Čo znamená byť množiteľom psov?
Ahojte baby, jedna dosť blízka osoba mi vynadala do množitelov ,je pravda ,že sa nám podarili šteniatka ratlikov( jeden vrh) , ale baby ,ja som si všetky nechala a vykastrovala..pohádali sme sa kvôli tomu,lebo keďže ich mám všetky doma ,tak sa ako množitelka necítim 😔 stalo , sa ,ale zachovala som sa maximálne zodpovedne v situácii..aký máte názor? Bez hejtov prosím , ja som šteniatka nechcela, na prerušenie už bolo neskoro ,keď sme to zistili , už to boli vyvinuté psy a zverolekár to odmietol. ..mrzí ma to doteraz
@hankab ale ved to píšem, že to sú mnoziarne a psíkov zneužívajú, keď píšu takéto inzeráty- čistokrvný psík bez PP, rodicia s PP" - je kopec takých inzerátov, stačí pozrieť bazos. Mala som na mysli to čo ty, len sme sa asi zle pochopili.
A ,,vznikli z lásky ale omylom" - aj takých šteniat a zadarmo je tam kopec. Predchádzajúci psík, ktorého som mala 14 rokov bol tiež psík, ktorého mama ušla, mali ju na bazosi zadarmo a nikto ju nechcel, náhodou sme tam boli na návšteve a zamilovala som si jo. Išla s nami domov aj s výbavou zadarmo a bývali majitelia šťastní, nasledujúci týždeň ju plánovali dat do útulku. Najlepší pes, akého sme v rodine mali. Aj oriešok môže byť super.
@danniiee8
“takže myslím, že niektorí (mimo chovatelov CHS) to aj takto obchádzajú a mávajú šteniatka častejšie ako je dovolené”.
Je mozne, ze sme sa nepochopili. Reagovala som hlavne na toto, co pises hore. Oficialne by stenata mali mat iba chovne stanice od uchovnenych feniek. Vsetko ostatne je svojim sposobom mnoziaren, ci uz chcena alebo nechcena. A chovatel nemoze vyprodukovat stenata mimo povoleneho vrhu.
Kiezby to takto fungovalo a zanikli by vsetky mnozky. Stale by sa nasli psy bez PP, ktore sa narodia po tom ako ich rodicia s PP zabehnu a nie su uchovneni. Ale neboli by plne utulky chorych psikov z nekontrolovatelnych mnoziek.
A ja ani napriklad neuznavam to, ze niekto nema peniaze za psika s PP, ale chce ho a preco by si ho teda nemal kupit lacnejsie? No prave preto, ze ked maju dat za psika 1500€, tak si velmi dobre rozmyslia ci ho chcu, maju cas a chut sa mu venovat, ci maju aj na veterinu, kvalitnu stravu, atd. Lebo kúpia si stena za 300€, nedaju ho zacipovat, ockovanie za zivot ma mozno 1, ochrana proti kliestom nulova, pes nikdy nevidel voditko a neopustil dvor a krmime veselo to lacne stena z bazosa granulami z tesca, ktore maju 99% psenice namiesto masa.
@danniiee8
“takže myslím, že niektorí (mimo chovatelov CHS) to aj takto obchádzajú a mávajú šteniatka častejšie ako je dovolené”.
Je mozne, ze sme sa nepochopili. Reagovala som hlavne na toto, co pises hore. Oficialne by stenata mali mat iba chovne stanice od uchovnenych feniek. Vsetko ostatne je svojim sposobom mnoziaren, ci uz chcena alebo nechcena. A chovatel nemoze vyprodukovat stenata mimo povoleneho vrhu.
Kiezby to takto fungovalo a zanikli by vsetky mnozky. Stale by sa nasli psy bez PP, ktore sa narodia po tom ako ich rodicia s PP zabehnu a nie su uchovneni. Ale neboli by plne utulky chorych psikov z nekontrolovatelnych mnoziek.
A ja ani napriklad neuznavam to, ze niekto nema peniaze za psika s PP, ale chce ho a preco by si ho teda nemal kupit lacnejsie? No prave preto, ze ked maju dat za psika 1500€, tak si velmi dobre rozmyslia ci ho chcu, maju cas a chut sa mu venovat, ci maju aj na veterinu, kvalitnu stravu, atd. Lebo kúpia si stena za 300€, nedaju ho zacipovat, ockovanie za zivot ma mozno 1, ochrana proti kliestom nulova, pes nikdy nevidel voditko a neopustil dvor a krmime veselo to lacne stena z bazosa granulami z tesca, ktore maju 99% psenice namiesto masa.
@hankab ale ved ja píšem, že aj podľa mňa sú to mnoziarne. A práve týmto - rodičia s PP, šteňatá bez PP, možnosť vidieť rodičov u mňa- to jasne dokazuju
obchádzajú ChS a mávajú šteňatá častejšie ako by bolo možné a to je množenie. Keby boli z kontrolovaných chovov, mali by aj šteniatka PP. Takých inzerátov nájdeš naozaj kopec, sama som z toho bola prekvapená.
Taký príklad aj osobne poznám - opakovane skúšajú pripustenie BK s ,,čistokrvným psom od nas z dediny," našťastie fenka ho opakovane odmieta. Za fenku dali 350€ a ona bola z 8 šteniat. Ľahko si spočítali. Ďalšia suseda mala svojho psa a svoju fenku bernskeho salašnickeho bez PP pripustenú 4x, vždy mala po 3-4 šteňatá. Takže viem, že to takto chodí a stojím si za tým.
Fungovanie CHS poznám a s tvojim druhým odstavcom úplne súhlasím. Žiaľ, v mojom prípade - už som bez psíka niekoľko mesiacov a veľmi mi chýba, do jesene, kedy by som mohla mat šteňa z chs je pre mňa ďaleko, každá prechadzka alebo sedenie v zahrade osamote je pre mňa na nič, takže zrejme vezmem aj darovaneho orieška, prip. útulok.
@hankab ale ved ja píšem, že aj podľa mňa sú to mnoziarne. A práve týmto - rodičia s PP, šteňatá bez PP, možnosť vidieť rodičov u mňa- to jasne dokazuju
obchádzajú ChS a mávajú šteňatá častejšie ako by bolo možné a to je množenie. Keby boli z kontrolovaných chovov, mali by aj šteniatka PP. Takých inzerátov nájdeš naozaj kopec, sama som z toho bola prekvapená.
Taký príklad aj osobne poznám - opakovane skúšajú pripustenie BK s ,,čistokrvným psom od nas z dediny," našťastie fenka ho opakovane odmieta. Za fenku dali 350€ a ona bola z 8 šteniat. Ľahko si spočítali. Ďalšia suseda mala svojho psa a svoju fenku bernskeho salašnickeho bez PP pripustenú 4x, vždy mala po 3-4 šteňatá. Takže viem, že to takto chodí a stojím si za tým.
Fungovanie CHS poznám a s tvojim druhým odstavcom úplne súhlasím. Žiaľ, v mojom prípade - už som bez psíka niekoľko mesiacov a veľmi mi chýba, do jesene, kedy by som mohla mat šteňa z chs je pre mňa ďaleko, každá prechadzka alebo sedenie v zahrade osamote je pre mňa na nič, takže zrejme vezmem aj darovaneho orieška, prip. útulok.
@danniiee8 tak by to malo byt. Sama mam doma dvoch a ani jeden nie je s PP. Neodcudzujem, ked ludia chcu psika a daju sancu tim, ktorich nikto nechce, a poriadne sa o nich staraju.
Jeden je z mnozky, kde uz majiteľom liezol na nervy, lebo stekal a nemali ho uz s kym mnozit - mali doma 3 jeho surodencov a aspon tolko rozumu mali v tych blbych hlavach, ze ich nemnozili medzi sebou. Este ze som na inzerat na bazosi volala skor ako nejaky blbec, ktory by si ho vzal zase len do dalsej mnozky. U nas sme ho vykastrovali.
Druheho sme nasli vyhodeného na ulici a tiez isiel pod noz, aby jeho potomkovia neskoncili rovnako tulajuc sa ulicami.
Buď hrdá na to že si nezabila šteniatka. Dnes sa za milovníkov psov považujú tí čo dajú sterilizovať gravidne fenky. Hnus. A tých čo sa starajú považujú za nezodpovedných. Tiež som mala dva vrhy, jednú už gravidnu fenku som našla, a druhá sa dala dokopy po krátkej známosti s psíkom po čerstvej osteosynteze dvoch končatín. Pekne psí z toho vyrástli, len tie čo som umiestnila, nie vždy dobré dopadli.
kiezby sa niektore zenske dali sterilizovat skor ako sa rozmnozia-hned by bol svet krajsi a jednosyhsi..ale k teme .. @autorka o psov sa staras nemas sa komu za co ospravedlnovat a ani obhajovat tu v slepicarni ... hold stalo sa .. niesi prva a ani posledna ..nezarabas na zvieratach nevrhaju 2 rocne a staras sa o ne viac ako dobre.. snamu posli do p.dele alebo nech si ide ulavit sem-tu ma sebe podobne a budu BFF a ty si kludne daj kavu vyloz nohy a uivaj zivot ;)
Nie, nie si 🙂 Mnozitel je osoba, ktora chova psy vo velkom mnozstve za ucelom zisku (vacsinou nacierno) bez ohladu na zdravie psov... v hrozostrasnych podmienkach... a psy su vacsinou tiez v hroznom zdravotnom stave. Myslim, ze nesplnas ani jedno. 🙂
@abdn16 kazdy jeden je mnozitel kto vedome mnozi bez PP a registracie a je jedno ci ich chova v posteli ci v stajni
mna by zaujimalo ci ta osoba je stale tak blizka? za mna nie si…
Autorka, podľa mňa si sa zachovala najlepšie ako sa dalo v tejto situácii. Stalo sa, no šteniatka aj fenka sú už kastrované, šteniatka majú domov a lásku - u Teba.
To Tvoja mama by bola spokojnejšia, keďže sa zistilo neskoro, že fenka bude mať šteniatka, keby si ich niekde utopila?????🤨😡 Urobila si najlepšie, čo sa dalo a mnozitelstvo je fakt o inom...
Mnozitel je každý, kto VEDOME nechá nakryt febku/ponúka psa na krytie.
Kľudne aj jeden jediný raz... samozrejme, mimo chovnej stanice.
Ty vôbec nie si mnoziteľka. Takí ľudia/neľudia to robia vo veľkom, často (vrh za vrhom) a za účelom predaja.
Zatiaľ, opakujem zatiaľ pre mňa nie si. Ale daj si fenku sterilizovať.
@maca1984 vies co? Ja napriklad po prvej skusenosti s fenkou co sme dali sterelizovat a do par dni na to uhynula tak tuto co mam teraz som povedala ze ani za nic.ju nedam . Ale tak my doposial sme nemali steniatka .
@danniiee8 zober si psíka z útulku, zachránš mu život a bude to najlepší priateľ. Mám takého. 🙋

@danniiee8
Nie, nemas pravdu. “Vznikli z lasky, ale omylom” - ak ich ludia daruju, ok. Nezodpovedni, ale ok. Ked ich predaju co i len za 50€, nabuduce znovu vzniknu z lásky “omylom”, lebo niekto zisti, ze si bez namahy dokazal zarobit 200€. A presne takto vznijaku mnoziarne.
A tie ine inzeráty “cistokrvne steniatka bez PP, obaja rodicia s PP” - to vazne? Ved to su MNOZKY ako vysite, ktore zavadzaju ludi takymito formulkami. Pretoze ludia povacsine ani len nevedia co to PP je a ako funguje chovna stanica. A presne preto si z mnozky kupia “cistokrvneho psa bez PP za 300€”, co je blbost ako mraky, nic podobne neexistuje. A uz vobec nie ako vedlajsi produkt chovky za ucelom zisku. Treba si o tom nieco zistit predtym nez pises taketo veci, lebo presne kvoli tomu tu potom vznikaju nepopularne nazory typu “naco mi je stena s PP z chovky za 1400?, ked chcem iba partaka do zivota? Kupim radsej CISTOKRVNEHO BEZ PP z bazosa za 300€. Aj tak s nim nechcem chodit na vystavy.”
Akurat, ze clovek si z chovky nekupuje psa kvoli vystsvam, ale kvoli tomu, ze si je isty, ze ked si kupi labradora, tak z neho bude labrador. Rodinny pes s dobrou povahou, nie klbko nervov, co zuri na deti. S overenym rodokmenom a testami oboch rodicov na najbeznejsie choroby, ktore toto plemeno postihuju. Ale nie, ludia su radsej kupia strasne atraktívne a cool stena s modrou srstou z bazosa za 300, lebo naco by davali 1500 a cakali polroka na člena svojej rodiny. A po 2 tyzdnoch zrazu zistia, ze pes je slepy alebo hluchy. A v konečnom dosledku za tieto vady, (ktore sa pri psoch z chovky vopred testujú u rodicov) daju ludia choreho stenata za veterinu 2x tolko ako by ich stal pes s PP.
@hankab ale ved to píšem, že to sú mnoziarne a psíkov zneužívajú, keď píšu takéto inzeráty- čistokrvný psík bez PP, rodicia s PP" - je kopec takých inzerátov, stačí pozrieť bazos. Mala som na mysli to čo ty, len sme sa asi zle pochopili.
A ,,vznikli z lásky ale omylom" - aj takých šteniat a zadarmo je tam kopec. Predchádzajúci psík, ktorého som mala 14 rokov bol tiež psík, ktorého mama ušla, mali ju na bazosi zadarmo a nikto ju nechcel, náhodou sme tam boli na návšteve a zamilovala som si jo. Išla s nami domov aj s výbavou zadarmo a bývali majitelia šťastní, nasledujúci týždeň ju plánovali dat do útulku. Najlepší pes, akého sme v rodine mali. Aj oriešok môže byť super.