Eutanázia psa: Kedy je správny čas?
Ahojte.
Napíšem to čo najstručnejšie, lebo sa mi o tom ťažko píše. Máme 9 ročnú fenu, má rakovinu, nálezy vo viacerých orgánoch, vraj jej stav nie je liečiteľný, takže teraz berie len lieky na bolesť. Už na začiatku nás veterinár upozornil, že skončiť to bude musieť uspaním. No nečakali sme to tak rýchlo, prešla len krátka doba (asi 3 týždne od diagnostikovania) a jej stav sa rapídne zhoršil. Už sa nepostaví, zadné nohy jej nefungujú. Je a pije dosť veľa, lebo dané lieky zvyšujú apetít. Väčšinu dňa prespí, ale občas len sedí a pozerá do blba, ale zdá sa mi pri tom celkom spokojná (akoby oblbnutá). Čo je asi najväčší problém je, že prestáva vylučovať. Boli sme jej dať aj dva krát vybrať moč ale pri tom šialene trpela a my tiež. Veľmi veľmi zle sa na ňu pozerá, ale myšlienka na to, že by sme to už mali ukončiť ma desí.
Stále ma drží v nádeji to, že je a pije a občas vyzerá byť spokojná.
Išli by ste do eutanázie alebo ešte čakali?
Prosím nejaké vyrývačné komenty ako tu je zvysok si nechajte, je to pre mňa strašne citlivá téma.
Presli sme si podobnym. Vobec sme necakali to, co nam povedal veterinar. Dal nam cas, aby sme sa rozhodli s partnerom. Rozhodli sme sa, ze ho pustime. Jeho zivot, teda utrpenie by sme predlzili na par dni. V nedelu sme sa so psikom hrali na dvore, v pondelok smer veterinar. Absolutne sme necakali, ze sa vratime domov bez neho. Facka vysita...
Treba sa rozlúčiť, ja viem je to tazke :(
My sme dali dve mačičky uspať kocúrik 13 rokov dostal rakovinu a nedokázali sme pozerať na to ako trpí a druhá mačička to isté...podľa mňa sa váš psík len trápi aj keď je to smutné počúvnite veterinára
Nenechávajte ju trpieť 😔🙏. Mala som fenku. Prestali jej fungovať obličky . Nechala som to zájsť až tak ďaleko , že som zvažovala po 3 mesačnej bezúspešnej liečbe transplantáciu . Ku koncu ma už očami prosila aby som to ukončila 😭. Dnes už viem , že som ju nemala nechať tak dlho trpieť
Nečakala by som,, trapi sa ona aj vy. Viem co prezivas, my sme mali psika 16 rokov, tiez bol na konci na tom ako ten váš. Dali sme ho uspať.
V prvom rade mi je ľúto havina.ja som to zažila asi pred rokom . môj havino mal 16 rokov a mal strašné zdravotné problémy, rozhodovala som sa vyše pol roka,no nakoniec jedného dňa som sa rozhodla na 100%.chcem napísať,že je to vážne rozhodnutie, ale podľa mňa sa už len trápi,všetko ju bolí a ona už len prežíva a sama dobre viete,že už jej niet pomoci. Pre ňu by bolo najlepšie, keby ...nech sa už netrápi.zaobstarate si nového havina.
Moja sučka mala nádory od 9 rokov. 4 roky som jej ich opakovane dávala vyberat, natrapila sa dosť chúďa. Keď mala 13 r preč museli sme ju dať uspať, už 4 dni nejedla a nakoniec už ani nepila. Nenechali sme ju trápiť sa…čo bolo najhoršie brat s ňou vtedy išiel veterinu a ja doma ostala s 2 ročným synom. Myslela som, že ju len prezrie, dá lieky ale on mi volal že jej niet pomoci a musia ju uspať. Nestihli sme sa ani rozlucit. Už je to pomaly 8 rokov a stále mi chyba. Máme ju doma na záhrade.
Užite si s ňou posledný dník niektorý, naplno všetko, čo zbožňovala. Maškrty a nechajte ju odísť. Už je čas 🙂
Držia ju už len lieky, necíti najväčšiu bolesť, ale toto je trapenie 🌹❤️
@petrooshka ahoj 🙏❤️ prosím ťa, vieš mi napísať odkiaľ máte tu "formu" na labku pre psika ?
Ďakujem srdečne
Uspat,segre tak zomierala nasa fenka v naruci par hodin,uz by sme to nedovolili (zhodou absolútne zlych okolnosti sme nikto neboli doma asi 3 hodiny),po poslednej extrakcii stolice to veterinar odporucal ze len trpi a naozaj by sme to uz nedopustili,dostavala sa z toho roky,nasli sme psa vykrvacaneho v segrinom naruci
dva krát som riešila takúto dilemu. Pre mňa boli kritériá, či má psík bolesti, prijíma vodu a potravu a dokáže bez problémov vylučovať. Pred rokom a pol sme dali uspať po tom, čo začal močiť krv. Asi rok to s ním išlo dolu vodou, mal stareckú demenciu, ku koncu niekoľko týždňov nosil plienky. Verím, že sa rozhodnete správne, nenechajte ju trpieť, ak to už lepšie nebude.
Podla mna je dolezite si dat otazku preco to nechces spravit, resp preco vahas nad uspatim?
Vacsiniu sa clovek rtazko zmieruje s tym ze to milovane stvorenie odchadza, ale su to len a len tvoje vlastne sebecke pocity ked sa to tak vezme, tomu choremu psikovi tym nic nepomozes ze sa zostane trapit o nejake tyzdne ci mesice dlhsie. Jedine ty budes stale dufat ze ss to zlepsi a ze bude pri vas dlhsie.
Ale uspatie tvora ktory trpi je humanne a nesebecke. Drzat ho pri zivote silou mocou, je sebecke….
Niekedy je tazko pre nas v zivote celit situacia ze musime nieco/niekoho “nechat odist”. Ale vzdy sa treba na to pozriet ze preco to neviem spravit…a potom to nesebecky zhodnotit co je najlepsie pre toho milovaneho tvora..
Modlitba koně
Nasyť mne, pane, napoj mne a dej mi čistou, prostornou stáj,
když skončena je denní práce.
Mluv se mnou, neboť Tvůj hlas mi nahrazuje otěže.
Budeš-li ke mně laskavý, budu Ti sloužit s radostí
a najdeš místo v mém srdci.
Netrhej otěžemi, prosím, nesahej po biči, jdem-li kupředu.
Dej mi čas, abych pochopil Tvůj záměr.
Nebij mne, když Ti nerozumím.
Neměj mne za nepozorného, když nesplním Tvou vůli - možná,
že sedlo nebo podkovy nejsou v pořádku.
Neuvazuj mne příliš krátce a nestříhej mi ocas,
který je mou jedinou zbraní proti mouchám a komárům.
Až poznáš, že se mé dny krátí, až Ti již nebudu moci sloužit,
můj milovaný pane, nenech mne, prosím,
hladovět a mrznout a neprodávej mne.
Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou, milosrdnou smrt
Ja ti len napíšem, že je mi to veľmi ľúto čo teraz prežívate sami mame doma skoro 9rocneho psíka nepoviem ani áno ani nie je to veľmi ťažké nechaj to na svojom srdci rozume ono napovie v správny moment držím moc palce aj vašej hrdinke aj vám 🐶
Nečakaj ani deň dlhšie. Prežili sme si to iste. Mala 6 rokov mala rakovinu lymfatických uzlín a za 3 týždne nám padla a bola z nej troska. Keď nám na sone povedali ze ma metastázy všade a ledva chodila na druhý deň sme sa s ňou rozlúčili a dali ju uspať. Nebola iná cesta.
@klejkaez ahoj. Je to hlineny odtlacok (podobnnu hmotu kupis asi aj v papiernictve). Tento konkretne nam spravili priamo v krematoriu Magnolia ❤️ jej odtlacok je aj na urne,len zmenšený

Pred pol rokom som riesila tuto istu dilemu... nechajte ju prosim odist🖤 toto, ze jej predlzujete zivot robite pre seba, aj ked si myslite ze pre nu.. ak chcete nieco spravit pre nu, pre jej dobro, pre jej ulavu, nechajte ju uspinkat. Velmi sa potom aj vam ulavi..uvidite.
My mame dalsich 3 psikov..berieme si z utulku, aj starsich, ktori maju problem sa adoptovat, aby sme im dali peknych par rockov.
No ten psicek ktoreho sme davali uspinkat, bol moj prvy.. mala som ho od steniatka a boli sme len ja a on, v podnajme, vela sme si spolu prezili..bol ako moje dieta😓