icon

Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?

evka234444
3. jan 2026

Dobrý večer ,môže mi prosím niekto poradiť mame morcuatlo cca pól ročne ktoré žije s nevykastricanym morciatkom ,neskutočne nabrala na váhe ,boli sme s ňou aj u veterinára a ten povedal že nie je tehotná že pribrala ,ale každým dnom je viac a viac a teraz keď som ju zobrala na ruky zhrozila som sa ,brucho ma neskutočne guľaté,široké a boky ma tvrdé ,doslova je od pól pása neskutočne obézna. Zdá sa mi že aj srsť ma akúsi riedsiu ale jesť jej chuti každú chvíľu je . Veterinár hovorí že je ok prosím pomôžte niekto 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?Je moje morské prasiatko len obézne alebo choré?
anonym_d8ae8d
3. jan 2026

My ked sme mali obezne morcata tak nam veterinar povedal ze im nemame davat suchy chlieb a zrno, taku to zmes kde je aj slnecnica. Ze morca strasne pribera s peciva. Radsej mrkvu, salat a cerstvu travu a hlavne vela cerstvej vody.

evka234444
autor
3. jan 2026
@anonym_d8ae8d

My ked sme mali obezne morcata tak nam veterinar povedal ze im nemame davat suchy chlieb a zrno, taku to zmes kde je aj slnecnica. Ze morca strasne pribera s peciva. Radsej mrkvu, salat a cerstvu travu a hlavne vela cerstvej vody.

@anonym_d8ae8d my jej dávame seno to by malp byt vhodne ,a jablko a mrkvu tiež a ešte takú zmes pre morcata

lindayaaa
3. jan 2026
@evka234444

@anonym_d8ae8d my jej dávame seno to by malp byt vhodne ,a jablko a mrkvu tiež a ešte takú zmes pre morcata

@evka234444 take ma napadlo neni nafuknuta? Ako zastavene vetry?

chrobak7
3. jan 2026

@evka234444 Morské prasatá nemajú presný čas gravidity. AK majú viac malých v bruchu, tak rodia skôr, ak len jedno, tak môžu prenášať aj mesiac. Ak je to samica pol ročná a je spolu so samcom, tak podľa mňa je na 95% gravídna.

Ako určil veterinár, že nie je gravídna? Urobil ultrazvukové vyšetrenie? Alebo len z hmatu?

Vyčkaj ešte 2-3 týždne, podľa mňa bude mať mladé. Samice sú sexuálne aktívne už od 2 mesiacov.

Z fotiek nič konkrétne nevidno, je to dlhosrstý druh - je to len jedna chlpatá guľa. Ale veľkosťou vyzerá byť na dospelého jedinca.

Napíš potom, či bola tehotná alebo to bolo niečo iné.

evka234444
autor
3. jan 2026
@lindayaaa

@evka234444 take ma napadlo neni nafuknuta? Ako zastavene vetry?

@lindayaaa to neviem ,veterinár povedal že je pribrata ,keď ma zastavené vetry ako postupovať ? Mám ísť k inému veterinarovi ? Ako jej pomôcť

evka234444
autor
3. jan 2026
@chrobak7

@evka234444 Morské prasatá nemajú presný čas gravidity. AK majú viac malých v bruchu, tak rodia skôr, ak len jedno, tak môžu prenášať aj mesiac. Ak je to samica pol ročná a je spolu so samcom, tak podľa mňa je na 95% gravídna.

Ako určil veterinár, že nie je gravídna? Urobil ultrazvukové vyšetrenie? Alebo len z hmatu?

Vyčkaj ešte 2-3 týždne, podľa mňa bude mať mladé. Samice sú sexuálne aktívne už od 2 mesiacov.

Z fotiek nič konkrétne nevidno, je to dlhosrstý druh - je to len jedna chlpatá guľa. Ale veľkosťou vyzerá byť na dospelého jedinca.

Napíš potom, či bola tehotná alebo to bolo niečo iné.

@chrobak7 veterinár povedal pred troma týždňami že nie je tehotná ,možno že už bola tým pádom možno až potom keď nosia niekedy mesiac ako píšeš niekedy 2-3 týždňa . Len z hmatu ,ultrazvuk jej nerobil vraj je to na 100% že nie je tehotná ,taký mudrlant rozmýšľam že prejdem k inému .. samozrejme dám vedieť keď bude tehotná

chrobak7
3. jan 2026
@evka234444

@chrobak7 veterinár povedal pred troma týždňami že nie je tehotná ,možno že už bola tým pádom možno až potom keď nosia niekedy mesiac ako píšeš niekedy 2-3 týždňa . Len z hmatu ,ultrazvuk jej nerobil vraj je to na 100% že nie je tehotná ,taký mudrlant rozmýšľam že prejdem k inému .. samozrejme dám vedieť keď bude tehotná

@evka234444 Gravidita trvá u morských prasiatok od 59 dní ... niekedy aj 80 dní. Takže ak to bolo pred mesiacom, tak už musela byť gravidná, ak mala veľké brucho.

anonym_40cd4a
4. jan 2026
@anonym_d8ae8d

@anonym_d8ae8d morčatám sa suchý chlieb ani zrno nedáva 🤦🏽‍♀️ majú mať bez obilné zmesy najlepšie versele laga, mrkva tiež nie je dobrá často. Nabudúce si niečo prečítajte keď chcete chovať zviera.

hytal
4. jan 2026

Na vašom mieste by som navštívila iného veterinára. Vidno, že máte doma krásnu chlpatú guľku, no takto nikto neodhadne či má v brušku dáke mláďatká. Určite by som žiadala urobiť sono vyšetrenie.

pikachu999
4. jan 2026

Iný veterinár a ultrazvuk..

evka234444
autor
4. jan 2026
@anonym_40cd4a

@anonym_d8ae8d morčatám sa suchý chlieb ani zrno nedáva 🤦🏽‍♀️ majú mať bez obilné zmesy najlepšie versele laga, mrkva tiež nie je dobrá často. Nabudúce si niečo prečítajte keď chcete chovať zviera.

@anonym_40cd4a poradil jej to veterinár tak ten zrejme vie o čom hovorí a ak nie tak chyba je že zle poradil veterinár za to pani nemôže

anonym_40cd4a
5. jan 2026
@evka234444

@anonym_40cd4a poradil jej to veterinár tak ten zrejme vie o čom hovorí a ak nie tak chyba je že zle poradil veterinár za to pani nemôže

@evka234444 veterinár radil chleba nedávať, oni ho dávali lebo si zrejme nezistili o chove potrebné veci dopredu.