Budeme mať šteniatko. Ako sa pripraviť?
Dobrý deň, prvý krát v živote ideme mať psíka. Jedna sa o staffbullika. Dostali sme samozrejme cenné rady od chovateľa, ale aj tak by som sa chcela opýtať, či vás niečo prekvapilo, alebo bolo niečo fakt náročné. Možno ak poznáte nejaké vychytávky aby sme namali total zničený nábytok. Zatiaľ budeme samozrejme s ním doma, obaja mame dva týždne dovolenku, vystriedame sa. Potom si skúsime nejak plánovať prácu tak aby bol čo najmenej sám, pripadne pomôžu rodičia, toto si myslím mame dobre ošéfovane, ale aj tak mám z toho veľký stres.
nepises ci byvate v dome alebo byte. My mame 3mesacnu labradorku, pred rokom a pol sme si presli tym istym (zial zomrela pri sterilizacii). My byvame v dome a vacsinou robi minimalne moj muz z domu. Pes je venceny vonku, chodime s nou ba dvor velakrat - za mna tie podlozky urcite neodporucam, len je otazka ze kde psik bude ked budete preč.To ucenie na čúranie von trva....pri predoslej to trvalo mesiac, u tejto to bude asi o nieco dlhsie...
Tato nam robi strasne škody, proste je to neriadena strela 😆 topanky, oblecenie na sušiaku, zahradna hadica, proste nic nie je v bezpečí 🙈 hlavne pevne nervy...vychovat psika chvilu trva, bez škôd to nepojde, ale bude to potom riadny parťák
Treba ist so steniatkom von po kazdom spani, jedeni, hrani, kludne kazde 2-3 hodky zo zaciatku, a vonku chvalit chvalit chvalit ked sa podari. Nam sa tak za cca 2 tyzdne naucila ze potreba sa robi vonku, potom uz bolo len zopar nehod co spocitam na jednej ruke. Ziadne podlozku sme neriesili. Treba naucit steniatko aj oddychovat, to je strasne dolezite, a zabezpecit veci podobne ako pri malom dietati - kryty na kable, zasuvky, nedovolit okusovat nabytok...
Chladiaci podložku podľa mňa
Ja sa len spýtam, ste si isti výberom plemená? Lebo keď píšeš, že budeš mať prvý krát psíka, neviem či je toto vhodné plemeno. Prípadne by som s ním určite chodila na cvicak, ak máte niekde v blízkosti. Je fajn, aby si zvykol na iné psy, nemal neskôr chuť sa s nimi bit, alebo za každých ťahať na voditku.
Odpoviem hromadne. Vacsinou co ste poradili, beriem ako samozrejmosť, takže snáď som sa dobre pripravila. Bývame v dome, ale psík bude dnuka. Tiež som sa obávala, či je to vhodne plemeno, ale iné ani nechcem a chovateľka ma ubezpečila, že sa toho nemusím báť. Že keď budem kvalitne informovaná, zvládneme to. A môžem sa na ňu s radou obrátiť kľudne aj rok po.
@pusinka_1 toto je super nápad to ma nenapadlo.
My tiež bývame v dome. Žiadne podložky na cikanie sme nemali. Po jedle, spánku, hre, kŕmení sme išli von. A keď bol hore tak každých cca 15-20 minút tiež von. A samozrejme po cikani, kakani vonku sme pochválili + dali pamlsok. V 3 mesiacoch už krásne bol naučený že cika, kaká vonku.
A samozrejme vencili sme aj v noci, to chodíme stále. Má 5 mesiacov a 1, 2 krát v noci ho dávame na wcko von.
@autorka My máme amstaffa 5 mesačného, to si ešte užijete s ním. Priprav sa na časté odvrávanie 😂 Treba hneď ako ho doveziete domov, začať s výcvikom hravou formou. Tak isto sa priprav na malú piraňu. Podložky sme vôbec nepoužívali. V 3 a pól mesiacoch sa naučil, že sa vykonáva potreba len vonku, naučil sa pekne pýtať. Noc už celú prespí. Ale na začiatok treba chodiť stále von, aj každých 15 minút nech sa naučí. Tieto plemená sú dosť tvrdohlavé ale keď mu ukážeš, že to ide, tej z neho výchováš super parťáka.
Tak to je super, akože ja ťa odhovárať nechcem od toho plemená, vyzeráš, že ozaj sa chces pripraviť a niesi z tých, akože páči sa mi tento, tak ho beriem a keď bude problém šup do útulku alebo na ulicu. Treba sa pripraviť aj na to, že problémy prídu. My máme rotvajlerku a za toho pána ju nevieme naučiť aby ne💩 vo voliere. Jej to tam príde nejaké prirodzene alebo čo 😆 zo začiatku to vonku normálne držala a tlačila sa dovnútra, do garáže, alebo na terasu. Teraz ju to už prešlo a spraví to aj vonku, ale stále aj vo voliere nachádzame. Ale inak som sa skôr bála takých veci ako naháňanie bicyklov, mačiek, utekanie, agresivita na psov.... Ale s tým našťastie problém nieje.
Zaobstarajte si klietku, učte ho na ňu, poprípade aspoň zabezpečte nech nemá nič také v dosahu a na ohryzkávanie odporúčam parohy alebo také tie tvrdšie kostičky z chovproduktu. Psy pri žuvaní produkujú enzým,ktorý ich ukľudňuje a pomáha im k relaxácii. Náš sa na podložku zo začiatku naučil len kakať, mláčky išli kade tade 🙈 Ak by ťa niečo zaujímalo kludne mi napíš, náš má aktuálne 4 mes. 14kg a za tie dva mesiace už máme čosi za sebou 😄🐾
Ďakujem za cenné rady. Klietku som zvažovala, ale muž hovorí že nie, že to bude ten pes trpieť. A ja síce mám načítané ohromne množstvo informácii, ale nemyslím si, že by som bola natoľko vzdelaná aby som dokázala zmysluplne argumentovať. V podstate len viem, že veľa chovateľov, v ktorých mám dôveru ju používa a tak to asi bude aj nejaké výhody. Čítala som aj, že ten pes tam vôbec netrpí, že je to skôr tak, že ho tam treba naučiť na odpočinok a on tam potom bude chodiť aj sám. Ale človek toho na internete načíta… zaujalo ma, že učiť ho na samotu. Akože je mi jasne, že naučiť sa to musí a že nebudeme pri ňom môcť byt nonstop, ale popravde sa toho dosť bojím. Pamätám sa že keď sme bývali v byte, susedia si kúpili psa a 3 mesiace vkuse len tak plačlivo štekal keď neboli doma. Na druhu stranu homeoffice nemáme ani jeden, takže nejak sa k tomu dopracovať musíme. Tiež som čítala rozne názory na aktivity. Niekde sa píše, že toto plemeno potrebuje mega veľa pohybu, dlhé prechádzky vysiľujuce aktivity… a inde zas, že to vôbec nie je pravda a táto premotivovanosť tomu psovi skôr ubližuje. Viem že tie psy su náchylné na ochorenia kĺbov, tak mi nedáva úplne zmysel ho vláčiť každý deň na dvojhodinové prechádzky a skôr mi dáva zmysel zabaviť ho viac interaktívnymi aktivitami.
Za mňa klietku určite ano, len treba zvoliť správny postup naučenia. Pes má ísť do klietky keď je psychicky a fyzicky unavený. Nie keď má najviac energie. My fungujeme už tak, že do klietky chodí ako do búdy, je to jeho miesto odpočinku. Po čase ju ani zatvárať nebudete musieť. Keby sa chceš dačo ešte popýtať, v klude napíš. My máme síce amstaffa ale v podstate je to to isté.
no ja si nemyslim ze zaobstarat si zrovna staforda ako prveho psa je dobry napad ked si takto vyklepana ... vedia byt velmi narocny (zalezi od povahy ktora ale prejavy neskor) a su to velmi energicke psy ... byt tebou skusila by som ine, pre zaciatocnikov jednoduchsie zvladnutelne plemeno
@purple_wolf ja nie som vyklepaná, len sa snažím byť informovaná a pripravená, to je rozdiel. A chovateľka ma “schválila”, myslím si, že by ho nedala len tak hocikomu kto zaplatí. Veľa ľudí poznám čo ako prvého psa mali staforda. Toto nie je podľa mňa o skúsenostiach, ale o prístupe. Su ľudia čo maju psov od malička, ale vrchol ich starostlivosti je 3x denne vycikať, taky je pre staforda vhodnejší?
Žiadne podložky na domáce vykonanie potreby , len to predĺži naučenie psa na venčenie vonku .doma sa potreba nevykonava
A odporúčam klietku,naštudovať si ako na ňu psíka naučiť.ssmozrejme čo najväčšiu .
Neochranujes si len svoj majetok ale aj psíka , šteniatka keď sú samé dokážu fakt vymýšľať veci ktoré môžu byť pre ne nebezpecne
( Príklad u nás : vytrhané zásuvky aj káble zo steny)
Samozrejme nezabudnite na to že psom sa menia zuby . Treba sa pripraviť na obdobie kedy to toho psíka bude bolieť . Vlastne psy tie vypadnuté zuby prehltajú tak ich im netreba brať . My sme to riešili mrazenou zeleninou alebo sme kúpili kúsatko pre psov a dávali ho do chladničky.
Urcite odporucam klietku, o to viac ak ide o aktivneho psika co staffbulik isto bude. Nauci sa rychlejsie rezimu, niektore psy maju problem vypnut a je velmi vela psov, ktore cely zivot trpia nedostatkom spanku pretoze okolo nich sa stale nieco deje, majitelia si myslia, ze je mile a vtipne ze psik ich vsade prenasleduje a neuvedomuju si ze mu to skodi a castokrat z toho mozu vzniknut aj problemy so spravanim. Ved aj ludia su podrazdeny ked sa dlhsie poriadne nevyspia. Dalsim plusom klietky je jednoduchsie ucenie samoty, urcite by som nedavala klietku do spalne, ale napriklad do obyvacky, prve noci viete spat v rovnakej miestnosti a potom sa premiestnit do spalne, steniatko tympadom spi prvykrat samo uz na znamom mieste ale aj sa uci nenasilnym sposobom samote. Rovnako pocas dna, unavene steniatko spi v klietke a vy si mozete kludne porobit co treba a postupne sa nauci, ze je normalne nemat vas stale pri sebe. Tiez je pre steniatko jednoduchsie mu dat menej priestoru pre robenie chyb ako mu nechat vsetko k dispozicii a nasledne mu odoberat zo slobody na ktoru je zvyknute, pretoze ked budete mat rozkusany gauc, kable ci obhryzene steny verim tomu, ze ho nebudete chciet nechat nicit nabytok dalej. Predsa aj babatka spia v "ohradenej" postielke pre svoje bezpecie, ale ked ide o steniatko uz je to pre vela ludi tyranie. Tiez ak by sa niekedy nieco stalo a musel by ostat na veterine, je to pre psa ovela menej stresujuce ak je zvyknuty na klietku akoby mal panikarit este aj kvoli tomu, ze je prvykrat niekde zatvoreny v napriklad 5 rokoch. To iste prepravka v aute ci niekde na hotely. Dalsia casta chyba je, ze ludia chcu steniatko socializovat a tak ho zoznamuju s kazdym psom na ulici. Co sa tym psik uci je, ze kazdy pes, ktoreho vidi pre neho automaticky nieco znamena, ak bude mat psov rad je velka sanca, ze bude na kazdeho psa stekat, tahat sa za nim, utekat za psami a podobne. Pripadne opacny priklad, bude sa ich snazit odohnat. Cize okolo psov na ulici chodit, kludne odmenovat za pozornost na vas, ignorovat cudzich psov, nech sa uci ze psy na ulici nic neznamenaju. To neznamena, ze sa nemoze hrat so psami, aj kontakt so psami je dolezity, ale s mierou a vyberat, s ktorymi psami je ten kontakt vhodny pre konkretneho psika. Pri hre dohliadat aby to bola hra a nie sikana z jednej ci druhej strany. Zaroven to iste s ludmi, ani od kazdeho cloveka ktoreho kedy uvidi nema ocakavat interakciu. Socializovat s roznymi miestami, povrchmi, zvukmi, netreba nic prehanat, brat do uvahy aku reakciu chcete od dospeleho psa a take ocakavania nastavit steniatku. Co to pri socializacii odmenit, ak sa velmi prekona alebo nieco sa vam velmi paci, ale nechat steniatko aj same sa vyrovnat s prostredim, netreba do vsetkeho zasahovat, pre male steniatko je vsetko nove a musi si zazit na vlastnej kozi co je co, cize ak sa nad niecim pozastavi kludne pockat nech si s tym poradi hlavne ak reaguje zvedavo nie prehnane ustrachane. Tiez by som odporucila vyuzivat cas krmenia na vycvik, uplne staci aj napriklad len povedat meno steniatka pred tym nez polozite misku na zem a menit miesta kde to urobite, zo zaciatku doma, na dvore, pred branou. Casom ak ho oslovite hned pride, pretoze bude mat silnu motivaciu. Rovnako neoslovovat zbytocne, aspon par tyzdnov oslovovat par krat do dna, vtedy ked vas vnima a stale odmenit. Ucit pravidla hry s vami, sebakontrolu, je toho dost. Nepisali ste ake mate plany so psikom, ale urcite odporucam najst si nejaku aktivitu so psikom, ktora vas bude bavit a po malych krockoch ju pomaly steniatku predstavovat. Aby mal aj psik nejake vyzitie a aj vy budete mat so psikom lepsi vztah ak budete spolu zmysluplne travit spolocny cas 😊
Ešte nezabudni na rôzne hygienické veci: šampón pre psov, zubná paste+kefka, hryzadlo.....
Ako majiteľ prvého psíka 1,5 roka starého (vycvičeného) veľmi aktívneho plemena kde okolo idúci sa pýtajú kam chodím na cvičák (nebol som tam nikdy) môžem prispieť zopár radami.
Súhlasím s prispevkom od uživatela wolf_ a čiastočne s uuigtef. Vidieť, že psíkom rozumejú.
1. Socializácia- ak chceš vychovaného psíka ktorý nebreše po druhých a aby bol priatelský tak socializuj. Je tu pravidlo 100/100 (100 psíkov, 100 ludí).V prvých tyždňoch jeho života sa stretaj sa s každým psikom s každým človekom. Je pravda že neskôr bude chcieť chodiť za každým psíkom lebo je to potenciálny kamarát. Časom ho odnaučiš aby kním neutekal povelmi ktoré už ovláda.
2. Nenechaj nič na zemi čo nechceš aby zničil. Okrem hračiek, tie nechaj kludne rozhadzané po zemi. Môj psík nikdy nič nezničil ani keď býva 12 hodín sám.
3. Učiť od mala na vodítko najskôr doma v klude a pomocou dobrôtok.
4. Klietka - je to pre psa jedna z najdôležitejších vecí.
Psík potrebuje útočisko. V dome kde sa nemá kde skryť a je zranitelný s každej strany u neho spôsobuje stres.
5. Výcvik- učiť povel ho začni už v prvých dňoch formou odmeny za pamlsok alebo hračku. Pár minút. 5-10, neskôr 15minút stačí. Vždy skonči keď ho to najviac baví aby nestratil motiváciu. Hlavne trpezlivosť. Jeden psík sa učí povel týždeň, iný ho zvládne za 10 minút.
6. Venčenie- ako píšu ostatný a to je veľmi dôležité ja som to zanedbával, každé 2 hod. cikať a kakať aj vnoci najlepšie. Za 2 mesiace ti doma nenechá ani kalužku ani hovienko. V 3-ťom mesiaci ti už doma vydrží aj niekoľko hodín.
7. Hračky- najlepšie gumenné, nie tvrdá guma alebo plast. Hračka vtedy vydrží max deň. Pri hračke z látky ho maj na očiach aby neprehltol látku.
Taktiež chladiaca podložka tým že je studená a mäkká bude mať tendenciu ju požuť. Takže podložka iba pod dozorom.
8. Hygiena- nikdy neumývaj uši. Kúp šampónom čo najmenej max. 3-4krát ročne. Uč ho na umývanie zúbkov.
9. Zúbky- keď nastane výmena zúbkov bude nervózny a všetko chce kúsať. Dopraj mu to. Môžem odporučiť zmrazenú hračku, zmrazenú zeleninu alebo kocky ľadu ktoré ho upokojja a bolavé ďasna schladia.
10. Trpezlivosť - zozačiatku si budeš trhať vlasy a budeš ho chcieť vrátiť ale nič si ztoho nerob. Všetko prejde. Časom sa psík upokojí
11. Odpočinok- dospelý psík spí 12-16 hodín denne. Ak menej, niečo je zle. Šteniatko spí minimálne 20 hodín denne. Tak sa nelakaj že mu niečo je keď stále spí.
Zozačiatku vydrží pár minút hrania a odpadne. Neskôr už vydrží dlhšie ale spánok mu treba dopriať čo najviac.
12. Jedlo- stále plná miska s vodou. Každý deň misky čisti. Najskôr psík papá niekolkokrát denne (3-5 krát) v dospelosti už stačí ráno a večer.
Po papaní sa sním nehraj a nešanti lebo sa povracia.
Veľkosť Porcie upravuj podla aktivity. Neriaď sa zbytočne váhovými tabuľkami. Daj mu do misky papať, čo nezje do 10 minút dať ihneď preč. Keď bude mať pod nosom misku s jedlom stále, nebude papať pravidelne ale sem tam uzobne granulku a zas nič.
Môže sa stať, že ochutná niečo skvelé (mäso z vývaru napr.) a už nechce granulky. Ak nebude papať aj 24 hodín nič sa nedeje. Však on raz vyhladne a aj tie granulky už mu budú dobré.
13. Disciplína- prečitaj a preštuduj čo najviac materiálu. Ty svojmu psíkovi rozumieš najlepšie a taktiež najlepšie vieš čo je rpe neho najlepšie. Buďte trpezlivý. Odporučam na YTB kanál Se psi podle Veroniky, v televizí vysielajú “neposlušní” alebo “najvernejší”.
14. Tresty- k ničomu nevedú, ničomu nepomôžu. Psík nevie čo urobil zle keď niečo zničil, a bitkou si to nespojí stým čo urobil. Zbytočne si len sním narušiš vzťah. Keď niečo zničí kludne si ponadávaj ale psíkovi nikdy neubližuj.
To je iba kvapka v mori rád čo ma v rychlosti napadlo.
@zexeh K tomu poslednému bodu - čím si má potom spojiť že spravil zle? Ja osobne tiež nie som za prehnané fyzické tresty, no napríklad takým potiahnutím za kožu čo robia aj feny svojím šteniatkam si vzťah nezničí. A pes sa musí jednoducho naučiť kto je vo svorke "alfa". Ťažšie je to v tom prípade keď je plemeno tvrdohlavé a stále skúša hranice.
@b_mommy ale keď napr. Pes poskriabe gauč a ty si to o 5 min vsimnes a niečo mu urobíš tak pes netuší čo urobil urobil medzi tým 1000000 veci nevie že to je zle aj na to zabudol už (prečo by si mal pamätať každú sprostosť) tak to absolútne ničomu nepotrebuješ len psík sa bude cítiť zle lebo bude vedieť že niečo urobil zdlle ale zároveň nebude vedieť co
@pusinka_1 áno to chápem, no my máme napríklad takú skúsenosť že keď je sám doma a podarí sa mu spraviť mlacku ci kôpku ktorú si ja nemám ako všimnúť hneď keď prídem, jeho prezradí to ako sa tvári 😄 a tak isto aj známy povedal že mu raz pes rozbil (zhodil) úplne nový kávovar ktorý len doniesol domov a on odbehol na 10min.,pes veľmi dobre vedel ktorá bije keď sa majiteľ vrátil 😄 odvtedy nastal v ňom zlom a poslúcha na slovo bez reputácia (american bully).

podlozky na curanie-potrva nez sa nauci chodit von.. kvalitne pamlsky a jedlo-naj pokracovat s tym od chovatela a postupne zmenit ak chcete... odcervovacie a odblsovacie lieky .. najst veterinu poblizku a vela hraciek a okusovadiel -moj miluje spikove kosti - to ho zabavi na niekolko hodin .. najst si cvicak v okoli alebo aspon nastudovat ako ho vychovat-naucit povely a podobne-je zaklad .. ja byvam v dome takze aj detske ohradky na dvere sa sikli a rampa do postele-mam mini psa takze ho stale davat hore dole liezlo na nervy