icon

Ako zvyknúť mačku na nového kocúra v byte?

zuzanka1998
16. apr 2025

Dobrý večer prajem. Máme v byte už cca 8 mesiacov mačičku a teraz sme sa rozhodli, že jej zaobstaráme parťáka, aby nebola sama, no neviem, či to bol dobrý nápad. Zobrali sme si z OZtka kocúrika približne rovnako starého ako je naša micka, lenže kocúrik veľmi prispôsobivý nie je. V OZtku tvrdili, že perfektne ovláda mačací záchod, no odkedy prišiel tak sa stihol už 2x pocikať a dokonca sa nám vykakal na koberec v spálni a to je u nás od tohto pondelka čiže, cca 3 dni. Ako na jednej stane chápem, asi mal chudák aj stres z nového prostredia, z nových ľudí a z novej mačky ale v OZku tvrdili, že mu ho stačí ukázať, a že bude vedieť, čo má robiť. Okrem toho naša micka naňho reaguje dosť zle. Začala byť agresívna, syčí a vrčí nie len po ňom ale začala už aj po nás a dokonca začala aj hrýzť, čo predtým nikdy neurobila. Veľmi žiarli. Vždy bola kľudná a chcela sa mojkať, no teraz sa nechce dať ani pohladkať. Na jednej strane to úplne chápem. Doteraz bola zvyknutá, že je paňou celého bytu a teraz tu má "votrelca", no na druhej strane jej kocúrik chodí do misky (pri tom má svoje) a ona potom z nej nechce jesť, je agresívna a mláti ho. Kocúr už začína po nej aj dosť štartovať, lebo má asi tej bitky od nej dosť, čiže už mi začínajú pomaly praskať nervy aj z toho, že síce má záchod v blízkosti, no potrebu robí aj inde a nie len doňho, aj z toho, že evidentne si nesadli. Máme malý byt, čiže nejakú možnosť oddelenia nemáme. Teda on je v jednej a ona v druhej miestnosti aspoň cez noc, aby sa nebili, ale to asi nie je dlhodobé riešenie keďže sa neskutočne naša micka dobíja cez dvere do spálne. Vždy bola zvyknutá spinkať pri nás, má tam aj stromček, no nový kocúrik zas nie a nie opustiť spálňu, lebo pod posteľou si našiel nové útočisko. Ona mňaučí a dobíja sa, on zas mňaučí asi preto, lebo je v novom prostredí, čiže asi si viete predstaviť, že sme sa už 2 noci nevyspali. A to nehovorím, že možno to počuť aj k susedom, ale zatiaľ sa nikto nesťažoval. Chcem sa preto opýtať čo v takomto prípade robiť? Zvyknú si na seba? Chce to len čas? Máte s tým niekto skúsenosti? Alebo je možnosť vrátiť kocúrika naspäť OZtku?
Ďakujem.

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@lucy_ms
Myslím, že hej, že máte pravdu, že "stará" micka je už teraz v strese a to rozhodne dobré nie je, ale musím povedať, že aj on. Kebyže máme domček s prístupom na dvor asi by to bolo jednoduchšie ale v byte sa takto dlhodobo fungovať nedá ak si nejakým spôsobom na seba nezvyknú... Čo by ste robili na mojom mieste?

0silvia0
17. apr 2025

@zuzanka1998 do maleho bytu 2 macky? U nas trvalo 2 mesiace, kym sa macky zacali tolerovat. Ale novu macku sme zatvorili do jednej izby, nechodila hned po celom dome. Kocura by som zo spalne jednoducho dala prec a nechala tam povodnu macku. Musis konat racionalne.

modrykolibrik
17. apr 2025

@zuzanka1998 v prvom rade oztko vám malo vysvetliť ako sa zoznamujú mačky. Ja som mala v 1 izbovom tri mačky. 2 baby a 1 chalan. Všetci kastrovany a súrodenci. Keď sme našli kocurika nedala som ho hneď k nim ale bol dočasne v kúpele a postupne som ho zoznamovala. Po dvoch týždňoch som to riska a pustila ho medzi ostatné. Prijali ho aj keď s toho neboli 2x nadšený. Občas sa aj pobytu medzi sebou ale neriešim to.

modrykolibrik
17. apr 2025

@zuzanka1998 v prvom rade kocúra daj do kupelky a vytvor mu tam dočasné útočisko. Daj mu tam misku s jedlom a hračky. Bude tam vrieskať ale inak sa to nedá. Na hodinku, 2 ho púšti aj do bytu ale micku zavri bezpecne

koniarova
17. apr 2025

Kocúra by som hneď dnes vrátila späť do OZ. Čim skôr, tým lepšie.

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@koniarova
Po tento noci nad tým uvažujem.

colsami
17. apr 2025

Necitam komentare, vyjadrim sa len k jednej veci. Akonahle beries druhu macku k tej prvej, navyse dospelej, vzdy je (dost velka) pravdepodobnost, ze sa neznesie s novym. S tym proste treba ratat. Zial. Velakrat byva zla a uplne zbytocna volba, doniet druhu macku do takejto zabehnutej domacnosti. Ludia maju pocit "aby prva nebola sama", lenze macky to takto vobec nevnimaju a su spokojne same, tak ako su zvyknute, nez pride "priselec".

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@colsami
Naša stará micka má 10 mesiacov a teraz sme si k nej zobrali kocúrika rovnako starého lebo sme mali pocit, že áno je že je sama, že sa nudí a neviem čo, ale evidentne to nebol dobrý nápad.

lucy_ms
17. apr 2025

@zuzanka1998 buď by som kocúra zavrela inde, ako píšu vyššie baby a postupne ho púšťala len na chvíľku k mačke, ona má svoje teritórium, ktoré jej bolo teraz veľmi narušené, alebo žiaľ vrátila.

colsami
17. apr 2025

@zuzanka1998 no ved ano, 10 mesiacov je normalne dospela macka. A ano, presne o tomto domnelom pocite hovorim, majitelia "prespekuluju" ze macka je chudatko sama, pritom jej je dobre tak, ako je... A takto to casto dopada, no...

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@lucy_ms
Kocúrik je zavretý v spálni, pretože si pod posteľou vytvoril dočasné útočisko. Čiže viac-menej sú aspoň v noci od seba oddelený ale naša "stará" micka to vôbec neberie momentálne dobre, že tam ísť nemôže. Keď aj otvorím dvere, aby si trošku začali na seba zvykať hneď je to bitka na život a na smrť, syčanie a vrčanie. A zas keď ju tam nechcem pustiť, aby mu dala aspoň na chvíľu pokoj aj cez deň tak sa tam dobíja. Bola zvyknutá byť sama paňou celého bytu a evidentne jej to tak aj vyhovovalo.

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@colsami
Áno, máte pravdu o tom domnelom pocite, že sme si mysleli, že potrebuje parťáka. Na druhej strane, nemohli sme tušiť, že až takto zle to bude znášať, preto som aj sem napísala, aby mi niekto skúsil poradiť a čo je najlepšia vec pre obe mačičky.

0silvia0
17. apr 2025

@zuzanka1998 radíme ti tu viacerí, aby si nového kocúra dala preč zo spálne, hoci nasilu. Prednosť mala mať mačka, ktorá je u vás udomácnená. Evidentne toto nechceš čítať, tak nechápem, načo žiadaš o rady. Asi čakáš, že ti tu všetci napíšu, aby si kocúra vrátila.
Zaujala si zlý postup, tak to naprav.

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@0silvia0
Vôbec nečakám, že mi tu budú všetci písať, že mám kocúrika vrátiť. To rozhodne nechceme. Veľmi dobre som si prečítala každý komentár, každú radu a budeme skúšať všetky možnosti. Samozrejme kocúrika skúsime umiestniť do kúpeľne hoc už aj na silu. Áno zaujala som zlý postup a som si toho vedomá, ale chceli sme, aby sa tu cítil bezpečne, a aby si zvykol na nové prostredie, a keďže za bezpečné útočisko považuje miesto pod posteľou, tak sme ho nechali zatiaľ tam, aby sa nebál.

0silvia0
17. apr 2025

@zuzanka1998 rozhodne ho treba odtiaľ dať preč aj nasilu. Priorita musí byť vaša pôvodná mačka.

gov
Odpoveď bola odstránená
gov
Odpoveď bola odstránená
isis234
17. apr 2025

@zuzanka1998 .... ale chceli sme, aby sa tu cítil bezpečne, a aby si zvykol na nové prostredie, a keďže za bezpečné útočisko považuje miesto pod posteľou, tak sme ho nechali zatiaľ tam, aby sa nebál..... Takže aj na úkor mačky, ktorá s vami dlhšie bývala..??? Premietnite si to na seba.. Sú to živé tvory.. Akoby ste sa cítila?
Ak by tu niekto napísal, že muž si priviezol domov novú kamošku a jeho priatelka sa musela prispôsobiť jej,,, ako by sa cítila? Akoby by reagovala? Aj ostatné? V podstate je to to isté

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@0silvia0
Určite máte pravdu. Naša "stará" micka by mala byť prioritou a rozhodne aj je. Nesprávame sa k nej inak odkedy je tu druhý kocúrik. Áno, spravili sme chybu, že sme jej zabránili vstupu do spálne nevravím, že nie, ale snažili sme sa, aby sa nový kocúrik nebál. Našiel si bezpečné miesto pod posteľou tak sme sa to rozhodli spraviť takto a dobré rozhodnutie to teda nebolo to uznávam. Každopádne dala som na rady, ktoré mi tu boli poskytnuté aj som čítala podobné príspevky a kocúrika sme presunuli do kúpeľne. Uvidíme sa situácia bude naďalej vyvíjať.

akvi
17. apr 2025

@zuzanka1998 mačky potrebujú proste viac času, aby si zvykli, je to normálne. Naše napríklad si zvykali cca mesiac, jedna z nich tiež chodila na potrebu aj inde, ako do wc, pretože druhá jej tam chodila a ona už potom nechcela ísť do "označkovaného". Po mesiaci to prešlo. Akože kamoškami sa nikdy nestali, aj keď párkrát spali vedľa seba na gauči, ale väčšinu času sa s prehľadom ignorovali, proste jedna pre druhú boli vzduch 😅😂😁🙈 Ale obe pomerne staré mačičky, jedna nám už umrela (17rocna). 😔

sense
17. apr 2025

3dni je krátka doba. Naše potrebovali 3tyzdne keď sa začali akceptovať a doteraz ťa čo bola prvá žiarli aj keď už vyslovene zle nerobí

A keď išla mladšia na záchod tak sme doslova čakali pri wc, inak by ju tam staršia ani nepustila a urobila by potrebu inde

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@isis234
Máte pravdu. Mne by sa ani tiež nepáčilo, kebyže si priateľ domov privedie inú. Ako hovorím sme v situácii, v ktorej si nevieme dať rady. Jedny mi povedia, aby som kocúrika vrátila a keď sa nad tým aj zamyslím a napíšem, že možno by bolo dobré aby sa netrápil aj on aj my aj naša micka tak som hneď zlá, že ho chcem vrátiť. Druhý nech to ešte ešte skúsime, že mačkám treba dať čas. No tak aj vy si z toho vyberte čo by ste robili.

zuzanka1998
autor
17. apr 2025

@gov
Milne sme si mysleli, že by sa jej hodil parťák, s ktorým by sa mohla hrať a tráviť čas najmä keď my sme v práci, proste aby nebola taká sama.

drobcek100
17. apr 2025

@zuzanka1998 Na ČT svojho času bola relácia Kočka není pes a tam pekne ukazovali ako pristupovať k macickam.Urcite to bude v archíve ČT

gov
Odpoveď bola odstránená
isis234
18. apr 2025

@zuzanka1998 parťák k mačke, aby nebola sama... ale... otec vždy hovoril, že treba nechať 2 mačky aby sa mohli hrať, lenže z jedného vrhu 2 mačky- súrodenci. Aj keď sa pobijú- je to pre nich normálne, potom sa oblizujú, aj spolu spia.
Vy ste prijali cudzieho kocúrika. Má inú povahu. Ona ho nemôže ani cítiť. Vrátila by som ho alebo dala na ďalšiu adopciu. Pre dobro všetkých zúčastnených. Aby sa nik netrápil. Lebo aj medzi tými dvomi je tyrania a to nie je dobre.
(mama s dcérou... predtým sa naháňali a hrýzli 😉 , potom poumývali jedna druhú)

zuzanka1998
autor
18. apr 2025

@isis234
Aké sú zlatučké spolu ❤️. Asi máte pravdu. Asi by bolo dobré ho vrátiť pre dobro všetkých. A možno mu nájdu inú lepšiu rodinku, kde sa bude cítiť dobre a bezpečne. Kľudne mi to môžete povedať, že aká som zlá a necitlivá a neviem čo ale možno mnohí z vás by v takejto situácií urobili to isté len teraz sa tu hrajú na odborníkov. Ja som vďačná za každú radu za každé odporúčanie ale keď to nejde tak to nejde. Asi je to hop alebo trop a nie vždy to človek dokáže ovplyvniť. Niektoré mačky sú asi samotáry a vyhovuje im to tak a vyzerá to tak, že naša micka bola asi rada, že bola sama len my sme si mysleli niečo iné.

isis234
18. apr 2025

@zuzanka1998 nie stá zlá ani necitlivá. Mačky majú radi slobodu. Netreba to siliť. Oni sú rôzne. Je lepšie ju dať do inej rodiny. Zrejme vaša je radšej ako jedináčik.
Hrať sa môže i s hračkami. Naše tiež ak bola niektorá sama v dome a ostatné behali v záhrade, po dvore, sa hrala sama s hračkami (loptičku maličku-ako ping-pongovú, posúvala si - fotbalista🙂 , myšku, jednu mali s hrklávkou vo vnútri, nadvihovali si ju... aj orech ( so škrupinou) gúlali, korkový štupel zavesený na motúziku na stoličke zo spadu, kúsok na zemou- ležali a oni doň brnkali ...
Dvojičky - mačka s kocúrikom spolu spali, hrali sa. Ak sa niektorá vzdialila, do inej izby, volali sa, mrnkali na seba

quaxi
19. apr 2025

@zuzanka1998 novú mačku treba najprv nechať zavretú v jednej miestnosti, kde má všetko, aj wc aj krmivo. Aspoň týždeň nepúšťať vôbec ku druhej mačke, oni si aj cez dvere postupne zvykajú na svoje pachy. Keď už je nová mačka v tej miestnosti v pohode, tak môžeš skúšať pridať susedný priestor, ale podľa možností nie celý byt, aby mala pôvodná mačka svoj bezpečný priestor. No nie vždy takéto zoznamovanie skončí dobre. My sme si ku našej 10rocnej mačke priniesli 3rocnu mačku ktorá zostala po manželovej babke keď zomrela, nemal sa o ňu kto starať. Aj keď sme postupovali podľa príručiek, nepomohlo nič, bolo to stále horšie, naša stará mačička bola čoraz viac vystresovaná, nová cikala hocikde, po 5 mesiacoch sme to museli vzdať. Presvedčili sme svokrovcov nech si ju vezmú na dom a tam jej je dobre. Na tvojom mieste by som určite kontaktovala OZ aby ti poradili, nech aj majú info že je problém, ak by ste kocurika chceli vrátiť tak to bude určite ľahšie keď budú mať info dopredu.

tunzal
19. apr 2025

Teraz máme 3 mačky, ale začiatky prispôsobenia boli ťažké, všetci sú len vnútri, resp. keď je dobre počasie, tak majú na terase výbeh ohradeny. Mali sme 1 macicku, nikdy extremne nebola na túlanie, ale v pohode cestovala s nami v aute aj na vylety.... ... mala cca rok aj pol, keď sa k nam v práci prišla do kancelárie mačička cca vo veku našej, možno o niečo staršia, ale hlavne silnejšia😁 keďže dovtedy ona bola len vonku a naša len vnutri.... cca 3 týždne sme ju domov ani nebrali, ale bola s nami v kancelarii... nechcela ani von ist, nic len gauč, strava a wc😁 hračky mala aj tam.... tak sme sa rozhodli skúsiť ju tiež zobrať domov.... na naša 1. Cca mesiac bola žiarlivá, sicala, vrcala,.... jesť som im dávala vždy len pod dohľadom jedna na pravo druhá na ľavo a ja v strede 😁 az sa na seba zvykli, ale fakt to trvalo ak mesiac keď nie viac, už som bola po týždni zúfalá, že čo som to teda našej,,starej,, spravila.... ale zvykli si.... ta 2. Je dodnes taka vďačná za všetko ze sme ju zobrali z ulice ze až.... a potom vlani v auguste sa nám pritulila malilinka 2 mesačná vychudnutá mačička .... tu sme tiež dodržali ze cca mesiac bola na samote len s nami cez deň v kancelarii.... a potom sme ju zobrali domov.... a začali sme od znova.... 1.ziarliva 😁😁 až natoľko ze zoparkrat sa pocikala do postele, na koberec.... 2. Mačička Malú zobrala hneď ako by bola jej matka. Ale teraz uz pohoda, sem tam sa pobijú ale už sú všetci kamošky 😁😁
Jedlo je pruser.... lebo každá má rada niečo iné.... az na najmenšiu, ta zje všetko, čo nezje ju alebo nie je zabetonovane 😁😁😁
Ale 3 macky 3 povahy 😁 1. Je nedotykaj sa ma len keď máš šunku. 2. Je môžeš ma maznat ale dvíhať nie, 3. Ja spim s tebou, a budeš ma hladkať a neodides nikam kým ti to nedovolím.