Kastrácia psíka po zväčšenej prostate
Ahojte, máme 8 ročného labradora a dnes začal cikat krvou a veterinár nasadil antibiotiká a odporučil kastraciu keď bude ok. Bojíme sa ale aby nám nezmenil povahu lebo máme dve detičky ale veterinár povedal že je len mala šanca aby zagresivnel. Máte niekto takú skúsenosť ,že po kastraci bol psík podrazdenejsi? ( kastraciu odporučil nakoľko mal zväčšenú prostatu tak že mu už riadne tlačila na čreva a mohlo by sa mu to tam pozapchavat) ďakujem
Pri problemoch s prostatou je na mieste kastracia. Ano, u starsich nekastrovanych psov su problemy s prostatou bezne.
A NIE, kastracia nijak povahu psa nemeni. Su to povery. A neeexistuje nijaka studia co by to potvrdila. A je ich dost.
Smelo do toho, je to krok na mieste
@zalka Ypozane. Je to 7 tbl na 7 dni a s ucinkom pol roka. O pol roka je ale pes znovu na tom istom. Problem sa neriesi, len oddiali. Netreba zabudat ze problem s prostatou (zvacsenie, BHP, cysty ..) vie krasne prerast aj do rakoviny, a rakovina co sa tyka prostaty a ostatnych repro "zalezitosti" je jedna z tych, co najkrajsie metastazuje aj do pluc a vsade inde.
@zalka to je v poriadku ze klinicky sa drzi dlhsie, ale efekt vylucovania lieciva je iba 6mes. Po tychto 6mes sa prostata zas zacina zvacsovat, menit sa jej charakter, tvoria sa cysty, az to potom klinicky opat "pukne". U niekoho skor, u niekoho neskor. Ale znova to proste rastie ako ahle uz neucinkuje liek, meni sa charakter zmeny a moze prerastat v nieco horsie a metastazovat. A s tym uz sa nespravi potom nic. Vtedy uz aj kastracia je len chabe riesenie.
Pes bude kludnejsi, tam neni o com ked ide o prostatu. To by skoncilo bez kastracie velmi zle
@zalka vies to je ako s muzmi, kolko z nich ma od cca 50tky problemy, len to vacsina odklada a odklada. U psov sa to riesi tak preventivnejsie, my sme mali psa bez kastracie( tam ale boli vazne imuno a neuro diagnozy) a keby mozem dam max v 5 rokoch kastrovat. Bol s tym problem aj u neho a bolo to neprijemne. Lebo tam sa opakovali uz zapaly, Takze biseptol, potom on bral steroidy, cize to bujnenie by som povedala, ze bolo brzdene. Inak by to bolo horsie
@eliska13 co presne ma teraz so psom? Chapes, to je podstatne. Len vacsenu prostatu? Aj zmenu struktury? Ci zvysene CPS? To sa neda poveda ze "to" ma. Co "to"? 🙃 Chapes.
A ano je pravdepodobne ze kastracia zmeni kvalitu srsti. U kratkosrstych nie. Ale ak ma pes dlhsiu ci hustu srst, vacsinou sa kvalita zmeni (je jej viac, menej plzne, je makksia). Kazdopadne ak da chemicku kastraciu, tu zmenu neuvidi. Pretoze kvalita srsti sa meni az cca do roka od trvalej kastracie. Chemicka kastracia trva do 6 mes. Takze tymto si to nijako "neoveri".
@colsami nám tiež povedal že tam ma nejakú mali cystu že ju pozrie na kontrole po dobrati ATB…tak asi ani nevymýšľat a dať vykastrovat vsak
Nám keď povedali ze naša čivavka ma zväčšenu prostatu a treba kastrovat tak sme boli za, horšie bolo ze potom zistili šelest na srdci a operovať nemohli... Bolo to rýchle... Zomrel za pol roka.
Takze za mňa, nerozmýšľaj a daj kastrovat lebo už keď cika krv je to zle...
@ngl to mi je strašne ľúto…mňa ani vo sne nenapadlo ,že by sme toto museli riešil lebo bol 3x pripustený a do teraz bol úplne zdravý…vždy som si myslela ,že ho choroby budú obchádzať lebo on je naozaj dobrý kúsok živý,hravý a až ,,vyšportovaný,,…riadne sa bojím o neho
@lucyhatala to ci je zivy, vysportovany, a ci bol pripusteny alebo nie na to absolutne nema vplyv. 80% psov vo veku nad 5r uz trpi na BHP prostaty, a cim starsi, tym horsie zmeny.

@lucyhatala riešila som to pred rokom a tento rok zase. Min rok ATB... Potom po mesiaci dáke lieky názov si nepamatam, chceli sme sa vyhnúť kastracii. Zatiaľ úspešne, no teraz par týždňov nazad zase krv a antibiotika. A keďže šlo o vonkajšieho psíka tak sme ho nechali v dome a ostane do konca zimy aby zase sa čosi neudialo ale uvidíme ci to bolo na čosi dobré.
Tiež nám navrhovali kastraciu a tiež ide o 7-8 ročného psíka.