icon

Informácie a skúsenosti s arabským koňom

mimimiruska
8. jan 2026

Dobrý deň schanim co najviac informácií ohľadne tohto plemene kdo vlastní ci ma skúsenosti 😊 zachranili sme kobylu zo zriebatom z nevhodných podmienok arab mix .. pan co ich vlastnil možná už ste zaslechli kauzu o Závadka nad hronom... no ale potrebujem naložiť co najviac informácií co čakať... znalosti pri konoch nejaké mam ale nikdy nie z tyranym a zriebatkom... mínusové teploty co sledovať a tak kolem nich.... bola bych vďačná za čokoľvek 😊

anonym_a7fbe1
8. jan 2026

Mam tiez mixnutu arabku, co potrebujes konkretne vediet?

mimimiruska
autor
8. jan 2026
@anonym_a7fbe1

Mam tiez mixnutu arabku, co potrebujes konkretne vediet?

@anonym_a7fbe1 ako snaseju zimu ? Ide o to ze neviem ešte co trebne dávať kŕmenie dávam lanový olej zatial ale pri pohybu zaznamenavam aj čudný pohyb zadných noh ale výsledky sú v poriadku beriem to ako forma práce tak ma svalovicu... neviem co vše si môžem dovoliť pri takovym plemenu... ako je veľká zima nebo vitamíny atď... plus keď je ešte laktajuca

anonym_a7fbe1
8. jan 2026
@mimimiruska

@anonym_a7fbe1 ako snaseju zimu ? Ide o to ze neviem ešte co trebne dávať kŕmenie dávam lanový olej zatial ale pri pohybu zaznamenavam aj čudný pohyb zadných noh ale výsledky sú v poriadku beriem to ako forma práce tak ma svalovicu... neviem co vše si môžem dovoliť pri takovym plemenu... ako je veľká zima nebo vitamíny atď... plus keď je ešte laktajuca

@mimimiruska moja znasa zimu uplne fajn, nedekujem ani. Ju ani neprikrmujem napriklad.
Druheho konovi davam musli a rezky..

done
8. jan 2026

@mimimiruska toto som našiel, neviem či to všetko je správne, kone nechovám, ale možno ti to trochu pomôže.

Arabské kone potrebujú pravidelnú sociálnu interakciu s ľuďmi.
Ustajnenie v dobre vetranej miestnosti min 3,5x3,5m výška 3m mala by sa udržiavať konštantná teplota v rozmedzí + 5 až + 15 stupňov s vlhkosťou vzduchu 50 - 60%. Jasle na seno sú umiestnené 1 meter od podlahy hĺbka ma byť 0,5 metra. Okná sú umiestnené vo výške najmenej 2 metre. Podlaha je vyrobená z betónu s ílom a vrstvou pilín a slamy (10 - 20 centimetrov). Podstielka sa doplňa denne. Raz za 7 dní sa úplne vymení, podlaha sa umyje a suší bez zvierat.
Pitie vody pred kŕmením 4-5 krát denne. Teplota vody je +15 stupňov. Spotreba je 50 l za deň v horúcom počasí a 30 l - v chladnom období. Po aktívnej fyzickej aktivite sa kôň nechá napiť vody najskôr o 30 minút. Strava je založená na čerstvom sene, lucerne, pšenici, ovse. Denný príjem (kilogramy):
seno - 5 rozdelené na 5 častí počas dňa;
pšenica - 5
ovos - 5
1 kilogram otrúb (pšenica / ovos), ľanové semená
do stravy je potrebné zaradiť rybí olej, rastlinný olej
Arabské kone majú tenkú pokožku. Koňa by ste nemali umývať, keď je teplota vzduchu pod 15 stupňov Celzia, aby ste nespôsobili podchladenie a zápal pľúc. V teplom období sa kôň umýva každý deň. Na čistenie hrivy použite nástroj vyrobený z veľrybej kosti, gumy, plastu. Nečistoty sa očistia škrabkami, potom pomocou kefiek, počnúc od krku po chrbát, klesajúcimi do strán, žalúdka, nôh.
Trup, krk a nohy sa umyjú špongiou a potom sa vysušia zamatovou tkaninou. Ďalšou špongiou umyte pysk a utrite dosucha. Hriva a chvost sa umyje špeciálnym šampónom, učeše dreveným hrebeňom. Na konci postupu použite fén na konečné sušenie.
Arabské kone si vyžadujú 2 denné chôdze. Výbeh by mal byť umiestnený vedľa stajne a mal by byť oplotený. Pri teplotách pod 15 stupňov je doba chôdze obmedzená alebo vykonávaná vysokým tempom.
Jedným zo znakov nesprávnej výživy arabských koní sú kŕče žalúdka. Na ich prevenciu je potrebné podávať čerstvé, vysoko kvalitné krmivo s dostatočným množstvom vlákniny. Do stravy pridajte do 2 týždňov nové doplnkové potraviny. V prípade tetanu, lišajníkov, besnoty, antraxu, chrípky sa očkovanie podáva v určitom veku. Každých šesť mesiacov sa odoberá krv na analýzu sopľavky, anémie a leptospirózy.