icon

Ako spoľahlivo naučiť psa privolanie?

21. mar 2024

Ahojte psíčkarky, idem si k vám po radu, lebo som už zúfalá. Máme ročnú fenu, brali sme ju z útulku ako 4 mesačnú. Snažili sme sa venovať výcviku čo najviac, aj sme boli na niekoľkých cvičiskách. Poslúcha nás ale len keď sa jej chce. Priateľa väčšinou na slovo, mňa o dosť menej.
Keďže som s ňou ja väčšinu času (robím z domu), tak je to dosť problém. Potrebuje každý deň aspoň hodinovú prechádzku, kde sa vybehá. Lenže keď s ňou mám ísť sama som celý čas v obrovskom strese, či niekoho nestretneme. Vôbec v nej nemám dôveru, že poslúchne.:( Keď z diaľky vidím niekoho so psom už mi stiahne žalúdok, zavolám na ňu a niekedy pribehne, no niekedy sa rozbehne za tým psom a nemám šancu.
Neublížila by, je len príliš hravá, ale nie všetky psy to tak majú a hlavne nie všetci majitelia to berú. Hlavne je to silnejšie plemeno, takže mnohí majú asi aj strach.
Už som zažila aj pár nepríjemných situácií, kedy na mňa ľudia doslova ziapali, že prečo ju mam pustenú keď nepočúva (ale nikdy nezaútočila a v tomto jej 100% verím, že ani nezaútočí).
Už som zúfalá, poraďťe mi prosím ako ju to naučiť tak, že si budem vždy istá, že poslúchne.

simca06022011
21. mar 2024

nepustaj ju vobec, tak sa nauci. Sused tiez takto chodil so psom hadam na 10m voditku, ale nepustil ho ani za nic, ja som sa pytala, ze preco.. vraj presne take instrukcie ma z cvicaku. nauci sa ist pri nom a neletiet do tramtarie, rovnako odvolanie a tak pocuva. ale samozrejme reaguje inak na neho, na jeho polovicku, deti..
A hlavne PRE VASU bezpecnost psa privazuj, mojho psa zdrapila nemecka doga a vyzametala s nim cestu, nerozumiem ako to prezil, mesiac som psa daavla dokopy... nestoji ti to za to... A moj teda je torpedo a nepocuva ma, cize ja ho mam priviazaneho stale. Poslucha len chlapa na rpvy raz :D Ale presne zo zaciatku toto sa u nas uplne opomenulo, lebo byvali sme na samote a bolo jedno kde si lieta...

proste0monika
22. mar 2024

@mikitilik29 skvela rada, nech nieco zaciti alebo sa zlakne a ujde a nebude sa vediet ani najest ani napit 👍

lily8
22. mar 2024

@autor aka je to rasa

chovancova27
22. mar 2024

Ahoj, ja mám 2 a pol ročnú fenku zlatého retrievera. Je to môj prvý pes, nedokázala som si ju vycvičiť sama, tak som ju dala na 2 týždne kamoške čo trénuje a poslúcha na slovo. pri privolávačke sa okamžite otočí a beží zamnou a sadne si predomňa. tiež bývame na kopaniciach, chodím snou denne do lesa a tiež som ju mávala pustenú ešte bez privolávačky, tým že sa motá len okolo mňa viem že nezdrhne, ale akonáhle sme niekoho stretli, hned sa sním bežala zvítať. mala som z toho nervy, tak som zainvestovala 300€ do toho výcviku a je to teraz super. ale ked vidím ludí sa blížiacich, aj tak si ju dám na vodítko, zasa trochu zodpovednosti a ohľaduplnosti, nie každý má rád psov, niekto ich priam nenávidí, takže tak nejako... ak ju chceš mať pustenú, dať vycvičiť trenérovi, musí Ti ísť vedľa nohy keď prikážeš aj keby bolo naokolo 100 ľudí. Inak len vodítko, aby čosi nevyparatila... to že ty jej veríš je pekné, ale ja neverím ani mojej retrieverke, čo spraví...

fixattam
22. mar 2024

Ahoj, necitala som vsetky komentare tak sa mozno nieco bude opakovat. Zahliadla som stopovacku, co je urcite prvy krok ak pes nema privolanie. Nemusi bxt hned 10m, ak si na mensom priestore staci aj 5m. Na stopovacke zacnes trenovat privolanie. Pisala si, ze si bola na cvicakoch, to je pekne a urcite dobry zaklad, no trenovat psa si musis hlavne ty. Na cvicaku ti ukazu ako na to. Ked uz mas stopovacku, tak si urci co je hodnotna odmena pre tvojho psa. Niekto ma pamlsky, niekto maso, niekto lopticku/hracku..z prispevku citit, ze je bude chciet motivaciu vysokej odmeny a druha vec, ze ty sa tiez musis dat do kludu. Pes to citi a operuje s tvojim pocitom. Reaguje na tvoj ton hlasu a ked uz si v strese tak urcite hlas neznie razne. Pozri si na IG alebo YT rozne videa, najdi trenerov ktory su pre teba zrozumitelny. Privolanie sa da velmi pekne naucit kazdeho psa 🙂 Davala by som si pozor a psa, ktory nema privolanie by som bez voditka nemala. Je sice pekne, ze veris tvojmu psovi - ale! nikdy nevies, ci ten pes nie je stary, ci nema nejake zranenie, ci nema za sebou traumu..atd, s tymto vsetkym musis v hlave operovat, ked vidis ineho psa..nie je to len o tvojom psovi, ktory by neublizil..drzim palce pri treningu 🙂

sandri
22. mar 2024

U nas sa osvedcili stopovacka (dlhe voditko) a pamlsky so sebou. Ked psik posluchol, dostal dobrotu (psia piskota rozlamana na 4 casti - cize vzdy dostal len mini kusok, ale dostal). Tym padom sa naucil, ze ked posluchne, dostane dobrotu a teda sa mu to oplati. A stopovacku som neskor pustala - tahal ju za sebou po zemi, ale stale som ju vedela v pripade potreby kedykolvek pristupit a tym ho zastavit. Stopovacka na volno, pes sa rozbehne a ty zakricis zostan a zaslapnes stopovacku... A este odporucam privolanie trenovat aj spolu s povelom ruky (upazis ruku a s povelom "ku mne" ju pripazis). Vdaka tomu neskor vies privolat psa aj z vacsej dialky bez toho, aby si musela vrieskat na cely les ci sidlisko.

lulu2002
22. mar 2024

Ako ti tu uz vyssie radili, musis ho trenovat kazdy den. Dlha vodzka aspon 10 m. Asi ta to ucili na cvicaku ako na to. Psa posadis, povel zostan, odides a potom upazis tak ze mas vodzku medzi palcom a ukazovakom, nadvyhnes ju a to nou potiahne a zaroven povies povel ku mne. Pes sa nauci zaroven povely na dialku. Staci potom ze len upazis, bez kricania. Po niekolko mesacnom poctivom trenovani uvidis vysledok. A este detail, granulky alebo pamlsok vzdy ked pride a pochvala.

akrobrab
22. mar 2024

Autorka, pomoze len jedna vec - dlho stopovacka a trenovat do nemoty. Drillovat to nonstop kazdy den, 100x privolat k nohe na kazdej jednej vychadzke a neodmenit, kym si pred Teba nesadne a necaka. Dlhodobo a konzistentne.
Ak Ti pes nepride na zavolanie, nemas ho dobre motivovaneho, v tychto skorych stadiach vycviku (a vy ste vo velmi skorom) si chodi len pre odmenu - a Ty prenho nemas dobru mlsku, takze nepride. To musis napravit, kup mu ine odmenky, casto ich men a privolavaj ho kazdych par minut. Zacni na tom pracovat u vas doma, potom blizko domu, potom vyberaj viac a viac frekventovane miesta, kde je viac vzruchov.

Co sa tyka toho pustania na volno, nemozes ho tak nechavat. Ty si nikdy nemozes byt na 100% ista, ze Tvoj pes nezautoci. Musis si uvedomit, ze mas rocne stena z utulku - stena, ktore sa stale vyvija, stena, ktore kazdy den vnima a chape veci inak. Nikdy nevies, co sa mu deje v hlave (krizencom a utulkacom obzvlast), ku akemu psovi alebo cloveku bezi. Moze sa rozbehnut k malemu dietatu so psikom, ktore z toho bude mat dalsie roky traumu, moze sa rozbehnut k malemu zurivemu nevychovanemu "trhacovi", ktory nanho zautoci a Tvoj pes mu to opatuje. Je absolutne nepripustne, aby si nechavala takehoto psa navolno.

Je super, ze ste sa psika snazili cvicit a boli ste aj na cviciskach, ale nechcem sa teraz nikoho dotknut, asi to velmi kvalitne cviciska neboli alebo ste to neriesili so ziadnym poriadnym trenerom, ked mate takyto zakladny problem.
Nikdy nie je neskoro. Nakup mlsky, kup si tasticku na opasok (aby sa Ti nevalali po vreckach), dlhu stopovacku, priprav si pluca na "Ku mne!" a vyrazte von. 🙂

wolf_
Autor odpoveď zmazal
maaamiii
22. mar 2024

Pes bez 100% privolačky nemá čo behať bez vodítka. Pokiaľ je taká, ako naša (tiež útulkáč a tiež viac počúva mňa ako manžela), tak je jednoducho jedným z tých, ktorých by sa dalo nazvať "pes jedného pána". Mimo to, že s ňou treba stále pracovať a netreba nad ňou lámať palicu, treba ju mať jednoducho na stopovačke. Prípadne ju naučiť behať s bicyklom a vylietať ju tak. Prípadne behať alebo korčuľovať. To je celé. Neviem čo viac k tomu dodať.

silvia2013
22. mar 2024

Ahoj, ja ti rozumiem, sme dočaskári a mali sme rôznych psov, hlavne týraných, ťažko sa s nimi pracovalo. Nezmeníš to, nasilu nerob nič. Nám umrel náš maltezáčik a v tej dobe sme dočaskovali malé šteniatko kríženca Basenji a chrta. Týraný, odobratý z osady. Zápal plúc , červy v pľucach. Adoptovali sme si ho. Má skoro 2 roky a konečne začal počúvat na privolanie, máme obrovské záhrady , pri lesoch, takže chodíme často von, chrtík musí beha. Vždy ked ho zavolám a príde, dostane maškrtku. Včera bol úžasny. Behal hore dole, nosil papeky, počuval. Chce to čas. Hejty nerieš, to by nebol MK, hlavne ich píšu také, čo nemaju v láske psov a nikdy ich nemali. ❤

duppka13
22. mar 2024

Nam pomohol az elektronicky obojok, ale najprv sme absolvovali aj cvicak aj vsetko mozne od malicka, mame psa co je tvrdohlave velke plemeno, aj ten elektronicky obojok si odskusaj pri trenerovi. Teraz ju mam na volno na luke a na prve pipnutie pride k nohe, odvolan ju aj od srnky zajaca. vyboje uz ani nepouzivame. A nie, nie je to ziadne tyranie. Ked ide iny pes okolo je vycvicena ze si ma lahnut a cakat kym prejde prec.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
monita357
22. mar 2024

suhlasim s komenratmi vyssie , ze pokual pes neposluchne na 100% tak nepustat.. ja mam staforda a bohuzial sa mi velmi casto stava , ze prave na nas vystarzuje maly pes pusteny na volno .. ale na mna kricia aby som ho drzala , ked je na voditku .. pritom sitiacia je taka, ze moj neni agresivny ale priruti sa agresivny pes a moj chce chranit mna a potom uz cakam co bude.. bohuvdaka ho “ len “ 3 x napadol pes , lebo necakal, ze ho pohryzie.. uz je pouceny , nedavno sme stretli psa, ktory niekomu utiekol a teda bolo to vselijake- uz som chcela pustit voditko, aby si to vyriesili, lebo som bola s dcerkou a ta bola total vystrasena a nevedela som co skorej.. 🤷🏻‍♀️

habuska
22. mar 2024

Poznate stranku www.stastnypes.sk, pani pomaha s vychovou psov, dostala som na tuto stranku odporucania od kamarata, ktory mal tiez doma tvrdohlavy oriesok, a stacilo mi precitat na nej par odbornych clankov ako postupovat, ako dotiahnut povel pri vycviku dokonca, ako je dlolezite odmenovat psika a u nas posluch zacal fungovat🙏🏻🙏🏻drzim palce, isto to zvladnete

proste0monika
22. mar 2024

@silvia2013 to je pekne, ze vy mate zahrady a chrtik sa naucil, ale autorke tato informacia nijak nepomohla. Odpoved je proste 5-10m stopovacka, aby pes mohol behat, ale zaroven bol pod kontrolou a pamlsky, ktore ma rad a trenovat. To, ze ked nepocuva,navolno nema co behat,je fakt, nie hejty.

silvia2013
22. mar 2024

@proste0monika mala si za potreby rypat?Odpovedam autorke.

mmrkwa
22. mar 2024

Stopovacka…

proste0monika
22. mar 2024

@silvia2013 to nie je rypanie, takato rada je viac skodna ako uzitocna. Ked jej pes ujde, moze sa ti prist za nu podakovat...

silvia2013
22. mar 2024

@proste0monika to je tvoj nazor. Moje 15r skusenosti sú iné.

carolynka
22. mar 2024

Tiez by som mala psika radsej na tom dlhom 10voditku, aj Si zabeha a nemusis Sa bat ze niekde odbehne a volaco Sa mu stane. Moj pes je vzdy na voditku, ma strasne silny lovecky instinkt a pre jeho vlastne dobro ho mam vzdy na voditku . Tiez potrebuje strasne vela pohybu, ale ked ho vencim , idem jeho tempom, necham ho nuchat ked potrebuje a Ku koncu prechadzky ma tak naplnene svoje potreby,ze kraca uplne pri mojej nohe aj ked ho mam uplne navolno na voditku

misiak7777
22. mar 2024

@silvia2013 prepáč ale fakt to nie sú hejty. Pokiaľ pes neposlúcha na privolanie, môže ublížiť sebe alebo inému. Som psíčkar skoro 30 rokov, a fakt mám skúsenosť že sa môže stať hocičo...
@autorka skúste cvicitela, nielen psa naučí povely ale aj teba ako pracovať so psom. Urobí to radosť tebe aj psovi, naučíte sa najdôležitejšie veci a prechádzky si budeš užívať 🙂

proste0monika
22. mar 2024

@silvia2013 ja nezvyknem pisat nepodlozene nazory. Docaskovat som zacala cca 17rokov dozadu, vlastneho psa mam 12. Vacsina z nich na tom bola zozaciatku dost psychicky zle. Co myslis, ako takemu psovi prospeje,ked ho v neznamom prostredi pusti navolno clovek,ktoremu nedoveruje? Alebo z opacnej strany, ked sa na vystresovaneho (napr. aj slepeho) psa, vyruti cudzi pes, ktory nereaguje na ziadne povely? Tvoje skusenosti vravia ze je to vporiadku?

reaan
22. mar 2024

Posluchni rady ohladom stopovacky 😉 Ak sa nemylim, luky a lesy su polovny revir a psa tam mozes mat max. do 50m navolno. Vyhadala by si sa s polovnikom ked ti vystreli na psa?

moonlight1210
22. mar 2024

Akymi sposobmi ste uz privolavanie cvicili?

silvia2013
22. mar 2024

@proste0monika
@misiak7777 nikde nepisem, ze pes ma byt navolno. Aj rada sa da podat laskavo. S pochopenim a bez invektiv. Pekny vikend. Hawk

erika237
22. mar 2024

Autorka ber vsetkymi 10 radu od pleby. Pisane to tu uz bolo, to ze tvoj pes zatial nic nikomu/nicomu neublizil je fajn, ale nikdy nevies, a hlavne nevies 100% akeho ineho psa stretnes a co mozes ocakavat od toho druheho psa. Kedze chodite do lesa/na luku je mozne ze pes zaciti/zacuje ine zviera, rozbehne sa a potom ho ako privolas?

Investujte do stopovacky a musis s fenkou cvicit hlavne ty, kedze si to asi ty co s nou chodi castejsie na prechadzky, trenovat, trenovat a cvicit. Kupit tasticku na pamlsky, zisti co jej najviac chuti, suonut do tasticky a na luke na stopovacke trenovat.

maaamiii
22. mar 2024

@erika237 no veru. Keby stretla napr. našu, tak neručím za výsledok. Tiež je útulkáčka a bola v osade. Vie byť prudká aj maznavá. Psích kamošov si vyberá. Decku by vlas neprekrížila, ale zvieraťu veru že môže. Aby nám dal každý pokoj, nosí žltý obojok aj vodítko. Aby sa už z diaľky vedelo, že vie byť ostrá a tiež je je vo výcviku. Keby sa k nám zatúlal nejaký voľnobeh a rafla by, bol by prúser na svete. Ale nie kvôli nej, ale kvôli nezodpovednému majiteľovi neodvolatelného voľnobeha. Avšak by som si to odniesla ja a moja sučka, lebo ona by bola tá, čo spôsobila ujmu. A potom by som ja spôsobila ujmu majiteľovi takého voľnobeha. By už nikdy v kľude taký človek nespal. Lebo čo ja raz nenávidím je človek uvedomujúci si neposlušnosť svojho psa a aj napriek tomu ho nechá behať kade-tade.

opica_skorica
22. mar 2024

@maaamiii nikdy nemozes zarucit, ze “decku by neublizila”, tak to netvrd, to nezarucis.

lunademonica
22. mar 2024

Prosim hlavne maj toho psa na voditku aj na luke, kde si len ty myslis ze nikto neni. Kludne tam moze prechadzat aj par stoviek metrov od teba niekto na koni a ked sa za nim rozbehne neodvolatelny pes plnou parou, ten jazdec sa moze zabit! lebo konovi nevysvetlis, "neboj sa, ta selma co ta lovila 2 miliony rokov, ti dnes mozmo neublizi"...len tolko, voditko vzdy a vsade, dakujem.