icon

Ako riešiť problém s análnymi žľazami u mačky?

8. aug 2025

Ahojte, máte niekto skúsenosť s týmto?

Jedna z mojich mačiek (5 rokov, kastrovaná) dosť často vystrekne takú hnedú, brutálne smradľavú tekutinu – väčšinou keď sa zľakne (stačí, že niekomu niečo na zem spadne), alebo keď ju chcem zobrať na ruky a ona nechce (napríklad keď ju musím z nejakého miesta preložiť)
Stáva sa to pár krát do mesiaca, a je to fakt nepríjemné… mám doma malé dieťa, takže zakaždým periem všetko, na čo to dopadne 🙈

Podľa všetkého sú to asi análne žľazy, ktoré sa takto vyprázdňujú pri strese.
Vie niekto poradiť, čo s tým? Pomohla vám napr. zmena žrádla, pravidelné čistenie u vetka, alebo niečo iné?

Ďakujem za každú radu 🙏

aalt
8. aug 2025

A stolicu ma normalne pevnu?

autor
8. aug 2025
@aalt

A stolicu ma normalne pevnu?

@aalt áno, niekedy sa objaví na stolici troška krvy, ale to sme už riešili u 2 veterinárov a povedali že je všetko v poriadku, že sem tam sa to stane. Takže neviem, či to môže mať s tým súvis.

aandrea9
8. aug 2025

@anonym_autor možno ma problém so zvieračom pri stresovych situaciach. 12 rokov ma životom sprevádzajú macky ale takýto problém som neriešila. Pokiaľ viem, s análnymi zlazami maju problém skôr psy ako macky.

autor
8. aug 2025
@aandrea9

@anonym_autor možno ma problém so zvieračom pri stresovych situaciach. 12 rokov ma životom sprevádzajú macky ale takýto problém som neriešila. Pokiaľ viem, s análnymi zlazami maju problém skôr psy ako macky.

@aandrea9 u nás v rodine tiež máme mačky celý život a momentálne mám 4 mačičky, ale tento problém má len jedna a stretla som sa s tým 1x. Preto ma to dosť prekvapuje, že prečo sa to deje.

aandrea9
8. aug 2025
@anonym_autor

@aandrea9 u nás v rodine tiež máme mačky celý život a momentálne mám 4 mačičky, ale tento problém má len jedna a stretla som sa s tým 1x. Preto ma to dosť prekvapuje, že prečo sa to deje.

@anonym_autor nemala niekedy úraz typu tuklo ju auto?

autor
8. aug 2025
@aandrea9

@anonym_autor nemala niekedy úraz typu tuklo ju auto?

@aandrea9 ja ju mám od malička. Ako maličké mačiatko bola na ulici opustená, ja som sa jej ujala a odvtedy je čisto len vnútorná mačka. Doma sa jej nestal žiaden úraz, teda o žiadnom neviem.

aandrea9
9. aug 2025
@anonym_autor

@aandrea9 ja ju mám od malička. Ako maličké mačiatko bola na ulici opustená, ja som sa jej ujala a odvtedy je čisto len vnútorná mačka. Doma sa jej nestal žiaden úraz, teda o žiadnom neviem.

@anonym_autor veterinári, ktorí ju videli robili aj koprologiu?

pininka1
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor u nás to mala fenka. Aj chodila tak akoby po zadku. Veterinár nám povedal ze niektorym zvieratám sa to plni častejšie a viac a potrebujú to dostať von. Riešenie bolo bud chodiť k nemu častejšie aby to on stláčaním odstránil, alebo to budeme robiť my, keď nám ukáže ako. Pripadne operácia ak by sa to veľmi zhoršilo. Lenže naša bola vonku stále nám to až tak nevadilo, neviem si predstaviť mat to doma

nin12345
9. aug 2025

@anonym_autor a toto konkrétne si riešila s veterinárom? Neznie to štandardne. Nikdy som nič také u mačiek nezaregistrovala

xinka12
9. aug 2025

Ahoj, u mačiek to nieje caste ale mam macku ktora s tym mala problem, davali sme ich u veterinara vytlacat a casom sa k tomu este pridalo ze sa jej zlazy zapalovali na to mavala antibiotika. Na tie reagovala zle, riesili sme to z viacero veterinarmi a mali sme stastie na vet. co jej nakoniec tie zlazy vyoperovali a mame po probleme.