icon

Kastrácia psíka po zväčšenej prostate

lucyhatala
12. feb 2025

Ahojte, máme 8 ročného labradora a dnes začal cikat krvou a veterinár nasadil antibiotiká a odporučil kastraciu keď bude ok. Bojíme sa ale aby nám nezmenil povahu lebo máme dve detičky ale veterinár povedal že je len mala šanca aby zagresivnel. Máte niekto takú skúsenosť ,že po kastraci bol psík podrazdenejsi? ( kastraciu odporučil nakoľko mal zväčšenú prostatu tak že mu už riadne tlačila na čreva a mohlo by sa mu to tam pozapchavat) ďakujem

zalka
12. feb 2025

@lucyhatala riešila som to pred rokom a tento rok zase. Min rok ATB... Potom po mesiaci dáke lieky názov si nepamatam, chceli sme sa vyhnúť kastracii. Zatiaľ úspešne, no teraz par týždňov nazad zase krv a antibiotika. A keďže šlo o vonkajšieho psíka tak sme ho nechali v dome a ostane do konca zimy aby zase sa čosi neudialo ale uvidíme ci to bolo na čosi dobré.
Tiež nám navrhovali kastraciu a tiež ide o 7-8 ročného psíka.

colsami
12. feb 2025

Pri problemoch s prostatou je na mieste kastracia. Ano, u starsich nekastrovanych psov su problemy s prostatou bezne.
A NIE, kastracia nijak povahu psa nemeni. Su to povery. A neeexistuje nijaka studia co by to potvrdila. A je ich dost.
Smelo do toho, je to krok na mieste

colsami
12. feb 2025

@zalka Ypozane. Je to 7 tbl na 7 dni a s ucinkom pol roka. O pol roka je ale pes znovu na tom istom. Problem sa neriesi, len oddiali. Netreba zabudat ze problem s prostatou (zvacsenie, BHP, cysty ..) vie krasne prerast aj do rakoviny, a rakovina co sa tyka prostaty a ostatnych repro "zalezitosti" je jedna z tych, co najkrajsie metastazuje aj do pluc a vsade inde.

zalka
12. feb 2025

@colsami držal sa nám doteraz - viac ako 6 mesiacov, jasne že ak sa to zhorší vieme , že sa katrácii nevyhne.

colsami
12. feb 2025

@zalka to je v poriadku ze klinicky sa drzi dlhsie, ale efekt vylucovania lieciva je iba 6mes. Po tychto 6mes sa prostata zas zacina zvacsovat, menit sa jej charakter, tvoria sa cysty, az to potom klinicky opat "pukne". U niekoho skor, u niekoho neskor. Ale znova to proste rastie ako ahle uz neucinkuje liek, meni sa charakter zmeny a moze prerastat v nieco horsie a metastazovat. A s tym uz sa nespravi potom nic. Vtedy uz aj kastracia je len chabe riesenie.

zalka
12. feb 2025

@colsami je pravidlo, že sa tie cysty tvoria?

kiki68
12. feb 2025

Pes bude kludnejsi, tam neni o com ked ide o prostatu. To by skoncilo bez kastracie velmi zle

kiki68
12. feb 2025

@zalka vies to je ako s muzmi, kolko z nich ma od cca 50tky problemy, len to vacsina odklada a odklada. U psov sa to riesi tak preventivnejsie, my sme mali psa bez kastracie( tam ale boli vazne imuno a neuro diagnozy) a keby mozem dam max v 5 rokoch kastrovat. Bol s tym problem aj u neho a bolo to neprijemne. Lebo tam sa opakovali uz zapaly, Takze biseptol, potom on bral steroidy, cize to bujnenie by som povedala, ze bolo brzdene. Inak by to bolo horsie

colsami
12. feb 2025

@zalka videla som velmi malo pripadov (spomedzi desiatok a desiatok), kedy pes mal klinicke prejavy, prostata bola vyrazne zvacsena (na USG) a cysty tam neboli. Vynimocne.. vacsinou tam takmer vzdy su.

zalka
12. feb 2025

@colsami dík za varovanie, cením si to. Budeme sledovať.

@kiki68 rozumiem, náš má kus nadváhu, bojujeme s tým a bol by to ešte väčší boj s kastráciou. Ale samozrejme ak sa to zopakuje, budeme musieť riešiť kastraciou.

eliska13
12. feb 2025

@colsami pomôže aj chemická kastrácia?Moja sestra to ma teraz so psom dostal tie lieky na pol roka a potom ma vraj vyskúšať chemickú, ak sa to objaví a potom celkovú.Ona má výstavného psíka a boji sa, že sa mu zmení srsť.

eliska13
12. feb 2025

@colsami ale, ak by mal mať rakovinu samozrejme, že ho da vykastrovat.ma 5 r a lekár trdil, že to mohla byť jednorazová záležitosť?

colsami
12. feb 2025

@eliska13 co presne ma teraz so psom? Chapes, to je podstatne. Len vacsenu prostatu? Aj zmenu struktury? Ci zvysene CPS? To sa neda poveda ze "to" ma. Co "to"? 🙃 Chapes.
A ano je pravdepodobne ze kastracia zmeni kvalitu srsti. U kratkosrstych nie. Ale ak ma pes dlhsiu ci hustu srst, vacsinou sa kvalita zmeni (je jej viac, menej plzne, je makksia). Kazdopadne ak da chemicku kastraciu, tu zmenu neuvidi. Pretoze kvalita srsti sa meni az cca do roka od trvalej kastracie. Chemicka kastracia trva do 6 mes. Takze tymto si to nijako "neoveri".

lucyhatala
autor
12. feb 2025

@colsami nám tiež povedal že tam ma nejakú mali cystu že ju pozrie na kontrole po dobrati ATB…tak asi ani nevymýšľat a dať vykastrovat vsak

colsami
12. feb 2025

@eliska13 a hlavne, vykastrovany pes i tak nemoze na vystavu, ved nema semenniky. Takze ak na vystavu nepojde, uz mi je cca jedno, keby sa aj srst trochu zmeni, v ustrety eliminacii zdravotnych problemov 🙂

kiki68
12. feb 2025

@zalka nadvahu vies korigovat a horsia je u fenky ako u psa po tej kastracii

ngl
12. feb 2025

Nám keď povedali ze naša čivavka ma zväčšenu prostatu a treba kastrovat tak sme boli za, horšie bolo ze potom zistili šelest na srdci a operovať nemohli... Bolo to rýchle... Zomrel za pol roka.
Takze za mňa, nerozmýšľaj a daj kastrovat lebo už keď cika krv je to zle...

lucyhatala
autor
12. feb 2025

@ngl to mi je strašne ľúto…mňa ani vo sne nenapadlo ,že by sme toto museli riešil lebo bol 3x pripustený a do teraz bol úplne zdravý…vždy som si myslela ,že ho choroby budú obchádzať lebo on je naozaj dobrý kúsok živý,hravý a až ,,vyšportovaný,,…riadne sa bojím o neho

colsami
12. feb 2025

@lucyhatala to ci je zivy, vysportovany, a ci bol pripusteny alebo nie na to absolutne nema vplyv. 80% psov vo veku nad 5r uz trpi na BHP prostaty, a cim starsi, tym horsie zmeny.

zalka
12. feb 2025

@kiki68 bojujeme, nedarí sa a to má granule pre kastrovaných psov ... je to mix beagle. ale drží si váhu už skoro 7 rokov .. hore dole pol kila ...