Ako vyriešiť problém s nevhodným správaním maltezáka?
Poradte mi prosím, mám 3 ročného maltezáka a neviem si s nim už dať rady. Kým bol šteňa bývali sme v byte, mával nehody, čo je samozrejme normálne. Venčený bol ráno, cez obed a večer. Neopovážil sa nikdy vycikať ocikať naozaj až sa stalo výnimočne takmer vobec. Nie je kastrovaný. Presťahovali sme sa pred viac ako pol rokom do domu. Venčenie ráno cez obed večer a navyše vybehne hocikedy keď sa ide na dvor. Jeho venčenie je o tom že 10 minút kvapne tam, kvapne tam a už beží dnu, dám mu jesť, piť do 5 minút je obrovská zapáchajúca mláka pod toaletou, inokedy na kvetináči inokedy v kuchyni o linku, teraz citim ze je ocikana deka, pridem domov a cely dom smrdí od moču. Všetko každý deň dookola dezinfikujem, mám prostriedok proti pachom nepomaha, uz som na nervy. Kúpenú ma kvoli tomu klietku, najskor ho vyvencim iba tak ide do klietky niekedy vydrzi par hodin, niekedy nie. Vonku v klietke robil cirkus vkuse brechal susedia toto pocuvat nebudu, návyk na klietku mal, chodi do nej sam aj si lahnut ma pelech vodu … pred klietkou som ho nechávala v dome pusteného, to bola cista katastrofa šťanky vsade. Otras. Už prešťal aj klietku aj mňa, vystrčiť von a vyšti sa doslova cez klietku von, cela je mokrá, vsetko zatecene, dookola. K dietatu mi chodia starí rodicia otras ked pridem domov to iste vsade smrad , sťažujú sa na psa ze boli s nim vonku viac krat a on urobi potrebu dnuka doma 2-3 krat je mu to jedno, nepomaha nic, najskor návyk ok brala som to, treba cas, ale co do pekla robit ja ns toto uz nervy nemam, proste ten pes ignoruje vsetko nema problem ze som v kuchyni a on vynde z kúpeľne a ostaty spodok záchoda, najhorsie aj deky, proste cisty ignor, keby som vedela co je toto za rasa tak nikdy v zivote ziadneho psa do bytu do domu nedam.
U veterinára si nebola?
@pribinak nie, idem tento tyzden uz som objednaná, zatial som to brala tak, ze zmena prostredia, toto cele mohli spôsobiť, preto som sa ho snazila usmerňovať nekarhať, ukazat kde ma robit, pochváliť , neskor uz som ho aj vyvadila ale teraz by som ho prizabila .preto sa chcem spytat psickarov ci je toto normalne.
@anonym_autor treba skontrolovat u veterinara moc a močové cesty. Ale podla mna to bude skor zmenou prostredia. Skus s nim chodit na voditku cikat, po dvore. Az pokial sa poriadne nevycika. Pochvala a odmena ako ked ucis dieta. Nech pochopi, ze to venčenie sa zmenilo na vypustím ta. A tak venčí kazde 3 hodiny aspon dva tyzdne. Ak sa vycika dnu, tak trest, stlačený vzduch. Ale zase nebude mat potrebu cikat dnu, ked ma prázdny mechúr. Podla mna sa na dvore nevycika, chce ist dnu, vonku nema cas. Teraz v lete by som psa kludne nechala na dvore aj cely den. Dnu ho dala na noc. Spravila mu na terase pelech, malu budu a nech je tam.
vykastrovat .. ma tam nove pachy kopa suk naokolo , nove prostrestredie etc... chvilu mu potrva az si zvykne ..zatial ho brat castejsie von a na rovnake miesta aby si to pooznackoval a citil sa dobre o svojom teritoriu
@pribinak nie, idem tento tyzden uz som objednaná, zatial som to brala tak, ze zmena prostredia, toto cele mohli spôsobiť, preto som sa ho snazila usmerňovať nekarhať, ukazat kde ma robit, pochváliť , neskor uz som ho aj vyvadila ale teraz by som ho prizabila .preto sa chcem spytat psickarov ci je toto normalne.
@anonym_autor 22:17 nie je to normalne...
Dost tazko, odnaucis 3 rocneho psa,aby prestal v dome znackovat.
@anonym_autor 22:17 nie je to normalne...
Dost tazko, odnaucis 3 rocneho psa,aby prestal v dome znackovat.
@tundra pn to robi poslednych par mesiacov, bol pekne naučený, ked sme prisli do domu bežal hned kazde rano, ale potom to islo zlým smerom, ja neviem ci to moze byt povahou alebo cim, ale teraz je to neznesiteľne, skusim toho veterinara a uvidim co dalej. Dakujem vsetkym.
@anonym_autor k veterinarovi ci nie je chorý na obličky ( zažila som pri mojej ) alebo kastracia ( zažite pri 2 psovi keď nebol vykastrovany )
Keď máte dvor, prečo nie je vonku?
Mala by si ho ráno vziat na prechdzku tak sko keď bol v paneláku
Aby značková svoje teritórium mimo
Kastracia …
Treba sice vylucit zdravotny problem (okrem spomenutych aj prostata) ale podla opisu mi to pripada ako nadherny zlozvyk, ktory ste si uz vypestovali po prichode do noveho domu. Pes je neustale excitovany, nekastrovany, cize vsetko aktivne znackuje. Skoda, ze ste to neriesili skor. Kedze sa jedna uz o trojrocneho psa, nemas ziadnu garanciu ze kastracia samo o sebe spravi zazrak ako mavnutim carovneho prutika - kedze tu uz ide aj o zlozvyk a navyk, nie len hormonalnu stranku veci. Urcite by som ale do kastracie sla, to akoze pomimo mojej poznamky o tom, ze nemas ocakavat ze sa to spravi len tymto.
Okrem toho mi to pride akoby nemate nijaky rezim, podla toho co pises o venceni zrani a vsetkom, tak je to pre psa od buka do buka.
Pes je okrem toho curania, znackovania vychovany? Pocuva na slovo? Odvolas ho vonku, respektuje Ta a pride k Tebe a vnima Ta? Nevystekava pre somariny a na druhe psy? Netaha na voditku? Nevyskakuje po ludoch, nie je agresivny na druhe psy, nezerie vonku co najde?
Ak si si na vacsinu veci odpovedala "nie", tak ide celkovo o nevychovaneho psa, co Ta ako majitela a pana nerespektuje a ma Ta na haku, lebo zlyhala vychova. Tam treba zmenit cely pristup ku psovi potom....
Treba sice vylucit zdravotny problem (okrem spomenutych aj prostata) ale podla opisu mi to pripada ako nadherny zlozvyk, ktory ste si uz vypestovali po prichode do noveho domu. Pes je neustale excitovany, nekastrovany, cize vsetko aktivne znackuje. Skoda, ze ste to neriesili skor. Kedze sa jedna uz o trojrocneho psa, nemas ziadnu garanciu ze kastracia samo o sebe spravi zazrak ako mavnutim carovneho prutika - kedze tu uz ide aj o zlozvyk a navyk, nie len hormonalnu stranku veci. Urcite by som ale do kastracie sla, to akoze pomimo mojej poznamky o tom, ze nemas ocakavat ze sa to spravi len tymto.
Okrem toho mi to pride akoby nemate nijaky rezim, podla toho co pises o venceni zrani a vsetkom, tak je to pre psa od buka do buka.
Pes je okrem toho curania, znackovania vychovany? Pocuva na slovo? Odvolas ho vonku, respektuje Ta a pride k Tebe a vnima Ta? Nevystekava pre somariny a na druhe psy? Netaha na voditku? Nevyskakuje po ludoch, nie je agresivny na druhe psy, nezerie vonku co najde?
Ak si si na vacsinu veci odpovedala "nie", tak ide celkovo o nevychovaneho psa, co Ta ako majitela a pana nerespektuje a ma Ta na haku, lebo zlyhala vychova. Tam treba zmenit cely pristup ku psovi potom....
@colsami praveze ked ho zavolam tak pride, ovláda povel sadni , zostaň, ľahni, dcera ho naucila kúsky ine 😄 vyskoč, popros a ine, zvazujem este ci sa u neho nevyvinula nejaka porucha odlúčenia, nakolko vsetci pracujeme ostava aj sam doma, mozno v inom novom prostredí a dost brechal. Teraz je to uz menej ked je doma, ked odchadzam je vyvenčenie dam ho do klietky a poviem ostaň, nebrese ked idem a nebrese ked prichadzam, ale ako nahle idem na dvor sama uz beha z jednej strany na druhu a nereaguje na nic, uplne je vymenený a tvrdohlavý a ide si svoje s len to jeho ako by mal v hlave v tej chcilu musim ist musim ist aj on aj on a nic ho ine nezaujima ani ostan nic. Na dvore nie je preto lebo brese vkuse. Vieme od susedov.
Tam bude iný problém ako rasa. Nás maltézák mal 3 mesiace keď sa začal pýtať, naučila som ho to za 3 týzdne. Keď prišiel do puberty dali sme ho vykastrovať. Keď si začal značkovať očúral mi asi 2-3x kvetináč a kôš na prádlo vnútri. Po kastrácii mi to neurobil ani raz, kastrovaný bol v novembri 2024.
Po čúraní vonku ho vychvál a dávaj mu obľúbené pochúťky ktoré mu inokedy nedaj a keď to spraví vnútri potrestaj.
Uvidíš čo povie veterinár.
Každopádne držím palce, musí to byť hrozné keď ti to robí v dome 🫨
@colsami praveze ked ho zavolam tak pride, ovláda povel sadni , zostaň, ľahni, dcera ho naucila kúsky ine 😄 vyskoč, popros a ine, zvazujem este ci sa u neho nevyvinula nejaka porucha odlúčenia, nakolko vsetci pracujeme ostava aj sam doma, mozno v inom novom prostredí a dost brechal. Teraz je to uz menej ked je doma, ked odchadzam je vyvenčenie dam ho do klietky a poviem ostaň, nebrese ked idem a nebrese ked prichadzam, ale ako nahle idem na dvor sama uz beha z jednej strany na druhu a nereaguje na nic, uplne je vymenený a tvrdohlavý a ide si svoje s len to jeho ako by mal v hlave v tej chcilu musim ist musim ist aj on aj on a nic ho ine nezaujima ani ostan nic. Na dvore nie je preto lebo brese vkuse. Vieme od susedov.
@anonym_autor no presne to som nemyslela - nemyslela som ci pes vie "kusky" a sadni lahni v domacom prostredi na pamlsok. To psa naucis za 5 minut. Ale slusne spravanie a socializacia je ina vec - tam sa az ukazuje, ci Ta pes respektuje celkovo. Detto na dvore, ak vystekava a Ty to zatrhnes, ma prestat. Mozno by bolo dobre si s nim spravit "poriadky" pokym si doma a mozes sa mu venovat - pes ma potom navyk aj ked sadnes do auta a ides. Ked raz sa na dvore na hluposti nesteka, tak nesteka. No ale drzim palce, nemas to lahke.
Skúste nájsť odpoveď v poradni pána Desenského alebo mu priamo zavolajte, na stránke nájdete všetky informácie aj telefóne číslo. Prikladám link https://www.vlcary.cz/psi-poradna.html

U veterinára si nebola?