorych poznam ja sa tak spravaju.

gabriela1692
12. mar 2021

@limetka69 svorka môžte byt aj v 3 ..aj vtedy ked mate 1 psa...stale je to len a len o výchove..takze hneď stanovit vycvik..ja osobne mam 2 psov a nijak mi to nedávajú pocitit :D

benee
15. aug 2021

@veronikajancokova ako to znasala čivava? my sme priviedli druheho Stafforda stena a nasa yorka este stale nechce byt za dobre v urcitych situáciách sa postekaju 🙈 hladam rady hlavne ked im davam jest. Su spolu este len 2 dni no snazim sa aby to fungovalo.

sandyan
15. aug 2021

Mame 2 psikov pudlika fenku a ta je dama 13rocna, no a srncieho ratlika co je teda tornado 7rocne ale nestazujem.sa, maju sa velmi v laske ❤

veronikajancokova
15. aug 2021

@benee tak prvé dni ho moc nechcel. Stále pred ním utekal a schovával sa na gauči. Asi do mesiaca si na seba zvykli. Dokonca keď civava zavrci tak staford sa stiahne hneď. Len čo sa týka kŕmenia tak musia jesť oddelene lebo do misky si ho nepustí. Už sa tak dva krat chytili za jedla