Eutanázia psa: Kedy je správny čas?
Ahojte.
Napíšem to čo najstručnejšie, lebo sa mi o tom ťažko píše. Máme 9 ročnú fenu, má rakovinu, nálezy vo viacerých orgánoch, vraj jej stav nie je liečiteľný, takže teraz berie len lieky na bolesť. Už na začiatku nás veterinár upozornil, že skončiť to bude musieť uspaním. No nečakali sme to tak rýchlo, prešla len krátka doba (asi 3 týždne od diagnostikovania) a jej stav sa rapídne zhoršil. Už sa nepostaví, zadné nohy jej nefungujú. Je a pije dosť veľa, lebo dané lieky zvyšujú apetít. Väčšinu dňa prespí, ale občas len sedí a pozerá do blba, ale zdá sa mi pri tom celkom spokojná (akoby oblbnutá). Čo je asi najväčší problém je, že prestáva vylučovať. Boli sme jej dať aj dva krát vybrať moč ale pri tom šialene trpela a my tiež. Veľmi veľmi zle sa na ňu pozerá, ale myšlienka na to, že by sme to už mali ukončiť ma desí.
Stále ma drží v nádeji to, že je a pije a občas vyzerá byť spokojná.
Išli by ste do eutanázie alebo ešte čakali?
Prosím nejaké vyrývačné komenty ako tu je zvysok si nechajte, je to pre mňa strašne citlivá téma.
Poznám to,je to ťažké rozhodnutie.Zazila som to niekoľko krát.Aj teraz si s láskou spomeniem na každé zvieratko.Keby vedela hovoriť tak by povedala,dala som Vám veľa lásky a Vy mne.Stravili som spolu krásne časy a vyprevadte ma cez dúhový most.Placem keď píšem
My sme pred dvoma mesiacmi sa rozlúčili s kocurikom, tiež sa náhle vyskytli veľmi vážne problémy.S každým zvieratkom sme boli do poslednej chvíli, dostal narkozu,hladkali sme ho kým nezaspali
Prajem veľa síl k tomuto rozhodnutiu.
Za svoj život som mala veľa psov, okrem jednej fenky ktorá zomrela na starobu a prirodzene som ďalších asi 8 dala uspať.vzdy keď som vedela že pes trpí,má svoj vek,alebo chorobu urobila som to. Nemôže byť človek sebecký predlžujes psovi zivot ktorý má aj tak jasný koniec.rozluc sa s ňou a pustí ju nech sa netrápi už
Ja som sa za eutanáziu svojej fenky rozhodla deň predtým..stejne už umierala neznesiem takéto predlžovanie zbytočne sa trápi psík aj majiteľ..bol to môj najhorší a najsmutnejší deň v živote ešte aj pršalo...keď umrela ..keď sme ju ako šteniatko našli tiež pršalo..tesne predtým ako jej zastavil veterinár srdiečko ešte mi zakývala chvostikom..na rozlúčku ako ležala..
Dievčatá, ďakujem za rady aj zdieľanie vašich príbehov, pomohli ste❤️ Včera sme to urobili, bolo to strašne ťažké, ale viem že to bolo správne rozhodnutie.
Držte sa 🥰 rozhodnutie je ťažké ale ak ma zvieratko trpieť zbytočne tak lepšie to je takto. Mne sestra vtedy povedala ze cítila akoby vinu že ona rozhodla uspať mačku ale nič sa nedalo robiť. 💔
Nám vtedy pomáha ta myslienka s dúhovým mostom kde každé zviera je zdravé, má čo jesť atď. je mu tam dobre až kým zrazu v diaľke nevidí známu tvar ako sa k nemu blíži. Zrazy sa zvieratko rozbehne a sme znova spolu. ❤️
Ahoj ,ja som davala teraz uspat mojho 18 rocneho psika,mal presne taky isty stav ako tvoj psik,tiez som bola z toho velmi smutna ,ale pre jeho dobro a aby sa netrapil ,som ho dala uspat ..Prebiehalo to uplne prirodzene ,pan doktor mu dal naladovku ,potom ho uspinkal a az potom mu dal eutanaziu ,psik to uz vôbec necitil,ukoncili sme jeho trapenie....Premna velmi smutne ,ale pre neho to najlepsie,lebo tiez uz nechodil a mal bolesti...Teraz ho uz nic neboli a ja som bola prinom az dokonca...Drzim päste..
Veľa síl prajem,viem aké je to ťažké 😭nas bol tiež tak,že ešte v máji mu nič nebolo,a ptoom behom mesiaca stále nové a nové diagnózy pribúdali.ale,popravde,čakala som to horšie.ono,najhoršie je rozhodnúť sa😪
V ten deň sme boli celý deň pri ňom,hladkali ho,a u veterinára sme ho mali tiež celú dobu na rukách,boli sme vonku na vzduchu,kým zsspinlkal,a potom vo vnútri keď spínkal,už dal na zastavenie,a to ani nie 30 sekúnd.je to veľmi ťažké,ale odišiel pokojne,taký kľud,celú dobu sme ho hladkali ,rozprávali mu....lepšie,ako keby sa trápil a ktovie ako by zomierali ešte ...
Urobila som pre svoju milovanu 10 rocnu fenku to iste.Tazka choroba,uz neudrzala moc,stolicu,veeeelmi dlho som sa o nu v takomto ubohom stave starala,vychudnuta.Vzdy ked som to chcela uz uz urobit zrazu zazracne pookriala,nedokazala som to.Ale.ked uz aj do toho oslepla a narazala.do veci tak som to ukoncila.Bolo to pre nu naozaj len trapenie.Bol to jeden z najtazsich okamihov v mojom zivote,ale som rada ze som bola do poslednej chvile s nou a ze som si ju pekne pochovala.
@autorka
Viem ako vám je😥my sme to museli urobiť presne pred týždňom ,ale naša už mala 14,5 roka.Moj anjel v psom kozusku milovaný ...ťa bolesť bola hrozna naozaj hrozna,nedalo sa to vydržať. Počas týždňa sme si zobrali šteniatko sučku novú ,úplne inu,tak môžem povedať že bolesť je menšia trochu .ale nikdy nezabudnem na jej kozusok na jej vôňu na jej oči ,labky chvost na nič...🖤ale túto malé sidlo jasidlo nám nedáva priestor na smutenie.
Odporúčam vám určite nového psíka pomôže to na boľavé srdiecko
Už tu bolo asi všetko napísané,ale aj ja si dovolím-nečakala by som,raz to musí prísť a zbytočne psíkovi predlžujete utrpenie len pre to,aby bol dlhšie s vami Ak to blbo napíšem- nebuďte sebeckí,nechajte ho odísť.Držím palec ♥️
Ahoj.Presne viem čo prežívaš .My sme sa tak museli rozlúčiť s malou teraz 20.3. Tiež to prišlo rýchlo,rakovina,neliečitelne.Od toho ako sme to zistili neubehli ani 3 týždne a rozlúčili sme sa . Chápem tvoje myslienky, chapem presne čo sa ti premieta.Poviem ti, že ja som ju nenechala zájsť do takého stavu . Možno by bolo dobre prijať to , že je to nezvratné a pustiť ju.Je to veľmi ťažké, bolestivé ,ale pozeraj na ňu.Jej stav sa nezlepší.Bude to len horšie.Ak ti môžem poradiť čím skôr to urobíte tým to bude pre ňu lepšie. Buď s ňou kým jej neprestane biť srdiečko. Kým ti nezaspinka v náručí.Pre vás teba to bude veľmi bolestivé.Strata bude neopísateľné bolieť.,Ver mi nikdy nebudeš pripravená urobiť to .My sme to urobili rýchlo nech netrpí.Pokial som jej mohla pomôcť vyhnúť sa bolesti ktorá
by prišla a dalo sa jej pomôcť neváhali sme.O tom ako som to po jej odchode nezvládla to už písať nebudem.Ak chces nápis mi.Rada ti pomôžem . Nakoľko to je aj u nás čerstvé môžeme si aspoň takto pomôcť .Držte sa a veľa síl.Uvidis sama ako bude vďačná keď ju pustiš.Hoci to je to najťažšie pre teba.
Je mi to veľmi ľúto. 😢 Posielam objatie . Myslím na každého kto si prechádza takouto bolesťou. Odišla milovaná a to je najviac. Niektoré také šťastie žiaľ nemajú.
Ja som dala psa uspať. Tiež mal nádor pri chrbtici. Skrátka musel ísť. Ja som bola tehotná a pes ostal kôli bolestiam.agresivny. Veterinár prišiel uspal ho a on už mal kľud nič ho nebolelo a ja som si tiež potom vydýchla že už ho nič nebolí. Vtedy mal 15 rokov. Radšej to sprav. Teraz bude len horšie. Aby si nemusela náhodou niekde.cez víkend rýchlo naháňať veterinára keď sa prudko zhorší stav.
Aj my - teda nasi, dali uspat psika, uz to bola konecna (2t sme na naliehanie mojich deti mu predlzili, lebo mal uz naplanovany termin, ale posledny den si to uz sam vypytal) zhodnotili sme vsak, ze tie 2t sa mal sancu rozlucit s tym, co mal rad, a aj my s nim ... veterinar nam povedal jednu krasnu, smutnu ale predsa silnu vetu, ze ak je majitel nastaveny na svojho psika (zvieratko) presne vie, kedy mu takto "pomoct" a pes si to vypyta ... tento pocit som mala 2 roky dozadu pri morciatku, bolo uz zle a videli sme, ze by jej bolo treba trapenie ukoncit. Bola vsak najhlbsia korona, velkonocna nedela a boli sme na chalupe (najblizsie okresne mesto 40km a veterina tam zatvorena, prechody medzi okresmi zakazane). Uz som mala 100 chuti ovalit ju lopatou, nemohla som sa na to pozerat, ale jasne, ze som nedokazala. Nastastie, mi zomrela v rukach v ten den poobede.
Je to tazke..vcera mi prisla domov naša Riuša 🖤 13.4.sa jej stav zvrtol,dovtedy som bola v tom,ze ma len artrozu...vtedy nam povedali,ze ma nalez na slezine 5.5*3.5cm, zadržiavanie tekutín v oblasti mechura a zaludka, rozpadavaju sa jej červené krvinky a pravdepodobne uz to lezie aj na kostnu dren...ponukli nam eutanaziu priamo na klinike,no chceli sme sa rozlúčit..dali jej ATB,kortikoidy a nejaky ekrazit. O 2 dni ju to postavilo na nohy ale vedeli sme,ze len na urcity cas a o par dni by musela ist znova na injekcie..no jej stav by to nenapravilo... 24.4.uz bol znova druhy den,ktory nejedla,nevykadila sa a celkovo to uz ten tyzden a pol nebol pes,ktoreho sme "poznali" ...nemala chut do zivota,nevladala,pomaly nejedla...to,ze by sme ju nechali trapit by bolo len a len nase sebectvo voci nej,lebo MY by sme sa bali byt bez nej,rozhodnut to a pod..ale je to zodpovednost majitela,pomoct tomu ubolenemu nememu trpitelovi tym,ze mu ulahcime odchod a jeho bolest ...zasluzia si to...❤️ Den po tom,ako sme ju dali uspat,som citila ulavu...nie je to lahke,ale uz som ju nevidela trpiet a verim,ze ua jej je lepsie a znova santi so svojimi psimi kamosmi ako za mlada ❤️ mala necelych 14 rokov asi
@30katrusa40 psíka dala uspať písala to tuším na predošlej strane
Ahoj, napíš mi správu, keďže ja Tebe neviem.
Ja som mala vážne a smrteľne chorého kocúra, bojovali sme vsetci, mal prechodné stavy kedy bolo dobre, a potom kedy sa zase zhoršilo. Starostlivosť oňho už bola posledný rok veľmi časovo náročná, ale aj keď už bolo najhoršie, stále sme sa snažili bojovať. Myslím ze k záveru už trpel, ale nechala som to na ňom. Počkal na mňa, a odišiel pri mne, po celý čas som s nim bola, hľadkala ho a rozprávala mu, že bol ten najlepší kocúr na svete, mal u nás svoje miesto, bol to člen rodiny. Plakali sme, bol to ťažký odchod, ale som za jedno rada, že som toro rozhodnutie nemusela urobiť zaňho, jednoducho prišiel jeho čas, a to s čím bojoval, už nedal. Mali sme už hrozne veľa maciek, ale taky/taka ako on už nebude nikdy.
@stellarstar aj my máme našich oboch spopolnenych. Jeden už spinká 10 rokov, druha rok. Zatiaľ sú obaja u našich doma, tam žili celý život, ale keď príde správna chvíľa tak pôjdu na chatu a tam ich pochovame ale už spolu. To spopolnenie bolo najlepšie rozhodnutie, nemáme rodinný dom ani inú záhradu a chceli sme ich mať pri sebe. Keď som prvýkrát chytila urnicku tak zo mňa opadol ten tazivy kameň a vedela som že im je dobre. Hlavne že už sa netrápia
Mali sme to presne tak isto. Rakovina, strašne rýchlo sa jej to zhoršilo do stavu, že už nevedela ani vstať, mala brucho plne tekutiny, nekakala aj pre to, že nebolo čo - aj keď niečo zjedla, ta rakovina bola tak energeticky náročná, že vlastne všetko vstrebala. Nosili sme ju pred dom, cikať, ako sme ju postavili, tak stála, alebo rovno ľahla. Uspali sme ju- ale doma, prišiel doktor. Nechcela som ju ešte aj niekam vláčiť a potom mŕtvu prenášať. Videla som tak raz na veterine, ako prišli so živým psíkom na rukách a odnášali ho mŕtveho v igelitke... hrozné.
Moja sučka mala tiež nádory veľmi schudla posledný týždeň takmer nejedla, píla tak že s jej lyžicou dávala. Posledné 2dni už ani nechodila. Dala som ju uspať aj keď to bolo ťažké ale veterinár povedal že tak trápiť sa môže ešte ďalšie 2-3dni. Bola som pri nej do poslednej chvíle a ešte 2 hodiny potom som pri nej plakala.
Bola som mnou 10rokov robili sme canisterapiu, chodila všade so mnou. Mala pekný život
Prajem ti veľa síl je to veľmi ťažké
Urobila by som si posledny pekny den s milacikom a potom by som dala uspat aj ked to je tazke 😥 nedokazala by som sa pozerat ako sa zviera trapi 😥 aspon mu bude dobre a bude v nebicku,nebude sa uz trapit a to je najhlavnejsie
Naschval som si prečítala túto tému. Je smutne že psov dovolia uspať a zbaviť tak ukrutnej bolesti a človeka s takými istými bolesťami nechajú trpieť až kým neodíde v bolestiach sám
Necakat ...trapi sa psik aj vy.Tiez sme dali uspat nasu milovanu Whisky....bude to uz rok 😭.Boli to stale a nikdy nepreboli a ziadny psik ju nenahradi...no ale prazdne miesto trošičku zaplnila dalsia chlpata potvorka.Nevydrzali sme bez psika
Nenechajte ho trápiť sa. Nebuďte sebeckí a nemyslite len na svoje city.
Prežívali sme niečo podobné pár rokov dozadu. Bolo to ťažké, bolelo to strašne dlho, ale zbavili sme ho trápenia a bolesti.
Zavolaj k sebe veterinára je to osobnejšie odíde doma pri svojich v svojom pelechu kde to mala najradšej boli sme okolo nej všetci a bola doma v bezpečí ta naša keď už som to musela urobiť...tiež som čakala do poslednej chvíle nevedela som si pripustiť aby už odišla.... a podľa opisu aj u vás už prebieha posledná chvíľa tak ho nehaj ísť
Ahoj, podľa mňa sa už len trápi.... Ja mam 15r. Fenku a ak by sa mala takto trápiť, tak by som to ukončila určite... Možno si povieš, že som chladná, ale nie.... Len život ma naučil... - (Bola som tehu a zdravotníci sa snažili bábätko udržať o najdlhšie a tak mi pomáhali ako sa dalo, avšak ja som veľmi trpela... Od 3-och mesiacoch som mala bolesti,, niečo podobné ako kontrakcie a neskutočne bolesti na lôžku... A aj tak sa to nepodarilo...) Rodila som v 6-tom mesiaci... A vieš čo? Uľavilo sa mi... Bolesť v srdci neskutočná...., ale fyzická poľavila... Nevieš si predstaviť ako trpí živý tvor v bolestiach..? . Aj keď sú mu podávané lieky. Kto nezažije- nepochopí.... Držím palce, aby si sa rozhodla správne.... Ty by si takto chcela fungovať?
Viem co prežívaš ..moj psik mal 14,5 uz nebola šanca operovať pri tomto veku,mala zapálene analne vačky ktore pri vyprazdneni na druhy den zase sa zapálili zväčšili atd plus ine zdravotne problemy .tak ako ti radili ,este by som skúsila ineho veterinára ,alu liecbu by navrhol ..pockala ako zareaguje a pod..ked vravíš ze bolo bolestivé vyprazdnenie mocu..Dobry veterinar robi vsetko bezbolestne .urcite mal dat aspon neaku oblbovacku tzv..aby psik.necitil bolest ..skus veterinára ktory ma lepsie vybavenie je slusenejsi ,urobi potrebné hlbšie vyšetrenie ..mozno pri správnej liečbe este bude fungovat par rôčkov…alw to vsetko zalezi kolko si ochotná investovať ..a ak ani to nepomoze sama budes cítiť ze je vhodný cas sa rozlúčiť …ale este to tak necitis ,to znamena davas šancu ..a az ked s vyčerpajú vsetky možnosti nebudes si vyčítať ze si pre psíka neurobila dostatočne vsetko
Dobry veterinar uspáva psíka tak ze dáva najprv injekciu na uvoľnenie svalstva , a az potom na zastavenie srdiečka ..prajem vela síl 🙏🏻

na zahrade a kusok od jeho hrobu sme zasadili strom