icon

Ako spraviť začiatky so šteniatkom menej stresujúce?

polykarpia
29. mar 2025

Ahojte. Mame doma šteniatko,už som psa mala,ale je to 17r dozadu,takže tieto šteniatkovske dní si moc nepamätám. Je to veľmi náročné,nie a nie si zvyknúť na podložky,ciká bud vedľa nej,alebo úplne mimo a po celom byte. Chodím s nou von 5-6x za deň. Vycika sa 1-2x, kakanie ani za svet,len doma. Začínam byť z toho celkom na nervy
Stále utierat,čistiť,svietiť si pod nohy,či niekde nie je mláčka. Joj. Ma 2.5 mesiaca.
Este sa chcem spýtať,ako dávate steniatkam vodu? Normálne prístup celý deň? Večer beriete či nechávate?
Ďakujem za každý tip

zuzkaa1991
29. mar 2025

@polykarpia ja si pamätám pri yorkshirovi ze zo začiatku brali ale cez den malo kedy pila takze mala k dispozícii stale.....kedze granule mala namocene vo vode isty cas tie nemala stale pokial nezacala jest suche granule to bolo v byte

Teraz v dome sme.kupilu borderku tiez ze nemame nechavat jedlo stale 🤦‍♀️.ale je pravda do polroka dostaval 3krat denne kedze danu misku (vazila som podla g kolko ma.dostavat) zjedol do sekundy ale.ked uz bol starší tak ma k dispozícii aj vodu aj granule stale a papa kedy chce jedine Konzervu davame vecer

pribinak
29. mar 2025

Prístup k vode má mat 24 hod, aj v noci.
Je veľmi mala, veď 2 mesačne stena je ešte pri mame.
Proste treba častejšie chodiť vín sko 5-6x za deň. Takéto malé stena aj každé 2 hodiny, veď má maly mechúr a po každej potreba dať mini odmenu a chváliť

wolf_
29. mar 2025

Podložky vyhodiť - najväčšia blbosť. Učiť od začiatku vyslovene len vonku - keď vykoná potrebu vonku vychváliť veľmi a dať odmenu, keď vykoná potrebu doma tak nekarhať, netrestať, len upratať...
A toto platí aj pre šteňa, aj pre dospelého psa -> vodu samozrejme nonstop k dispozícii. A jedlo samozrejme nenechávať stále, žiadne granule stále v miske a pod.

colsami
29. mar 2025

Suhlasim s komentarom vyssie.
Podlozky su to najhorsie, co mozete pri uceni stenata na hygienu pouzivat.
Ved Ty ho vlastne ucis a ukazujes mu ze "ano, cika aj kaka sa doma, na podlozku" miesto toho, aby si vyhodila podlozky a stena ucila ze "cika a kaka sa len vonku a vobec nie doma".
Jasne ze ma potom gulas a zbytocne vam nacvik na hygienu bude trvat ovela dlhsie, nez keby stena v tom malo jasno od zaciatku.

nynia
30. mar 2025

Voda 24/7 a podlozky by som vyhodila. Kde chodite vencit? S takym malym treba najst vonku najviac kludne miesto na potrebu aby bolo co najmenej ruchu. Ked je v strese z roznych zvukov, ludi tak neurobi potrebu a urobi ju len doma kde ma pokoj. Ked vie von raz-2x to znamena, ze tie zvysne vencenia ho pravdepodobne nieco vyrusuje alebo stresuje a hned po kazdej potrebe vonku dat odmenu a pochvalit. Alebo ked uz chces mat nieco ako podlozky poznam ako jedny kupuju umely travnaty koberec na balkon pod tym este maju plastovu podlozku a kazdy tyzden vyrezu novy obdlznik a stary vyhodia + to striekaju nejakym sprejom proti zapachu po kazdej potrebe. Ja velmi ani toho zastancom nie som pokial to nie je nevyhnutne ale lepsie ako ucit psa, ze to moze robit v interieri.

mimikarol
30. mar 2025

Tiež som proti podložke. Náš by ju aj tak len hrýzol. Vodu som mu na večer zo začiatku brala. Dávala som ho von cikať, kakať každých 15-20 minút, vždy po hraní, spánku a jedle. Keď sa vyvenčil tak som ho chválila a dostal piškótku alebo inú maškrtku. Za 3 týždne v 3 mesiacoch sme mali naučené pýtanie sa. V noci spával a spáva dodnes v klietke, prvé mesiace sme ho dávali v noci 2x von. Potom už si nepamätám ako dlho to trvalo 1x za noc von. A v cca 6 mesiacoch vydržal do rána.

priscilla07
30. mar 2025

Vodu musi mať stále!!!

daniela626
30. mar 2025

💬 Odpoveď od Labenky:

Ahoj viem je to náročne - tie prvé týždne so šteniatkom vedia poriadne zamávať domácnosťou. Ale buď si istá, že všetko, čo opisuješ, je úplne normálne pre také malinké šteniatko.

🐶 2,5 mesiaca je ako psie bábätko – ešte nevie úplne ovládať močový mechúr ani sa „držať“, preto nehody patria k vývoju. Treba len trpezlivosť – a tú už máš, veď chodíš 5–6× denne von! To je super.

💡 Skús šteniatko vonku veľmi odmeniť, keď sa vyciká alebo vykaká – pochvala, pohladenie, malá maškrta. A hlavne: odmeniť okamžite po vykonaní potreby, nie po 3 minútach – nech to vie prepojiť.

🚫 Netrestaj, ak sa stane nehoda – iba ticho upratať a skúsiť si lepšie načasovať ďalší výbeh.

💡 Skús šteniatko brať von vždy po spánku, hre, jedle či pití – práve vtedy najčastejšie potrebuje vykonať potrebu.

💧 Voda by mala byť k dispozícii celý deň aj noc – šteniatka sa ľahko dehydrujú a nemali by byť obmedzované v pití.

🤍 Neboj sa – ono to pôjde. Možno to trvá pár týždňov, u niektorých aj mesiac, ale nakoniec to šteniatko pochopí. A ty z neho budeš mať milovaného člena rodiny.

Držíme palce a keby si chcela .pozri sa aj na náš web Labenka.sk – je tu pre všetkých, ktorí zdieľajú život s domácimi miláčikmi. 🐾

polykarpia
autor
30. mar 2025

@nynia sme z paneláku,určite nemám kapacitu na nejaké odľahle miesto,kde by mala totalne súkromie na robenie potreby. A nemám ani kapacitu s nou byť von každých 20min. Aktuálne mam už týždeň choré dieťa, nedá sa mi venovať 100% len psovi, muž chodí služobne preč,takže som na to sama. A tak isto ani v noci. So psom v byte je to omnoho náročnejšie ako v dome. Ešte keď sú aj deti.

wolf_
30. mar 2025

Nezobrala si si toho na plecia príliš veľa? (podľa toho čo píšeš) Nemyslím to vôbec v zlom. Len keď si vezmem, že naučiť na hygienu je v podstate to najmenej... Skôr je náročnejšie vychovať zo šteniatka naozaj vychovaného socializovaného psa, s ktorým sa bude človeku dobre fungovať, nebude obťažujúci ani pre okolie atď. Také moje zamyslenie 🤔 Ako zvládnuť sa to dá, nechcem strašiť, stresovať 🙂 ale treba sa pripraviť na to, že ten prvý rok bude asi náročnejší a vyžaduje to aj čas, aj trpezlivosť, aj určité vedomosti atď.

nynia
31. mar 2025

@polykarpia ja tiez byvam na sidlisku a za svoj zivot som byvala na viacerych miestach vsade bola aj kludnejsia lokalita-miesto a ked nemas cas sa venovat psovi tak ako treba naco si si ho zadovazila? Nic nehovorim o venceni kazdych 20min ja aj so stenatom som chodila kazde 3hod v priemere 5-10min kym urobilo potrebu a rovno domov, 1 vencenie za den sme mali socializacne = prechadzku podla veku a v 2-3m to bolo do 15min. Niektore vencenia v nepriaznivom pocasi sme mali take, ze som vybehla pred branu na najblizsiu travu urobila co mala a rovno sme isli domov a to bola 2-3min zalezitost.