icon

Ako riešiť problém voľne pustených psov na sídlisku?

baubab
12. apr 2025

Dobrý deň,ako by ste rieśili problém,keď na sîdlisku ,kde bývate sú pravidelne venčenê veľké psy bez vôdzky.Je to veľmi neprijemé,obmedzujùce .Ďakujem za rady

Strana
z2
cyberk
12. apr 2025

Zastrelit, aj psov, aj majitelov. Ale nie, rozum im nedas do hlavy, u nas tiez vencia bez voditka, vsade mozne, a to maju na kazdom rohu vybeh pre psov… 😒 mat hovna po uliciach, to je na nezaplatenie 🫣 ked nad tym rozmyslam, ten napad nie je taky zly 🤪

mima172
12. apr 2025

Aj u nás sa to deje, žiaľ. Neraz som sa ozvala, keďže na dcéru psisko bez náhubku a vôdzky neraz skočilo. Máme v meste vyhradené miesta na voľný pohyb psov, tzv psie ihriská a podla VZN mesta sú to jediné miesta, kde sa môže pes vyskytovať bez náhubku a vôdzky. Žiaľ, realita je iná. Keď som to riešila s mestskými policajtami, tak ma skoro prekotilo z ich odpovede - chápu to, je to porušenie VZN ale, aby s tým niečo robili, tak musia byť privolaní a daný psickar tak pristihnutý pri porušení VZN. Tak som sa ich spýtala, či si myslia, že taký hlupák tam bude čakať? Povedali, že vedia, že nie ale iné páky nato nemajú.
Konkrétna situácia - dcéra mala niečo pred 3r, na detské ihrisko prišiel chalan so psom (staford), sadol si na lavičku, zapálil si cigu, pustil psa a pes v sekunde vyletel na moju malú, zhodil ju na zem a debilek co? Smial sa!!!!! Hucali sme tam po sebe, ľudia vybiehali, zastávali si ma a blbecek sa len rehotal. Prešli 2 roky a stále ho vídam vonku s tým istým psom a stále bez košíka a väčšinou aj bez vôdzky. Čiže sebareflexia 0 bodov. No a od toho dňa sa moja dcéra strašne bojí psov.

katarinaba
12. apr 2025

Riesit mozes uz len konkretny pripad privolanim mestskej policie.
Kazda obec ci mesto ma pohyb psov upraveny vo vseobecnych nariadeniach a na verejnom priestranstve mozu byt len na vodzke. Volne pustene mozu byt na miestach na to urcenych.
Cize ak niekoho uvidis, mozes ho upozornit alebo volat policiu.
Na druhej strane, pokial obec nema pre psickarov taketo miesta je tazke aj tomu psickarovi poskytnut psovi co potrebuje. A tu zohrava velku ulohu vzajomny respekt. Nesmie ta obmedzovat a uz nie ohrozovat. Ale pokial je pes vycviceny, neobmedzuje cudzich, aj ty by si mohla mat trochu porozumenia.
Ako ta obmedzuju? Ohrozuju ta? Normalne sa pytam, nie je to vycitka alebo nieco.

maranco
12. apr 2025

@baubab odfotiť a poslať na MP alebo poslancom a otravovať ich s tým kým nebudú riešiť

nynia
12. apr 2025

Treba si najprv precitat VZN u nas nie je celoplosny zakaz len kde znacka to urcuje "zakaz volnehu pohybu so psom" je to v blizkosti skol ZS a MS, co napriek tomu pravidelne niektori psickari porusuju. Takze ak aj vase VZN ma podobne znenie nic sa s tym neda robit. Ale ja napriek tomu v uliciach mam psa vzdy na vodzke, pustam v lese, na lukach, oplotenom psom vybehu. A aj ked som psickar nemam pochopenie ked niekto v uliciach ma na volno psa este ked je vychovany ok ale ked pribieha za cudzimi ludmi a psami a je bez akejkolvek kontroly tak nato pochopenie nemam. Jednoducho to pred zadovazenim psa si kazdy zodpovedny majitel zisti ake ma moznosti vencenia, ci je a kde je povolene mat pusteneho psa tam kde byva a ci psovi bude vediet poskytnut dostatok pohybu bez porusovania pravnych predpisov. Niektore obce to maju prisnejsie regulovane ine menej, ak v tvojej obci je zakaz tak riesit to cez urad a mestsku policiu.

baubab
autor
12. apr 2025

@katarinaba áno obmedzujú,stalo sa pred rokom jeden z tých psov isiel vtedy s majitelom okolo mna /vtedy bol na vodzke/ale tesne a upozornila som majitela nech ide viac odo mna a pes vyskocil .Je mi jasne ze citil odo mna strach ale ved nie kazdý je Rambo.A majitelia toho psa teraz kludne toho psa pustaju aj s dalsim majitelom volne behat.

katarinaba
12. apr 2025

@baubab tak potom len volat MP, udat ho na miestnom urade, ako bolo vyssie spomenute. Dohovorom, zial, arogantneho cloveka nezmenis.

baubab
autor
12. apr 2025

@nynia idem pozriet to VZN dakujem za radu

dadis
12. apr 2025

@mima172 Ake mesto? Podla mna take zakazy ustavny sud zamietol..mesto moze vzn vyhradit iba miesta, kde je volny pohyb psa obmedzeny, nie prikazat to vseobecne
@baubab nic v zlom, ale nerozmyslala si nad terapiou? mala som to podobne, ze som sa bala psov. Mne sa podarilo ten strach odstranit az kupou psa..

mima172
12. apr 2025

@dadis Bývam v Novej Dubnici. Máme tu miesta vyhradené pre voľný pohyb psov, no aj tak denne vidieť volne pobehujúce psy aj mimo týchto miest. Ako píšem, riešila som to s mestskými policajtami, kameň úrazu je v tom, že daný psickar s najväčšou pravdepodobnosťou na mieste nepočká.

baubab
autor
12. apr 2025

🙂dakujem za radu ,ja sa psov vo vseobecnosti nebojim mam rada najma vlciakov ale toto je hlupy nevychovany pes

hyta
12. apr 2025

Patrím síce k psíčkarom, no hovienka poctivo zbieram , svojho menšieho psíka mám na vôdzke, ako to káže vyhláška mesta. No s veľkými plemenami behajú na voľno, z pozície sily. Stalo sa nám v minulosti že našu fenku napadol staford a skončili sme na veterine, kde jej museli ranu zašiť a dali antibiotiká. V prípade ohrozenia asi ostáva už len takú situáciu nahrať na mobil a voalť políciu, ak to človek stihne....

baubab
autor
12. apr 2025

ano viem ze aj majitelia malých psov uz maju z toho nervy

baubab
autor
12. apr 2025

asi to fakt budem musiet takto riesit dakujem Vam vsetkým za rady

katarinaba
12. apr 2025

@baubab ked ho uvidis, bolaj policajtov, no jeho neupozornuj. Vies aj odsledovat - mozno travi cas pravidelne na rovnakom mieste. Oni si ho vycihaju. Je pochopitelne, ze ak mu povies, ze si volala, tak zdrhne. A nahlasuj opakovane.

mima172
12. apr 2025

@dadis
Článok 5. Je to text VZN nášho mesta ohladom psov.
Žiaľ, akonáhle sa človek ozve, tak samá agresia. A nižšie sa píše, že pes nesmie na detské ihrisko. To ma pobavilo, nonstop sú psy aj na ihriskách.

maranco
12. apr 2025

Mestská polícia má aj kamery tak si vedia pozrieť ak zavoláš aká je situácia alebo pozrieť spätne čo sa tam dialo.

wolf_
12. apr 2025

@mima172 takéto VZN, resp. znenie čo sa týka voľného pohybu psov je v rozpore s nadradeným zákonom

kiki68
12. apr 2025

U nas to riesili MP a veru museli prekladat hned znamku o plateni dane a hned pokutu. Este aj tym babkam s civkami dali pokuty.

xckaretxxx
12. apr 2025

@baubab po dedine bežné behajú volne psy aj keď majitelia boli upozornení obecným úradom. A najlepšie jeden sa chodí pravidelne k našej bránke vysrať....

dadis
12. apr 2025

@mima172 tiez by som take vzn nerespektovala https://www.l-r.sk/blog/vymedzenie-priestoru-pr...

wolf_
12. apr 2025

@dadis presne, ani ja by som nerešpektovala a už vôbec by som nezaplatila pokutu 🤨

darkswan
12. apr 2025

@nynia uprimne ani v lese by si ho nemala pustat, tiez tam moze byt xy ludi, deti…

mima172
12. apr 2025

@wolf_
@dadis
Ja sa hádať nejdem, no chýba mi v tom zdravý rozum. Snáď je človek stále viac ako pes. Aby sa moje dieťa teraz bálo aj maltezaka u babky, lebo jeden blb si neustrážil čokla, to je snáď troška cez. Čiže vy zastávate názor, že pes môže voľne pobehovať bez vôdzky a náhubku? A ako bonus všade psie výkaly. Nie, nezdvíhajú ich všetci psíčkari, rozhodne nie. Celé je to postavené na hlavu.

wolf_
12. apr 2025

v prvom rade zastávam názor, že VZN majú byť postavené v súlade so zákonom, čo skrátka formulka "pes musí byť všade na vôdzke a pustený môže byť len na vyhradených miestach" nie je
@mima172

dadis
12. apr 2025

@mima172 Je to o vychove ludi, v prvom rade. Dalej o vychove psov (za ktoru su zodpovedni ludia). Nevidim dovod mat psa stale na vodzke, ak respektuje pana. Ved je neludske mu nedopriat pohyb, ktory mu je prirodzeny. Ja byvam v meste, kde bezne chodia vychovani psy bez vodzky. Niektori pocuvaju menej (stane sa ze odbehnu za haravou fenou napr.), ale agresivne psy, ktore by ohrozovali ludi som tu volne este nestretla. Avsak na dedinach, nevychovani, nesocializovani psy - tam by som respekt mala

modrykolibrik
12. apr 2025

Ja teda neviem ja mám psov pustenych oboch z vozky aj v meste aj v nakupaku a nikto sa nikdy nesťažoval. Ja už neviem kde máme tých psov púšťať keď to nepsickarom prekáža. Moje psy sú vychované,zbožňujú deti a je zas pravda,že jeden má aj košík lebo chnape po prstoch ale je to ešte stena a vyrastie z toho ale nikdy sa nesťažoval im problém je že mamičky sa neprídu ani spýtať či si môžu psa pohladkať ale automaticky vidia BC tak pustia deti bez rozmyslu. Neznášam takých ľudí bez opytania chytajú psa. Raz sa nám stalo že mamička pustila asi 5 ročné dievčatko k nášmu psovi a skočil na ňu nie s agresiou,on sa jej tešil a proste ju zhodil a rozbil jej hlavu. Našťastie mamička uznala chybu a nerobila hysterické scény.
Keď niekto ide k nám automaticky poviem veľkého kľudne pohladkajte ale druhého Vám chytím. Nie že by bol agresivny ale v rámci hry a kŕmenia občas neodhadne skus tak ma preventívne náhubok aj kvôli tým malým detom

baubab
autor
12. apr 2025

@modrykolibrik psov treba pustat tam kde maju na to podmienky a neobtazuju ludi. Inac som toho nazoru,ze pes patri do rodinneho domu nie bytu

modrykolibrik
12. apr 2025

@baubab my psov máme na dome a poviem Ti ten pes sa ani doma nevybeha. Psov nemôžeš púšťať v meste, pred bytovkou, na roli, v lese. Málo miest má určené miesta na venčenie. Nemôžeš sa tomu čudovať,že psíčkari si potom naštvaný. Do lesa zo psom nemôžeš lebo buď ho zastrelí sibnuty poľovník alebo ťa napadne medveď. V meste zas sú hystreaci ktorý pri každej príležitosti volajú políciu. Tak kde môžeš venčiť psa?

baubab
autor
12. apr 2025

@modrykolibrik a kvoli tomu maju ludia trpiet?

Strana
z2