icon

Ako riešiť agresívne správanie šteňaťa k dieťaťu?

sofia1979
22. dec 2024

Zdravím idem sa poradiť. Prišli k nám na návštevu segra majú 6mesacne šteňa borderku. No a teda som v šoku ešte som to nezažila proste mu vadí moja 5ročná dcérka keby ho nezadrzime ju pokuse neustále na ňu útočí. V svojej rodine ma dve deti už veľké neviem co žiarli alebo čo no čistá katastrofa. Stretli ste sa už s tým? Neviem co robiť. Viete prosím poradiť čo robiť?

Strana
z3
tamvtme
22. dec 2024

Urcite utoci?nie je to hra?nejako ki nesedi utok a 6m stena….ale kazdopadne s tym musi jieco robit tvoja sestra a u mna doma by pes, ktory mi utoci na dieta, uz dvere otvorene nemal a proste smola, k nam by nesmel

colsami
22. dec 2024

Vysoko pravdepodobne sa s nou chce hrat, a u borderkolie navyse mozne ze ju "pasie".
Evidentne tiez nie je zvyknuta na deti. Velke deti su pre psa nieco uplne ine ako male deti - v prejave, zvukoch, geetikulacii.

erika237
22. dec 2024

Nie som odbornik, ale podla mna sa pes, v tomto pripade stena chce hrat a myslim, ze nevie odhadnut co moze ak doma ma dospelakov, odradtene deti.
Sestra ju nejakym sposobom koriguje?

wolf_
22. dec 2024

Ty nemáš robiť nič, jedine usmerniť dcéru, AK by robila niečo nevhodné voči psovi (ťahanie za chvost, otravovanie psa na jeho mieste, ak ho má u vás vyčlené, bla blaaa...). Ale psa si má predsa riešiť majiteľ, a teda sestra. Nie?
A tiež predpokladám, že buď hra alebo pasenie, nepredpokladám, že ten pes útočí.

sofia1979
autor
22. dec 2024

@erika237 to bol normálne útok, keby že ho nezadrzime pokuse ju

sofia1979
autor
22. dec 2024

@wolf_ veď ho rieši skôr to pasenie pretože mi dospelý sme s ním boli v pohode. Ja mám psa doma 9 rokov doma v dome naša dcéra je zvyknutá na psíka a vie, ako sa správať

sofia1979
autor
22. dec 2024

@colsami skôr to pasenie doslova ju chcel po hrýzť čiže niečo jej na nej vadí. A teda možno ešte žiarlivosť

maickamf
22. dec 2024

@sofia1979 skor sa poradit so skusenym chovatelom borderiek, ktory vie, ako sa taky pes ma spravat.
Aj ked "pasie", nesmie utocit. To nie je normalna reakcia psa.

natall113
22. dec 2024

Opíš mi prosím tu situáciu

sofia1979
autor
22. dec 2024

@maickamf no on je šteňa ešte 6mesacne ale som v šoku teda

sofia1979
autor
22. dec 2024

@natall113 takže prišli sme k mame domov segra totiž prišla na vianoce k mame s rodinou prvýkrát zo psom 6 mesačným stenatom borderky. Dcérka vyšla prvá následne psík keď ju videl začal po nej brechat a útočiť to sme mysleli, že sa zľakol predsa nové prostredie. A teda segra, že nechápe , že nikdy tak nereagoval. Nechali sme tak no potom stále a len po nej útočil. Segra najprv teda keďže majú prvýkrát psíka nejako nereagovala. Gro bolo keď sa hrala dcérka (5rokov)zo segrinymi deťmi obe už majú 15 a 18 a on doslova vyskočil na posteľ a teda fakt sa zúril kusol jej do sukne skoro do tváre proste bol to útok riadny. Potom sme už samozrejme začali to riešiť. A keď sa na ňu vyrutil segra ho už korigovala no ja už mu neverím bojím sa stále ju sledoval očami neviem či žiarlil. Či mu vadil jej hlások ona sa snažila tak veľmi dávala mu mlsky atď. Potom už akoby trosku bolo lepšie no táto reakcia to ma veľmi prekvapilo. Ja mám doma 9rocneho labradora a nikdy takto nereagoval. Ja viem každý pes je iný no teraz sa bojím keď k nám prídu ako bude aj s naším psom v jednom doma plus ta moja dcéra.

colsami
22. dec 2024

Ako to sestra korigovala? Presne co robila?

wolf_
22. dec 2024

Napíšem len svoju vlastnú skúsenosť (nie som tréner a zároveň si myslím, že kým to človek naozaj nevidí tak z opisu ťažko súdiť). Tiež šteňa borderky (moje), tiež malé dieťa ako návšteva. Dlhé obdobie mi pes na dieťa reagoval neprimerane (v našom prípade sa chcel hrať, chcel vyskočiť na dieťa alebo naopak v určitých situáciách silno konejšil). Dlhé obdobie sme mali len dve možnosti - pes v inej miestnosti a/alebo na svojom mieste (klietka), a ak boli spolu, tak som to vždy vnímala ako tréning, inak to nešlo. Pes s postrojom (kt. som držala) alebo na vodítku, na voľno pre bezpečnosť vôbec. A sledovala som prejavy psa - ak konejšil, tak som to rešpektovala a zo situácie ho vyviedla preč (alebo usmernila dieťa ak robilo čo nemalo). Ak chcel skákať, hrať sa neprimerane s dieťaťom (alebo čokoľvek čo sa mi nepáčilo, napr. pokus o pasenie), tak zákazový povel, a následne sadni alebo ľahni. Vždy som chválila alebo odmeňovala kľudné reakcie, a zároveň trénovala sebakontrolu aj v iných situáciách. Tak isto vždy keď šiel do miestnosti, kde je to dieťa, čakala som kým sa pes skludní alebo vyžadovala napr. sadnutie, očný kontakt a tak - aby už do miestnosti vchádzal pokojnejší, a nie ako tornádo. Kým to bolo napätejšie, tak som nejak neriešila interakciu s dieťaťom, proste som len riešila, aby bol pes kľudný v jeho prítomnosti. Až postupom času dieťa psovi dalo mlsku, pohladkalo a tak. Takto postupne sme sa dostali do bodu, kedy úplne v pohode môže byť ten pes v prítomnosti detí a viem, že nič nehrozí. Buď sa nechá v pohode pohladkať atď atď atď alebo ak mu niečo nie je príjemné (napr. nejaké veľké zvukové prejavy malých detí), tak sám zo situácie odíde...
Ešte raz prizvukujem, že nie som tréner, opísala som len svoju skúsenosť.

sofia1979
autor
22. dec 2024

@colsami tak už potom bola prísna ze nesmie atď plus sme potom skúšali nech mu moja dcérka dá mlsku a tak no on ju stále sledoval, tak som bola v strehu furt mu vadila bolo to vidno

colsami
22. dec 2024

@sofia1979 cize sestra jej povedala "Nesmies"? To je cele?

anega79
22. dec 2024

ja mam australskeho ovciaka, a pre neho su nase jeho ovce, ked nerobia ako by on chcel, tak tiez steka, ked bol mensi isiel po nohach. to iste mas aj border koliu

sofia1979
autor
22. dec 2024

@colsami no skúšali sme ho nejako obmakcit mlskami skúšala mu dávať no, ale keď sme boli v blízkosti a hlavne segra ešte sa dalo no myslím si keby niekde sa vybrala sama malá alebo by ho nikto nestrazil vyjde po nej

sofia1979
autor
22. dec 2024

@anega79 no presne o, ale po nej skákal a určite by ju aj dohryzol

anega79
22. dec 2024

@sofia1979 ja som ho tiez chcela vratit, dceru kusal do noh, mne tiez skriabal po rukach, teraz ma 5 rokov, ale ked nie je tak ako chce aby sa spravali, ide ho porazit

wolf_
22. dec 2024

Obmäkčiť mlskami? Nesmieš čisto len ako povel a poslúchol ? Či neposlúchol a čo ďalej? Len opakovanie nesmieš nesmieš a do toho podplácanie mlskami? ... Ty vedieť nemusíš. Ty nie si majiteľ toho psa. Ale z napísaného sa obávam, že je tá bordera v rukách človeka, ktorý nevie čo robí

sofia1979
autor
22. dec 2024

@anega79 no našťastie nejde o môjho psa nejako to vydržíme musíme ju, ale od neho držať. Proste ja mám labradora a to sa s týmto psíkom ani nedá porovnať

patus_2
22. dec 2024

Ženy, ja nechápem. Pani píše, že pes ohrozuje jej dcéru a padne tu rada, že má usmerniť dcéru? Ak by mi akékoľvek zviera ohrozovalo dieťa, tak ide preč z domu (jasné, že teraz má roznesiete na kopytách, ale nebojte, som zodpovedná, čo sa zvierat týka). Jednoducho popros sestru, aby na návštevu prišla nabudúce bez psíka. Určite nechceš, aby sa dcéra začala psov báť, možno keď bude väčšia, tak jej dá pes pokoj .

natall113
22. dec 2024

@patus_2 a čítala si aj ďalej? Usmerniť dcéru ak robí niečo nevhodné...

wolf_
22. dec 2024

@patus_2 myslím, že jediná o usmernení dcéry som písala ja a ja som tam napísala AK. A áno za mňa je to jediné čo má autorka urobiť.. usmerniť dcéru AK! (ak dcéra nerobí nič nevhodné voči psovi - čo lepšie opísala situáciu až po tom mojom komentári, resp ja som si to až potom prečítala - tak rada o usmernení je bezpredmetná). A jediné čo má spraviť preto, že ten pes nie je autorkina zodpovednosť. Snáď majiteľ psa by mal riešiť situáciu tak, aby je dieťa v bezpečí. To nie je starosť autorky - myslené v dobrom voči autorke.

natall113
22. dec 2024

V tomto prípade je nejaké podplácanie kontraproduktívne...sestra sa musí naučiť čo a ako s týmto plemenom
Vyhradiť jej miesto kde môže byť atď.
Aj tak mi nejde nejako k sebe 6 mesačne šteňa a útok...skôr sa chce hrať alebo pásť ako už bolo spomenuté, nevie odhadnúť silu atď.

colsami
22. dec 2024

Myslim ze usmernit treba najma majitelku toho psa, evidentne svojim neznalym pristupom toho psa dobre nevychova. Taketo spravanie malo dostat jasnu a jednoznacnu stopku, a nie ze pes ohrozuje dieta (ak to tak naozaj bolo) a ja ho prosim s "nesmies" a uplacam mlskami.

Ak majitelka takto "riesi psa", a teda vychova z neho "debila" (pardon za vyraz, ale nie je nic horsie ako nevychovana prepnuta borderka, ktoru majitel nevie zvladnut), tak @autorka odporucam neriesit psa, asi to je zbytocne, ale odporucam jednoznacne nesuhlasit s takymi navstevami u Teba doma. Taky pes by ku mne nechodil a s mojimi detmi v kontakte nebol. (Pes za to nemoze, ale jeho majitelka ano).

sofia1979
autor
22. dec 2024

@patus_2 áno urobím všetko pre to, aby ju už viac neohrozil, ako som už písala máme doma v dome 9rokov labradora moja dcérka sa vie chovať k zvieratkám vôbec a ani tomu samozrejme nijako neublizovala. Ten psík asi nieje vhodný k detičkám resp. Sa to moja segra musí naučiť keďže ona už má veľké deti a malo skúsenosti práve s takou rasou a vôbec psíkom v dome

dada2703
23. dec 2024

@sofia1979 najhoršie co mohla urobiť je to ,že mu dala pamlsky. V podstate ho pochválila za to ,čo robil. Nabudúce skočí po dcére znova lebo za to dostane odmenu 🫣

duppka13
23. dec 2024

Ked ma 6 mesiacov tak sa chce hrat, aj moj pes to robil detom co k nam prisli ze ich ako keby kusal do achylovky a strasne srandovne okolo nic potom utekal, dovrsil 2 roky a preslo ho to. Ako to eliminovat no povedat sestre nech ho na navstevu nevozi. Alebo aj pocas navstevy dat na voditko plus nahubok

yosi
23. dec 2024

@sofia1979 Také šteňatá bežne "útočia" na deti. Ale nie je to útok v pravom zmysle slova. Skôr taká hra a spoznávanie nových vecí / ľudí. Väčšinou sa to prejavuje tak, že šteňa kuše do nôh. Časom to prestane

Strana
z3