Chovná stanica

3. aug 2023

Prosím vaše má niekto chovnu stanicu so psíkmi alebo s mačičkami? Ak áno prosím ako ste začínali , čo všetko ste pre to museli spraviť? 🙂

mabose
3. aug 2023

Prv treba chovného jedinca s papiermi, vybaviť si medzinárodný chránený názov chovnej stanice ten sa vybavuje asi 3m

anonymanonym
3. aug 2023

Je to chovatelska stanica 🙂 A presne, ako prve treba mat psa/zvieratko s pp. Potom velmi zavisi od plemena. Psika treba uchovnit podla pravidiel plemena, zaregistrovat nazov atd atd. Najidealnejsie radit sa priamo s chovatelom odkial mate zviera a s poradcom chovu klubu daneho plemena.

colsami
3. aug 2023

Chovatelsku stanicu mozes mat aj bez chovneho jedinca, podmienka to nie je. To len na upresnenie 🙂

Samozrejme logicky je ako prve nastudovanie si plemena, riadny a dobry vyber prveho jedinca (mozneho zakladatela) a postupne sa ucit a vzdelavat vo sfere chovu/zdravia/vyuzitia. Potom jeho uchovnenie.
A az potom rozmyslat nad vlastnou chs.
Nakupit zvierata bez vedomosti a chciet hned chovat je po hlave a nevyplaca sa to v dlhodobom horizonte 🙂 hoci tak niektori robia.
Drzim palce.

brnacik
3. aug 2023

Ja tiez už dávnejšie rozmýšľam nad založením chovnej stanice psikov - konkrétne Cavalier King Charles Spaniel. Mám zatiaľ psíka, ktorého už mám zbonitovaneho, čiže môže oficiálne kryť. Celé je to vsak pomerne náročný proces. Nejde len o to, že sa musite o psíka príkladne starať, ale napr výstavy sú tiez časovo a finančne náročné, nehovorím už o zdravotných testoch, u niektorých plemien aj pracovných skúškach. Keď už toto máte a prehupnete sa cez byrokraciu chovnej stanice, veľký bolehlav je vybrať dobrého krycieho psíka, aby ste mali pekne steniatka. Steniatka sa môžu narodiť žiadne alebo kopec 😁 potom vybrať dobrých majiteľov, ktorí sa budú starať o “vašich” psikov je tiez riadna fuška. Každopádne ak sa do toho rozhodnete ist, budem veľmi držať palce a hlavne pevne nervy.

anonymanonym
3. aug 2023

A ano, idealne je, aby uchovneny jedinec aj nieco priniesol do chovu. A aby aj chovatel bol scitany clovek ohladom psov, treningu, stravy atd atd (zalezi aj od plemena, je ine spolocenske plemena, ine pracovne, sportove linie, apod), vedel poskytovat chovatelsky servis, vedel vychovat socializovane stenata, ktore maju naozaj dobry zaklad do zivota, poznal vyvojove stadia steniat a vedel co je dolezite v ktorom obdobi. Aby to cele malo nejaky zamer (a nie zamer zbohatnut) a do chovu to nieco prinieslo.

lunademonica
3. aug 2023

Zaloz radsej utulok prosim....