icon

Ako zvládne 17-ročná mačka nové prostredie?

22. sep 2025

Prosím Vás zvykne si 17nasť rocna mačka žijúca v dome s prístupom na záhradu na byt len s balkónom?
Keby bola mladšia- tak nepochybne nevaham, ale takto mam veľké obavy 🥲
Zomrel jej majiteľ - už prekonala jednu bolesť.
Prosím o realne skúsenosti - nie len uvahy

aalt
22. sep 2025

Fakt som zvedavy, kto ma skusenosti s tak starou mackou. Aj keby mala dva roky, tak fakt zalezi na tej macke. Niektora macka nezvlada prestahovanie aj s majitelom. V kazdom pripade ti ostava len to vyskusat. Zobrat co najviac veci co pozna: pelech, zachod, hracky, jedlo, misky ... skusit nejak napodobnit jej doterajsi rezim ... a uvidis.

anonym_ce670b
22. sep 2025

Ja mám skúsenosti so 14-ročným psom. Nejaké 2-3 mesiace sa cítil nesvoj a nie doma napriek tomu, že pes ja naviazaný prioritne na človeka a nie miesto. Už je ale v poriadku. Trochu sa mu zmenil aj režim, na ktorý je stále citlivejší a citlivejší.

taisu
22. sep 2025

Naša stará mačka si zjavne veľmi uľavila, keď sa presťahovala do bytu bez prístupu von. Už nemusela chodiť von strážiť svoje teritórium. Sedela na parapete, pozerala sa von a bola spokojná.

colsami
22. sep 2025

Tieto veci su fakt otazka na konkretnu macku. Totiz, macky su v tomto "psycho". A to je jedno ci ma rok, alebo 17. Bud jej to bude prekazat, alebo si zvykne, my nevieme aka je ta macka.
Kazdopadne, s mackou ktora bola zvyknuta aj na zahrady a volnost moze byt problem ked ju "zavries so bytu". Radsej s tym pocitaj predom. Skor opacny pripad byva lepsie akceptovany mackami...
Drzim palce.

anonym_83b9da
22. sep 2025
@anonym_ce670b

Ja mám skúsenosti so 14-ročným psom. Nejaké 2-3 mesiace sa cítil nesvoj a nie doma napriek tomu, že pes ja naviazaný prioritne na človeka a nie miesto. Už je ale v poriadku. Trochu sa mu zmenil aj režim, na ktorý je stále citlivejší a citlivejší.

@anonym_ce670b psy su v tomto ale diametralne odlisne nez macky. Macke velakrat staci, ze vo vlastnom byte presunies skrinu a nevie sa z toho spamatat. Psy su ovela prisposobivejsie na taketo veci, to je naozaj neporovnatelne.

lentilka
Autor odpoveď zmazal
anonym_edeeaa
22. sep 2025

naša skúsenosť.
doniesli nám mačky - pomerne mladé. mali asi 2 r. zvykali si takmer pol roka. a to mali pre seba veľa veľa priestoru.

pikachu999
23. sep 2025

@anonym_autor je ten balkón zabezpečený? Dala aby som tam nejaký koberec ako trávu umelú a nejaké rastlinky aby mala aspoň troška pocit záhrady

haluze
26. sep 2025

Reálnu skúsenosť nemám. Ale keď zomrel majiteľ, tak asi veľmi na výber nemá. Súhlasím s tým, že záleží od povahy. Ja so svojou 5r cestujem . Aj po hoteloch/penziónoch. Cestu nemá rada, ale na ubytovaní sa tvári že je tam doma. Keď môžeš, zbal jej veci, nech sa u vás cíti ako doma a uvoľni jej parapety, nech sa môže z okna pozerať. To snáď zbožňuje každá mačka