icon

Čo robiť, keď nový králik nechce jesť?

lena_kaporikova
3. okt 2024

Dobry den mam na vas tazke srdce. Po dlhom zvazovani som si zaobstarala kralika zo super zoo. Mam ho na pilinach co mi ostali po skreckovi. Zevraj je naucena na wc. U mna doma je asi 3 hodiny nic neje nepije nekaka nevikq som zufala. Ked sa k nej priblizim zacne silno dupat zasnymi nohami. Velmi ma to trapi domcek si v priebehu hodiny rozkopala. Co mam robit 😩😭😢?

Strana
z2
colsami
3. okt 2024

A preco mas na nas tazke srdce? Kto za to moze? 😁

Potrebuje sa udomacnit, za prve. Za tri hodiny vobec nepotrebuje jest ani pit ani sa vybobkovat. A uz vobec nie ked je v strese.
Skoda ze je to kralik zo superzoo a nie od chovatel - tam vacsinou byvaju viac socializovane.
Mimochodom - boji sa Ta. Nemusis sa k nej zatial vobec priblizovat. Staci ked si najprv zvykne ze sa pphybujes okolo, v miestnosti.
Kazdopadne, potrebuje cas.

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

@colsami Dakujem krasne odpoeucate ho nechat na pokoji alebo travit s nim cas ? Mozno sa mu prihovarat?

colsami
3. okt 2024

@lena_kaporikova nechaj ho na pokoji, zi si svoj zivot a nevsimaj si ho. Postupne si zvykne na Tvoju pritomnost a chod domacnosti. A ked mu toto nebude robit problem, vtedy zacnes s prihovaranim a kontaktom.

nops
3. okt 2024

@lena_kaporikova náš králik(dokonca z CHS,tak by mal byť aj "psychicky" v poriadku 😂)si zvykal pár mesiacov kým sa nechal maznať a manipulovať so sebou bez stresu.Je u teba IBA 3 hodiny,je to úplne normálne chovanie zvieraťa a zvlášť hlodavca.Kraliky,zajace sú plaché tvory a ťažšie sa aklimatizujú ako morča alebo škrečok napr.

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

A co sa tyka nejakej podstielky lebo pilliny mam vsade po izbe a v zachodiku mam nejake kristaliky odporucili mi to v super zoo. Ale vyhrabala to odtial a vasde po klietke roznosila a vyhrabala vsade naokolo

slavka1988
3. okt 2024

@lena_kaporikova ja som pisala že ak zajko tak jedine od chovateľa a niest chovorpduktu a my sme síce dávali otrupy a nie piliny ale aj tak nám to doma smrdelo a keď sme ho dali behať tak nie len že sme mali všade bobky ale aj cikanice .,o hladkani sa hovoriť nedá kusal ako trafeny za mna zajko nikdy viac

macatt
3. okt 2024

@lena_kaporikova daj fotku ako vyzerá domček, možno by bolo treba časť zakryť, nech sa má kde schovať..
Jesť bude, to sa neboj, aj kakať😋

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

Takto vyzera domcek

ivik4
3. okt 2024

Do klietky dat bud kobercek co je naj alebo to nechat bez nicoho a zajkovi nechat len wc. Nema moc vyznam mat wc a do toho este aj tu podstielku ci co to je, vsak na to cikat bude. A ano nechaj ho tak ,daj mu cas

macatt
3. okt 2024

@lena_kaporikova tak to super, môže aj zaliezť.. chýba mi tam seno, to milujú zajace, to by jedol hneď..

macatt
3. okt 2024

@lena_kaporikova a nemal by byť pri radiátore, teplo nemajú radi

petracandle
3. okt 2024

@lena_kaporikova ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peračníku..zaobstarať si zviera a nič si o ňom dopredu nezistiť.....a tá úvodná fráza neznamená to čo si myslíš, že znamená...

zuzanita1609
3. okt 2024

Tu granulovanu podstielku mu vyber, málo miesta má a aj tak tam chodiť nebude. Seno mu zaobstaraj a kus dreva na obhrýzanie,bo zuby musí brúsiť a priprav sa aj na strihanie pazúrikov. Ozaj,mala si si najskôr niečo o zajacoch zistiť ,nie teraz "revat",nervovat sa a stresovať aj jeho 😏

bajka3
3. okt 2024

@lena_kaporikova krásny zajko.
Musí si zvyknúť. My sme nášho naučili na zverlit a potom v klietke už nič nepotreboval. Možno mu potrvá aj to kým sa naučí na wc. Chce to čas.

kosicanka2018
3. okt 2024

@lena_kaporikova ja som mala kralika bez podtielky a zil 7 rokov. a aj tak vacsinu casu bol volne po byte. Piliny sa nedavaju lebo sa mu mozu dostat do oka a na to su haklive. Kralik si zvykne. Netlac na neho. Dupoce lebo sa boji.

kosicanka2018
3. okt 2024

@lena_kaporikova a va zachode mal piesok pre macky e menili sme kazdy druhy treti den a nesmrdelo

nikaeli
3. okt 2024

Ak by tam aj vôbec nič nemal, seno musí mať. Každý deň.
@kosicanka2018 aj naša zajka bola výletníčka 🙂 klietka stále otvorená, slečna celý deň mimo klietku, dnu šla iba piť a papať a na noc spať. WC mala v rohu izby.

belllinka
3. okt 2024

Nie je ta klietka mala? Hlavne, ked je to este iba mláďa?

taziona
3. okt 2024

@lena_kaporikova piliny daj prec, nech ma len zachod. Lebo inak bude cikat a bobkovat po celej klietke. Na spodku klietky nemusi mat nic 🙂
Nas zajko radsej pil vodu z misticky ako z napajacky, mozes skusit 🙂

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

Dakujem krasne za rady, dvierka ma otvorene ma pristup k celemu domu vonku bude mat klietku a bude mat pristup k trave cerstvej urcite piliny odstranim a do zachodika dam paletky seno uz je na ceste. Rozmyslam ze pod domcek jej dam kobercek aby mal makke pod sebou ked spi. Este taz dakujem vsetkym 🫶🏼🫶🏼🫶🏼 mate este nejake rady? Veterinar?

ivanka85
3. okt 2024

Nas zajo nema tiez na spodku klietky..v zachode len trochu tej soli, aby sa pachy neutralizovali a na to davame pelety

ivanka85
3. okt 2024

A nech hlavne nema pristup ku kablom

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

@ivanka85 Ano ano to bola prva vec co sme zariadili 😁

nahodnemeno
3. okt 2024

necitala som komentare, dosla som len po pasaz: mam ho na pilinach...Preboha len to nie! Odporucam velmi rychlo si vyhladat fb skupinu ,,kralickovia, nasi usati milacikovia,, alebo ,,zakrsli kralickovia,, ...v oboch skupinach je velke mnozstvo chovatelov, ochotnych poradit...U mna na zaciatok - nechajte zajacika v klietke, dajte na jeden okraj kobercek a na druhy drevene peletky, sledujte kam chodi cikat, oni bobkovat mozu obcas aj mimo wc, moja vacsinou bobkuje aj do wc ale nieco jej ujde aj inde, cika do wc...ale ked budete mat zajaca celeho v pilinach, on nevie co je zachod a co klietka, ak po celej klietke su piliny, tak celu klietku chape ako jeden velky zachod, tak sa nenho nehnevajte.....treba teda vystopovat kam chodi, co ocika, a to ocikane dat do zachoda...zvysok klietky musi byt bez peliet , bud len taky holy plast alebo rohozka.....

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

@belllinka mame ju od kamaratov co v nej chovali 2 kralikov sice kus mensi a nasa zevraj uz nevirastie.

nahodnemeno
3. okt 2024

este namiesto napajacky odporucam tazku misku s vodou, zajace nevedia dobre pit z napajacky , potom mozu mat problem s oblickami....miska omnoho lepsia...neustaly prisun k senu, obcas nejake granule, maskrty

macatt
3. okt 2024

Naša pije z napájačky v pohode.. vodu by si hneď vyliala, všetko prekotí, aj tú ťažkú misku chytí do zubov a už to lieta..

lena_kaporikova
autor
3. okt 2024

@macatt nakiniec sme to vyriesili tak ze pod napajackou ma misku z vodou

macatt
3. okt 2024

@lena_kaporikova super, treba vyskúšať👍

colsami
3. okt 2024

Este doplnam postrehy z konverzacie:
- klietka je podla vsetkeho dost mala, nema tam bohviekolko priestoru
- na cerstvu travu obrovske pozor, nieco si o tom nastuduj