Ako sa starať o morské prasa?

martinals
19. okt 2019

Ahojte, mám 5r dcérku a veľmi by si želala morča,pred nedávnom nám zomrela Andulka a chýba jej doma niečo "živé".Je veľmi starostlivá ale je mi jasné, že bez mojej pomoci by to nešlo 😀.Je tu niekto,kto chová doma morča a poradil by na čo si dať pozor, aký je režim zvieratká , ďakujem 😀

bielavlcica
19. okt 2019

@martinals hlavne si dajte pozor v chovprodukte ako zvieratko reaguje ako sa chova a najlepsie ak by ste brali samicku nech Vam ju veterinar aj hned prezrie aby sa nestalo ze ju uz iny morcicak nenakril. Kamaratka si tak kupila a nestacila sa jedno rano cudovat miesto jedndho mala hned 5 morciat

snehulienka8
19. okt 2019

morcata by sa mali chovat v pare, su spolocenske a osamote trpia (clovek im spolocnost nenahradi..), denne im treba cistit klietku, inak to dost smrdiii, necistotu su schopne vykopat/vyhrabat aj mimo klietky, samozrejme treba zabezpecit zodpovednu opateru, ked ste na dovolenke.. dost to zerie..zradlo z chovproduktu nie je najlacnejsie...a treba mu aj cerstvu zeleninu, ovocie..aj to treba vediet co a kolko, pretoze moze dostat hnacku a zdochnue - dieta ma traumu.. denne musi mat prijem vitaminu C, inak hrozia zdravotne problemy..a veterinar tiez nie je lacny a nie kazdy zisti spravnu pricinu..napriklad moje malo vazne kozne problemy, a to vdaka nedostatku vitaminu C a stresu, pretoze bolo urcitu dobu same.. a veterinar to nespravne urcil ako plesen.. no a morca zije 4-7rokov..bude dcerku morca bavit tak dlho? drzim palce

tarra6
19. okt 2019

a škrečka?

martinals
autor
19. okt 2019

@tarra6 Keď mám pravdu povedať,viac sa mi pozdáva škrečok, keď som bola dieťa, tiež som mala škrečka,len v noci dosť robil hluk.Povodne sa dcérka zamilovala do myšky ale bojím sa že by niekde zaliezka a nevyliezla,to morča je v tomto prípade lepšia voľba.

snehulienka8
19. okt 2019

@martinals nestacilo by na cas niekomu obcas strazit nejakeho zvera? dcera sa potesi a mamicka nebude musiet denne opatrovat este aj chlpaca..alebo skuste rybicky...?

lintu
19. okt 2019

Mali sme viacero morčiat. Prakticky s nimi nebol žiadny problém. Je to denné zviera. Občas trošku hlasnejšie piští. Najhoršia bola asi údržba. Pri lietaní po klietke bola podstielka aj po okolí. Nevymenenú zas začalo po pár dňoch cítiť. Pri chove v skupine si treba dať pozor na znášanlivosť pohlaví.

Chovali sme viacero hlodavcov. Naj bol asi potkan. Bol taký najkontaktnejší.

3009
19. okt 2019

@martinals a nebola by lepšia mačička?

martinals
autor
19. okt 2019

@3009 Máme 3 😀,ujali sme sa pouličných maciatok, keď im zrazilo maminu.Byvame na dedine a sú vonku (keby boli dnu asi by manžel zinfarktoval 🤔)

matabb73
19. okt 2019

My máme morča, je to veľmi milé zvieratko. Toto je naše druhé, kúpili sme ho ako maličké. Je to samicka a je veľmi spoločenská. Chodi po byte za nami ako psík. Podstielku kupujeme také valčeky, z toho sa nepráši. Mením ju väčšinou raz za týždeň. Papá seno, zrnká a zeleninu. Najradšej na šalát. Naša mala na začiatku pleseň, boli sme aj u veterinára a liečila som jej to. Odvtedy je zdravá. Máme ju už tri roky. Ja mozem len odporučiť.

janinah
19. okt 2019

Sestričku jej daj,nič živšie si neviem predstaviť😉

lintu
19. okt 2019

Na dom sú morčatá fajn. Ak by ste to popri tej dravej zveri nejak prešpekulovali, počas celého pekného jarného/letného/jesenného obdobia ich môžete mať vonku na tráve. Najlepšie v niečom presuvnom, nech majú k dispozícií stále niečo zelené a nevzniká pod nimi veľký odpad. V prípade kontaktu so zeleňou treba trochu dozrieť na to, k čomu všetkému majú vlastne dosah. Niektoré rastliny sú pre ne jedovaté.
Tým, že bývate na dedine, väčšinu potrebného pre morčatá si vieš zabezpečiť aj zadarmo.

ajinka23
20. okt 2019

Neter má malého králika a maju ho na voľno z klietky si ide kedy chce naučil sa pekne na kralici záchod a už pribehne aj na zavolanie ked chodi na zachod nie je potreba stale cistit klietku. Len raz im prekusol kable ale spravili opatrenie a je pokoj. Keď nie sú doma ho zatvoria

0silvia0
20. okt 2019

@lintu hej, potkan je super, len ho tiez treba chovat v minimalnom pocte 2 kusy, inak zvyknu byt agresivni a dozivaju sa malo. Kralicicu sme mali nekontaktnu, dozila sa 11 rokov. Morca ja by som nechcela, neda sa naucit na zachod, strasne smrdi..

nickpick
20. okt 2019

a preco nekupite zase andulku? co tak kanarika? vtaciky a rybicky mi pridu vcelku nenarocne v porovnani s hlodavcami...

evica01
20. okt 2019

@bielavlcica moja znama kupila takuto kravicku.
Baba bola v tom. Mali potom teliatko 😊

martinals
autor
20. okt 2019

@janinah Máme dvojičky dievčatká, takže kapitola detí v tomto živote uzavretá 😉

matabb73
20. okt 2019

@0silvia0 asi ako ktoré. My máme teraz samičku a ta je veľmi čistotná. Voľne behá po byte aj pol hodinu a nepočúra sa. Vydrží, kým ju dáme do domčeka. Vôbec nesmrdí. Má svoj pach ako každý tvor, ale taký príjemný. Pred tým sme mali samčeka a ten bol prasiatko. Kakal kade chodil. Toho sme museli aj kúpať, lebo mal dlhú srsť a mal tam kadečo. Táto je krátkosrstá, to je lepšie na údržbu.

0silvia0
20. okt 2019

@matabb73 asi ano, len ja som sa sestre staravala o 3 morcata pocas dovoleniek a to boli doslova prasiatka😁 Lezali, pocas lezania zrali aj kadili zaroven. Boli vypasene a tym, ze boli 3 hned na druhy den smrdeli, vecne mali ocikane zadky, ze mi bolo neprijemne ich chytat. Proti nasej cistotnej kralicici a potkanom, ktori vsetci kadili do wc, mi morcata pripadaju take menej inteligentne. Ale je mozne, ze ked mate len jeden kus, a viac sa jej venujete, tak sa da lepsie vycvicit.

matabb73
20. okt 2019

@0silvia0 tá nasa je ako malý psík. Ona je veľmi inteligentná, pribehne na zavolanie. Od malička sme ju chválili, keď vydržala a vycikala sa až v domčeku. Ale ona bola aj šikovná, keď to porovnám s tým predtým. Asi je to ako u ľudí. Niekto je viac inteligentný, niekto menej. Dosť sa jej venujeme, lebo dcéra chcela psíka, tak ju máme miesto neho.