icon

Ako pomôcť bojazlivej fenke z útulku?

24. nov 2025

Ahojte zeny, potrebujem radu. Prosim ale piste len tie, ktore mate skusenosti so psikmi z utulku a podobne. Vzali sme si 6 rocnu fenku yorkshira, vraj bola v hroznych podmienkach. Je dost bojazliva. Sprava sa tak, ze ak k nej stojime celom a ideme smerom k nej, cuva, uhyba, drzi si odstup. Ak ale ju mame chrbtom, beha za nami. Ked si klaknem, pomalicky so stiahnutym chvostom pride a necha sa pohladkat, v pelechu alebo na gauci sa aj vyvali a chce si hladkat brusko.
Prvy den vonku prsalo, ale nevadilo jej to, behala a cikala vonku ako keby sa nechumelilo. Od dalsieho dna ale utalo, nieco ju zablokovalo (nevieme, co) a nechce cikat vonku. Drzi v sebe cely den a raz denne doma sa vycika, samozrejme vela, lebo zadrziava cely den a este to aj pachne viac. Tyzden som bola na nu mila, tvarila som sa, ze sa nic nestalo, upratala som a cakala, ze sa spamata a zacne cikat vonku. Chodim s nou aj kazde dve hodiny. Ona ale von velmi nechce, boji sa dost inych psov a asi jej vadi aj zima, kedze sa dost ochladilo. Obliekat sa nechce, nasilu ju viem navliect do svetra, aby neprechladla, ale je potom este viac vyklepana, tak vacsinou chodi neoblecena a ze iba na 5 minut. Celkovo ked ideme von, uz sa klepe a k voditku pride len so stiahnutym chvostom a takmer sa priplazi. Bez voditka von nemozeme, skusali sme, ale je velmi rychla a bojim sa, ze ujde, alebo vbehne pod auto. Je to tvrdohlavy yorkshir, ale zaroven je taka vyklepana bojka, ze neviem, ci je lepsie na nu ist milo a vydrzat, alebo tvrdsie. Dnes som na nu zhukla (ani som sa jej nedotkla, nikdy by ma nenapadlo psa bit), ked zase cikala doma a hned som ju vzala von, ale asi to nebol dobry napad, teraz sa cela trasie a isla az do zadnej miestnosti do kuta pod stol sa schovat. Samozrejme jej nechcem ublizit, mali sme yokrshira predtym a bol teda iny, ale u tejto nevieme, v akych bola podmienkach a cim si presla. Ako dlho mam vydrzat a cakat, ze bude cikat vonku? Uz to pustila aj na koberec, proste nie je mi to jedno, ze cika doma. Dakujem za kazdu dobre mienenu radu.

Strana
z2
tokio22
28. nov 2025

@anonym_autor chce to len čas a veľa trpezlivosti,prosím nebuď na ňu zlá.Musela si toho veľa zažiť keď sa takto správa.Nekric na ňu a hlavne ju nehres.Predavaju také podložky na cikanie,skús ju na to naučiť a keď sa tam vycika tak ju pochval.Uvidis pôjde to len musíš byť trpezlivá.

betulinka1
28. nov 2025

@anonym_autor mali sme niekolko psikov z utulku. Moja civka mala tento problem s cikanim. Bola z mnoziarne ale nastastie nemohla mat steniatka. To je na dlho. Ale k veci. Nic nepomoze iba chodit von stale, casto, kludne aj kazdu hodinku. Prechadzky dlhsie. Ja som ju zobrala v novembri, takze idealne pocasie 🙈. Nekarhala som ju. Ked som nebola doma, nemala pristup do izieb iba chodba, inak som mala akykolvek kúsku koberca ocikany. Ona dokazala drzat vonku v zime aj hodinu a prist domov a cikat. Pri kazdom cikani vonku, dostala obrovskú pochvalu, odmenu. Ako ked sa tešíš, ze dieta sa vycikalo do nocnika. Ludia okolo si museli mysliet, ze mi sibe. Po 3 mesiacoch uz chapala. Potom bez jedinej nehody. Takze trpezlivost. Nekarhaj ju. Su velmi citlivé, este sa neciti doma. Ked cúva, nechod k nej. Pockaj si na jej pozornost. Sadni na gauc a zavolaj ju, nech sa pride sama dat hladkat. Musi ti uplne verit. Terier miluje aport. Vyskusaj ju to ucit. Uč ju poveli, lebo aj maly pes potrebuje trening a ucit sa nove a nove veci. Velmi ju chvál, ked nieco spravi dobre.

anonym_44a624
1. dec 2025

@anonym_autor Určite milo...proste pri psíkoch zo zlých podmienok, so zlými zážitkami apod. je to ťažšie. Ale je veľmi pekné a cením si, že si si ju zobrala❤️ Skús dať doma podložky pre šteniatka, ak tam začne cikať dá sa tréningom naučiť ju cikať vonku. Mláčky vždy treba dobre umyť, aby to nechcela dookola značkovať. Daj jej čas a obklop ju láskou. Držím palce🥰

autor
5. dec 2025

@motylik2559 @sandri no zeny radte, lebo ja uz neviem, co robim zle 🙈 Presiel dalsi cca tyzden, pokroky v spravani ako takom su ozaj viditelne, stale by sa hladkala, prevrati sa na chrbat a chce si hladkat brusko, neustale mi pcha hlavu do ruky, nech ju hladim, olizuje ma, chodi za mnou vsade ako monitorovaci privesok.
Ale!! Mlacky teda upratujem bez slova, vonku sa jej prihovaram, chvalim atd. Teraz vsak uz treti den zacala doma robit aj velku potrebu a tomu nerozumiem, ze preco. Proste idem s nou von, prideme a ked sa ja zavriem na vecku, tak ma vonku caka prekvapenie. Predtym cikala raz denne, co viem, ze nebolo dobre, lebo dlho zadrziavala. Teraz cikne 2-3x a velku potrebu spravila posledne dni 2x denne (dobre znamenie asi je, ze jej chuti jest 😅) a vzdy doma. Predtym sa pekne pytala von, len cikla az doma. Neviem, co si o tom mysliet? Cakala som, ze si bude zvykat a zacne cikat vonku, nie, ze naopak, zacne doma robit vsetko 🙈

motylik2559
5. dec 2025
@anonym_autor

@motylik2559 @sandri no zeny radte, lebo ja uz neviem, co robim zle 🙈 Presiel dalsi cca tyzden, pokroky v spravani ako takom su ozaj viditelne, stale by sa hladkala, prevrati sa na chrbat a chce si hladkat brusko, neustale mi pcha hlavu do ruky, nech ju hladim, olizuje ma, chodi za mnou vsade ako monitorovaci privesok.
Ale!! Mlacky teda upratujem bez slova, vonku sa jej prihovaram, chvalim atd. Teraz vsak uz treti den zacala doma robit aj velku potrebu a tomu nerozumiem, ze preco. Proste idem s nou von, prideme a ked sa ja zavriem na vecku, tak ma vonku caka prekvapenie. Predtym cikala raz denne, co viem, ze nebolo dobre, lebo dlho zadrziavala. Teraz cikne 2-3x a velku potrebu spravila posledne dni 2x denne (dobre znamenie asi je, ze jej chuti jest 😅) a vzdy doma. Predtym sa pekne pytala von, len cikla az doma. Neviem, co si o tom mysliet? Cakala som, ze si bude zvykat a zacne cikat vonku, nie, ze naopak, zacne doma robit vsetko 🙈

@anonym_autor Ahoj, tesim sa k tym pokrokom co si uviedla♥️🙂🐾 Co sa toho cikania, je to vyslovene so zamerom cikat-cupne si pri tom ako pri cikani? Lebo steniatka napr. si ciknu, aj ked sa velmi tesia, su z niecoho velmi nadsene, napr. kludne aj pri hre, alebo ked pridete domov kym bola sama a tesi sa. Steniatkam to takto zvykne ubehnut. Cize toto si treba vsimat, ci to take alebo onake cikanie. A co sa tyka toho pytania sa von. Napr. moj psik ma hyg. navyky od zaciatku, ale ked mu napr. trebalo tak som zo zaciatku u neho nevedela odhadnut,ze sa pyta, lebo skor to vyzeralo,ze sa chce jasit🙂🙃 postupom casu to pytanie sa von zmenil, ze sice vyzera,ze sa chce jasit, ale uz beha od vchodovych dveri ku mne a takto dokolecka kym sa neobujem a nevyjdeme z domu-cize uz je to pochopitelnejsie, ked beha ku vchodovym🙂 Cize mozno si skusit zacat viac vsimat jej spravanie, aj nejake drobnejsie detaily v tomto smere🙂 Tym,ze mal moj hyg. navyky som nemusela riesit mlacky a kôpky, ale napr. kamoska co ma tiez psika z utulku bez hyg.navykov, ked si ho vzala domov, tak ho naucila tak cca ako opisujes, ze vonku hned po potrebe akejkolvek dostal malu mlsnotku. Neskor uz to islo aj bez mlsnotiek.
Cize odsleduj, ci to cikanie je pocas hry, ci nejakej velkej radosti psika alebo je to ozaj cikanie v pravom zmysle, ze zalezie niekam mimo vas a cikne a druha vec odsleduj akekolvek naznaky pytania sa von, ono je dost mozne,ze je to nerozpozorovatelne ako bolo na zaciatku u mojho psika a az casom sa zacal pytat pochopitelnejsie aj pre mna. Lebo mozno aj tvoja sa pyta, len to neni naoko pochopitelne, lebo clovek si mysli,ze sa chce napr jasit😄 Ale akykolvek naznak moze byt klucovy, ked sa uz predtym pytat zvykla. Drzime ti s mojim nuchacom labky🍀🐾🐾

autor
5. dec 2025
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, tesim sa k tym pokrokom co si uviedla♥️🙂🐾 Co sa toho cikania, je to vyslovene so zamerom cikat-cupne si pri tom ako pri cikani? Lebo steniatka napr. si ciknu, aj ked sa velmi tesia, su z niecoho velmi nadsene, napr. kludne aj pri hre, alebo ked pridete domov kym bola sama a tesi sa. Steniatkam to takto zvykne ubehnut. Cize toto si treba vsimat, ci to take alebo onake cikanie. A co sa tyka toho pytania sa von. Napr. moj psik ma hyg. navyky od zaciatku, ale ked mu napr. trebalo tak som zo zaciatku u neho nevedela odhadnut,ze sa pyta, lebo skor to vyzeralo,ze sa chce jasit🙂🙃 postupom casu to pytanie sa von zmenil, ze sice vyzera,ze sa chce jasit, ale uz beha od vchodovych dveri ku mne a takto dokolecka kym sa neobujem a nevyjdeme z domu-cize uz je to pochopitelnejsie, ked beha ku vchodovym🙂 Cize mozno si skusit zacat viac vsimat jej spravanie, aj nejake drobnejsie detaily v tomto smere🙂 Tym,ze mal moj hyg. navyky som nemusela riesit mlacky a kôpky, ale napr. kamoska co ma tiez psika z utulku bez hyg.navykov, ked si ho vzala domov, tak ho naucila tak cca ako opisujes, ze vonku hned po potrebe akejkolvek dostal malu mlsnotku. Neskor uz to islo aj bez mlsnotiek.
Cize odsleduj, ci to cikanie je pocas hry, ci nejakej velkej radosti psika alebo je to ozaj cikanie v pravom zmysle, ze zalezie niekam mimo vas a cikne a druha vec odsleduj akekolvek naznaky pytania sa von, ono je dost mozne,ze je to nerozpozorovatelne ako bolo na zaciatku u mojho psika a az casom sa zacal pytat pochopitelnejsie aj pre mna. Lebo mozno aj tvoja sa pyta, len to neni naoko pochopitelne, lebo clovek si mysli,ze sa chce napr jasit😄 Ale akykolvek naznak moze byt klucovy, ked sa uz predtym pytat zvykla. Drzime ti s mojim nuchacom labky🍀🐾🐾

@motylik2559 ono to nie je ako u steniatka, ona vazne proste cika a teraz uz aj kaka dnu. Vieme, kedy sa pyta, ide sama k dveram, prve dni normalne sa na velku potrebu vzdy pytala von, len teraz vravim ze uz aj to zacala robit dnu a nechapem, ze preco. Dufam, ze si nemysli, ze ked som ok s cikanim (ok ze nerobim nic, len ticho upracem) tak moze doma vsetko 🙈 A cikanie je tiez normalne, nie je to cvrknutie si od radosti alebo tak. Aj dnes, isli sme von, a ked prisla dnu, spravila vsetky potreby. Vcera detto, aj predvcerom. Do utorka este normalne kakala vonku. A vie, ze spravila nieco zle, lebo potom chodi nakukovat na mna, ked to upratujem a ma stiahnuty chvost.

sandri
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor fuha, s tymto neporadim. Ja by som asi uz aj skrikla, kebyze je toto pravidlo. Ta nasa sa doma pokakala len raz a to len preto, ze sme nevedeli citat je prejav, ze sa pyta von. Nasa sa totiz von nepyta - ale vsade chodi za nami ako tien. My to doma volame, ze pochoduje 😀 ked takto chodi od jedneho k druhemu a spat, tak vieme, ze jej treba . Skus s nou byt dlhsie vonku. Inak neporadim.

motylik2559
5. dec 2025
@anonym_autor

@motylik2559 ono to nie je ako u steniatka, ona vazne proste cika a teraz uz aj kaka dnu. Vieme, kedy sa pyta, ide sama k dveram, prve dni normalne sa na velku potrebu vzdy pytala von, len teraz vravim ze uz aj to zacala robit dnu a nechapem, ze preco. Dufam, ze si nemysli, ze ked som ok s cikanim (ok ze nerobim nic, len ticho upracem) tak moze doma vsetko 🙈 A cikanie je tiez normalne, nie je to cvrknutie si od radosti alebo tak. Aj dnes, isli sme von, a ked prisla dnu, spravila vsetky potreby. Vcera detto, aj predvcerom. Do utorka este normalne kakala vonku. A vie, ze spravila nieco zle, lebo potom chodi nakukovat na mna, ked to upratujem a ma stiahnuty chvost.

@anonym_autor Akurat som s kamoskou tak som od nej popytala link, podla ktoreho isla ona, tak skus pozriet, ale ze naozaj to treba den co den a do doby kym sa nenauci dodrziavat:
https://www.plnamiska.sk/a/ako-naucit-psa-hygie...
Skus pozriet🙂

motylik2559
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Teraz mi vravela este,ze ked to dodrziavala ozaj denne tak sa vysledky dostavili cca do dvoch mesiacov🙂 a vraj nepolavovat😄

autor
5. dec 2025
@motylik2559

@anonym_autor Akurat som s kamoskou tak som od nej popytala link, podla ktoreho isla ona, tak skus pozriet, ale ze naozaj to treba den co den a do doby kym sa nenauci dodrziavat:
https://www.plnamiska.sk/a/ako-naucit-psa-hygie...
Skus pozriet🙂

@motylik2559 dakujem, ono v podstate cast tych bodov robime, okrem toho, ze by sme ju pri potrebe vyrusili, tu som mala pocit, ze ju najrpv musim nechat zvyknut si na nove prostredie plus s tym, aka ona bola bojazliva a ze cikala len raz denne som sa bala, ze bude zadrziavat este viac a ze si privodi nejake zdravotne problemy. Proste cele je to s nou take, ze metoda pokus omyl, lebo boja velmi bojazliva, teraz este stale ju cukne ak nieco buchne, alebo pri prudsom pohybe, ked sa priblizujeme ku nej, automaticky cuva a spokojna je az ked nas ma pred sebou na ociach (chrbtom k nej) a teda vtedy chodi za nami, ale pred nami vzdy cuva, ubieha, no jednoducho je to komplikovanejsie ako ked sme mali stena od malicka. Ale dakujem pekne za rady, skusim ju pri tom teda slovne vyrusit, aby vedela, ze to nema robit doma a uvidim, ake budu nasledujuce dni 🙏

wolf_
5. dec 2025

Je otázne, či to slovné prerušenie nebude u nej pôsobiť kontraproduktívne. Je možné, že si zafixovala do hlavy, že "robenie potreby = niečo zlé", čo trochu nasvedčuje tomu aj to, že keď sa zavrieš na wc (tj. nevidíš ju) tak nájdeš prekvapko. Sú to len dohady, že či to je tak aj u nej (do hlavy bohužiaľ psom nevidíme), ale presne takto si to niektorí psíci pospájajú a potom je presne problém s vyprázdňovaním vonku (lebo tam ju máš na očiach) a doma to pustia až keď ich nikto nevidí. Nevravím, že to tak je aj u vašej fenky len prikladám ďalší pohľad kde by mohol byť možno problém.

Strana
z2