Chovateľská stanica: Môžu sa vrátiť náklady?
Máte niekto chovatelsku stanicu? Či už psíkov alebo maciciek? Všetci ma strašia, že je to veľmi drahý koníček, ja si to uvedomujem, ale dúfala som, že by sa mi náklady vedeli vrátiť predajom šteniatok? Nechcem na tom priamo zarábať, ale nemôžem si to dovolit iba stále dotovať z výplaty chápete... Popri všetkých výdavkoch, ktoré na život mám. Rozumiem, že sa môže vyskytnúť situácia kedy budem musieť platiť veterinára na liečenie, testy, lieky, nákup nových zvierat a všetko okolo toho, ale či to pokryje zväčša ten predaj zvierat by ma zaujímalo. Nemôžem dať iba tisíce do zvierat stále.
@katarinaba myslím, že poznám tu pani z druhej CHS 🤣
@katarinaba veľmi pekne si to zrhnula, ďakujem Ti za tento komentár. 🙂 Mohla by som Ti napísať súkromne?
jasne
@katarinaba napíšem, keď sa k tomu dostanem 🙂
@katarinaba s časti máš pravdu s tými mačkami, tiež som chcela kúpiť mačku a chovateľ mi povedal, že na miláčika 650eu, že oni sú najlacnejsi široko ďaleko, nech nekupujem bez pp a ja že, ale ja chcem na chov, a on mi hovorí, tak na chov 2000 eu 🤦♀️ si vravím.. čo ti hrabe? 2000 eu za mačku nedám a kúpila som si bez pp, už len z princípu, že za tú istú mačku také peniaze, len pre to, že ju nemusím kastrovať. A či ju dám kastrovat alebo nedám je moja vec. Keď som kúpila psa fci pred 3 rokmi, tiež sa ma chovateľka nepýtala.. a chcete to na chov alebo na miláčika?? A to sme kúpili poľovnícke plemeno a nekúpili sme ho na chov ale z lásky ako člena rodiny, až neskôr nás chovateľka nahovorila na bonitáciu atď. A či vôbec zakladateľka vie, aké sú u niektorých plemien psov podmienky chovnosti?? Že to nie je len tak, vycvičiť poľovnícke plemeno k jesenným skúškam a chovných skúškam, že je za tým kus driny s tým psom pracovať? Ale nehádzala by som všetkých chovateľov do jedného vreca. Teraz ideme kúpiť toyku na chov ( ak všetko dobre dopadne ) a berieme ju od jednej chovateľky čo má iba jednu sučku uz 5 rokov a druhý vrh s ňou a ďalšie sučky ani vrhy neplánuje, robí to z lásky a nie pre peniaze.
@leadan autorka uz viackrat pisala, ze jej ide o macku, len sa pytala vseobecne
a nehadzem do jedneho vreca ani CHS ale ani ludi, co "mnozia" bez PP - pokial zvierata ziju v dostojnych podmienkach, su clenmi rodiny a naozaj neplanujem vystavy, chov, sutaze - tak je naozaj jedno ci ma alebo nema PP.
Mnoziaren - v tom zmysle ako tu kazdy hovori - spina, nedostojne podmienky, zly zdravotny stav - tak tu plati, ze aj CHS moze byt mnoziaren, ale kedze ma povolenie, tak o tie sa nik nezaujima - ale aj tu by mal byt dozor, kontrola. Zial pri mackach je ta kontrola nulova. Keby aspon jednu vystavu bolo potrebne absolvovat, aby bol zhodnoteny standard a zdravie zvierata, ci nema nieco, co prenesie na potomstvo - ale nic netreba a to je alarmujuce.
Tiez poznam pani, ktora ma CHS a za cely zivot mala tri krat steniatka - uzasna pani, jej psy sa maju lepsie ako ja.
No a este informacie - dostat sa k informaciam je hotova katastrofa. Ja mam dojem, ze su tu skupinky ludi, ktori to cele ovladaju a novych medzi sebou nechcu. Kazdy sa ohana skusenostami, vedomostami - no clovek, ktory sa nenarodil do psickarskej ci maciarskej rodiny ich nema kde ziskat. Aj by sa tomu chcel slusne venovat, ale vidis - opyta sa na nieco, co jej nie je jasne a ju tu zhejtuju, zakopu pod ciernu zem. Nerozumiem, preco by som mala opisovat celu svoju myslienku, plan aby som sa mohla opytat na jednu jedinu vec, ktora mi nie je jasna. A najlepsie je, ze tu mudruju zeny, co nemaju anize paru o com pisu. Len maju nazor a hotovo. Ale to nie je len o zvieratach, to je vo vsetkom tu na koni.
Ja by som chcela napr. jedneho jedovateho hada. Nie na mnozenie, len na moje potesenie, ale kedze nemam skusenosti, nik mi ho nechce predat. A ked poviem, ze im zaplatim, aby ma naucili, vysvetlili, povedali, ukazali - kazdy stiahne usi. Ved aj oni sa to niekde museli naucit, ziskat skusenosti. Ja nie som zaciatocnik, mam hady uz dlhe roky a mam aj na chov narocne. Chovam jedovate pavuky, mam jedneho z troch najjedovatejsich vtackarov - viem ako sa k jedovatym zivocichom chovat. Hadovi viem zabezpecit vsetko tak ako potrebuje. Mam v podstate len dve otazky, ktore potrebujem zodpovedat a nevidim dovod, aby som takeho hada nemala. Na internete nenajdem ani fň, chovatelia nepomozu, institucie tiez nie - tak sa potom necudujem, ze tu ludia chovaju vsetko kade tade, ako chcu, v akychkolvek podmienkach. Ja by som kludne zaviedla aj povolenia na chov akehokolvek zvierata podmienene skolenim, skuskami. Potom by to tu vyzeralo inak. Lebo aj ti co si to zviera kupia - hotova katastrofa, nevedia ani seba obriadit ale zvierata - na to su odbornici. Staci sa pozriet ako chovaju napr. take bojovnice. Vsak co, ved to je len nema ryba.
No ale skoda reci, s tymto nic neurobim.
@katarinaba bohužiaľ máš pravdu, je to smutné. Nečítala som celú diskusiu, nevedela som, že je už rozhodnutá pre mačky. A tú poznámku čo je za tým driny, vycvičiť psa som myslela v dobrom, aby nebola potom prekvapená, ak sa rozhodne pre chov nejakého plemena.. čo sa týka mačiek, poradiť neviem, nemám registrovanú chs mačiek. Ale myslím, že ty si to zhrnula už všetko 🙂 Ja by som chs mačiek nechcela. Vidím že chovateľ, ktorý sa mi snažil predať mačiatko ho predáva ešte stále. Už majú mačiatka viac ako 3 mesiace a stále sú na predaj, často vidím predávať aj staršie odrastené 6-7-8 mesačné, samozrejme všetko vykastrované. Mám dojem, že nie je o ne veľký záujem.. 🤔
@leadan ale ona chce skor macky,naparo dvoxh kocurov a moze predavat po 500 kazdy rok macata alebo 2x do roka.Ako posali vyssie s mackami to take osementne nebude.Inak aj tie psy to uz prehanaju, sused ma z chovnej osa s nvm akym rodokmenom a vyhrami a chudak hnackoval pol roka.
@katarinaba Velmi vystizne si to napislaa mnohokrat moze z ch stanice pes zit v horsixh podmienkach ako pes z bazaru ktoreho majutel len chce dat z domu stenata lebo nema pre ne miesto.
@ktochytavzite nerozumiem reči tvojho kmeňa 🤔
@katarinaba presne ste opisala biznis s mackami 🙂 to su ti pani experti chovatelia. Co sa psov tyka, mam velmi cerstvu a momentalne aktualnu skusenost…kupite si psa za 1500 eur s ambiciami vystav, mozno chovu a dopadlo to tak, ze mam domadozivotneho invalida. Chovatelka? Tvari sa ze v zivote o diagnoze nepocula a psa zobrat spat nechce. Ale vyprodukovat 15 a viac steniat na dvoch fenach(plemeno ma pocetne vrhy) a zinkasovat 25000,- eur to ano. Zavisi to hlavne od plemena. Ale nech mi nikto nehovori ze na niektorych sa neda krasne zarobit. Na uchovnenie staci par vystav + bonitacia, to nie je ziadna obrovska suma. Pokial nepotrebuje pracovne skusky, cvicak a pod. spravi par vysetreni a moze ist veselo na to. Ked zinkasuje tisice eur za stence, ozalie aj jeden nevydareny vrh, pripadne cisarsky za 500,-
@jjj186 zial, tak to je. Ja este ako decko som pocula od jedneho pana, ako stenata jednej feny podstrcili druhej fene, lebo bola "lepsia" s "lepsim" povodom. Mali stastie, ze obe rodili rovnako. A to bolo pred 24 rokmi, kedy to este taky biznis nebol. Nechcem si predstavit, co sa robi teraz.
@jjj186 Ale to máš asi psa s PP za takú sumu. Ako môže byť invalid? Veď sa tu každý oháňa s tým, že pes s PP má tip-top zdravotný stav. A keď nie, tak sa neodporúča na ďalší chov. Keď sa ti stane niečo podobné so psom bez PP, tak nič nepoviem, ale za 1500... Máš kúpnopredajnú zmluvu? Bol začipovaný na meno pôvodného chovateľa? Máš dôkaz, že šteniatko je od nich?
@jjj186 Rodokmeň, teda preukaz o pôvode, je ako už z názvu vyplýva, výpis predkov, akýsi rodný list zvieraťa, ktorý preukazuje pôvod konkrétneho zvieraťa. Na základe toho akých má predkov a aké je plemeno predpokladáme, že má VLOHY pre nejakú činnosť. PP NEzaručuje 100% zdravie ani 100% upotrebiteľnosť konkrétneho zvieraťa. PP zaručuje jeho pôvod a to, že je naozaj daného plemena a nie len nejaký podobný kríženec. Samozrejme PP chov sa testuje na rôzne genetické ochorenia, no žiaľ nie všetky sa testovať dajú a takisto zviera môže trpieť na rôzne ochorenia, ktoré ani nie sú dedičné ale nejakým spôsobom získané. A takisto to, že niekto chová psy oficiálne s PP ešte nezaručuje, že nie je t.pelo. 🤗
U psov je CHS narocnejsia, tu sa stale vyzaduju vystavy, aby sa dodrzal standard a zdravie nasledujucich jedincov. Taktiez u mnohych plemien je potrebne mat rozne skusky - poslusnost, obranu, stopy, polovne skusky a podobne, zalezi od plemena.
Ale u maciek? To je jeden vysmech. Staci napisat ziadost o chovnu stanicu, udat nazov (tusim az tri, ak by niektory bol obsadeny) a zaplatit nejaky smiesny poplatok. Poslu ti certifikat. Nejaka kontrola maciek nehrozi, nie je potrebna ani vystava. Nikto nekontroluje ktoru macku ktory kocur nakryl. Jedina podmienka je, aby si bola clenom nejakeho zdruzenia chovatelov maciek. Co je tiez len o prihlaske a zaplateni smiesneho clenskeho. Ano, idealne je mat vlastneho kocura. Specialne u menej pocetnych plemenach su majitelia chovnych stanic vychcani, boja sa konkurencie, vsetky macata predavaju len ako maznacikov, dokonca uz presli na taktiku, ze macata pred odovzdanim sami daju vykastrovat. Ak by si chcela na chov, bud s tym nesuhlasia, alebo vypytaju take prachy, ze sa oci pretocia.
Sama mam chovnu stanicu, zial moju macku sa mi nepodarilo nakryt a prestalo ma bavit pocuvat ju kazdu chvilku bliakat. O znackovani ani nehovorim. To si ani neviem predstavit mat doma kocura - no amen tma.
Mam skusenosti s tromi CHS mojho plemena macky. Tam kde som ju kupila - pani to mnozi, zaraba na tom, nema ziadne obmedzenia, preda macku bez potreby kastracie. To, ze jej chov nie je uplne zdravy som zial zistila neskoro. Zial, tazko sa to dokazuje a ozaj mi to nestoji za tahanie sa po sudoch.
Druha CHS - tato pani si mysli, ze je boh. Tvari sa, ze len ona ma super macky, ona si vybera komu preda, na chov ani nahodou - to je nemozne, ved co ak by ste jej nahodou konkurovali. Snazi sa predavat hlavne do zahranicia.
Tretia CHS - pani ma macky v rodinnom dome, v jednej vacsej izbe, ktoru ma predelenu posuvnymi presklenymi dverami. Za dverami velkosti jednej tretiny izby ma chovneho kocura. Vo zvysku izby ma aj 7 chovnych samic. A jedneho kocura pouziva na vsetky. Ona bola ochotna "pozicat" kocura na nakrytie mojej macky. Vzdy som macku niesla tam na niekolko dni. Nikdy sa krytie nepodarilo. Neobvinujem ju, ale vrta mi v hlave, ci ju vobec ku kocurovi pustila. Tiez neviem dokazat, ale ked tam macka bola tolko krat a ani raz to nevyslo, uz je to podozrive. Ale pani ason testy robi, aj odo mna ich ziadala.
Ale co maju vsetky tri spolocne - tu absolutne nejde o lasku k mackam. Ano, maju ich rady, ale ani z daleka to nie su clenovia rodiny. Macka nato aby dostala papiere pre macata moze rodit dva krat za tri roky. Ked si macky odrodia svoje, potom ich daju vykastrovat a za smiesne ceny ich predavaju na bazosi. Takze takto konci laska k zarobkovym zvieratam.
Preto mam radsej cloveka, co ma doma macku, ci fenku a daju ich raz za zivot nakryt, saraju sa o nich ako o babatka, o steniatka v super podmienkach a potom ich predaju - to su s laskou vychovane zvierata. Nie tieto oficialne mnoziarne. Tu skoncili moje iluzie o chovnych staniciach. Kupila som tri macky, dve mi zomreli. To som este neuvazovala o CHS. Tu som si zalozila az potom, lebo som chcela speci plemeno, ale chcela som si zabezpecit zdraveho jedinca. Moje macky maju zvycajne malicko maciat, takze o zarobku sa v mojom pripade nedalo ani len snivat. Na to treba rozhodne ovela viac maciek.
Zial aj CHS su mnoziarne. Len oficialne. Bohvie ako mnohe jedince ziju. Tiez ukazu len to, co ukazat chcu, ale maju povolenie, tak tam sa nikto nestara.
@katarinaba Dobry den, aktualne si vyhladavam CHS maciek plemena Ragdoll z dovodu kupy, tak by ma velmi zaujimalo ci ste nahodou nemaly z tych 3 neodporucanych CHS namysli aj niektoru tykajucu sa tohto plemena 😁 budem Vam velmi vdacna za posunute info, nakolko zacinam nadobudat rovnaky nazor a predaj vacsiny CHS sa mi absolutne nepaci a nepozdava, nehovoriac o nekrestanskych peniazoch, ktore si pytaju a nimi urcenych podmienok 🤦🏻♀️
@katarinaba Dobry den, aktualne si vyhladavam CHS maciek plemena Ragdoll z dovodu kupy, tak by ma velmi zaujimalo ci ste nahodou nemaly z tych 3 neodporucanych CHS namysli aj niektoru tykajucu sa tohto plemena 😁 budem Vam velmi vdacna za posunute info, nakolko zacinam nadobudat rovnaky nazor a predaj vacsiny CHS sa mi absolutne nepaci a nepozdava, nehovoriac o nekrestanskych peniazoch, ktore si pytaju a nimi urcenych podmienok 🤦🏻♀️
@anonym_a0af3e zial, ja som Ragdolly nehladala, v tomto nepomozem.
@anonym_a0af3e zial, ja som Ragdolly nehladala, v tomto nepomozem.
@katarinaba Rozumiem, kazdopadne dakujem za odpoved ;)

U psov je CHS narocnejsia, tu sa stale vyzaduju vystavy, aby sa dodrzal standard a zdravie nasledujucich jedincov. Taktiez u mnohych plemien je potrebne mat rozne skusky - poslusnost, obranu, stopy, polovne skusky a podobne, zalezi od plemena.
Ale u maciek? To je jeden vysmech. Staci napisat ziadost o chovnu stanicu, udat nazov (tusim az tri, ak by niektory bol obsadeny) a zaplatit nejaky smiesny poplatok. Poslu ti certifikat. Nejaka kontrola maciek nehrozi, nie je potrebna ani vystava. Nikto nekontroluje ktoru macku ktory kocur nakryl. Jedina podmienka je, aby si bola clenom nejakeho zdruzenia chovatelov maciek. Co je tiez len o prihlaske a zaplateni smiesneho clenskeho. Ano, idealne je mat vlastneho kocura. Specialne u menej pocetnych plemenach su majitelia chovnych stanic vychcani, boja sa konkurencie, vsetky macata predavaju len ako maznacikov, dokonca uz presli na taktiku, ze macata pred odovzdanim sami daju vykastrovat. Ak by si chcela na chov, bud s tym nesuhlasia, alebo vypytaju take prachy, ze sa oci pretocia.
Sama mam chovnu stanicu, zial moju macku sa mi nepodarilo nakryt a prestalo ma bavit pocuvat ju kazdu chvilku bliakat. O znackovani ani nehovorim. To si ani neviem predstavit mat doma kocura - no amen tma.
Mam skusenosti s tromi CHS mojho plemena macky. Tam kde som ju kupila - pani to mnozi, zaraba na tom, nema ziadne obmedzenia, preda macku bez potreby kastracie. To, ze jej chov nie je uplne zdravy som zial zistila neskoro. Zial, tazko sa to dokazuje a ozaj mi to nestoji za tahanie sa po sudoch.
Druha CHS - tato pani si mysli, ze je boh. Tvari sa, ze len ona ma super macky, ona si vybera komu preda, na chov ani nahodou - to je nemozne, ved co ak by ste jej nahodou konkurovali. Snazi sa predavat hlavne do zahranicia.
Tretia CHS - pani ma macky v rodinnom dome, v jednej vacsej izbe, ktoru ma predelenu posuvnymi presklenymi dverami. Za dverami velkosti jednej tretiny izby ma chovneho kocura. Vo zvysku izby ma aj 7 chovnych samic. A jedneho kocura pouziva na vsetky. Ona bola ochotna "pozicat" kocura na nakrytie mojej macky. Vzdy som macku niesla tam na niekolko dni. Nikdy sa krytie nepodarilo. Neobvinujem ju, ale vrta mi v hlave, ci ju vobec ku kocurovi pustila. Tiez neviem dokazat, ale ked tam macka bola tolko krat a ani raz to nevyslo, uz je to podozrive. Ale pani ason testy robi, aj odo mna ich ziadala.
Ale co maju vsetky tri spolocne - tu absolutne nejde o lasku k mackam. Ano, maju ich rady, ale ani z daleka to nie su clenovia rodiny. Macka nato aby dostala papiere pre macata moze rodit dva krat za tri roky. Ked si macky odrodia svoje, potom ich daju vykastrovat a za smiesne ceny ich predavaju na bazosi. Takze takto konci laska k zarobkovym zvieratam.
Preto mam radsej cloveka, co ma doma macku, ci fenku a daju ich raz za zivot nakryt, saraju sa o nich ako o babatka, o steniatka v super podmienkach a potom ich predaju - to su s laskou vychovane zvierata. Nie tieto oficialne mnoziarne. Tu skoncili moje iluzie o chovnych staniciach. Kupila som tri macky, dve mi zomreli. To som este neuvazovala o CHS. Tu som si zalozila az potom, lebo som chcela speci plemeno, ale chcela som si zabezpecit zdraveho jedinca. Moje macky maju zvycajne malicko maciat, takze o zarobku sa v mojom pripade nedalo ani len snivat. Na to treba rozhodne ovela viac maciek.
Zial aj CHS su mnoziarne. Len oficialne. Bohvie ako mnohe jedince ziju. Tiez ukazu len to, co ukazat chcu, ale maju povolenie, tak tam sa nikto nestara.