Je surové mäso vhodné pre mačky?
Ahojte chcela by som sa spýtať či kŕmite vašu mačku surovým mäsom. Mám doma britskú krátkosrstú, bude mať 9 mesiacov a už dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou na spestrenie stravy surovým mäsom. Dočítala som sa že surové mäso je pre mačky veľmi dôležité čo sa týka výživových hodnôt. Zatiaľ kŕmime kapsičkami 3x denne a po mimo ma v miske aj granulky.
Na internete sú všelijaké pohľady, názory, štúdie tak ma napadlo že by som sa mohla spýtať aj na skúsenosti, aké druhy mäsa kombinovať, ako dlho nechať mäso v mrazáku aby sa zahubili baktérie, na čo si dať pozor…..atď
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede 😊
@ktochytavzite mys zozerie otravu, nezahynie hned. Ak ju macka zozerie, otravi sa tiez, podla toho, kolko ta mys otravy zjedla, macka prezije, alebo, alebo zahynie, ak tej otravy mys zjedla vela.
Otrava je nasypana kdekolvek, aj v domoch, aj na polia sa pravidlne kvoli mysiam, rozhadzuje otrava.
3x denne? To je strašne veľa. Bude obézna
@laaraaaaa7 mozu v pohode surove.praveze varom sa nicia bielkoviny a vitaminy v masa takze jeho vyzivova hodnota je podstate nizsia.jedine rizikove je surovy diviak
@dominikamacakova idealne by mala byt macka krmena 6x denne.ma uplne iny metabolizmus ako pes. V podstate by nemala nikdy hladovat
@nika523 alw foby gadzovia-rozumni ludia.Pre mna je blbost kupivat macke drahe chmuloviny.A co my sme tiez macke dali mlieko a nic jej nebolo,zila dlho.Teraz tato sekta co sa jedna o macky alebo psy je smiesna.
@mk1111111111 no netreba travot mysi,macky nebudu mat hnacky,ale to by sa macky nemohli dokrmovat.
@ktochytavzite prečo by sa nemali dokrmovat mačky?
@nika523 ja si pamätám inak keď sme mali prvú mačku vonku. Boli sme ešte deti a ona mala taký zvyk že čo ulovila nám nosila pred dvere ukázať 😀😀🙂
@janulik2008 áno aj nám nosila pred dvere aj keď bola najedená lebo samozrejme sme jej jesť dávali a každý deň priniesla aspoň jednu myš
@nika523 ved mozu sa a povatsine sa aj krmia ale otazka preco sa dokrmuju?Ved sa nemusia.Ale to je jedno.Aj tak si kazdy robi ako chce a vie.
@ktochytavzite neviem, nejako nechapes. Mysi travia ludia a macka za to nemoze, ale ak tu mys zje, tak ide fo kytek ako mys. Uz lahsie da to neda vysvetlit. A preto sa dokrmuju, aby neboli hladne a nemuseli tie otravene mysi zrat. Len ich pochytaju, ale nezjedia, ucel to splnilo, v dome nemas mys a aj macka zostala cela
Moje mačky surové mäso doslova milujú. Včera 5 mačiek zjedli 800g morcacich pŕs.idu sa za tým zabiť.konzervy a kapsicky už nedávam tak často prístup ku granuliam majú stale.krmim surovým aj psov čiže mäsa je doma vždy dosť. Za mňa teda určite ano.
Tiez krmime macky aj surovym. Vacsinou kuracie srdcia, zaludky, krky. Aj kridla zvladnu. Nepremrazujem. Od kedy sme sa prestahovali, chodievaju aj von a lovia, tak teraz akurat odcervujem castejsie, ako ked boli vylucne dnu...
@sabina230 Jasné daj.
Keď orezávam mäso pred varením, tak všetko čo sa mi nepáči dám mačkám alebo psom 🙂 Sú celí šťastní 🙂 Raz sme mali staršie krky-trupy, čo sme kúpili v akcii v Kauflande (po nejakých 1,5 Eur/kg), mali byť na polievku ale nevyšlo - no keby si videla ako sa za tým šli potrhať. Kocúr si uchmatol jeden krk trup a šup s ním na šopu aby mu ho mačka nechcela zožrať. Úplne ako keby som ich týždeň nekrmila (pritom granule mali v miske) - preferencia surového mäsa, ešte aj keď "kostí" (lebo na tých krkoch trupoch veľa toho mäsa ani nie je) bola obrovská. Proste je to šelma, takže áno, na mäse si určite pochutí 🙂
@dominikamacakova moja je ešte stále mača. Odporúča sa kŕmiť viac krát v malých množstvách. Kupujeme 85g kapsičky, ktoré jej delíme ešte na polovicu. Úplne jej to stačí. 😀 A aktuálnu váhu má k svojmu veku v poriadku, boli sme u veterinára. 🙂
@nika523 nemusíš na mňa útočiť. Komentár si nepochopila. Všetky mačky majú problémy, to je jasne. Myslela som to tak že zdravie a trávenie mačky ktorá prežila dlhý čas na ulici sa dáva dokopy ťažšie ako mačka, ktorá dostáva stravu pre mačky od začiatku. Preto by mu to nemalo byť jedno čo jeho mačka zje. A robila som rozdiel medzi mojou mačkou a jeho, nie všeobecne. 😀
@sabina230 neútočila som viem že si to nemyslela zle len mňa hnevá keď si niekto myslí že čistokrvná mačka si zaslúži lepšiu starostlivosť alebo niečo aj obyčajné mačky sú úžasné mám doma tri sú múdre, čistotné, vďačné... A k tvojej otázke áno surové mäso je pre mačku najlepšie, malo by byť premrazené aspoň 48h a najlepšie asi kuracie prsia, viem že bravčové by mačky nemali, ostatné neviem ja dávam len prsia tak raz dva krát do týždňa
@thirstymonk No to mas taky trosku nestastny nazor :D
Technicky mas pravdu, ale iba ked sa pozeras na druh ako taky, nie na jednotlivca. Ono to vobec nieje o tom, ze tie stvorenia v prirode su "dokonale prisposobene" ale o tom ze maju hrozne vysoku umrtnost. Priemerny vek dozitia je v prirode hrozne nizky, napriklad taky holub sa doziva 2-3 roky. V zajati aj 20. A umrtnost pred dovrsenim dospelosti je uplne ina basta. U maciek sa 75% nedozije pol roka, u vtakov je to vyse 90% a u ludi, pred vynajdenim mediciny sa 60% deti nedozilo puberty. Len teda v dnesnej dobe, ked moj maly Janko dostane dostane nejaku chorobu, tak si nepoviem ze slaba krv musi vyhynut, ale pojdem s nim lekarovy :D
Jedine, na co je priroda prisposobena je tusim okotit co najviac mladych v co najnizsom veku a dovi dopo.
A aby som nekecala od veci: my sme krmili maso vzdy. roznu hydinu, hovadzie, pecen, srdce. Ale nie kazda macka lubi vsetko. Prvy kocur umrel v 14-stich, ale on mal dlho problem s oblickami. A o macicku sme prisli v 17-stich. Aktualna ma 12, cely zivot krmena masom, zatial ziadny problem.
Skor som nedavno vycitala ze granule su najhorsia vec. Vacsina mackarov vie, ze takmer kazda macka umiera na odpalene oblicky a prave ta sucha strava im na to robi strasne zle. A druhy problem su aj obilniny. Macka by mala zit z proteinu a tuku a sacharidy a cukry im robia hrozne zle. Ak chcete macke fakt urobit dobre, tak co najviac obmedzit suche zradlo, idealne dokonca vyradit uplne.
Moja Lili strasne lubi surove masko. Davam jej ho skor ako spestrenie, parkrat do tyzdna. Sestra svojim maso tepelne upravuje, ale ja mam ten nazor, ze tym sa straca z masa zbytocne vela zivin. Napr. ako zaujimavost, surove maso obsahuje vysoky podiel vitaminu C, preto severske narody, ktore bezne nemali ako pestovat zeleninu, boli napriek tomu fit a Ccko im v strave nechybalo.
Tiez strasne lubi surovu pecienku a davam jej aj chrupavky, kvoli kolagenu, nech ma klby zdrave. Ale tym, ze som si ju zobrala z ulice, tak vo velkom papa aj pavuky, muchy, moly, hocjaky hmyz a ked najde husenicu, cela je z toho mimo, ako sa tesi. Sice ma vzdy plne misky, ale poulicne macicky to maju asi nejako v sebe, ze boli schopne ulovit hocico, co sa dalo zjest.
@nika523 co píšeš je pravda, ze ta starostlivosť v domácnosti je iná. Aj dožitie. Na druhej strane si predstav ze by to tak nebolo a mačka by sa na ulici dožila 10-15 rokov... áno.krasny vek. Ale koľko by tých maciek na uliciach bolo. Príroda to nejak zariadila. Z nejakých dôvodov.
@mk1111111111 akurat ze tie mysi asi nik netravi.
@refly tie si myslik ze granule nie su najidealnejsie za mna biznis ako ine veci,ved aj na mackach a psoch sa da zarobit vyborne.Ale vysvetli to fanatikom.
@ktochytavzite Ako myslite fanatikom? :D Lebo pride mi ze granulami krmia hlavne z neinformovanosti (co papa psik a macicka? No predsa krmenie pre zvieratka, co su teda hlavne granule), alebo z cistej lenivosti. Granule su obilny srot, uplne nevhodne pre psov a hlavne macky. Ale maloco je tak lacne, rychle a pohodlne, ako nasypat za hrst granul a zviera je za par sekund odbavene. Otvorene balenie mozte skladovat prakticky donekonecna, v miske to neobschne, netreba krajat, umyvat potom riady, nic...
@simca06022011 to čo znamená že príroda to tak zariadila? Vek ktorého sa mačka dožíva je 12-16 rokov, na ulici 2 roky to znamená že na tej ulici a bez starostlivosti, kŕmenia atď človekom nemá čo robiť, nie je pravda že mačka si vie poradiť, že mačka sa o seba postará a že môže jesť hocičo zatuchnute napr ako niekto písal, veď tie mačky v dvoch rokoch umierajú choré, uzimene v bolestiach a ty napíšeš že príroda to tak zariadila? Nie príroda sprostý človek to tak zariadil čo si nedal kastrovat mačku a dvakrát do roka vyhodí mačatá alebo daruje do,, dobrých rúk " ďalšiemu debilovi a potom tak končia ver mi že mačka na ulici nie je o nič iná ako tá tvoja čistokrvná a tak isto chce domov, plnú misku a teplý peliešok
@nika523 Suhlasim s tebou, ze macicky na ulici si len tazko poradia same, hlavne v meste. My sme zili roky v centre BA a medzi bytovkami sme mali viacero maciek, aj stare macicky, ktore uz nemali zubky, tie by bez cloveka nemali sancu prezit. My sme tam boli ale taka skupina silnych macickarov, ze sme ich asi traja chodili pravidelne krmit, davat im vodicku a vsetky sme dali vykastrovat, aby sa nemnozili, tie, co boli este malinke a vedeli sa prisposobit, tak sme ubytovali v bytoch, vonku sme im na parkovisku spravili provizorny pristresok, aby sa mali v zime kde schovat. Je to velmi smutne, ked je zvieratko na ulici. Sice sme sa teraz odklonili od temy, ale v tomto som ti musela dat za pravdu, ja sa snazim vzdy kazdeho poprosit, ze ak si vsimne, ze na ulici byva zvieratko, nech mu skusi pomoct, lebo ono si samo neporadi.
@refly ano v tom suhlasim,no ia by som
amcke ani nic nekrajala,ja by som ju nechala
normalne mysi chytat,tal ako je prisposobena.Ze kurky,zajaciky pre macky,no urcite,tych zvierat mi je viacej luto ako nejakej macky.
@majka36912 no ja nvm ale ja by som toto na sidlisku nezniesla,dufamz
e okrem kastrovania ste si tie macky aj lekarsky osetrovali a odcervnovali.A zberaku po nich aj hovienka.Lebo na jednej strane robite dobre ale na druhej zasa skodu pre ineho.
@ktochytavzite myslíš svojej mačke že by si nedala jesť či akú mačku myslíš?

@ktochytavzite samozrejme že len s prístupom dnu, mačkám hľadáme domov tam kde budú nie len chytači myší ale domáci miláčikovia, na chytanie myší si môžu kúpiť pasce