Je bezpečné mať doma mačku, ak je dieťa alergik?
Ak ma alergiu na zvieraciu srst urcite nie.
Ak je alergické na srsť, tak určite nie. Ale aj na travy či semena. Potom ale tá macka nesmie chodiť ani von. Lebo v srsti si môže priniesť nejaké travy či Semena a tie môžu alergika dráždiť
Tak zavisi, na co ma to dieta alergie... ked na kravske mlieko, tak to s mackou absolutne nesuvisi... rovnako vela alergii... navyse su macky, ktore alergie nesposobuju... niektore deti su alergicke na macacie sliny, ine na srst, niektore kychaju, ine maju cele ruky cervene, proste otazka jak podme na jahody, specifikuj problem. Ale plati hore spomenute, pri pelovych alergiach musi byt macka len doma.
Môj syn má slabú alergiu na mačku a práve alergologička nám odporučila, aby sme si mačku zaobstarali.
Ja som alergicka na macky, psov a kadeco ine a mam doma dve macky. 😁 Ale viem co a kedy mi sposobi reakciu.
Určite nie, z vlastnej skúsenosti
Ja som alergická komplet na všetko, mám 5 mačiek a mali sme aj 2 psíkov. Ale vonku...v dome iba jedného kocurika, kým sme ho nevypiplali na vek vhodný vonkajšieho pobytu.
Práve je to dobrá voľba, ak sa chcete zbaviť alergie. Malé dávky alergénov ktoré mačka vylučuje do prostredia ( bunky epitelu, sliny atď) dlhodobo majú účinok ako tie vakcíny čo dostávajú alergici. Tiež doporučujem používať menej chemie v obydlí a menej sterilné prostredie ( skrátka menej upratovať).
@anjelicek26 Nikto nie je alergický "na srsť". Alergie sú na proteín vyskytujúci sa v slinách, v lupinách, ect. Rôzne jedince ho produkujú v rôznych množstvách a "hypoaergénne plemená" by ho mali produkovať velice málo, ale skutočne hypoalergénne zviera neexistuje.
@autor Ja som alergik a mačky mám. Mačky mi nevadia, hlodavce neskutočne a psi ako ktoré. K niektorým ani priblížiť, niektoré v pohode. To že expozícia je dobrá na liečbu alergie tiež nie je absolútne pravda. Môže, nemusí. Ja som mala morča ako dieťa a na začiatku som nemala žiadne reakcie na hlodavce, po tých 4 rokoch už nemôže vojsť ani do petshopu, kde majú hlodavce. Na druhej strane som mala miernu reakciu na mačky a teraz už vôbec. Alergie sa vedia kedykoľvek pomeniť... je aj krížová reaktivita. Ja som hlavne na trávy a po 30-tke si telo zmyslelo že budeme budeme alergický aj na figy.
Ak chcete mačku a nie ste si istý, môžte skúsiť ísť k niekomu na návštevu , do mačacej kaviarne ect. Nech si dieťa dobre pohladká a "oňuchá". Prípadne si môžte vziať nejakú do dočasnej starostlivosti a uvidíte aká bude reakcia. Môže zmiznúť úplne, môže byť reakcia takmer žiadna (alergie sú tiež spektrum. Niečo napísané na papieri moc neznamená) alebo to môže byť katastrofa. To dopredu nezistíte.
@aandrea9 poznám nie jedného človeka, ktorý má alergiu na všetky "línajúce" sa zvieratá t.j. z takých najbežnejších kone, mačky, psy, králik... jednoducho všetko, čo má srsť s výnimkou pri psoch tie plemená, ktoré majú "vlasy" ako pudel, yorkshire, bišon, maltezák... neviem, či aj mačky majú také plemeno. Ale možno oficiálne sa tá alergia volá inak, nie som dr.

záleží od toho na čo má dieťa alergiu....