Čo znamená byť množiteľom psov?
Ahojte baby, jedna dosť blízka osoba mi vynadala do množitelov ,je pravda ,že sa nám podarili šteniatka ratlikov( jeden vrh) , ale baby ,ja som si všetky nechala a vykastrovala..pohádali sme sa kvôli tomu,lebo keďže ich mám všetky doma ,tak sa ako množitelka necítim 😔 stalo , sa ,ale zachovala som sa maximálne zodpovedne v situácii..aký máte názor? Bez hejtov prosím , ja som šteniatka nechcela, na prerušenie už bolo neskoro ,keď sme to zistili , už to boli vyvinuté psy a zverolekár to odmietol. ..mrzí ma to doteraz
@nicoletta98 napísala som, ako by sa dal problém s množiarňami vyriešiť. Jednoducho zakázať poberať peniaze za odovzdanie psa zákazníkovi.
@qrstxyz lenže tu na Slovensku taký zákon nebude nikdy 🙂 a preto sa robí osveta, ktorej ty nechápeš, lebo je to podľa teba zbytočnosť
@qrstxyz lenže tu na Slovensku taký zákon nebude nikdy 🙂 a preto sa robí osveta, ktorej ty nechápeš, lebo je to podľa teba zbytočnosť
@nicoletta98 kľudne môže byť. Každopádne množenie takých buldočkov je podľa mňa rovnaké zlo ako množiareň. Takže sa netvárme, že hodné existencie sú len čistokrvné psy.
@nicoletta98 kľudne môže byť. Každopádne množenie takých buldočkov je podľa mňa rovnaké zlo ako množiareň. Takže sa netvárme, že hodné existencie sú len čistokrvné psy.
@nicoletta98 počuj a ty aj čítaš čo ti píše? Ona nikde nepísala, že množiarne sú v poriadku. Ale že je v poriadku, ak dostane psa darom od niekoho, kto má psa a jednoducho mal šteňatá. Veď je predsa normálna vec, že psy a mačky majú mláďatá, aj bez papierov. Napríklad naši starkí majú vždy nejaké mačky, každý rok aspoň raz mláďatá (lebo ide k susedom a podobne) a rozdajú ich, možno jedno si nechajú. Mačky sa majú dobre, fungujú normálne ako v prírode, žiadne utrpenie ani týranie, žiadny cieľ zisku, nič. To je proste normálny život so zvieratami. Nechápem, prečo by všetky mali byť vykastrovane. Si prehnane emotívna, lebo máš doma tyraneho psa. Psa z množiarne, ako sama píšeš. Ale nie každý pes, ktorý sa rozmnožuje, je pes z množiarne 🙈
Naši malí zajace, vraj dve samičky, boli z toho mláďatá. Aj to sú mnozitelia?
@qrstxyz ti nenapísala nič na obhajobu množiarní ani množiteľov. Ani ti nedala dôvod myslieť si, že podľa nej je osveta proti množiarňam zbytočnosť. Ona reagovala na AUTORKU PRÍSPEVKU, ktorá teda nemá s množiteľom spoločné nič - ani prehnané množenie, ani cieľ zisku, ani zlé zaobchádzanie. Úplne je normálne, že ak človek chce, aby jeho zviera malo mláďatá, tak ich môže mať. Prečo by akože nemohlo? Prečo by to malo fenke škodiť? Áno, množiarne sú zlo a škodia. Ani autorka ani @qrstxyz (ani ja) ich neobhajujú.
Tak ja mám ešte o trošku viac antimnožiteľský názor na seba, ale iné by ma tak možno nazvali.
10 rokov bez problémov sme dokázali ustriehnuť našu fenu. Keď mala 10, šmyklo sa s ujovým 11 ročným, sme susedia. My sme mysleli, že už nám ide na druhý svet a ona kotná 😑. Bolo už neskoro na zákrok. Z toho jedného jediného vrhu boli 4 šteňatá, prežili 2. Jednu sme si nechali (samozrejme je kastrovaná, staršia nebola kvôli zdraviu) a druhú chcela naj kamoška, tiež je kastrovaná. Takže ostali "v rodine" a je o nich postarané.
Som množiteľka?
@nicoletta98 počuj a ty aj čítaš čo ti píše? Ona nikde nepísala, že množiarne sú v poriadku. Ale že je v poriadku, ak dostane psa darom od niekoho, kto má psa a jednoducho mal šteňatá. Veď je predsa normálna vec, že psy a mačky majú mláďatá, aj bez papierov. Napríklad naši starkí majú vždy nejaké mačky, každý rok aspoň raz mláďatá (lebo ide k susedom a podobne) a rozdajú ich, možno jedno si nechajú. Mačky sa majú dobre, fungujú normálne ako v prírode, žiadne utrpenie ani týranie, žiadny cieľ zisku, nič. To je proste normálny život so zvieratami. Nechápem, prečo by všetky mali byť vykastrovane. Si prehnane emotívna, lebo máš doma tyraneho psa. Psa z množiarne, ako sama píšeš. Ale nie každý pes, ktorý sa rozmnožuje, je pes z množiarne 🙈
Naši malí zajace, vraj dve samičky, boli z toho mláďatá. Aj to sú mnozitelia?
@qrstxyz ti nenapísala nič na obhajobu množiarní ani množiteľov. Ani ti nedala dôvod myslieť si, že podľa nej je osveta proti množiarňam zbytočnosť. Ona reagovala na AUTORKU PRÍSPEVKU, ktorá teda nemá s množiteľom spoločné nič - ani prehnané množenie, ani cieľ zisku, ani zlé zaobchádzanie. Úplne je normálne, že ak človek chce, aby jeho zviera malo mláďatá, tak ich môže mať. Prečo by akože nemohlo? Prečo by to malo fenke škodiť? Áno, množiarne sú zlo a škodia. Ani autorka ani @qrstxyz (ani ja) ich neobhajujú.
@any_soj očividne ma nechápe, čo sa jej snažím povedať, keď mi po tomto celom napíše, že “Takže sa netvárme, že hodné existencie sú len čistokrvné psy” 😃
Lenže všetci bezPP psy a macky prispievajú k problému premnozenych psov a mačiek na Slovensku, karantény a útulky sa musia rozhodovať, ktorého zoberú a ktoreho nechajú na ulici.. 🙈 ja nie som prehnane emocionálna, ja si narozdiel od vás dvoch vidím aj ďalej, ako od špičky nosa 🙂
@any_soj očividne ma nechápe, čo sa jej snažím povedať, keď mi po tomto celom napíše, že “Takže sa netvárme, že hodné existencie sú len čistokrvné psy” 😃
Lenže všetci bezPP psy a macky prispievajú k problému premnozenych psov a mačiek na Slovensku, karantény a útulky sa musia rozhodovať, ktorého zoberú a ktoreho nechajú na ulici.. 🙈 ja nie som prehnane emocionálna, ja si narozdiel od vás dvoch vidím aj ďalej, ako od špičky nosa 🙂
@nicoletta98 lenže ty sa tak tváriš. Takisto môžem argumentovať tým, že psy s PP sú dôvodom preplnených útulkov, pretože o nej je záujem oveľa väčší ako o orieškov a tým pádom oriešky sú často pohodené ja ulicu alebo uložené do útulku. Proti chovu v krutých podmienkach len za účelom množenia som a vždy budem, ale nebudem sa tváriť, že keď sa náhodou okotí pes bez PP, že je to najväčší zločin. Ja osobne nemám problém si zobrať akéhokoľvek psa a jeho rodokmeň a rasa ma absolútne nezaujímajú, nakoľko nenavštevujem výstavy a taktiež nepotrebujem psa na nejaké veľmi špecifické účely ako poľovačka alebo zachraňovanie z lavíny.
@nicoletta98 lenže ty sa tak tváriš. Takisto môžem argumentovať tým, že psy s PP sú dôvodom preplnených útulkov, pretože o nej je záujem oveľa väčší ako o orieškov a tým pádom oriešky sú často pohodené ja ulicu alebo uložené do útulku. Proti chovu v krutých podmienkach len za účelom množenia som a vždy budem, ale nebudem sa tváriť, že keď sa náhodou okotí pes bez PP, že je to najväčší zločin. Ja osobne nemám problém si zobrať akéhokoľvek psa a jeho rodokmeň a rasa ma absolútne nezaujímajú, nakoľko nenavštevujem výstavy a taktiež nepotrebujem psa na nejaké veľmi špecifické účely ako poľovačka alebo zachraňovanie z lavíny.
@qrstxyz lenže to by si argumentovala hlúposťou… vacsina ľudí si kúpi “cistokrvneho yorka” z bazosa, bez PP za 300€, tvári sa to ako york, ale neni to york 😁 tak keď nemám na psa s PP, tak si adoptujem lebo či mám doma krizenca za 300€ alebo krizenca za adopcny poplatok, tak mi to je jedno… lenže tie krížence z útulkov sa nepodobajú väčšinou na žiadne plemeno a to je problém pri mentalite nášho obyvateľstva 🙋🏻♀️
Ani mna nezaujíma rodokmeň, preto mám už druhého psa adoptovaneho, ale nebudem podporovať mnoziarne alebo ľudí, ktorí prispievajú k tejto problematike lebo tým trpia iné zvieratá a stále rozpravam len o tých bez rodokmeňa… snáď už chápes
Nie, nie si 🙂 Mnozitel je osoba, ktora chova psy vo velkom mnozstve za ucelom zisku (vacsinou nacierno) bez ohladu na zdravie psov... v hrozostrasnych podmienkach... a psy su vacsinou tiez v hroznom zdravotnom stave. Myslim, ze nesplnas ani jedno. 🙂
Profi chovatelia psov s PP (ktorí maju vrhy aj niekolko krát za život psíka) nazývajú každého, kto má psa bez PP, že podporuje množiarne a každého, kto má šteniatka, že je množiteľ. Suseda nemohla dať vykastrovat fenku zo zdravotných dôvodov tej fenky a pes sa im podhrabal popod plot a oplodnil ju cez pletivo koterca kým neboli doma (mala to na kamere) a tiež ju nazvali množitelka. Nič si z toho nerob
Ja Ti len takto napisem. V utulkoch je neskutocne vela psikov, ktore by sa dali umiestnit, ale nedaju sa, lebo, Ty si nekastrovala fenu vcas a teraz, mozno nepredas, ale casom niekomu darujes. A nepis, ze nie. A sme tam, kde sme nechceli byt. Aj tie psiky v utulku boli "nahody" a ak by si sa spravala aspon Ty zodpovedne, mozno by mali domov., miesto tych Tvojich. Preto vlastne mala kamaratka pravdu.
@mk1111111111 áno nechám , majú 9 mesiacov , žijú s nami , sú čipkované na moje meno a sú kastrovane, jedna suka mala domov , chcela ju švagriná ale nekastrovanu , a nakoľko dala yorka preč keď mal 7 rokov ,tak som si aj tu nechala...takže ak sa bojíš ,že ukradnú niekomu miesto , tak toho sa báť ozaj nemusíš ..
tak ja si myslím že si riadne nezodpovedná .Hárajúca fena sa na míle dá rozpoznať a úplne jednoznačne u pražského krysaříka ( ratlík alebo libenský srneček ). Ide o krátkosrsté plemeno , a šuška jej dosť opuchne a ešte sa aj intenzívne ponúka. Sama toto plemeno chovám , suky mám s PP a neexistuje nerozoznať háranie, pokiaľ si fenu poriadne poznáš a poznáš ich intervaly. Takže myslím si svoje . Samozrejme si bola na návšteve u rodiny kde mali taktiež psa ratlíka to len taká náhoda, alebo čivavu , to len tak na okraj , lebo to je tak malé plemeno , do ktorého sa len tak niekto nedostane. Jediné šťastie je že suky rodia málo šteniat v priemere 1-4.
To že si ich dala kastrovať je síce pekná vec ale už neskorá .
tak ja si myslím že si riadne nezodpovedná .Hárajúca fena sa na míle dá rozpoznať a úplne jednoznačne u pražského krysaříka ( ratlík alebo libenský srneček ). Ide o krátkosrsté plemeno , a šuška jej dosť opuchne a ešte sa aj intenzívne ponúka. Sama toto plemeno chovám , suky mám s PP a neexistuje nerozoznať háranie, pokiaľ si fenu poriadne poznáš a poznáš ich intervaly. Takže myslím si svoje . Samozrejme si bola na návšteve u rodiny kde mali taktiež psa ratlíka to len taká náhoda, alebo čivavu , to len tak na okraj , lebo to je tak malé plemeno , do ktorého sa len tak niekto nedostane. Jediné šťastie je že suky rodia málo šteniat v priemere 1-4.
To že si ich dala kastrovať je síce pekná vec ale už neskorá .
@subartic áno bola na 12 dnovej návšteve ,my sme boli na dovolenke 😅 nie v živote suku nemali, nekrvacala ,ja im verím , to by mi nezatajili , ja som pri nej nebola , veriť mi nemusíš , ja som stenové nechcela , keby áno,že mi ide o to ,určite si nenechám všetky 4 doma, dobrovoľne,až taký blázon nie som ani ja..😂
ja zotrvávam na tom čo som napísala. Nie oni , ty si mala vedieť že ti suka ASI bude hárať. Intervaly sa dajú krásne predpokladať. Na 12 dňové návštevy sa chodí vtedy ak sa suka nakrýva , to je bežný interval . V živote suku nemali , ale suka sa intenzívne ponúka, veľmi intenzívne. To by pochopil aj slepý . A teda ani pes nebol kastrovaný ,Akým plemenom bola nakrytá ?
OFF TOPIC ale: admin - aky malo zmysel zmenit nazov temy? Vyznamovo ste dokonca nazov zovseobecnili ...
OFF TOPIC ale: admin - aky malo zmysel zmenit nazov temy? Vyznamovo ste dokonca nazov zovseobecnili ...
@ukulela to nemenila autorka príspevku, ale adminky a menia každý názov témy , ako sa im páči 🤣
Vážené, veľmi sa mýlite.
Množiteľ totiž nie je len človek množiaci psi za účelom zisku! Tam nie je problém len čierny biznis..ale ten počet psov, ktoré sa generuje. Teraz si predstavte, že každé z tých šteniat bude mať svoje šteňatá....
Čiže množiteľ je KAŽDÝ, kto nemá CHS!
Avšak, z ľudského hľadiska ťa vôbec neodsudzujem. Žiaľ, stalo sa. Zachovala si sa po nej maximálne zodpovedne. Len nezabudni dať vykastrovať šteniatka v budúcnosti
Celkom sa divim, ze je tu tolko nazorov o tom, ze sa nejedna o mnozku. Som uz na MK dlhu dobu a vzdy, ked sa jedna o nepapieroveho psa, tak sa tu znesie na majitela fenky zo vsetkych stran kritika o tom, ze je mnozitel.
Vážené, veľmi sa mýlite.
Množiteľ totiž nie je len človek množiaci psi za účelom zisku! Tam nie je problém len čierny biznis..ale ten počet psov, ktoré sa generuje. Teraz si predstavte, že každé z tých šteniat bude mať svoje šteňatá....
Čiže množiteľ je KAŽDÝ, kto nemá CHS!
Avšak, z ľudského hľadiska ťa vôbec neodsudzujem. Žiaľ, stalo sa. Zachovala si sa po nej maximálne zodpovedne. Len nezabudni dať vykastrovať šteniatka v budúcnosti
@petracandle šteniatka sú už vykastrovane , majú 9 mesiacov ,avšak hádka bola teraz,že som množitelka 🤷..zato píšem ,az teraz ..
Bohužiaľ dotyčná veľmi pozerá Kristínu K. ( A ja jej prácu nesmierne obdivujem , kde pomáha zvieratám , robí reportáže ),ale život mojich psov , zo životom v mnozkach sa neda porovnať , a keďže su vykastrovane ani nemnozim , toto bol môj jediný vrh ,aj to som si ho kompletne celý musela nechať, lebo som sa bála ako dopadnú a sama množenie neuznávam ..
Celkom sa divim, ze je tu tolko nazorov o tom, ze sa nejedna o mnozku. Som uz na MK dlhu dobu a vzdy, ked sa jedna o nepapieroveho psa, tak sa tu znesie na majitela fenky zo vsetkych stran kritika o tom, ze je mnozitel.
@diewcatqoo ja som sučku dostala
@diewcatqoo tak asi tí ľudia netušia, čo je to množiteľ. Nie je ním niekto len preto, že jeho pes šteňatá.
@diewcatqoo tak asi tí ľudia netušia, čo je to množiteľ. Nie je ním niekto len preto, že jeho pes šteňatá.
@any_soj ale áno, je. Pretože aký má zmysel, aby mal pes šteňatá?? Za predpokladu, že nemáš chovnú stanicu. Hm?
Za týchto predpokladov boli 20 rokov dozadu všetci majitelia psov mnozitelia, iba to netušili takze im to bolo jedno.
Profi chovatelia psov s PP (ktorí maju vrhy aj niekolko krát za život psíka) nazývajú každého, kto má psa bez PP, že podporuje množiarne a každého, kto má šteniatka, že je množiteľ. Suseda nemohla dať vykastrovat fenku zo zdravotných dôvodov tej fenky a pes sa im podhrabal popod plot a oplodnil ju cez pletivo koterca kým neboli doma (mala to na kamere) a tiež ju nazvali množitelka. Nič si z toho nerob
@danniiee8 chovne stanice maju presne dane, kolkokrat mozu mat feny steniatka aj kvoli tomu, aby sa zachovalo zdravie feny. Nie je mozne to nijakým sposobom obist a chciet zarobit na extra vrhu, lebo by tym padom stenata nemohli mat PP. A verte, ze nemaju povolene mat ani zdaleka stenata pri kazdom harani.
@qrstxyz pocet vrhov v CHS je regulovany. Ak by to fungovalo ako v inych krajinach aj u nas, kde prevazna vacsina psov je z CHS, nemali by sme preplnene utulky, OZtka a karantenne stanice, ktore prosia ludi kazdy mesiac o peniaze, lebo maju desattisicove dlhy na veterinach. Takze argument, ze kvoli CHS su preplnene utulky je uplne odveci, prepac. Utulky su plne tulavych a vyhodenych zvierat a psov z osad, ktore sa tam mnozia jedna radost.
A nie je to iba o mnozkach, ale presne aj o tych psoch a suckach, ktore si majitelia nie su schopni ustrazit. A rovnako o mackach, ktore su vsade premnozene. Potom stara generacia uplne bezne maciatka a steniatka topi vo vedrach s vapnom aby s nimi nemali ostaru. Tym zvieratam je sice od prírody prirodzene sa mnozit, lenze clovek ma byt natolko mudry, aby vyhodnotil ake ma to mnozenie nasledky.
Pretoze autorka je mozno jedna z milióna, co si nechala vsetky steniatka a dala ich vykastrovat. Ale dalsich 999tis ludi to neurobi a bud ich zabiju alebo daruju Marke z Hornej Dolnej, ktorej tiez fenk zabehne a spravi dalsich 8 nechcených steniatok. A takto to pojde do aleluja az kym neskoncia na ulici, v osade alebo v utulku.
@petracandle ale význam slov sa nemení len podľa toho, čo sa tebe všetko zdá, že by pod to malo spadať.
Tu si prečítaj, ako to definuje Sloboda zvierat, tí snáď niečo o tom vedia.
"Kto sú množitelia, čo sú množiarne a prečo ich treba zastaviť?
Množitelia sú masoví producenti šteniatok (mačiatok alebo iných mláďat spoločenských zvierat). Ich cieľom je rozmnožovanie zvierat na predaj s čo najväčším ziskom. Preto šetria na zvieratách – rodičoch aj mláďatách. Nedoprajú im riadnu stravu, výbeh, ošetrenie, ani lásku, ktorá nič nestojí. Vyzerajú ako my, a len ťažko odhaliť, že chovajú veľa psov či mačiek v otrasných podmienkach – často u seba v byte, pivnici, garáži, kôlni, natlačené v tesných klietkach bez možnosti výbehu, riadnej stravy, hygieny, veterinárneho ošetrenia a socializácie.
Výsledkom sú choré šteniatka a mačiatka, slabé a zúbožené sučky, ktoré trápia ochorenia kože, kĺbov, preležaniny a atrofia svalstva, neliečené zápaly očí a uší – a následná slepota a hluchota, parazity, tráviace problémy, nádory, bolesti…
Množiteľské sučky ani mláďatá nemajú skúsenosť s normálnym psím životom – nepoznajú spolunažívanie s človekom, voľný pohyb, hru či ľudské pohladenie. Kvôli obmedzenej a zlej skúsenosti s človekom bývajú ustráchané, apatické alebo agresívne. Sučky často absolvujú 2 aj 3 gravidity za rok bez adekvátnej starostlivosti, výživy a ošetrenia a podstupujú opakované a neodborné cisárske rezy.
Mláďatá trpia skorým odlúčením od matiek (často sú na predaj už vo veku 4 týždňov), keď ešte potrebujú materské mlieko, aby si vybudovali imunitu a kontakt s matkou kvôli učeniu a socializácii. Mláďatá odobraté priskoro si nesú psychické aj fyzické následky po celý život. Veľká časť je vážne chorých alebo uhynie."
https://slobodazvierat.sk/kampane/spolocenske-z...
@danniiee8 chovne stanice maju presne dane, kolkokrat mozu mat feny steniatka aj kvoli tomu, aby sa zachovalo zdravie feny. Nie je mozne to nijakým sposobom obist a chciet zarobit na extra vrhu, lebo by tym padom stenata nemohli mat PP. A verte, ze nemaju povolene mat ani zdaleka stenata pri kazdom harani.
@hankab ďakujem za info. Momentálne zháňam psíka (uz asi 2 mesiace) chovné stanice môjho vybraného plemena majú termíny na voľné šteniatka až niekedy cca na jeseň, preto som skúsila bazos - vezmem kľudne aj kríženca menšieho vzrastu (je tam kopec psíkov, ktoré ,,vznikli z lásky ale omylom" a potrebujú domov). Žiaľ, našla som X inzerátov typu ,,čistokrvné šteniatko bez PP, obaja rodičia s PP, možnosť vedieť u mňa oboch rodičov" - takže myslím, že niektorí (mimo chovatelov CHS) to aj takto obchádzajú a mávajú šteniatka častejšie ako je dovolené.
@hankab ďakujem za info. Momentálne zháňam psíka (uz asi 2 mesiace) chovné stanice môjho vybraného plemena majú termíny na voľné šteniatka až niekedy cca na jeseň, preto som skúsila bazos - vezmem kľudne aj kríženca menšieho vzrastu (je tam kopec psíkov, ktoré ,,vznikli z lásky ale omylom" a potrebujú domov). Žiaľ, našla som X inzerátov typu ,,čistokrvné šteniatko bez PP, obaja rodičia s PP, možnosť vedieť u mňa oboch rodičov" - takže myslím, že niektorí (mimo chovatelov CHS) to aj takto obchádzajú a mávajú šteniatka častejšie ako je dovolené.
@danniiee8
Nie, nemas pravdu. “Vznikli z lasky, ale omylom” - ak ich ludia daruju, ok. Nezodpovedni, ale ok. Ked ich predaju co i len za 50€, nabuduce znovu vzniknu z lásky “omylom”, lebo niekto zisti, ze si bez namahy dokazal zarobit 200€. A presne takto vznijaku mnoziarne.
A tie ine inzeráty “cistokrvne steniatka bez PP, obaja rodicia s PP” - to vazne? Ved to su MNOZKY ako vysite, ktore zavadzaju ludi takymito formulkami. Pretoze ludia povacsine ani len nevedia co to PP je a ako funguje chovna stanica. A presne preto si z mnozky kupia “cistokrvneho psa bez PP za 300€”, co je blbost ako mraky, nic podobne neexistuje. A uz vobec nie ako vedlajsi produkt chovky za ucelom zisku. Treba si o tom nieco zistit predtym nez pises taketo veci, lebo presne kvoli tomu tu potom vznikaju nepopularne nazory typu “naco mi je stena s PP z chovky za 1400?, ked chcem iba partaka do zivota? Kupim radsej CISTOKRVNEHO BEZ PP z bazosa za 300€. Aj tak s nim nechcem chodit na vystavy.”
Akurat, ze clovek si z chovky nekupuje psa kvoli vystsvam, ale kvoli tomu, ze si je isty, ze ked si kupi labradora, tak z neho bude labrador. Rodinny pes s dobrou povahou, nie klbko nervov, co zuri na deti. S overenym rodokmenom a testami oboch rodicov na najbeznejsie choroby, ktore toto plemeno postihuju. Ale nie, ludia su radsej kupia strasne atraktívne a cool stena s modrou srstou z bazosa za 300, lebo naco by davali 1500 a cakali polroka na člena svojej rodiny. A po 2 tyzdnoch zrazu zistia, ze pes je slepy alebo hluchy. A v konečnom dosledku za tieto vady, (ktore sa pri psoch z chovky vopred testujú u rodicov) daju ludia choreho stenata za veterinu 2x tolko ako by ich stal pes s PP.

@qrstxyz ani ty nemusíš byt génius, aby si pochopila, že som nenarazala na to ako si sa dostala k svojmu psovi, ale k tvojim múdrym slovám
@nicoletta98 napísala som, ako by sa dal problém s množiarňami vyriešiť. Jednoducho zakázať poberať peniaze za odovzdanie psa zákazníkovi.