icon

Je elektronický obojok pre psa bezpečný?

17. jún 2025

Ahojte.
Máme doma ročného psa a cez deň veľa breše, hlavne keď nie sme doma, cez deň, teda neruší nočný kľud. Susedia sa už u nás sťažovali. Môj priateľ povedal, že by sme mu dali elektronický obojok, že ho to odnaučí brechať. Ale mne sa to vôbec nepozdáva. Nevieme sa na tom zhodnúť. Príde mi to ako týranie... Máte s tým niekto skúsenosť? Pomohlo to?
Ďakujem.

20erika07
17. jún 2025

Skúsenosť nemam ale čítala som o tom dosť, vraj to kedysi bolo horšie, dnes sú tie obojky uz vraj v pohode, ze je to impulz akoby teba kopla statická elektrina . Tak ktovie

hytal
17. jún 2025

No neviem, psov milujem a osobne by som to žiadnemu nedávala. Radšej popracovať na výchove, aby toľko nebrechal.

biba_18
17. jún 2025

bezpečné to je aj keď človek môže mať morálne výhrady…

ika02
17. jún 2025

Ahoj, sú obojky, ktoré ovládačom vydáva impulz človek a potom sú také, ktoré reagujú na štekanie psíka automaticky ho to "kopne". V byte by to mohlo fungovať. Treba nastaviť intenzitu, je rozdiel, či je to čivava alebo doga.

zdenusa4
17. jún 2025

Tak ono si vieš na tom obojku nastaviť intenzitu. A vieš si to vyskúšať aj sama na sebe, bez toho by som to psovi ani neskúšala dávať.

katkaseiner
17. jún 2025

A taky ten domcek na zavesenie si neskusala? My sme to kupovali pre susedovych psov, ale ti stekali aj v noci. Tym ze bol ten domcek od nich velmi daleko, tak to nefungovalo ale ono je to na rovnakom principe...ak steka, tak ten domcek vydava nejaky zvuk a tomu psovi to vadi.

autor
17. jún 2025
@katkaseiner

A taky ten domcek na zavesenie si neskusala? My sme to kupovali pre susedovych psov, ale ti stekali aj v noci. Tym ze bol ten domcek od nich velmi daleko, tak to nefungovalo ale ono je to na rovnakom principe...ak steka, tak ten domcek vydava nejaky zvuk a tomu psovi to vadi.

@katkaseiner O tomto som ešte nepočula, idem si pozrieť o čo ide.

tundra
17. jún 2025

Elektricke vycvikove obojky,nemusia mat
el.impulz.Niektore maju len zvukovy impulz alebo vibrovanie.Su specialne obojky proti stekaniu,ktore reaguju na psa,ked zacne stekat.
El.impulz sa pouziva napr.pri vycviku obrany na povel "Pust",ked zlyhali,vsetky dostupne metody.
Napr.vo Švajčiarsku, je možne pouzivat el.obojok len na povolenie kantonalneho veterinara.
Žiadost sa posudzuje individualne a povolenie sa vydava, len v odôvodnenych pripadoch.
Je mozne,ze pes ma vela energie a reaguje na podnety na dvore stekanim.Nie vzdy a vsetko vyriesi technika(El.obojok).Niekedy, to môze byt viac na skodu,ako na pomoc...

katarinaba
17. jún 2025

Predsudky maju ludia vtedy, ked nieco nepoznaju. Ze sa ti to zda ako tyranie je preto, lebo to nepoznas a nevies o tom vobec nic.
Elektricke obojky su bezne pouzivane aj vo vycviku. Len sa treba vzdelavat a nekupovat najlacnejsie smejdy. No a hlavne, treba sa to naucit pouzivat, idealne pod dohladom skuseneho vycvikara.
Anti stekacie obojky funguju na viacerych stupnoch. Je tam zvuk, su tam vybracie a az posledny prichadza vyboj. Vyboj musi byt nastavitelny, musi sa prisposobit psovi. Ale kazdopadne, treba psa naucit. Kazdy pes ma pravo stekat. Je to dokonca ziaduce. Co je problem, ak pes steka bez priciny a neustale (z nudy, z prebytku energie a pod.). Na to je super tento obojok. Necha ho zastekat dva tri krat, nasledne ho upozorni zvukom, ked nepomoze pridu vybracie a ked aj potom stekanie pretrvava, pride vyboj. Vyboj, ked je nastaveny spravne, psovi nesposobuje ziadne bolesti. Da sa to prirovnat tomu, ked ta kopne staticka elektrina (aj ta vie kopnut silnejsie, nejeden krat mi strpla ruka 🙂 ) Pes si za kratky cas spoji tieto signaly so stekanim a bude vediet, kedy prestat. Ani keby stekal a dostaval elektricky vyboj - ten netrva do aleluja, po troch ci styroch sa deaktivuje, aj ked pes steka.
Odporucam najskor zistit pricinu stekania. Najst pomoc skuseneho vycvikara, ktory moze zhodnotit, ci obojok pomoze, ani ten totiz nie je zarukou.

colsami
17. jún 2025

Ahoj, faktom je, ze v rukach neskuseneho cloveka (co vy podla Tvojich otazok ste), ano, je tento obojok nebezpecny a nevhodny pre psa.
Na vsetko ostatne sa daju viest dialogy ale toto je zakladny fakt, takze nesla by som do toho s vidinou krasneho jednoducheho a rychleho riesenia - aby ste psa este "nezhorsili".

gov
Odpoveď bola odstránená
maickamf
17. jún 2025

Ake mate plemeno? Urcite by som neskusala davat psovi hned el.obojok.
Mozno skor skusit odnaucit bezdovodne stekat s povelom "TICHO", oslovit trenera.