icon

Čo robiť s agresívnym škrečkom?

9. dec 2024

Kúpili sme deťom škrečky, každý má svoje akvárko, jeden je priateľský, dá sa chytať a hladkať a druhého sa bojíme aj dotknúť, hryzie a ešte ako bonus ničí si celú výbavu akvária, od dreveného kolotoča po domček aj kŕmitka, cela výbava je po 3 mesiacoch používania súca do koša, rozhrýzol ešte aj plastovy vrchnak od pítka a všetko drevené ocikal, ozaj len vyhodiť strašne všetko smrdí. Mali ste takýto problém so zvetakom? Čo sa s nim dá robiť , ja už zvažujem že ho dám uspať, je nám úplne na nič, všetko ničí a deti sú smutné lebo sa s ním nemôžu ani pohrať.

autor
9. dec 2024

A komu ho mám darovať? Veď keď niekto dobrovoľne vezme takého škrečka nekontaktneho, tak na čo asi ho použije? Podľa mňa max ako žrádlo pre toho hada. Reálne tohto sa nepodarí skrotiť asi nikomu, deťom ho nedávam vôbec, iba ja sa ho už 3 mesiace snažím navyknúť na ruku. A takéto zviera sa dokáže dožiť aj 3/4 rokov. No a taký čas nemám chuť ho držať ako vo vytríne a nemôcť sa ho ani dotknúť. Len zaberá miesto pre zvieratko, s ktorým by sme mohli mať aj kontakt. Ale je mi ho ľúto uspať, tak možno počkám ešte na jar, a tak ho pustím niekam na pole nech si ešte požije .

wolf_
9. dec 2024

1. škrečka sa snažiť ochočiť - poradiť sa so skúsenejšími/naštudovať
2. škrečka aspoň dochovať, starať sa oňho a deťom zakázať k nemu ísť
3. škrečkovi nájsť iného majiteľa
Ono škrečok ani nie je úplne vhodný tvor k deťom. Tie nemajú ešte taký cit a chudák škrečok je častokrát tak spučený rukou dieťaťa že sa až zle na to pozerá, deti ho často naháňajú - nerešpektujú jeho potreby len sa s ním hraju po svojom (česť výnimkám). Čo je u detí pochopiteľné, ale tam by mal pri všetkom dohliadať dospelý a usmerniť. Ale tak čo čakať keď dospelý kúpia zviera, ani o ňom nevedia dostatok relevantných informácii, len ako hračku. A keď nespĺňa podmienky tak sa hračky treba zbaviť.... Už len to "je nám úplne na nič". Jak kus nábytku...
Neznášam ľudí, pre ktorých sú zvieratá len veci, ktoré majú slúžiť ľuďom.
Do škôl treba nutne povinný predmet o zvieratách, ich potrebách, ako sa ku ktorému ne/správať, atď atď...welfare, úcta k zvieratám a k prírode všeobecne...

veronika1754
9. dec 2024

Ja som takého mala, 4 mesiace u jednych majiteľov ani z domčeka nevyliezal, len útočil, po mesiaci u nás ho aj deti hladkali, no treba k tomu veľa trpezlivosti a nájsť vhodné riešenie čo bude fungovať, takže myslím že niekto by si ho možno vzal kto má viac skúseností s tými zvieratkami. Ono na vás už si bude ťažko zvykať lebo už on cíti že sa ho bojíte, on sa síce bojí ešte viac ale už proste vzťah sa nevybudoval tak už by to išlo ťažko. Skúste ponúknuť na internete.

autor
9. dec 2024

@wolf_ ach tieto reči, že zvieratá nemajú slúžiť ľuďom. Zviera kupujeme, aby sme z neho aj niečo mali, zvieratá väčšinou majú za úlohu slúžiť ľuďom, niektoré ako jedlo a niektoré na pomaznanie a zábavu a pre radosť. Ak by to tak nebolo, nik by nemal zviera a všetky by žili v prírode voľné. Lenže zvieratá chováme lebo chceme, robíme to pre seba, nie je to pomoc tým zvieratám. Je to smutne ale takto to funguje na svete.

veronka1996
9. dec 2024

Odnes ho do čínskej reštaurácie, tam si s ním hravo poradia.

colsami
9. dec 2024

To je aky skrecok, ze si myslis ze bude zit 4 roky?

Tak mate poucenie, ze ked uz chces kupovat zviera ako "hracku pre deti" (co je i tak cele zle), tak aspon treba zodpovedne vybrat chovatela a konkretne zvieratko, nie ist na skusy do zverimexu a zobrat co decko prstom ukaze. A to sa prosim neuraz, ale to je fakt. Inak by si o povahe skrecka vedela, ze nie je nauceny na ruku.

Inak zdrave zviera Ti normalny veterinar neutrati. Aj ked je vela takych, co nemaju az take zasady takze.... 🙃

Ja si myslim ze si zodpovedna za to zviera, ono sa Ti do akvarka do izby neprosilo - tak aspon ked ho dochovas, je to podla mna ovela lepsi priklad pre deti, ako zbavit sa zodpovednosti lebo zviera je nevyhovujuce, a tvarit sa pred nimi, ze je to uplne okej. Nie, nie je to okej. A to teda nie som nijaky bojovnik za prava skreckov, ale proste mne to hlava neberie, ako si niektori ludia myslia aki obrovski pani tvorstva su.
Alebo ho darujte niekomu kto si nepotrpi na kontakt a staci ze sa na zviera bude pozerat - ano, najdu sa aj taki.

jana_eyre_2
9. dec 2024

Smutné... To aj psa by ste takto? Niektoré asi aj hej, veď som nie raz takého "pusteného" našla... Len to by ste nepriznali na mk..

veronika1754
9. dec 2024

Ono chyba bola možno pri prvej adaptácii, škrečka keď prinesieme domov treba nechať prvý týždeň na pokoji, viem že deti sa tešia že chcú hladkať lebo to je malé, milé ale prvý týždeň je veľmi dôležitý. Aby on cítil že v novom prostredí je v bezpečí.

moonlight1210
9. dec 2024

Vyhodte mu vsetko z terarka. Nechajte len podstielku z pilin, ktoru budete pravidelne menit a slamenej vlny (take dlhe hoblinky), nech si v tom moze urobit hniezdo. Staci mu z nej za par hrsti.

A akekolvek drevene hranoly a preliezacky (v superzoo maju take z vydlabanych kmienkov z otvormi). Nech ma co kusat. Ked rozhryze, vyhodite. Chvilu mu to potrva, nez to spravuje na kusky. Tak sa zabavi.

Na pitie mu kupte tazku plytku keramicku misku. Nérevrati ju a neohryze (alebo ak aj, tak nevadi).

Kupte mi sepiovu kost na hryzenie, sulky susenej kukurice, nech sa moze zabavat. A solne koliecko. Vsetko mu to posluzi i na pevne zdravie.

Je vystresovany, potrebuje nevsimat si, nechytat. Hrat sa s nim asi nikdy nebudete, lebo nie kazdy skrecok je pritulny. Niektore su take netykavky.

Ale dat ho zabit, alebo vypustit teraz na mraz do prirody nie je fer (nema noru, rodinu, bude korist dakej macky do par hodin. Hned ako skrehne od zimy a nebude schopny utekat.).
To uz ho skuste radsej zadarmo ponuknut naspat do obchodu.

Len neuc deti, ze zvieratko je zabavka, a ked ich prestane bavit (ladbo sa im uz nehodi), tak sa vyhodi z domu ako smeti.
Je to zivy tvor, ak ste si ho raz vzali k sebe, mate uz zodpovednost zan.
A od drobnosti sa vyvija zmysel pre zodpovednost.

petka9
9. dec 2024

Necitala som celu diskusiu ale odkial si ak smiem vediet? Ak poblizku, tak ja si ho kludne vezmem ( nie pre hada😅)

wolf_
9. dec 2024

Tak za 1. v niektorých prípadoch je to vzájomná pomoc (psy napríklad), za 2. to, že niektoré zvieratá chováme lebo chceme z nich mäso alebo ako spoločníkov alebo ďalších xy dôvodov neznamená, že sa máme k nim správať ako k veciam. Je rozdiel chovať zviera, mať z neho nejaký úžitok a zároveň k nemu pristupovať ako k živej cítiacej bytosti. A je obrovský rozdiel chovať zviera a správať sa k nemu ako k veci bez citov, bez schopnosti cítiť bolesť, či emócie...

personality
9. dec 2024

Daruj ho normalne cez Facebook alebo kde, v nejakej skupine. Možno to niekomu nebude vadiť, alebo ho dá zožrať hadom, zase hadom sa bežne kupujú myši, tak môžu aj škrečka zjesť. Alebo odnes na predajňu, ale zase neviem ci tam by s ním niečo humánne robili, predsa nemôžu vedieť či nie je otraveny, jedine ze by ho pozorovali.

autor
9. dec 2024

@veronika1754 džungárik to je, samica, asi 4 mesačná. Má drevené koleso s tou mäkkou výplňou aby mala pohodlie na labky, ale používa ho ako toaletu, tak už dlho ho mať nebude. Ten smrad je z precikaného dreva, aj drevený domček je úplne precikaný. Chcela som dať plastový dom miesto toho, no žerie plat tak som vrátila drevo. Tyčinky má, aj preliezky, aj drevené hračky na hlodanie. Nemá problém jesť z ruky, aj príde von z domčeka keď ju volám, čiže myslím, že sa nás nebojí len má takúto veľmi nepríjemnú povahu.

janagem
9. dec 2024

Z toho čo tu čítam, tak niektorí ľudia majú veľké šťastie že sa narodili s nepríjemnými povahami ako ludia

mondolina
9. dec 2024

všetko jej vyhoď, nechaj len pilinky.

beloved
9. dec 2024

@anjelicek26 Ty si sklamanie, o tebe som mala inu mienku 😨

tim23
9. dec 2024

Autorka veď ho nechaj v kľude.. Je totálne vystresovaný.. Ty ho nemáš čo učiť na ruku.. To nie je pes.. Nechaj ho byť, zvyknúť si a uvidíš že to bude ok.. Deťom ho nedaj, však koľko miesta zaberie taký škrečok? Nesranduj že nemáš miesto pre škrečka.. Naozaj ho chvíľu nechaj zvyknúť si.. Nevypúšťaj ho ani na jar, sama vieš ako skončí..
A rady typu anjelicek26 ani nejdem komentovať

anjelicek26
9. dec 2024

@beloved keby moje dieťa hryzie domáce zvieratko, tak doma neostane.. nie typu hlodavec👈 A ist ho dat uspať mi humánne teda vôbec neprijde. Dat ho zabiť správne veterinarom je stále ho zabiť. Nechať ho samého psychicky zdeptaneho v klietke niekde schovaneho tiež nie. Vypustiť ho v lete stále znamená,že ho niečo do dvoch hodín zožerie. Toto nie je o mienke, ale o tom,že žiadne riesenie dobre nebude. A nie v obchode ho tiež nazad nezoberu...

beloved
9. dec 2024

@anjelicek26 Mne pride humannejsie darovat ho inej rodine alebo ked uz nie je ina moznost, dat ho radsej uspat. Nebude sa trapit. Ale nechat ho vyhladovat, zamrznut a zozrat? Aj skrecok je zivy tvor, ktory citi hlad, strach, zimu a bolest.

simona92101
9. dec 2024

Nehnevaj sa,ale zviera nie je hracka,je to zivy tvor.dat uspat za to,ze sa nechce nechat magat od deti???radsej ho darujte niekomu..
@anjelicek26 vy takto bezne nechate uhynut domace zvierata ktore nespolupracuju podla predstav deti???nechat zdochnut vonku na mraze o hlade???😡

mondolina
9. dec 2024

@anjelicek26
keď tam dieťa nedá ruku tak ho nepohryzie.
či vyskočí z klietky?

veronika1754
9. dec 2024

Ak je to samička malo by sa ten pach do dvoch mesiacov zmierniť, no fakt pri tak mladej by som asi na vašom mieste riešila vrátenie do obchodu, prípadne do menšieho obchodu ho ponúknuť, namiesto domčeka dať aspoň na čas obyčajnú vatu, stačí kúsok ona si z nej urobí domček, koliesko najlepšie také plastové nie pripnuté na klietku, pošlem foto, to sa jednoducho dá opláchnuť, a hlavne nebucha o klietku v noci ak behá, a namiesto pilín by som dala radšej hobliny, ak by aj tie bolo cítiť tak peletky

anjelicek26
9. dec 2024

@beloved darovať problém inej rodine,nech hryzie ich? To je teda rada. Ako vsezravec sa baviť o citeni bolesti hladu strachu a ist si kupti vajcia do supermarketu a kura do polievky je absurdné. To,že to nevidíš neznamena,ze sa to nedeje, len to za teba den po dni robi niekto iny. Ano porovnanie od veci, ale chcem ti len naznacit, ze teraz ideme byt precitlivene. Moje dieťa má pre mňa úplnú prioritu a verím,že všetko iné na prevychovanie už skúšali. Pasce na myší a potkany a otravu kupuje každý do radu, ale tak škrečok...

beloved
9. dec 2024

@anjelicek26 Aj pre mna su moje deti na prvom mieste, ale to neznamena, ze budem ublizovat inemu zivemu tvorovi. Howgh !

mondolina
9. dec 2024

@anjelicek26
ty si fakt mimo.
tu asi ide aj o to akú formu zvolíš nie? či budeš pritom aj rozmýšľať, alebo škrečka len tak vydrbeš.
tak asi doma bežne konzumujete škrečkov keď to porovnávaš s hospodárskymi zvieratami.

simona92101
9. dec 2024

My mame takeho kralika,samica,tvrdohlava,nema rada dotyky ani prudke pohyby.deti vedia ze ju nemaju nasilu magat,kralik ma svoj pokoj,vybeh,ked chce,sama pride pre pohladenie.je to jednoducho taka povaha,robi bordel,ma 7 rokov,ina uz nebude,ale nebudem ju za to vypustat do lesa 😤

anjelicek26
9. dec 2024

@beloved ved ako myslíš, zavri škrečka samého na nejaké tmavé miesto do pivnice a nechaj dozit rok dva... Bude rad... ako som už písala,toto žiadne dobre riešenie nemá...

beloved
9. dec 2024

@anjelicek26 Nikdy by som ziadne zvieratko takto nikde nezavrela a ani skrecka, je to tyranie.

mondolina
9. dec 2024

@anjelicek26
chvalabohu tu zazneli dobré riešenia.

simona92101
9. dec 2024

@anjelicek26 myslim ze sa najde clovek,ktory je bez deti,a rad si skrecka vezme.mozno inde taky problem nebude,vsetko je to o pristupe a hlavne o tom,ze zviera ako skrecok nie je hracka na maganie