Kedy začať strihať maltezáka?
Ahojte , chcem iba radu nakoľko toto plemeno máme prvý krát
Máme matezáka , chcem sa spýtať kedy ste prvý krát strihali maltezáka ?
Psík ma 5mesiacov.
@katarinkalilly áno , obliekam aj češeme každý deň a ďakujem za radu 😊
Neviem či máte čistokrvného alebo bez papierov. Moju odpoveď by to ovplyvnilo kvôli kvalite srsti…
No každopádne, v 5.mesiacoch by som ešte nestrihala, srsť by nemala byť extrémne dlhá. Len česať a používať kvalitnú kozmetiku. Na jar (a celkovo na celý život) by som si vyhliadla kvalitný salón a srsť dala upravovať iba nožničkami. Žiadne holenie strojčekom.
Tiež sme mali maltezáčika a na zimu sme ho veru nedávali veľmi strihať. To je taký zimomravý psík, jemu skôr prospeje v takomto období dlhšia srsť. Ak sa vám bude zdať po zime, že by ho už bolo treba ostrihať, tak by som ho dala. 🙂 Ale teraz istotne ešte nie, to je skôr na škodu ako na osoh.
Ja mám dvoch, určite striham kvôli hygiene, lebo sa na nich nalepi všeličo, ale samozrejme nie nakrátko aby im nebola zima. Len neviem už, kedy prvykrat som ich strihala...
@miriamzba no uvidím , lebo mi známa vravela že aby som nestrihala veľmi pozde aby sa nebál
@bursika ďakujem , tak to teda odložíme
To, aby sa nebál, môžeš naučiť úplne inak ako reálnym strihaním…
@nikiki29 a ako ? Budem rada ak mi poradíte 😊 nechcem aby sa bál
Ja som to moje sučky učila vrámci bežnej manipulácie, socializácie. Všetko som učila na časti, čiže len jeden podnet a keď bola reakcia správna, dala som odmenu.
Príklad: fén - niekto zapol fén, žiadny strach/žiadna reakcia = pochvala + pamlsok, potom sme sa približovali bližšie k fénu, a stále bližšie a bližšie, chodili sme okolo neho, trénovali povely v jeho blízkosti, až sme skúsili fúknuť z boku na psa a potom čas fúkania predlžovali. Pes, ktorý sa bojí na to potrebuje týždne, niektorý pes to nerieši a za deň zistíš, že ani nemáš čo učiť. Všetko cez pamlsky, nič nie na silu. Pes sa musí odhodlať sám prísť k fénu ak sa bojí, nie že ho tam dotiahnem za obojok. …no toť príklad ako som ja pracovala.
K úprave v salóne potrebuje pes zvládať manipuláciu (najprv od majiteľa a potom od cudzieho človeka) chytanie labiek, ich dvíhanie, otáčanie, chytanie úplne všetkých častí tela, sprchovanie a fénovanie, sprejovanie sprejom, prečesávanie srsti, strihanie pazúrikov, zvuk cvakania nožníc okolo hlavy, zvuk strojčeka, státie na stole, ideálne aj s vyviazaním a celú manipuláciu s telom aj na stole… v podstate môžte doma hrať na salón s pamlskami 😅
Pes ktorý je vyrovnaný toto ale takmer nepotrebuje trénovať. Je ale fajn, keď sa so všetkým (zvuky aj manipulácia) stretne čo najskôr…. Ja som mala jednu strašne bojazlivú a jednu v pohode 🤷🏻♀️
@nikiki29 ďakujem , niektoré veci sme skúšali , fenu sa mi nebojí , to sa mu skôr páči 😂 kúpanie už tiež sa začína páčiť . Tak budeme aspoň takto skúšať 😊
Ano, myslím si že to je užitočna rada
🙂 Keď budeš strihat po troške, nebude to prenho hneď velká záťaž, tak si lepšie zvykne.
Ahoj ja som mala Bišonku, to je veľmi príbuzné Maltezákom. Sama som si ju strihla. Najskôr jednu packu, po chvíli keď si oddýchla druhú, a tak ďalej. V ten deň ešte brucho. Teda chodila po meste s tenkými nožičkami a riadnym kozžuchom na chrbte a hlave. Ďalší deň chrbát, a hlavu, hneď potom kúpanie. Vôbec nemala problém. Strihala som ju nožničkami. Ona to brala ako šrabkanie. Určite nestrihať na zimu veľa, len kde sa urobí veľký chuchvalec srsti. Moja sa nerada česala, celý hrebeň a kefa dohrizené🤣. Do budúcnosti, ak na zimu máte moc dlhú srsť, len skrátiť, určite nechať viac ako 8 CM. Tieto psíky nemajú vôbec žiadnu podsadu a sú náchylné na priedušky. Treba mať na výmenu svetre a otepľovačky, ak sú mokré od snehu. Stojí to pár €. U veterinára necháte omnoho viac. Treba si uvedomiť, že pes ide z vykúreného bytu von.
Dobrý deň mam 2 ročného maltazana moja dcéra jej dala žuvaciu kosť takú strednú 2 dní sta stim občas hrala a Odkusovala dnes je taka niaka len späť chce ani hrať nie

Teraz na zimu by som ho moc nestrihala,ak tak trochu upravila vlásky,neviem či obliekaš,alebo nie. Ale len nožničkami,potom na jar už aj strojčekom. Hlavne ho treba česať,aby sa nenarobili take chuchvalce,ktoré treba potom vystrihať.