Ako pomôcť psovi s pohybovými problémami?
Zdravím.. Mame doma nemeckého ovčiaka, 13 ročného seniora.. Potrebujem radu, (áno bol u nás veterinar, dal lieky dal injekcie .. Vravel že, môže mať zápal kĺbov.)Lenže, už dlhší čas má problémy z labkami, prešiel čo prešiel ale musel si ľahnúť, podlamovali sa mu.. Bral kolagén, bral aj lieky..Dnes je už piatok, včera bol u nás veterinar ze vraj už zajtra pobede alebo večer by sa už mal postavit.. Co veľmi veľmi dúfam a verím ze tak sa aj stane .Som s toho zúfalá pozerať sa naňho ako sa trápi ako sa chce postavit a nedokáže to.. Poobede sa dokonca aj pokakal😒 Už dva dni lezi na tom istom mieste a nevie sa pohnúť.. Áno vie sa otočiť na bok, lenže celkovo postavit sa nedokáže.. je to veľký papkac, uspať ho nedokážem nemám na to srdce stále sa snažím veriť ze sa s toho dostane a ešte si požije..
Nemáte niekto s týmto skúsenosti ? Ako ste postupovali a co pomohlo aby sa vedel postavit ? Viem ze každý psik je iný, tých diagnoz je kopec .. A vlastne my máme aj ten problém, že my ho odniesť k lekárovi nevieme, zúri na nás , musí ho to bolieť, takže celkové vyšetrenia nemal, len čo došiel lekár pozrel sa naňho a dal lieky a injekcie .. 😒
A viete čo? Keď spinka, tak presne zadnými labkami kope ja neviem ako keby niečo sníval.. Myslíte že to je dobrý znak? Teda toho ze tým pádom neochrnul keďže vie nimi kopať počas spánku. Ďakujem za každú informáciu.. ci pozitívnu
.. alebo negatívnu
Pes ma 13 rokov, dlhšie problémy s labkami, 2 dni len leží, príde mu dať injekciu veterinár, ktorý ani sám nevie, čo mu je… a čakáš radu, ako ho postaviť na nohy, keď ani pan boh nevie, čo s ním je.
Už dávno mal byt na nejakej klinike, nie to nechať zájsť tak ďaleko… chudak pes akurát, nabudúce odporúčam plyšáka.
Zbytočne ho trápite. Dajte ho poriadne vyšetriť a keď bude potrebné aj uspať.
Podľa mňa buď psa zobrať na špecializovanú kliniku, nie som vet., ale tipujem, že toto ortopédia (napr. Klinika Pašek) alebo aj neurológia ?? 🤔 napr. Neurovet (verím, že možno niekto kompetentnejší poradí kam presne)... Áno, čítala som, že máte problém ho zobrať, ale tak ja si vravím, že snáď s vlastným psom sa človek vie dorozumieť, príp si dopomôcť aj fixačným náhubkom. Ak treba, tak treba....
Alebo psíka uspať. Neviem čo z toho - aj na vašom mieste by som sa radila s odborníkmi, aspoň si zavolať na tie špecializované kliniky a konzultovať s nimi stav - aj v otázke, či už ukončiť trápenie alebo ešte ten čas nenastal... A k tomu, že nemáš na to srdce. Žiaľ, aj keď je to ťažke niekedy lásku k zvieraťu je nutné prejaviť práve aj tak, že ho necháme ísť.. do poslednej chvíle s ním, ale nie sebecky udržiavať pri živote - ale ešte raz, nevravím, že u vás už je ten čas. Treba to konzultovať s odborníkmi. Držím palce.
Ahoj, môže to byť dysplázia bedrového kĺbu, hernia medzistavcového disku... Diagnózu musí stanoviť veterinár. Je to ťažké, ale ak má takto trpieť, autanázia by ho vyslobodila z toho trápenia.
Ak ho nedokažeš dostať na kliniku, daj ho uspať. Zbytočne trapiš psa aj seba..
Na klby sa vacsinou davala librela. Je draha a u psa čo ma problemy s klbami mala byť podavana už okolo 9-10 roku života. Teraz už čo chceš zachranovať keď pes nevie žiť sam so sebou.
Toto je cele zle. Ja chapem, ze Vas to mrzi, ale toto psovi fakt nepomaha.
Za prve, vysoko pravdepodobne bude problem od chrbtice + neurologicke deficity, pretoze ak hovoris ze pes neudrzi ani stolicu, je to charakteristicke. V drvivej vacsine pripadov u starych NO je to PRAVE CHRBTICA a nie bedrove klby, co ludia dookola omielaju. Typicky prejav, pes nevladze na panvove koncatiny - pretoze je tam utlak od chrbtice. Je to velmi bezne. Tu nepomozu ziadne veci "na klboky", charakter problemu bude inde a iny.
Tento postup, ktory ste zvolili, psovi absolutne nepomaha. Teraz to poviem racionalne, hoci pre niekoho neempaticky, ale poviem to tak, ako je dobre pre psa. Ak mi na nom zalezi, tak bud mu dam ten blby nahubok, nalozim ho do auta a vezmem ho na PORIADNE vysetrenie na veterinu aj s (minimalne!) rengenom a chcem ten stav riesit tak ako sa ma a tak ako ma sancu aby to bola uspesna liecba, alebo toho psa uspim a netrapim. Akoze bez vysetrenia tu riesit domaceho veterinara ktory chodi a dava injekcie (neviem ake? Moznosti su rozne), a cakat na zazrak, to naozaj nie je cesta.
Prepáč, ale toto pre mňa už hraniči s tyranim psa. Ani normálne vyšetrenie, ani uspať. Mali sme kedysi dávno podobný problém. Bola to chrbtica..operácia plus MR a s tým spojené veci 2500 eur....psa proste musíte bud s nahubkom naložiť nasilu alebo jednoducho dat uspať. Vieš aké strasne bolesti ma ten pes....😰
Chudák psík. Tu na MK odpoveď nenájdeš. Psa treba naložiť do auta a odviezť na veterinárnu kliniku, kde vedia urobiť RTG chrbtice a kĺbov, prípadne CT vyšetrenie. Tam psíka najlepšie zdiagnostikujú a nastavia liečbu. Nečakaj dlho, musí mať veľké bolesti.
Necitam komentare ale pri velkych psoch je 13 rokov viac nez dost.... u nas to bol kriticky rok pri 2 koliach... prva v 13 rokoch - proste jej akoby odisli klby, uz sa nepostavila, lekar aj vzhladom na vek odporucil uspat. Druha tiez v 13 rokoch sa uz nevedela postavit, ked sme sa snazili pomoct tak uz zurila (od bolesti) a uz sa zvykla pocurat... uz by som to nesilila, rozlucte sa so psikom a spominajte v dobrom, vek a vaha pri tychto psikoch ... to uz nerozchodi.
@bazarikpripatke za mna skusenost, ak uz vlciak ľahol, tak uz sme ho nezachránili. Museli sme ho dat uspat. Tiez okolo 14 rokov. Veterinar to musi vediet, ze pri NO je to pekny vek a zbytocne ho trapi
@bazarikpripatke naozaj bezte a kupte nahubok ak doma nemate, nasadze a chodte k veterinarovi nech ho vysetri. My tu nezmozeme nic a vy doma ked budete cakat tiez nic.
Proste dajte nahubok, nalozte psa a bezte.
@bazarikpripatke vzali sme psa k veterinárovi. Chodili sme s ním na injekcie a začal chodiť. Na strechu búdy sme dali staré gumy, aby tam už neskákal. Zomrel o niekoľko mesiacov na starobu
Zazrak sa neudeje, stary psik bohuzial. Nemoze zit vecne, stav ktory je nezvratitelny a len predlzujes jeho trapenie. Ano ja viem ako velmi tazke je rozhodnut uspat svoje milovane zviera-clena rodiny. Bohuzial nemas moc na vyber, chodenie po veterinaroch, operacie, drahe liecby-ano, mozno na chvilu jeho stav zlepsia, ale uz nikdy sa nedostane naspat do stavu 100% zdraveho vitalneho psa, takze mozno mu trochu ulavis od bolesti a o par tyzdnov/mesiacov sa prejavi dalsi problem stareho psika a ty mu vo finale predlzis zivot o par mesiacov a zaroven das priestor na vznik novych problemov a bolesti….
Si tyran. Tak bud vezmi psa minimalne na rtg, ci sono, ci ako tie klby vysetruju, alebo ho nechaj v pokoji odist.
Mala som labradora - tiez plemeno, co trpi casto na klby - mal 13,5 roka. On sa este vladal postavit, vladal chodit, no uz to bolo vidiet, ze ho to boli. Zacal si odcvrkavat. Veterinar povedal, ze takto moze zit este dlho, moze brat lieky proti bolesti, ale bude tak ci tak trpiet. Casom sa pridruzia kozne problemy, prelezaniny. Humanne mu poskytnut eutanaziu nemas srdce, ale pozerat sa ako trpi, na to srdce mas? Napisala by som ti nieco, ale ja budem k tebe humanna.
Ak je to len zalezitost bolesti, to musi zistit veterinar, da sa to ciastocne poriesit injekciami raz mesacne. Ale, max 12 mesiacov, potom koniec. Ak by mu zabrali, samozrejme. Aka je cena, neviem, predpokladam, ze to lacne nebude. Ale, ako pisem, smer veterinar, ktory tomu rozumie a povie, ci to vyznam ma. Aby ste sa zbytocne netrapili obaja
Ja by som urcite vyuzila rehabilitacnu kliniku v KE je wetpet maju aj moznost ubytovania ale to trebalo riesit skor nie az ked sa pes nevladze postavit a 2 dni len lezi. No, ked sa mu polepsi skus aspon konzultaciu tam alebo mozno aj inde na SK su nejake rehabilitacie ako wetpet. Tak isto ked uz dlhsie ma problemy tak ako ste to riesili hned pri prvych naznakoch, ma nejaku diagnozu, RTG? Ked nie tak tiez sa priklanam k nazoru, ze je to hranici s tyranim takto nechat lezat psa a davat mu len kolagen, ktory nie je ani ziadne liecivo 🤷🏻♀️ no na druhej strane poznam par nemeckych ovciakov, ktory maju/mali 13 a viac rokov a boli pomerne dost aktivny vzhladom na ich vek takze tych 13 rokov mi nepride nejaky vysoky vek.
@bazarikpripatke Toto sme prežívali s našim 13 ročným labradorom.Nevladal na zadné labky a keďže sa namahal aspoň na predné sa postaviť,predná časť tela-srdce-dostavalo zabrat.Nahromadila sa mu tekutina v plucach....Bolo to nesmierne ťažké,ale rozlúčili sme sa s ním.Veterinar prišiel k nám domov,takže odišiel obklopený celou rodinou,ktorá ho milovala.
Ďakujem všetkým ktorý ste sa zapojili do tejto diskusie. Všetci máte pravdu,Je to ťažké nie len pre mňa aj preňho, lenže ak sa dá vždy mu pomôžem aby sa mal dobre, Ak už naozaj by sa veľmi trápil a žiadna šanca nebola, áno z ťažkým srdcom by som ho dala uspať.. Lenže ak nám lekár povedal že po tých liekoch a injekciách sa hneď ráno postaví, tak sa aj tak stalo ❤️ čo strašne ďakujem pánu bohu že sa postavil na labky, a už pár dní nám opäť vrtoší chvostíkom od šťastia 🤣❤️ áno nebude z neho už športovec, ale chodí vie ísť kakať, cikať, či postojačky papať alebo piť vodu, a ako náhle vidí niekoho na dvore, hneď sa postaví a prechádza sa hore dole 🍀❤️ A pre info, ak môžem niekomu pomôcť a poradiť s niečím podobným nášmu havkovi pomohlo B-Complex, Predison, a ešte nejaká injekcia, neviem namiešal mu niečo z troch tekutín
@bazarikpripatke tak pomohli mu hlavne tie kortikoidy, to je to co psa postavi na nohy ked tam je utlak od chrbtice s neurologickymi deficitmi... Ale je to riesenie len do casu, skor ci neskor sa to zopakuje a vrati. Uzivajte si, kym je ok. Drzim palce nech to trva co najdlhsie.
Ďakujem všetkým ktorý ste sa zapojili do tejto diskusie. Všetci máte pravdu,Je to ťažké nie len pre mňa aj preňho, lenže ak sa dá vždy mu pomôžem aby sa mal dobre, Ak už naozaj by sa veľmi trápil a žiadna šanca nebola, áno z ťažkým srdcom by som ho dala uspať.. Lenže ak nám lekár povedal že po tých liekoch a injekciách sa hneď ráno postaví, tak sa aj tak stalo ❤️ čo strašne ďakujem pánu bohu že sa postavil na labky, a už pár dní nám opäť vrtoší chvostíkom od šťastia 🤣❤️ áno nebude z neho už športovec, ale chodí vie ísť kakať, cikať, či postojačky papať alebo piť vodu, a ako náhle vidí niekoho na dvore, hneď sa postaví a prechádza sa hore dole 🍀❤️ A pre info, ak môžem niekomu pomôcť a poradiť s niečím podobným nášmu havkovi pomohlo B-Complex, Predison, a ešte nejaká injekcia, neviem namiešal mu niečo z troch tekutín
@bazarikpripatke ako ste na tom teraz? Riešim 12 rocneho malamuta, na librelle od 2023, vcera mal problem vstať, neviem ci ísť do ďalšej liečby chcú skusat Osteopen, alebo gamapentin len neviem tbl nechcem naposledy mal z NSAID hnačky a grcal a to bral len 2 davky 😒 tiez riešim ci neísť rovno do kortikoidov v 2024 vo februári nam boli odporúčané ale po ďalšej dávke librely sa zlepšil. Teraz chcú vyšetrenia dalsie krvne ale ja uz ho nechcem viac stresovať a trápiť vysetreniami. Oni ze aby mu neodpalili obličky ale to mi je uz suma fuk len nech ho nič nebolí... @colsami aj otázka na teba neni Osteopen krok dozadu? Čítala som ze zaberie len 50% psov.....
Dg mame spondylozu, váha 56kg, schudol za mesiac 2 kg, vek 11 a pol, rasa malamut
@bazarikpripatke ako ste na tom teraz? Riešim 12 rocneho malamuta, na librelle od 2023, vcera mal problem vstať, neviem ci ísť do ďalšej liečby chcú skusat Osteopen, alebo gamapentin len neviem tbl nechcem naposledy mal z NSAID hnačky a grcal a to bral len 2 davky 😒 tiez riešim ci neísť rovno do kortikoidov v 2024 vo februári nam boli odporúčané ale po ďalšej dávke librely sa zlepšil. Teraz chcú vyšetrenia dalsie krvne ale ja uz ho nechcem viac stresovať a trápiť vysetreniami. Oni ze aby mu neodpalili obličky ale to mi je uz suma fuk len nech ho nič nebolí... @colsami aj otázka na teba neni Osteopen krok dozadu? Čítala som ze zaberie len 50% psov.....
Dg mame spondylozu, váha 56kg, schudol za mesiac 2 kg, vek 11 a pol, rasa malamut
@lb1984 ahoj, v tomto veku pri tomto plemene. As danou diagnozou maju vsetky spominane terapie jedno spolocne - maju ulavit od bolesti, zapalu a maju spomalit proces. Bohuzial, tu nijake zazraky nenarobis. A kazdy pes moze reagovat na kazdy liek inak. Davaj psovi to, co mu ulavi. Skus a uvidis. Navyse, ta diagnoza uz moze byt tak pokrocila (ma problem vstat a pritom berie librelu?), ze mu nepomoze skoro nic. Aj tie lieky proste funguju odtial potial... Mrzi ma to.
Na krvne testy pozor, ja len ze velakrat majitelia odmietaju (nechcu psa "stresovat", trapit alebo platit) ale akonahle sa nieco stane ze liek realne ma nejaky vedlajsi ucinok alebo ma pes organy v nie dobrom stave a nieco sa stane, potom majitelia nahanaju veterinarov, pritom ich odporucanie bolo jasne... To len na okraj, nie v zlom.
@lb1984 ahoj, v tomto veku pri tomto plemene. As danou diagnozou maju vsetky spominane terapie jedno spolocne - maju ulavit od bolesti, zapalu a maju spomalit proces. Bohuzial, tu nijake zazraky nenarobis. A kazdy pes moze reagovat na kazdy liek inak. Davaj psovi to, co mu ulavi. Skus a uvidis. Navyse, ta diagnoza uz moze byt tak pokrocila (ma problem vstat a pritom berie librelu?), ze mu nepomoze skoro nic. Aj tie lieky proste funguju odtial potial... Mrzi ma to.
Na krvne testy pozor, ja len ze velakrat majitelia odmietaju (nechcu psa "stresovat", trapit alebo platit) ale akonahle sa nieco stane ze liek realne ma nejaky vedlajsi ucinok alebo ma pes organy v nie dobrom stave a nieco sa stane, potom majitelia nahanaju veterinarov, pritom ich odporucanie bolo jasne... To len na okraj, nie v zlom.
@colsami tam je ten problem ze ja uz nemam cas skusat. 😔 velmi sa mi zhorsil po poslednej dávke librely. Teraz začiatkom októbra mal epizódy kedy ani nevedel ze 💩 , detto nechtiac sa 2 krat pomocil kedy zišiel po schodoch a pri návrate spať a tlaku ked sa chcel pohnúť na prvy schod nekontrolovateľne zacal cikat. V oboch nohách ma uz neskutočný tras a ked si ľahne len ako sud sa prevaluje. No a v piatok sa ani nevedel postaviť len lezal a na nas pozeral. Ked sme sli k vet. kým min mesiac vosiel do auta bez problemov teraz sme bojovali aby som ho vôbec nalozila. Veterinári navrhli ze NSAID ale tie mu dali aby ho vykryli kým nastúpi účinok Librely mal 2 typy a po oboch grcal a hnackoval a tym ze sme na poschodí hnačku a grcacku mi proste uz neda, po nesteroidnych ang. zasa sa nam zdalo ze vôbec nezabralo, tak nam navrhli ten Osteopen ale co som čítala ma len 50% účinnosť (ale na ňom sme zatiaľ dohodnutí preto mu tri dni nesmiem dat žiadne lieky) a tak kortikoidy ale ze po nich bude vela cikat a mi bývame na poschodí 😟 cize skusat nemôžem lebo ked zacne hnackovat alebo vela cikat dodrbe sa mi viac a nedajboze mi este nohu zlame a to bude faktze zle. Na nete je vela info k artroze ale k spondyl. nie viem ze v UK majú Aquapen ale co z toho ked tu je veľké.... 🙄 s tými krvnymi testami ja som v štádiu kedy riešim ci ho nedať uspat radsej lebo nechcem aby posledné tyzdne/ prip mesiac strávil testovaním a skusanim, chcem aby ich prežil bez bolesti.... ak je to o tom ze ak ma blbé ladviny tak mu nasadia ku napr. kortikoidom aj iné lieky budiš ale mne bolo povedané ze ak bude mať zle ladviny tak nenasadia a to ho môžem rovno uspat rovnako ze negarantuju ze bude po liekoch vediet zist po schodoch. Neviem co robit .....
@colsami tam je ten problem ze ja uz nemam cas skusat. 😔 velmi sa mi zhorsil po poslednej dávke librely. Teraz začiatkom októbra mal epizódy kedy ani nevedel ze 💩 , detto nechtiac sa 2 krat pomocil kedy zišiel po schodoch a pri návrate spať a tlaku ked sa chcel pohnúť na prvy schod nekontrolovateľne zacal cikat. V oboch nohách ma uz neskutočný tras a ked si ľahne len ako sud sa prevaluje. No a v piatok sa ani nevedel postaviť len lezal a na nas pozeral. Ked sme sli k vet. kým min mesiac vosiel do auta bez problemov teraz sme bojovali aby som ho vôbec nalozila. Veterinári navrhli ze NSAID ale tie mu dali aby ho vykryli kým nastúpi účinok Librely mal 2 typy a po oboch grcal a hnackoval a tym ze sme na poschodí hnačku a grcacku mi proste uz neda, po nesteroidnych ang. zasa sa nam zdalo ze vôbec nezabralo, tak nam navrhli ten Osteopen ale co som čítala ma len 50% účinnosť (ale na ňom sme zatiaľ dohodnutí preto mu tri dni nesmiem dat žiadne lieky) a tak kortikoidy ale ze po nich bude vela cikat a mi bývame na poschodí 😟 cize skusat nemôžem lebo ked zacne hnackovat alebo vela cikat dodrbe sa mi viac a nedajboze mi este nohu zlame a to bude faktze zle. Na nete je vela info k artroze ale k spondyl. nie viem ze v UK majú Aquapen ale co z toho ked tu je veľké.... 🙄 s tými krvnymi testami ja som v štádiu kedy riešim ci ho nedať uspat radsej lebo nechcem aby posledné tyzdne/ prip mesiac strávil testovaním a skusanim, chcem aby ich prežil bez bolesti.... ak je to o tom ze ak ma blbé ladviny tak mu nasadia ku napr. kortikoidom aj iné lieky budiš ale mne bolo povedané ze ak bude mať zle ladviny tak nenasadia a to ho môžem rovno uspat rovnako ze negarantuju ze bude po liekoch vediet zist po schodoch. Neviem co robit .....
@lb1984 ak by moj pes, tak ako popisujes: "neovladal zvierace a nevedel kedy sa vykaka, nedokazal udrzat moc, nedokazal to kontrolovat, mal v nohach silny tras, chudol a nedokazal sa postavit" a bol to pes velkeho plemena 12 rocny ktory ma progresujucu spondylozu, uspinkala by som ho a netrapila a uz tu neexperimentovala s nejakymi liekmi ktore mu mozno na pol dna ulavia. Kvalita zivota evidentne uz nie je zachovana. Tu uz naozaj by som necakala zazraky. Ako hovorim, byt to moj pes. Samozrejme je to Tvoj psik a Tvoja volba. Treba ale vediet kedy staci, aj to je laska k vlastnemu zvieratku, vediet kedy dost... Drz sa.

Akurát ho trápite. Treba sa z letieť s odchodom a dať ho uspať. Už ma svoje prežite. Zažili sme si podobne pred 9 mesiacmi. S časom sa s tym naučíš žiť 🙂