Je neustále kladenie vajec pre vtáky zebričky škodlivé?
Prosím vás poradíte mi? Môjmu paru zebriciek som dal do klietky hniezdo aj stavebný materiál. Samička nakladla 12 vajíčok. Po viac ako troch týždňoch sa stále nič nevyliahlo. Tie vajíčka som rozbil a nebol v nich ziaden zárodok iba zakalena zmes, takže asi boli neoplodnene. A deň na to do hniezda samička zas nakladla vajíčko. Myslite, že im mám nechať hniezdo v klietke, lebo v ňom každú noc spolu spinkajú, alebo je lepšie ho odstrániť? Bojím sa, aby jej to neustále kladenie vajec neublížilo. Som v tomto nováčik a mám párik zebriciek prvý krát.
@manuelis A si si istý, že je to párik? Nemáš náhodou dve samičky? U zebričiek je ľahké poznať pohlavie podľa sfarbenia, ale človek nikdy nevie...
Ak je to naozaj párik, tak môže byť problém so samčekom. Ak ich chceš rozmnožiť, skús dokúpiť ešte jeden párik. Možno sa len potrebujú navzájom podporiť. Len aby si mal dostatočne veľkú klietku. Pre párik by mala mať aspoň 70 dm3.
Jasne ze kladenie vajec samicu vysiluje. Ak ich kladie az moc, tak je to taha vapnik aj z kosti. Ja som raz rozmyslala nad prepelickami, ale ze samicky ziju tak rok - dva a samce cca 5. A to kvoli tomu kladeniu :/
Precitajte si online ako zabranit kladeniu, aj ked je divne ze kladu teraz - vacsinou kladu ked su trocha dlhsie dni, kedze dlzka dna (cize rocne obdobie) ma vpliv na hormony a tym padom na vajicka. Budku by som asi dala prec a mozno ponukla nejaku plosinku, ci by nespali tam. Neviem ci sa im paci ze su v budke schovane, alebo ze maju rovnu zem pod nohami. Ked uz sedi na vajickach, tak by som ich nebrala, lebo vacsina vtakov su take sliepky... ak pridu o znasku, okamzite urobia nahradnu.

mne ich vzdy zniesli a vyhodili, nic sa nikdy nevyliahlo