icon

Ako privítať nového psa a mačku v domácnosti?

bambulka712
25. jan 2025

Ahojte. Pred necelým rokom sme prišli o psíka a v tejto dobe nastal čas privítať doma ďalšieho. Budúci týždeň ku nám príde 3 ročný kopov, o ktorého sa predchádzajúci majiteľ zo zdravotných dôvodov už nevie postarať. Psík nemá problém s ľudmi, ale máme trocha obavy, nakoľko v predchádzajúcej domácnosti nebol v kontakte s mačkami. A my máme doma 12 ročnú mačaciu dámu 🙂. S predchádzajúcim psíkom k nám prišli skoro naraz a aj skrz mačaciu povahu (prišla k nám ako polročná, veľmi nedôverčivá, nevieme čím si prešla no asi to nebolo nič dobré) sa dokázali navzájom tolerovať. Mačka je naučená byť von aj dnu (záleží od ročného obdobia), teraz psík bude musieť byť určitý čas dnu, keďže nie je sterilizovaná a bude musieť podstúpiť tento zákrok. Neviem ako na seba zareagujú, hlavne ak donesiem psa dnu (predchádzajúci psík odmietal chodiť dnu, bol len von). Trocha mi robí starosti, že je to poľovné plemeno, tak nevieme odhadnúť aká bude reakcia. Viem že je to individuálne ale predsa psík príde do nového prostredia, nový ľudia a ešte aj mačka.. Máte niekto skúsenosti s takýmto zoznámenim a viete mi dať rady akoim to obom uľahčiť? Nemusia spať v jednej búdi, ale bola by som rada ak by sa aspoň tolerovali 🙂

tundra
25. jan 2025

Kopov a mačka?Odporucam ju drzat mimo dosahu psa,ale drzim palce🍀

katica06
25. jan 2025

@bambulka712 ahoj, riešiila som podobné vlani. Doniesli sme si skoro dvojročného psíka z útulku. Pritom máme doma starého kocúra, ktorý bol zadobre s našim NO. Nás psík je rozumný a pochopil že.naša mačka nie je korisť. Mačke to trvalo dlhšie asi rok. Pred pár mesiacmi do zverina pribudol najdúch, mačička ktorá sa rýchlo adaptoval. Úspech záleží aj na povahe toho ktorého zvieraťa. Tieto fotky by som pred rokom určite nespravila. Prajem veľa šťastia.

lija22
25. jan 2025

kopov a macacia pani nevidim to ruzovo. Drzim palce. Skusenosti mam tiez. K panovi domacemu kocurovi pribudol najduch psik tzv poulicna zmes. Pochopil, ze kocur je tu pan. Mali pekny vztah. V lete nam psik zomrel a pribudlo stena. Cakala by som, ze este stena si predsa zvykne a miluje vsetko. Ale veru potrapila kocura, chudak na stare kolena bol ponahanany az som mu musela davat zrat separe na vyvysene miesto. Fenocka stena mu proste nedala pokoj. Uz ho niet. asi siel umriet, dufam na dake pekne miesto. Mal 14 rokov. Ten nas psik ma tiez v sebe cosi polovnicke, on sa aj vrabce snazi ulovit a cela zahrada je sama jama. Uz nech je dospely

lija22
25. jan 2025

este by som dodala, ze uz by som psa nevzala domov k macke bez predchadzajuceho testu znasanlivosti. ono je to aj nefer voci prvemu zvieratu

meganka13
25. jan 2025

Dospelý pes poľovného plemena, ktorý nebol s mačkou jej asi bude chcieť prevetrať kožúšok, buďte veľmi opatrní. My sme mali podobnú situáciu, staršia mačacia dáma a mladý pes, ale austrálsky ovčiak, ktorý miluje všetko živé a pohrá sa aj s muchou bez toho aby jej ublížil. Takže u nás bola skôr mačka tá nebezpečná, ktorá si chránila svoje teritórium. Teraz sa rešpektujú. Dala by som mačku do prepravky a psa na vodítku priviedla k nej ako zareaguje. Nedovoliť mu do prepravky skákať, šťekať zúrivo, aby to nebol mega stres pre mačičku. Ideálne pes vonku a mačka vnútri, prípadne na tých pár dní dať mačku do jednej izby, pes na dlhšom vodítku v kuchyni, chodbe, vonku urobiť mačke veľa možností na útek a skrýš ak by ju chcel loviť. Niekedy pes dostane od mačky jednu výchovnú pazúrom medzi oči a viac si netrúfne, no závisí od povahy...

danieli
25. jan 2025

Mame polovne plemeno aj so skuskami a macacia dama si po prichode psika urobila poriadky, svacla jej jednu poriadnu cez nufak a odvtedy sa zdvorilo respektuju, drzia si 10 cm odstup bez provokacii ale inu macku a cokolvek ine lovi, asi by som skusila postupne zoznamovanie, nasa je velmi rychla a len tak ich vypustit tak do sekundy nemas macicku, maju brutalne instinkty

marsmykkok
25. jan 2025

@bambulka712 Budem rada, ak sa potom ozveš ako to dopadlo. Ja určite by som prvé dni ich nechávala blízko seba len pod dozorom, teda ak pôjdeš preč napríklad a nebude nik doma nejako ich oddeliť dverami. Ale pes nie je sprostý za mňa, časom pochopí, že tá mačka je členom Vašej svorky a nechá ju tak, hoci ako poľovnícke plemeno cudzie mačky bude loviť vždy.

lujza123
25. jan 2025

Uff no poľovný pes a mačka to bude nadlho. Ja mám stavača, odmalička socializovaný s mačkami, dokonca sme jedno mačiatko mali ked bol šteňa ale robil jej zle tak sa mača jedného dňa pobralo o dúm dál. Co ti poviem napriek všetkej snahe je to des. Jedine kde dokáže mačky rešpektovať je tam kde je iny pes a mačka na seba zvyknutý, ked vidi ze dotyčný pes ju neriesi a mačka pred ním nezdrha. A hlavne je pod dozorom ľudí ..
V ostatnych prípadoch ich naháňa a bohužiaľ už dve zabil, trubky preliezli k nam do dvora …

Skús pozrieť na youtube je veľa videí ako ich zoznámiť, zevraj najlepšie je ked je pes šteňa a mačka dospela a zvyknuta na psov, ze neuteka ale na psa ak jej robí zle zachrčí a švacne mu labkou po nose

Držím palce

bambulka712
autor
25. jan 2025

ďakujem vám všetkým za vaše rady, skúsenosti a názory. Pôvodne sme ešte psíka neplánovali, len sme o ňom začínali uvažovať a náhle sme dostali ponuku pomocť niekomu kto to potrebuje, čo sme nedokázali odmietnúť. Určite sme ich chceli zoznámiť tak, že pes na vodítku a mačka bude mať svoj priestor. V prepravke by bola mačka v ešte väčšom strese to nechcem riskovať. Keď sme v práci mačka je naučená byť vonku. Keď prinesieme psíka máme dovolenku tak dúfam že ich vzájomne stretnutia budeme mať zo začiatku pod kontrolou. O týždeň sa ozvem ako sme dopadli, ak nezabudnem 🙂

lija22
25. jan 2025

@bambulka712 dufam, ze budete vsetci spokojni. Je pekne,ze sa psika ujmete. Velmi dufam, ze sa budu respektovat

priscilla07
25. jan 2025

Nedávam tomu veľkú nádej. 5 sekúnd nepozornosti a môže byť po mačke. Neriskovala by som.

alyson29
9. feb 2025

@bambulka712 ahoj, tak ako ste dopadli? Skamošili sa? ☺️

bambulka712
autor
9. feb 2025

sľúbila som že sa ozvem ako fungujeme, len akosi neoblo času. Takže ďakujem @alyson29 za pripomenutie 🙂
Keď prišiel pes dnu mačka na ňu regovala syčaním. Samozrejme zoznamovali sme ich tak, že pes na vodítku a mačka mala dostatočné možnosti na útek. Momentálne je pes viac vonku a keď príde dnu tak dávame pozor aby sa nestretli. Mačka má svoje miesto kde pes nemá prístup, ale keď je pes von tak samozrejme môže ísť v dome kde chce. Vidno na nej že je obozretná. Chápem ale, že je na nás nahnevaná, že sme jej na domov dovliekli psa 😅
Väčší problém máme na dvore. Mačka je naučená behať aj von a zväčša prebehne dvor a ide ku susedom (alebo na pole za nimi, neviem) tak je zvyknutá už roky. Teraz sme vďaka nej za posledný týždeň našli hádam každú medzierku v plote kde sa okrem mačky dokázal prepchať aj menší pes. Predchádzajúci pes bol väčší takže niektore diery sme neriešili, ani nás nenapadlo že sa tam môže prepchať. Ženy, neverili by ste kadiaľ sa dokáže prepchať pes ktorý chytí stopu mačky. Ešte aj plot preskočí o ktorm som si myslela že je na ňu dostatočne vysoký. No verím tomu že za tento týždeň sme to všetko zaplátali 😂
Takže keď ide mačka von alebo chce ísť dnu tak chytím psa aby v kľude prebehla dvor. Zatiaľ sa nám darí takto existovať a hádam si postupne pes zvykne. Lebo mačke by to bolo jedno ak by ju pes neustále "nestopoval".

alyson29
21. feb 2025

@bambulka712 tak to je super, chce to ešte čas 👏🏻 ver, že ešte pár mesiacov a ak by aj nebolo kamaráti, budú sa rešpektovať ☺️ prvé mesiace sú ťažké, mačka si chráni svoje teritórium a psík sa chce skamošiť,

alyson29
21. feb 2025

@bambulka712 držím samozrejme palce, nech všetko dopadne dobre a čoskoro si na seba zvyknu ❤️

mk1111111111
21. feb 2025

Chudak macka. Dufam, se ju uchranite

h2
21. feb 2025

Nechápem, ako to, že mi unikla táto diskusia, v každom prípade sa sem pripnem, máme podobný problém: kocúr, v lete bude mať 2 roky, pred mesiacom pribudlo šteňa staforda, aktuálne má niečo vyše 3 mesiacov. Šteňa miluje kocúra veľkou, bohužiaľ, neopätovanou láskou. 😂 Držíme ich oddelených, lebo by to nedopadlo dobre, skúšali sme zbližovanie, ale kocúr sa bojí, fenka je strašne hektická, či ako to nazvať, je celá divá, keď ho vidí, chce ísť k nemu. On vidí, aká je a že by mu, síce nechtiac, ale asi ublížila. Veľmi dúfam a želám si, aby z nich boli kamaráti. Za každý tip budem vďačná.