Je chirurgická kastrácia bezpečná pre staršieho psa?
Ahojte. Už ste niekto dával kastrovať staršieho psíka ? Staršieho myslím 10+ rokov. Ak áno, prežil to v poriadku ? Lebo nášho by bolo treba dať, aj zuby mu dať urobiť, len veterinárka nám povedala, že je riziko, že to nemusí prežiť. Tak by ma zaujímalo, či niekto máte aj takú skúsenosť, nepríjemnú ?
Ďakujem za všetky odpovede.
ja ano a aj nie... moja dostala zapal maternice z toho rakovinu a nadory a kastrovali ju kvoli tomu ked mala 12 .. pred operaciou mi volali,ze ci to chcem ze ma len 50 % sancu prezit - ano dala som .. bez toho by umrela do mesiaca mozno skor ... operaciu dala skoro v pohode... troska viac krvacala pocas nej a mala aj vyrazne podliatiny ..ale dala sa rychlo dokopy a zila este pol roka.. zial nador kt nesiel von praskol a do tyzdna umrela... kazdopadne kazdy pes je iny a kazdy inak zdravy ... ak to treba tak daj lepsie ako ryskovat rakovinu ci zapal
Priamo kastrácia nie, ale vo veku 10+ narkóza bola (dokonca opakovane) a v poriadku. Nie som veterinárka, ale za mňa laicky riziko je vždy, aj pri mladom organizme, pri staršom samozrejme vyššie. Ale tiež je riziko nechať chrup v zlom stave. A rovnako ak " by bolo treba dať kastrovať" (tiež to má nejaký zdravotný dôvod, nie?), tak zjavne asi treba. Ja osobne by som dala spraviť riadne predoperačné vyšetrenia a následne aj nutné zákroky.
Tak zatial nema problemy s prostatou, ani zvacsenu, avsak zuby by mu bolo treba dat urobit. Tie ma v naozaj zlom stave. A povedala mi doktorka, ze uz ked by bol v narkoze, spravilo by sa aj aj. A uz ma 12,5 roka, cize radsej by som ho uz aj vykastrovat dala teraz, aby nemal nahodou neskor problem. A cim bude starsi, tym bude vyssie to riziko, ze nemusi prezit. Lebo dost sa toho bojime, ale tiez ho nechceme nechat tak, teda najma kvoli tym zubom.
A chcela by som sa este opytat, ze kolko ste ± platili za kastraciu a zubky ? Viem, ze vsade to moze byt inak a odvija sa to aj od vahy psika, ale chcem vediet len tak orientacne.
Ahoj, ano, uplne bezne sa na veterinach kastruju aj psy 10+. Dokonca sa uspavaju aj na vaznejsie operacie a dlhsie zakroky. To, ze to nemusi prezit a a vzdy je tam to riziko musime vzdy majitelovi povedat. Aj ked ide o rocneho zdraveho psa. Nikto nie je Pan Boh a hocico sa moze skomplikovat alebo ma pes hocijake skryte problemy ktore nemusia odhalit ani predoperacne vysetrenia. Podla spravnosti by sa mal pred kazdym zakrokom podpisat aj tzv informovany suhlas majitela, ze si je vedomy rizik a bol pouceny. Dava sa to bez ohladu na vek a zakrok psa.
Samotna kastracia uz u uspateho psa (ak ma vyhnite zuby alebo masivny kamen, predpokladam, podla Tvojich slov), je uz kratucka zalezitost.
Cenovo je to prudko individualne. Takyto zakrok zuby+kastracia Ta mozu vyjst aj 80 aj 400 euro. Netusime ci byvas v Humennom alebo Bratislave a ci ma Tvoj pes 6kg alebo 60kg.
Ahoj, ano, uplne bezne sa na veterinach kastruju aj psy 10+. Dokonca sa uspavaju aj na vaznejsie operacie a dlhsie zakroky. To, ze to nemusi prezit a a vzdy je tam to riziko musime vzdy majitelovi povedat. Aj ked ide o rocneho zdraveho psa. Nikto nie je Pan Boh a hocico sa moze skomplikovat alebo ma pes hocijake skryte problemy ktore nemusia odhalit ani predoperacne vysetrenia. Podla spravnosti by sa mal pred kazdym zakrokom podpisat aj tzv informovany suhlas majitela, ze si je vedomy rizik a bol pouceny. Dava sa to bez ohladu na vek a zakrok psa.
Samotna kastracia uz u uspateho psa (ak ma vyhnite zuby alebo masivny kamen, predpokladam, podla Tvojich slov), je uz kratucka zalezitost.
Cenovo je to prudko individualne. Takyto zakrok zuby+kastracia Ta mozu vyjst aj 80 aj 400 euro. Netusime ci byvas v Humennom alebo Bratislave a ci ma Tvoj pes 6kg alebo 60kg.
@colsami Tak ta veterinarka nas celkovo akosi dost strasila. A pritom sa potom ukazalo, ze mu nic nie je. Lebo sa mu robili krve testy a vsetko mal v poriadku.
A jasne, ze hocico sa moze stat aj mlademu psikovi. Len vravim, ze aj s inymi vecami velmi strasila a nakoniec vsetko bolo v poriadku, tak som sa chcela opytat. Lebo s tou prostatou nema problem, len tie zubky ma naozaj vo velmi zlom stave a tie mu chceme isto dat urobit.
@colsami Psik ma 5 kg a byvame v DK. Planujeme ist do RK. A super, dakujem velmi pekne vsetkym za odpovede 😊.
@sandri2009 my sme platili za kastráciu + dentálnu hygienu + hystologia 440e. Klinika v BB, váha psíka 42 kg
@sandri2009 my sme platili za kastráciu + dentálnu hygienu + hystologia 440e. Klinika v BB, váha psíka 42 kg
@nelca84 Tak to nie vela. Cakala som o par stoviem viacej. A dakujem 😊.
@nelca84 Tak to nie vela. Cakala som o par stoviem viacej. A dakujem 😊.
@sandri2009 pri tak malom psíkovi to bude určite menej, držím palce
@sandri2009 pri tak malom psíkovi to bude určite menej, držím palce
@nelca84 Urcite ano a tam v RK kde sme boli, celkovo mali nizsie ceny. A dakujem krasne 🥰
Môjmu psíkovi vyoperovali oko, keď mal 16 rokov a 5 mesiacov a sučke vyoperovali maternicu, keď mala 14 rokov a 4 mesiace a neskôr nádor na mliečnej žľaze, keď mala 16 rokov a 7 mesiacov. A to mala nádor v srdci! Vo všetkých 3 prípadoch ma veterinári presviedčali, aby som ich dala utratiť, lebo sa im nechcelo operovať takého starého psíka, ale ja som trvala na tom, že im chcem dať šancu, nech operujú. Prežili.
ahoj, mojmu psikovi robili zuby ked mal zhruba 12 rokov. Az teraz si to uvedomujem. pretoze on bol vzdy strieborny sivy a ked sme ho nasli nevedel mu nik odhadnut vek. Mozno by som zvazovala, ci to v tak pokrocilom veku treba spravit. Pride na to v akej kondicii je psik.
ahoj, mojmu psikovi robili zuby ked mal zhruba 12 rokov. Az teraz si to uvedomujem. pretoze on bol vzdy strieborny sivy a ked sme ho nasli nevedel mu nik odhadnut vek. Mozno by som zvazovala, ci to v tak pokrocilom veku treba spravit. Pride na to v akej kondicii je psik.
@ljmmm Tak on je velmi hravy a ciperny psik. Vsetci si myslia, ze je steniatko.
A chcela by som sa este opytat, ze je pravda, ze psik po kastracii priberie ?
@colsami Tak ta veterinarka nas celkovo akosi dost strasila. A pritom sa potom ukazalo, ze mu nic nie je. Lebo sa mu robili krve testy a vsetko mal v poriadku.
A jasne, ze hocico sa moze stat aj mlademu psikovi. Len vravim, ze aj s inymi vecami velmi strasila a nakoniec vsetko bolo v poriadku, tak som sa chcela opytat. Lebo s tou prostatou nema problem, len tie zubky ma naozaj vo velmi zlom stave a tie mu chceme isto dat urobit.
@sandri2009 aj ak su idealne krvne testy a ostatne vysetrenia, i tak tam je vzdy riziko a hocico sa moze stat. Samozrejme, ta pravdepodobnost je nizsia ako u psika so zlymi vysledkami. Ale je tam. To su fakty. A preto na to vzdy musime majitela upozornit.
Pes zozerie len tolko, kolko mu da majitel. Pokial spravne korigujete krmnu davku, je extremne raritne take priberanie, ze by ste ho nevedeli ovplyvnit a vacsinou suvisi aj s inymi problemami. Ak pes "po kastracii" priberie, v 99% je to len a len manazment (a chyba) majitela.
@sandri2009 aj ak su idealne krvne testy a ostatne vysetrenia, i tak tam je vzdy riziko a hocico sa moze stat. Samozrejme, ta pravdepodobnost je nizsia ako u psika so zlymi vysledkami. Ale je tam. To su fakty. A preto na to vzdy musime majitela upozornit.
Pes zozerie len tolko, kolko mu da majitel. Pokial spravne korigujete krmnu davku, je extremne raritne take priberanie, ze by ste ho nevedeli ovplyvnit a vacsinou suvisi aj s inymi problemami. Ak pes "po kastracii" priberie, v 99% je to len a len manazment (a chyba) majitela.
@colsami Aha, super. Lebo videla som, ze vela ludi pisalo, ze pribral ich psik.
A co sa tyka jedenia teraz, mi mu to nijak nedavkujeme. My mu dame aj plnu misku a on sa ide najest iba vtedy, ked je hladny a zje iba tolko, kolko vladze. Nikdy sa nestalo ani take, ze ked sa nam nahodou vysypalo pol sacku granul na zem, ze by ich isiel zozrat.
U starsieho psa sa robi predoperacne .
My sme vdaka predoperacnemu (zuby ) zistili problemy a oblickami …
A co sa tyka jedenia teraz, mi mu to nijak nedavkujeme. My mu dame aj plnu misku a on sa ide najest iba vtedy, ked je hladny a zje iba tolko, kolko vladze. Nikdy sa nestalo ani take, ze ked sa nam nahodou vysypalo pol sacku granul na zem, ze by ich isiel zozrat.
@sandri2009 mama mala psa narkoze, ktorý mal 14 r veterinár povedal, že je zdravá srdce, krv nevidí vyššie riziko.Zila ešte 2 r jazvečík
Pes nie je mačka nemal by mať celý deň plnú misku, ale len v čase jedenia, ale keď tak žije z rokov už by som mu to nemenila🙂Mozes kúpiť menej výdatne krmivo.Daj mu to spraviť zle zuby čaká ťa potom trhanie atď..nie je to málo penazi
@sandri2009 na každom balení granul je uvedené dávkovanie, ktoré sa odvíja od váhy psíka. Po kastráciu môžeš ešte aj z toho trochu ubrať. A nie, psík nemá mať stále plnú misku.
@nelca84 Urcite ano a tam v RK kde sme boli, celkovo mali nizsie ceny. A dakujem krasne 🥰
@sandri2009 Ahoj, moj psik uz bol kastrovany, ked som si ho vzala z utulku, ale na zubky (kamen+museli mu aj nejake 3 vytrhnut) som mu dala robit ako 10rocnemu (12kg) pod CA, najprv predoperacne-krvne testy a potom zakrok...celkovo som platila cca 150eur za vsetko v BA. Drzim tvojmu nuchacikovi palce, aby vsetko dobre zvladol🐾🐾 A radsej chodievaj k vetosovi co ta bude menej strasit, lebo ano aj mna vetoska upozornila na nejake veci, ale rozhodne nestrasila za co aj nemusela🙂
@sandri2009
"A co sa tyka jedenia teraz, mi mu to nijak nedavkujeme. My mu dame aj plnu misku a on sa ide najest"
Toto je asi najhorsi styl krmenia co moze byt. Nebudem sa cudovat, ak Tvoj psik priberie, presne takto by to totiz vyzerat nemalo 🙃 prehodnotila by som normalny rezim krmenia.
Vela stastia.
U starsieho psa sa robi predoperacne .
My sme vdaka predoperacnemu (zuby ) zistili problemy a oblickami …
@biglovemom Tak on bol pred nejakym mesiacom na krvi a vsetko mal v poriadku.
@sandri2009 mama mala psa narkoze, ktorý mal 14 r veterinár povedal, že je zdravá srdce, krv nevidí vyššie riziko.Zila ešte 2 r jazvečík
Pes nie je mačka nemal by mať celý deň plnú misku, ale len v čase jedenia, ale keď tak žije z rokov už by som mu to nemenila🙂Mozes kúpiť menej výdatne krmivo.Daj mu to spraviť zle zuby čaká ťa potom trhanie atď..nie je to málo penazi
@luccija Tak ale on ked nie je hladny, on neje aj cely den. Jemu mozes nasypat do misky a on to nejde hned jest, ako ine psiky. A tiez nezje vsetko. Ked mu chuti, zje iba polovicu.
@sandri2009
"A co sa tyka jedenia teraz, mi mu to nijak nedavkujeme. My mu dame aj plnu misku a on sa ide najest"
Toto je asi najhorsi styl krmenia co moze byt. Nebudem sa cudovat, ak Tvoj psik priberie, presne takto by to totiz vyzerat nemalo 🙃 prehodnotila by som normalny rezim krmenia.
Vela stastia.
@colsami Cely zivot mu takto davame a tucny nie je. Lebo ako som pisala, on nie je ako ostatne psy, ze zozere vsetko, co mu nasypete.
@sandri2009 Ahoj, moj psik uz bol kastrovany, ked som si ho vzala z utulku, ale na zubky (kamen+museli mu aj nejake 3 vytrhnut) som mu dala robit ako 10rocnemu (12kg) pod CA, najprv predoperacne-krvne testy a potom zakrok...celkovo som platila cca 150eur za vsetko v BA. Drzim tvojmu nuchacikovi palce, aby vsetko dobre zvladol🐾🐾 A radsej chodievaj k vetosovi co ta bude menej strasit, lebo ano aj mna vetoska upozornila na nejake veci, ale rozhodne nestrasila za co aj nemusela🙂
@motylik2559 A ďakujem krasne 😊.
@sandri2009
Vela stastia.
@colsami A prosim, ked uz vytiahnete vetu z celej spravy, tak celu, lebo slovom "najest" ta veta neskoncila 😀. To je potom vytrhnute z kontextu 🙂.
@colsami A prosim, ked uz vytiahnete vetu z celej spravy, tak celu, lebo slovom "najest" ta veta neskoncila 😀. To je potom vytrhnute z kontextu 🙂.
@sandri2009 chápeš, že po kastrácii hrozí prejednanie aj keď doteraz sa neprejedal? To sa ti tu snažíme vysvetliť. Takže nie, nemôže mať neobmedzený prístup k jedlu. Preto niektoré psíky po kastrácii priberú, ale je to chyba majiteľa, lebo neustriehne množstvo potravy.
@sandri2009 chápeš, že po kastrácii hrozí prejednanie aj keď doteraz sa neprejedal? To sa ti tu snažíme vysvetliť. Takže nie, nemôže mať neobmedzený prístup k jedlu. Preto niektoré psíky po kastrácii priberú, ale je to chyba majiteľa, lebo neustriehne množstvo potravy.
@nelca84 Ved viem, ze po kastracii bude treba davat na to pozor. Toho som si vedoma 😀.
@sandri2009 Ty asi nerozumies. Tu nejde o kontakxt kedy a kolko sa pes nazerie. Ide o to, ze takyto rezim krmenia je nespravny a skodi aj psovi. Za prve, aj travenie ma mat rezim a ma aj oddychovat. A nie ze pes zje kolko chce a kedy chce, darmo ze zatial udrziava liniu. Druha vec je, ze so stupajucim vekom sa mu bude menit aj metabolizmus (+kastracia), takze tym viac je toto zla forma krmenia.
Ale nebudem Ti radit nic, ste presvedceni doma ze je to ok, nuz tak je to ok. Myslim ze som zrozumitelne pisala, ze ktore psiky priberaju... Presne tie, ktorych majitelia nezvladnu rezim krmenia a je zly. To je cele.

@sandri2009 ano, náš bol kastrovany vo veku 10 rokov. Nemecký ovčiak. Predtým mu spravili nejaké krvné testy a všetko bolo ok, takže sa nepredpokladali nejaké komplikácie. Rovno mu spravili aj dentálnu hygienu. Všetko prebehlo hladko, momentálne má 12 rokov. Ešte dodám, že ide o dobrú kliniku kde chodíme odkedy bol šteniatko.